Cílem mé diplomové práce proto bylo zjišťování výskytu biogenních aminů (BA) a polyaminů (PA) ve vybraných druzích zrajících sýrů a sledování obsahu biogenních aminů a polyaminů v den minimální trvanlivosti a týden po uplynutí této doby.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to determine the content of biogenic amines (BA)and polyamines (PA)in selected types of cheese and the influence of storage time on the content of biogenic amines.
Cílem mé diplomové práce proto bylo zjišťování výskytu biogenních aminů (BA) a polyaminů (PA) ve vybraných druzích zrajících sýrů a sledování obsahu biogenních aminů a polyaminů v den minimální trvanlivosti a týden po uplynutí této doby.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to determine the content of biogenic amines (BA)and polyamines (PA)in selected types of cheese and the influence of storage time on the content of biogenic amines.
Biologicky aktivní aminy (BA) a polyaminy (PA) vznikají dekarboxylací aminokyselin a důvodem sledování jejich obsahu v potravinách je určení jakosti potravin a stanovení celkové zátěže populace v důsledku jejich fyziologických účinků na organismus člověka. Ve fermentovaných potravinách, kam patří i zrající sýry, se vyskytují jako přirozená složka v důsledku proteolytického rozkladu při zrání a jejich výskyt závisí na řadě faktorů.
Cílem diplomové práce bude stanovení biogenních aminů a polyaminů ve vybraných druzích zrajících sýrů, posouzení vybraných vlivů působících na jejich zastoupení a obsah včetně vysvětlení příčin rozdílů a porovnání získaných hodnot s hygienickými limity. Diplomová práce je součástí řešení výzkumného záměru MSM 6007665806.
Předložená práce bude zpracována na základě zásad zpracování diplomových prací uvedených na http://www.zf.jcu.cz/studenti/dokumenty%20pro%20studenty/formulare-a-dokumenty-ke-stazeni/technika_zpracovani_dp_2007_1.pdf podle osnovy:
Úvod - význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - současný stav poznání problematiky BA a PA, jejich výskyt a vliv na lidské zdraví zpracovaný na základě studia vědecké a odborné literatury
Materiál a metodika - charakteristika, odběr a úprava vzorků, popis použitých analytických metod včetně metod statistických
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat navazující na cíle práce, jejich statistické vyhodnocení a porovnání se zjištěnými literárními údaji i hygienickými limity
Závěr - stručné shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Summary - nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - podle zásad ČSN 01 0197, ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2.
Zásady pro vypracování
Biologicky aktivní aminy (BA) a polyaminy (PA) vznikají dekarboxylací aminokyselin a důvodem sledování jejich obsahu v potravinách je určení jakosti potravin a stanovení celkové zátěže populace v důsledku jejich fyziologických účinků na organismus člověka. Ve fermentovaných potravinách, kam patří i zrající sýry, se vyskytují jako přirozená složka v důsledku proteolytického rozkladu při zrání a jejich výskyt závisí na řadě faktorů.
Cílem diplomové práce bude stanovení biogenních aminů a polyaminů ve vybraných druzích zrajících sýrů, posouzení vybraných vlivů působících na jejich zastoupení a obsah včetně vysvětlení příčin rozdílů a porovnání získaných hodnot s hygienickými limity. Diplomová práce je součástí řešení výzkumného záměru MSM 6007665806.
Předložená práce bude zpracována na základě zásad zpracování diplomových prací uvedených na http://www.zf.jcu.cz/studenti/dokumenty%20pro%20studenty/formulare-a-dokumenty-ke-stazeni/technika_zpracovani_dp_2007_1.pdf podle osnovy:
Úvod - význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - současný stav poznání problematiky BA a PA, jejich výskyt a vliv na lidské zdraví zpracovaný na základě studia vědecké a odborné literatury
Materiál a metodika - charakteristika, odběr a úprava vzorků, popis použitých analytických metod včetně metod statistických
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat navazující na cíle práce, jejich statistické vyhodnocení a porovnání se zjištěnými literárními údaji i hygienickými limity
Závěr - stručné shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Summary - nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - podle zásad ČSN 01 0197, ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2.
Seznam doporučené literatury
KALAČ, P., KRAUSOVÁ, P.: A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods. Food Chemistry, 2005, 90 (1-2): 219-230.
KŘÍŽEK, M., KALAČ, P.: Biogenní aminy v potravinách a jejich role ve výživě. Czech Journal of Food Science, 1998, 16 (4): 151-159.
RAK, L.: Biogenic amines in dairy products. Medycyna weterynaryjna, 2005, 61 (4): 391-393.
ŠILHÁNKOVÁ, L.: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 3. vyd. Praha: Academia, 2002. 363 s. ISBN: 80-200-1024-6.
Databáze CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST (http://www.zf.jcu.cz/public/departments/knihovna/)
Vědecké a odborné články v časopisech Výživa a potraviny, Mlékařské listy a ve sbornících odborných konferencí, př. sborníky Den mléka (Praha: ČZU), Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků (Brno: MZLU), Mléko a sýry (Praha: VŠCHT) aj.
Zákony, vyhlášky a nařízení legislativy ČR a EU týkající se zásad a požadavků na jakost a zdravotní nezávadnost živočišných produktů včetně hygienických předpisů a mikrobiologických kritérií pro potraviny živočišného původu
Seznam doporučené literatury
KALAČ, P., KRAUSOVÁ, P.: A review of dietary polyamines: Formation, implications for growth and health and occurrence in foods. Food Chemistry, 2005, 90 (1-2): 219-230.
KŘÍŽEK, M., KALAČ, P.: Biogenní aminy v potravinách a jejich role ve výživě. Czech Journal of Food Science, 1998, 16 (4): 151-159.
RAK, L.: Biogenic amines in dairy products. Medycyna weterynaryjna, 2005, 61 (4): 391-393.
ŠILHÁNKOVÁ, L.: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 3. vyd. Praha: Academia, 2002. 363 s. ISBN: 80-200-1024-6.
Databáze CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST (http://www.zf.jcu.cz/public/departments/knihovna/)
Vědecké a odborné články v časopisech Výživa a potraviny, Mlékařské listy a ve sbornících odborných konferencí, př. sborníky Den mléka (Praha: ČZU), Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků (Brno: MZLU), Mléko a sýry (Praha: VŠCHT) aj.
Zákony, vyhlášky a nařízení legislativy ČR a EU týkající se zásad a požadavků na jakost a zdravotní nezávadnost živočišných produktů včetně hygienických předpisů a mikrobiologických kritérií pro potraviny živočišného původu