Informace o kvalifikační práci Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (masné výrobky)
- Pro tuto VŠKP nejsou definovány žádné údaje, u kterých by bylo požadováno jejich vyplnění.
Hlavní téma
Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (masné výrobky)
Hlavní téma v angličtině
Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indication and Traditional Specialty Guaranteed labelled foodstuffs made in Spain (meat foodstuffs)
Název dle studenta
Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (masné výrobky)
Bakalářská práce je zaměřena na téma ,,Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (masné výrobky)". Jedná se o chráněné masné produkty Španělska. Práce je rozdělena do dvou částí. Nejprve představuji systém označování kvality potravin v Evropské unii, typy evropských ochranných označení, důvody zavedení ochranných značek, historii a proces přidělování ochranných označení. Hlavní část práce se věnuje jednotlivým masným produktům Španělska, oblastem jejich původu spolu s geograficko - klimatickým popisem a dalším specifikům.
V závěru práce je zhodnocen význam chráněných označení pro výrobce, trh a spotřebitele. Závěrečná část práce je tvořena španělsky psaným resumé.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the topic "Spanish foodstuffs with a Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indication and Traditional Specialities Guaranteed (meat products)." It deals with protected meat products of Spain. The thesis is divided in two parts. Fisrt of all is presented the foodstuffs quality label system in the European Union, the types of European designations, the reasons of their introduction, the history and the allocation process of protected designations. The main part is dedicated to particular meat products of Spain, the areas of their origin with geographical climatic description and other specific.
In conclusion, is evaluated the importance of protected designations for producers, market and consumers. The final part of the thesis is made by a summary in Spanish.
Klíčová slova
španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením, zaručené tradiční speciality, španělské masné výrobky
Klíčová slova v angličtině
Spanish foodstuffs with a Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indication and Traditional Specialties Guaranteed, Spanish meat products
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na téma ,,Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (masné výrobky)". Jedná se o chráněné masné produkty Španělska. Práce je rozdělena do dvou částí. Nejprve představuji systém označování kvality potravin v Evropské unii, typy evropských ochranných označení, důvody zavedení ochranných značek, historii a proces přidělování ochranných označení. Hlavní část práce se věnuje jednotlivým masným produktům Španělska, oblastem jejich původu spolu s geograficko - klimatickým popisem a dalším specifikům.
V závěru práce je zhodnocen význam chráněných označení pro výrobce, trh a spotřebitele. Závěrečná část práce je tvořena španělsky psaným resumé.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the topic "Spanish foodstuffs with a Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indication and Traditional Specialities Guaranteed (meat products)." It deals with protected meat products of Spain. The thesis is divided in two parts. Fisrt of all is presented the foodstuffs quality label system in the European Union, the types of European designations, the reasons of their introduction, the history and the allocation process of protected designations. The main part is dedicated to particular meat products of Spain, the areas of their origin with geographical climatic description and other specific.
In conclusion, is evaluated the importance of protected designations for producers, market and consumers. The final part of the thesis is made by a summary in Spanish.
Klíčová slova
španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením, zaručené tradiční speciality, španělské masné výrobky
Klíčová slova v angličtině
Spanish foodstuffs with a Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indication and Traditional Specialties Guaranteed, Spanish meat products
Zásady pro vypracování
Práce bude zaměřena na téma označování kvality potravin v Evropské unii, které je v současné době aktuální v souvislosti s důrazem na kvalitu, snahou o lepší informovanost spotřebitelů a ochranou kulinárních tradic.\\
Nejprve bude třeba pojednat o existujících typech evropských označení (chráněné označení původu, chráněné zeměpisné označení, zaručená tradiční specialita), o historii označování garantovaného původu potravin a důvodech jeho zavedení a o procesu a zásadách přidělování značek.
Poté se práce bude orientovat na takto označené masné výrobky španělské provenience. Diplomantka sestaví jejich přehled a charakteristiku, jejíž součástí bude i charakteristika oblasti jejich původu, vyzdvihující souvislosti mezi typem potravin a geograficko-klimatickým charakterem oblasti, jejími dlouhodobými tradicemi a dalšími specifiky.\\
Diplomantka bude mít na zřeteli význam těchto označení pro výrobce, trh a spotřebitele a pokusí se jej v závěru práce zhodnotit.\\
Práce bude psána česky, s rozsáhlejším resumé ve španělštině.\\
Zásady pro vypracování
Práce bude zaměřena na téma označování kvality potravin v Evropské unii, které je v současné době aktuální v souvislosti s důrazem na kvalitu, snahou o lepší informovanost spotřebitelů a ochranou kulinárních tradic.\\
Nejprve bude třeba pojednat o existujících typech evropských označení (chráněné označení původu, chráněné zeměpisné označení, zaručená tradiční specialita), o historii označování garantovaného původu potravin a důvodech jeho zavedení a o procesu a zásadách přidělování značek.
Poté se práce bude orientovat na takto označené masné výrobky španělské provenience. Diplomantka sestaví jejich přehled a charakteristiku, jejíž součástí bude i charakteristika oblasti jejich původu, vyzdvihující souvislosti mezi typem potravin a geograficko-klimatickým charakterem oblasti, jejími dlouhodobými tradicemi a dalšími specifiky.\\
Diplomantka bude mít na zřeteli význam těchto označení pro výrobce, trh a spotřebitele a pokusí se jej v závěru práce zhodnotit.\\
Práce bude psána česky, s rozsáhlejším resumé ve španělštině.\\
Seznam doporučené literatury
Ivan Jáč, Hospodářská geografie Evropské unie. Liberec, Technická univerzita v Liberci, 2008.\\
Aleš Komár, Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin. I. část, Potravinářská legislativa a systém jakosti. Brno, Univerzita obrany, 2007.\\
Irena Suková, Průvodce označováním potravin. Praha, Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 2008.
elektronická verze dostupná z: http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Publikace/Znaen%20potravin-web_08-08.pdf)\\
Internetové zdroje:\\
http://ec.europa.eu\\
http://www.europarl.europa.e\\
http://eur-lex.europa.eu\\
http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/\\
Oficiální internetové stránky výrobců\\
Seznam doporučené literatury
Ivan Jáč, Hospodářská geografie Evropské unie. Liberec, Technická univerzita v Liberci, 2008.\\
Aleš Komár, Technologie, zbožíznalství a hygiena potravin. I. část, Potravinářská legislativa a systém jakosti. Brno, Univerzita obrany, 2007.\\
Irena Suková, Průvodce označováním potravin. Praha, Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 2008.
elektronická verze dostupná z: http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Publikace/Znaen%20potravin-web_08-08.pdf)\\
Internetové zdroje:\\
http://ec.europa.eu\\
http://www.europarl.europa.e\\
http://eur-lex.europa.eu\\
http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/\\
Oficiální internetové stránky výrobců\\