Snahou diplomové práce je zjistit možnosti edukace a orientace v oblasti problematiky živočišných produktů ve vztahu ke zdraví žáků 2. stupně základních škol. Cílem práce bylo analyzovat danou problematiku, navrhnout, graficky zpracovat a následně i ověřit výukový program ve formě pracovního sešitu s názvem "Odkud se bere jídlo? (živočišné produkty)". Teoretická část se věnuje charakteristice živočišných produktů (maso, ryby, mléko, vejce a med), následně definicí pracovního sešitu a žáků 2. stupně základní školy včetně pojetí vzdělávání pro tuto věkovou skupinu. Výzkumná část se zabývá samotnou tvorbou pracovního sešitu a jeho ověření na základních školách. Pomocí dotazníkového šetření byla zjišťována úroveň informovanosti žáků dané věkové skupiny v oblasti živočišných produktů a efektivnost vytvořeného výukového programu samotnými pedagogy. Vzhledem ke zjištěným údajům byly vyvozeny závěry a doporučení pro praxi poukazující na vhodnost většího zařazení atraktivních a poutavých výukových programů do školní výuky.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to determine the possibilities of education and familiarity with the issues of animal products in relation to the health of 2nd grade elementary school. The aim of the study was to analyze the issue, suggesting graphically process and subsequently verify the educational program in the form of a workbook titled "Where is the food? (Animal products)." The theoretical part deals with the characteristics of animal products (meat, fish, milk, eggs and honey), then the definition of a workbook and 2nd grade students of elementary school, including the concept of education for this age group. The research deals with the very formation of the workbook and its verification in elementary schools. Using questionnaire survey has revealed the level of awareness of pupils in the age group of animal products and the effectiveness of the educational program created by the teachers. Because of the identified data were drawn conclusions and recommendations for practice, pointing to greater suitability classification attractive and engaging educational programs in the school curriculum.
Klíčová slova
žák, výživa, živočišné produkty, pracovní sešit, 2. stupeň ZŠ, vzdělávací program
Klíčová slova v angličtině
pupil, nutrition, animal products, Workbook, 2nd elementary school, educational program
Rozsah průvodní práce
80s (136016 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Snahou diplomové práce je zjistit možnosti edukace a orientace v oblasti problematiky živočišných produktů ve vztahu ke zdraví žáků 2. stupně základních škol. Cílem práce bylo analyzovat danou problematiku, navrhnout, graficky zpracovat a následně i ověřit výukový program ve formě pracovního sešitu s názvem "Odkud se bere jídlo? (živočišné produkty)". Teoretická část se věnuje charakteristice živočišných produktů (maso, ryby, mléko, vejce a med), následně definicí pracovního sešitu a žáků 2. stupně základní školy včetně pojetí vzdělávání pro tuto věkovou skupinu. Výzkumná část se zabývá samotnou tvorbou pracovního sešitu a jeho ověření na základních školách. Pomocí dotazníkového šetření byla zjišťována úroveň informovanosti žáků dané věkové skupiny v oblasti živočišných produktů a efektivnost vytvořeného výukového programu samotnými pedagogy. Vzhledem ke zjištěným údajům byly vyvozeny závěry a doporučení pro praxi poukazující na vhodnost většího zařazení atraktivních a poutavých výukových programů do školní výuky.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to determine the possibilities of education and familiarity with the issues of animal products in relation to the health of 2nd grade elementary school. The aim of the study was to analyze the issue, suggesting graphically process and subsequently verify the educational program in the form of a workbook titled "Where is the food? (Animal products)." The theoretical part deals with the characteristics of animal products (meat, fish, milk, eggs and honey), then the definition of a workbook and 2nd grade students of elementary school, including the concept of education for this age group. The research deals with the very formation of the workbook and its verification in elementary schools. Using questionnaire survey has revealed the level of awareness of pupils in the age group of animal products and the effectiveness of the educational program created by the teachers. Because of the identified data were drawn conclusions and recommendations for practice, pointing to greater suitability classification attractive and engaging educational programs in the school curriculum.
Klíčová slova
žák, výživa, živočišné produkty, pracovní sešit, 2. stupeň ZŠ, vzdělávací program
Klíčová slova v angličtině
pupil, nutrition, animal products, Workbook, 2nd elementary school, educational program
Zásady pro vypracování
1.Vyhledání a studium odborné literatury (české i zahraniční), tj. monografie, články v odborných časopisech a sbornících) vztahující se k tématu zadané DP. Studium důvěryhodných a ověřených internetových zdrojů vztahující se k tématu DP (českých i zahraničních - zásadou je vyhledávání odborných statí).\\
2.Sestavení obsahu diplomové práce na základě konzultací s vedoucím práce.\\
3.Vytvoření výukového programu pro 2. stupeň ZŠ - pracovní sešit (živočišné produkty).\\
4.Ověření výukového programu na dvou základních školách.\\
5.Zhodnocení efektivity výukového programu - pracovního sešitu.\\
6.Stanovení závěru a doporučení pro praxi.\\
Cíl diplomové práce:\\
1.Vytvoření edukačního materiálu pro 2. stupeň ZŠ na téma živočišné produkty s přehlednými informacemi, příjemným vzhledem a zajímavou formou.\\
2.Cílem výukového programu je obohatit učivo propojením souvislostí zdravého životního stylu, zdraví a zdravé výživy se zaměřením na živočišné produkty.\\
Zásady pro vypracování
1.Vyhledání a studium odborné literatury (české i zahraniční), tj. monografie, články v odborných časopisech a sbornících) vztahující se k tématu zadané DP. Studium důvěryhodných a ověřených internetových zdrojů vztahující se k tématu DP (českých i zahraničních - zásadou je vyhledávání odborných statí).\\
2.Sestavení obsahu diplomové práce na základě konzultací s vedoucím práce.\\
3.Vytvoření výukového programu pro 2. stupeň ZŠ - pracovní sešit (živočišné produkty).\\
4.Ověření výukového programu na dvou základních školách.\\
5.Zhodnocení efektivity výukového programu - pracovního sešitu.\\
6.Stanovení závěru a doporučení pro praxi.\\
Cíl diplomové práce:\\
1.Vytvoření edukačního materiálu pro 2. stupeň ZŠ na téma živočišné produkty s přehlednými informacemi, příjemným vzhledem a zajímavou formou.\\
2.Cílem výukového programu je obohatit učivo propojením souvislostí zdravého životního stylu, zdraví a zdravé výživy se zaměřením na živočišné produkty.\\
Seznam doporučené literatury
INGR, Ivo. Zpracování zemědělských produktů. Vyd. 2. Brno: MZLU, 2003. 249 s. ISBN 80-7157-520-8.\\
KADLEC, Pavel a kol. Co byste měli vědět o výrobě potravin. Praha: KeyPublishing, 2010. 534 s. ISBN 7080-978-80-7418-051-4.\\
KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Praha: GradaPublishing, 2004. 136 s. ISBN 80-247-0736-5.\\
SKALKOVÁ, Jarmila. Obecná didaktika. Vyd. 2. Praha: GradaPublishing, 2007. 328 s. 978-80-247-1821-7.\\
A další tituly dle doporučení vedoucí práce.\\
Ověřené internetové zdroje\\
Seznam doporučené literatury
INGR, Ivo. Zpracování zemědělských produktů. Vyd. 2. Brno: MZLU, 2003. 249 s. ISBN 80-7157-520-8.\\
KADLEC, Pavel a kol. Co byste měli vědět o výrobě potravin. Praha: KeyPublishing, 2010. 534 s. ISBN 7080-978-80-7418-051-4.\\
KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Praha: GradaPublishing, 2004. 136 s. ISBN 80-247-0736-5.\\
SKALKOVÁ, Jarmila. Obecná didaktika. Vyd. 2. Praha: GradaPublishing, 2007. 328 s. 978-80-247-1821-7.\\
A další tituly dle doporučení vedoucí práce.\\
Ověřené internetové zdroje\\