Analýza jihočeské ekologické produkce a distribuce "bio brambor, ovoce a zeleniny". Zaměření na faremní produkci, distribuční kanály, zpracovatelské využití a uplatnění na regionálním trhu (maloobchod, stravovací služby). Vymezení možností optimalizace výrobně distribučního řetězce, podmiňujícího širší zastoupení vybraných bio komodit na regionálním trhu.
Anotace v angličtině
Analysis of the South Bohemian organic production and distribution of "bio potatoes, fruits and vegetables." Focus on farm production, distribution channels, manufacturing utilization and application of the regional market (retail, food services). Definition of options optimization of production distribution chain, the prerequisite for wider representation of selected bio commodities in the regional market.
Klíčová slova
ekologické zemědělství, bioprodukt, biopotravina, ekologická produkce, distribuční kanály, trh
Klíčová slova v angličtině
-
Rozsah průvodní práce
230 s
Jazyk
CZ
Anotace
Analýza jihočeské ekologické produkce a distribuce "bio brambor, ovoce a zeleniny". Zaměření na faremní produkci, distribuční kanály, zpracovatelské využití a uplatnění na regionálním trhu (maloobchod, stravovací služby). Vymezení možností optimalizace výrobně distribučního řetězce, podmiňujícího širší zastoupení vybraných bio komodit na regionálním trhu.
Anotace v angličtině
Analysis of the South Bohemian organic production and distribution of "bio potatoes, fruits and vegetables." Focus on farm production, distribution channels, manufacturing utilization and application of the regional market (retail, food services). Definition of options optimization of production distribution chain, the prerequisite for wider representation of selected bio commodities in the regional market.
Klíčová slova
ekologické zemědělství, bioprodukt, biopotravina, ekologická produkce, distribuční kanály, trh
Klíčová slova v angličtině
-
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Analýza jihočeské ekologické produkce a distribuce "bio brambor, ovoce a zeleniny". Zaměření na faremní produkci, distribuční kanály, zpracovatelské využití a uplatnění na regionálním trhu (maloobchod, stravovací služby). Vymezení možností optimalizace výrobně distribučního řetězce, podmiňujícího širší zastoupení vybraných bio komodit na regionálním trhu.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek řešeného problému
Šetření: ekologické faremní provozy
Šetření: zpracovatelské subjekty (potravinářský průmysl)
Šetření: prodejní místa
Závěrečné zhodnocení a vymezení perspektiv rozvoje dané bio produkce v rámci jihočeského regionu
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární rešerše. 3. Cíle a metodika. 4. Analýza a syntéza poznatků z realizovaných průzkumů. 5. Závěr. 6. Seznam literatury. 7. Přílohy.
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Analýza jihočeské ekologické produkce a distribuce "bio brambor, ovoce a zeleniny". Zaměření na faremní produkci, distribuční kanály, zpracovatelské využití a uplatnění na regionálním trhu (maloobchod, stravovací služby). Vymezení možností optimalizace výrobně distribučního řetězce, podmiňujícího širší zastoupení vybraných bio komodit na regionálním trhu.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek řešeného problému
Šetření: ekologické faremní provozy
Šetření: zpracovatelské subjekty (potravinářský průmysl)
Šetření: prodejní místa
Závěrečné zhodnocení a vymezení perspektiv rozvoje dané bio produkce v rámci jihočeského regionu
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární rešerše. 3. Cíle a metodika. 4. Analýza a syntéza poznatků z realizovaných průzkumů. 5. Závěr. 6. Seznam literatury. 7. Přílohy.
Seznam doporučené literatury
MOUDRÝ, J. a kol. Kontrola a certifikace bioprodukce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2007. ISBN 978-80-7394-027-0.
PLÍŠEK, B. Ekologické pěstování jabloní a tržní produkce biojablek. Šumperk: Pro-bio Svaz ekologických zemědělců, 2001.
SAMSONOVÁ, P. Biobrambory. Jak ekologicky vypěstovat kvalitní brambory. Olomouc: Bioinstitut, o.p.s., 2007. ISBN 978-80-87080-10-8.
ŠARAPATKA, B. a J. URBAN. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi. 1. vyd. Praha: Ministerstvo životního prostředí ČR, 2005. ISBN 8090358306.
Zákon č. 242/2000 Sb., O ekologickém zemědělství.
Seznam doporučené literatury
MOUDRÝ, J. a kol. Kontrola a certifikace bioprodukce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2007. ISBN 978-80-7394-027-0.
PLÍŠEK, B. Ekologické pěstování jabloní a tržní produkce biojablek. Šumperk: Pro-bio Svaz ekologických zemědělců, 2001.
SAMSONOVÁ, P. Biobrambory. Jak ekologicky vypěstovat kvalitní brambory. Olomouc: Bioinstitut, o.p.s., 2007. ISBN 978-80-87080-10-8.
ŠARAPATKA, B. a J. URBAN. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi. 1. vyd. Praha: Ministerstvo životního prostředí ČR, 2005. ISBN 8090358306.
Zákon č. 242/2000 Sb., O ekologickém zemědělství.