Senzorická jakost mléka a mléčných výrobků je v dnešní době kvalitních produktů velmi důležitým hodnocením a patří mezi ty nejstarší. Součástí analýzy je hodnocení barvy, vůně a chuti, textury. Bylo provedeno porovnání senzorické a instrumentální analýzy mléčných výrobků. Na základě zjištěných dat bylo vyhodnoceno, že senzorická analýza je stále nepostradatelnou součástí a zatím nebyl vyvinut přístroj, který by mohl nahradit lidské smyslové vnímání.
Anotace v angličtině
Sensory quality of dairy products is nowadays a very important product quality evaluation and is among the oldest. The analysis comprises the evaluation of color, aroma and flavor, texture. A comparison of sensory and instrumental analysis of milk products was made. Based on the obtained data it was evaluated that the sensory analysis is still an indispensable part and a device that could replace human sensory perception has not been developed yet.
Senzorická jakost mléka a mléčných výrobků je v dnešní době kvalitních produktů velmi důležitým hodnocením a patří mezi ty nejstarší. Součástí analýzy je hodnocení barvy, vůně a chuti, textury. Bylo provedeno porovnání senzorické a instrumentální analýzy mléčných výrobků. Na základě zjištěných dat bylo vyhodnoceno, že senzorická analýza je stále nepostradatelnou součástí a zatím nebyl vyvinut přístroj, který by mohl nahradit lidské smyslové vnímání.
Anotace v angličtině
Sensory quality of dairy products is nowadays a very important product quality evaluation and is among the oldest. The analysis comprises the evaluation of color, aroma and flavor, texture. A comparison of sensory and instrumental analysis of milk products was made. Based on the obtained data it was evaluated that the sensory analysis is still an indispensable part and a device that could replace human sensory perception has not been developed yet.
Senzorická jakost je součástí celkové jakosti potravin a senzorické hodnocení patří mezi nejstarší způsoby kontroly jakosti s dodnes nezastupitelnou úlohou s ohledem na spotřebitele. Přesto je možné řadu smyslových vlastností produktů stanovovat i pomocí instrumentálních metod.
Cílem bakalářské práce bude zpracovat literární přehled o problematice hodnocení smyslových vlastností mléčných produktů pomocí instrumentální a senzorické analýzy a posoudit jejich výhody a nevýhody.
Bakalářská práce je součástí řešení projektu OP VK CZ.1.07/2.3.00/09.0081 a bude vypracována na základě pokynů pro závěrečné práce uvedených na: http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf podle následující rámcové osnovy:
Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky
Cíl práce
Současný stav poznání dané problematiky s ohledem na cíle práce, zpracovaný formou literárního přehledu na základě studia soudobé vědecké a odborné literatury
Závěr - shrnutí získaných informací, návrhy a doporučení vyplývající z problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Zásady pro vypracování
Senzorická jakost je součástí celkové jakosti potravin a senzorické hodnocení patří mezi nejstarší způsoby kontroly jakosti s dodnes nezastupitelnou úlohou s ohledem na spotřebitele. Přesto je možné řadu smyslových vlastností produktů stanovovat i pomocí instrumentálních metod.
Cílem bakalářské práce bude zpracovat literární přehled o problematice hodnocení smyslových vlastností mléčných produktů pomocí instrumentální a senzorické analýzy a posoudit jejich výhody a nevýhody.
Bakalářská práce je součástí řešení projektu OP VK CZ.1.07/2.3.00/09.0081 a bude vypracována na základě pokynů pro závěrečné práce uvedených na: http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf podle následující rámcové osnovy:
Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky
Cíl práce
Současný stav poznání dané problematiky s ohledem na cíle práce, zpracovaný formou literárního přehledu na základě studia soudobé vědecké a odborné literatury
Závěr - shrnutí získaných informací, návrhy a doporučení vyplývající z problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Seznam doporučené literatury
LOBATO-CALLEROS C. et al: Use of fat blends in cheese analogs: Influence on sensory and instrumental textural characteristics. Journal of Texture Studies, 1997, 28(6): 619-632.
NEUMANN R. et al.: Senzorické skúmanie potravin. Bratislava: Alfa, 1990. 352 s. ISBN 80-05-00612-8.
PEREIRA R.B. et al.: Instrumental and sensory evaluation of textural attributes in cheese analogs: A correlation study. Journal of Sensory Studies, 2005, 20(5): 434-453.
POKORNÝ J.: Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Praha: ÚZPI, 1993, 196 s.
Vědecké a odborné publikace v časopisech Mlékařské listy, Výživa a potraviny a ve sbornících z odborných konferencí - př. Ingrovy dny (Brno: MENDELU) a Mléko a sýry (Praha: VŠCHT), popř. internetových portálů www.agronavigator.cz, či www.mze.cz.
Seznam doporučené literatury
LOBATO-CALLEROS C. et al: Use of fat blends in cheese analogs: Influence on sensory and instrumental textural characteristics. Journal of Texture Studies, 1997, 28(6): 619-632.
NEUMANN R. et al.: Senzorické skúmanie potravin. Bratislava: Alfa, 1990. 352 s. ISBN 80-05-00612-8.
PEREIRA R.B. et al.: Instrumental and sensory evaluation of textural attributes in cheese analogs: A correlation study. Journal of Sensory Studies, 2005, 20(5): 434-453.
POKORNÝ J.: Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Praha: ÚZPI, 1993, 196 s.
Vědecké a odborné publikace v časopisech Mlékařské listy, Výživa a potraviny a ve sbornících z odborných konferencí - př. Ingrovy dny (Brno: MENDELU) a Mléko a sýry (Praha: VŠCHT), popř. internetových portálů www.agronavigator.cz, či www.mze.cz.