Informace o kvalifikační práci Informovanost konzumentů fastfoodu o jeho zdravotní rizikovosti a faktory vedoucí k preferenci stravy fast foodového typu
Konzumace stravy fast foodového typu zvyšuje riziko vzniku zdravotních potíží, které mohou vyústit v některé choroby, označované jako civilizační. Častá konzumace stravy z fastfoodu, a s tím spojené nevhodné stravovací zvyklosti, vede k rostoucí morbiditě a mortalitě, související především s obezitou, diabetem, hypertenzí, srdečně cévními chorobami a dalšími zdravotními problémy, a to již od útlého věku života. Tato bakalářská práce rozebírá problematiku stravování v restauracích a stáncích rychlého občerstvení z hlediska zdraví, správné výživy a stravovacích zvyklostí. Cílem práce je popis objektivních zdravotních rizik, plynoucích z pravidelné konzumace stravy z fastfoodu. Byly popsány a analyzovány nutričních složky a hodnoty pokrmů z fastfoodu a jejich vliv na zdraví, eventuálně na riziko rozvoje některých z civilizačních chorob. Cílem praktické části této práce bylo zmapovat informovanost českých konzumentů fastfoodu o zdravotní rizikovosti, plynoucí z časté konzumace tohoto typu stravy, a rovněž faktory, které je vedou k preferenci, volbě této stravy oproti pokrmům racionální výživy. Výzkum byl proveden kvalitativními metodami sběru dat - pozorováním cílové skupiny, kterou představovali návštěvníci fastfood restaurací a stánků rychlého občerstvení a metodou strukturovaného rozhovoru s vybranými konzumenty fastfoodu. Výzkum byl realizován s patnácti respondenty, zvolenými metodou náhodného výběru. Výsledky sběru dat byly podrobeny obsahové analýze. Ukázalo se, že čeští konzumenti fastfoodu jsou informováni o zdravotních rizicích, jako jsou obezita, srdečně cévní onemocnění, diabetes, hypercholesterolémie, hypertenze a gastrointestinální potíže, které s sebou přináší častá konzumace fastfoodu, a jsou si vědomi negativních nutričních aspektů tohoto typu stravy, především vysokého obsahu tuků, soli a cukru. Z výsledků výzkumu rovněž plyne, že čeští konzumenti fastfoodu nepreferují stravování ve fastfoodu před běžnou racionální stravou. Pokud se v něm stravují, je to z důvodu spěchu a nedostatku času, a pokud usoudí, že nemají jinou možnost stravování. Fastfood konzumenti preferují, pokud na něj výslovně dostanou chuť, nebo se nacházejí v cizím městě nebo zahraničí. Vliv na konzumaci fastfoodu mají také sociální faktory, jak bylo vypozorováno. Stravování se ve fastfoodu společně s přáteli je oblíbené především u dospívajících a rovněž dětí, které si do fastfoodu chodí i hrát, slavit narozeniny apod. Výsledky pozorování ukázaly, že různé umístění provozoven fastfoodů nemá zásadní vliv na návštěvnost, typ konzumentů a faktory ovlivňující konzumaci tohoto typu stravy.
Anotace v angličtině
Consumption of fast-food style meals increases the risk of occurrence of health problems that might result in some diseases called lifestyle diseases or diseases of civilization. Frequent fast food consumption and related inadequate eating habits lead to increased morbidity and mortality linked particularly to obesity, diabetes, hypertension, cardiovascular diseases and other health problems even from early age. This thesis analyses the problems of eating at fast food restaurants and stands from the point of view of health, proper nutrition and eating habits. The aim of the thesis is to describe objective health risks resulting from regular fast food consumption.
Nutritional components and values of fast food meals and their influence on health were described as well as possible risks of development of some lifestyle diseases. The aim of the practical part of the thesis was to map the awareness of health risks resulting from frequent consumption of this kind of food among fast food consumers and the factors that lead them to preference, choice of this kind of nutrition instead of rational nutrition. The research was performed by means of qualitative data collection methods observation of the target group consisting of visitors of fast food restaurants and stands and the method of structured interview with selected fast food
consumers. The research was performed with fifteen respondents selected by random selection method. The data collection results were subject to content analysis. The results have shown that Czech fast food consumers are informed on health risks like obesity, cardiovascular diseases, diabetes, hypercholesterolemia, hypertension and gastrointestinal problems caused by frequent fast food consumption and they are aware of the negative nutritional aspects of this type of diet, particularly high content of fat, salt and sugar. The research result have also shown that Czech fast food consumers do not prefer fast food to rational nourishment. If they eat fast food, it is because of haste and lack of time and when they feel they have no other possibility. The consumers prefer fast food when they have real appetite or when they are in a foreign town or country. Social factors have also proven to have influence on fast food consumption. Eating at fast food restaurants with friends is particularly popular among teenagers and children, who even go to fast food restaurants to play, celebrate birthdays etc. The observation results have shown that location of fast food operations have no essential influence on attendance, type of consumers and the factors affecting consumption of this kind of food.
Konzumace stravy fast foodového typu zvyšuje riziko vzniku zdravotních potíží, které mohou vyústit v některé choroby, označované jako civilizační. Častá konzumace stravy z fastfoodu, a s tím spojené nevhodné stravovací zvyklosti, vede k rostoucí morbiditě a mortalitě, související především s obezitou, diabetem, hypertenzí, srdečně cévními chorobami a dalšími zdravotními problémy, a to již od útlého věku života. Tato bakalářská práce rozebírá problematiku stravování v restauracích a stáncích rychlého občerstvení z hlediska zdraví, správné výživy a stravovacích zvyklostí. Cílem práce je popis objektivních zdravotních rizik, plynoucích z pravidelné konzumace stravy z fastfoodu. Byly popsány a analyzovány nutričních složky a hodnoty pokrmů z fastfoodu a jejich vliv na zdraví, eventuálně na riziko rozvoje některých z civilizačních chorob. Cílem praktické části této práce bylo zmapovat informovanost českých konzumentů fastfoodu o zdravotní rizikovosti, plynoucí z časté konzumace tohoto typu stravy, a rovněž faktory, které je vedou k preferenci, volbě této stravy oproti pokrmům racionální výživy. Výzkum byl proveden kvalitativními metodami sběru dat - pozorováním cílové skupiny, kterou představovali návštěvníci fastfood restaurací a stánků rychlého občerstvení a metodou strukturovaného rozhovoru s vybranými konzumenty fastfoodu. Výzkum byl realizován s patnácti respondenty, zvolenými metodou náhodného výběru. Výsledky sběru dat byly podrobeny obsahové analýze. Ukázalo se, že čeští konzumenti fastfoodu jsou informováni o zdravotních rizicích, jako jsou obezita, srdečně cévní onemocnění, diabetes, hypercholesterolémie, hypertenze a gastrointestinální potíže, které s sebou přináší častá konzumace fastfoodu, a jsou si vědomi negativních nutričních aspektů tohoto typu stravy, především vysokého obsahu tuků, soli a cukru. Z výsledků výzkumu rovněž plyne, že čeští konzumenti fastfoodu nepreferují stravování ve fastfoodu před běžnou racionální stravou. Pokud se v něm stravují, je to z důvodu spěchu a nedostatku času, a pokud usoudí, že nemají jinou možnost stravování. Fastfood konzumenti preferují, pokud na něj výslovně dostanou chuť, nebo se nacházejí v cizím městě nebo zahraničí. Vliv na konzumaci fastfoodu mají také sociální faktory, jak bylo vypozorováno. Stravování se ve fastfoodu společně s přáteli je oblíbené především u dospívajících a rovněž dětí, které si do fastfoodu chodí i hrát, slavit narozeniny apod. Výsledky pozorování ukázaly, že různé umístění provozoven fastfoodů nemá zásadní vliv na návštěvnost, typ konzumentů a faktory ovlivňující konzumaci tohoto typu stravy.
Anotace v angličtině
Consumption of fast-food style meals increases the risk of occurrence of health problems that might result in some diseases called lifestyle diseases or diseases of civilization. Frequent fast food consumption and related inadequate eating habits lead to increased morbidity and mortality linked particularly to obesity, diabetes, hypertension, cardiovascular diseases and other health problems even from early age. This thesis analyses the problems of eating at fast food restaurants and stands from the point of view of health, proper nutrition and eating habits. The aim of the thesis is to describe objective health risks resulting from regular fast food consumption.
Nutritional components and values of fast food meals and their influence on health were described as well as possible risks of development of some lifestyle diseases. The aim of the practical part of the thesis was to map the awareness of health risks resulting from frequent consumption of this kind of food among fast food consumers and the factors that lead them to preference, choice of this kind of nutrition instead of rational nutrition. The research was performed by means of qualitative data collection methods observation of the target group consisting of visitors of fast food restaurants and stands and the method of structured interview with selected fast food
consumers. The research was performed with fifteen respondents selected by random selection method. The data collection results were subject to content analysis. The results have shown that Czech fast food consumers are informed on health risks like obesity, cardiovascular diseases, diabetes, hypercholesterolemia, hypertension and gastrointestinal problems caused by frequent fast food consumption and they are aware of the negative nutritional aspects of this type of diet, particularly high content of fat, salt and sugar. The research result have also shown that Czech fast food consumers do not prefer fast food to rational nourishment. If they eat fast food, it is because of haste and lack of time and when they feel they have no other possibility. The consumers prefer fast food when they have real appetite or when they are in a foreign town or country. Social factors have also proven to have influence on fast food consumption. Eating at fast food restaurants with friends is particularly popular among teenagers and children, who even go to fast food restaurants to play, celebrate birthdays etc. The observation results have shown that location of fast food operations have no essential influence on attendance, type of consumers and the factors affecting consumption of this kind of food.
Současný stav
Častá konzumace stravy fast foodového typu může být příčinou vzniku zdravotních potíží, které mohou vyústit až v rozvoj některých civilizačních chorob. Americká společnost je typickým příkladem, jak častá konzumace stravy z restaurací typu fast food a s tím spojené nevhodné stravovací zvyklosti a nedostatek znalostí z oblasti správné výživy vede k rostoucí morbiditě již v útlém věku lidského života. Masivní rozvoj řetězců fast food restaurací je v České republice otázkou posledních asi 20 let a neustále dochází k rozšiřování nabídky, která je využívána a oblíbena především u dětí a dospívajících.
Cíle práce
1) Zmapovat vlastním výzkumem informovanost českých konzumentů fast foodu o zdravotních rizicích této stravy.
2) Zmapovat vlastním výzkumem faktory, které vedou české konzumenty k preferenci fast foodové stravy.
Výzkumné otázky
1)Jsou čeští konzumenti fast foodu informovaní o zdravotních rizicích plynoucích z časté konzumace stravy tohoto typu ?
2)Jaké faktory vedou české konzumenty fast foodu k preferenci této stravy?
Popis metodiky
Autor práce provede vlastní výzkum kvalitativními metodami sběru dat - strukturovaným pozorováním výzkumného souboru (návštěvníků restaurací typu fast food a stánků rychlého občerstvení) a strukturovaným rozhovorem s vybranými respondenty. Výzkum bude realizován s patnácti respondenty neomezeného věkového rozpětí (po konzultaci a doporučením PhDr. Jolanou Ročňovou). Výsledky sběru dat budou podrobeny obsahové analýze a budou z nich vyvozeny obecné závěry.
Předpokládané využití v praxi
Pochopení faktorů určujících oblíbenost stravy typu fast food a znalost informovanosti konzumentů o zdravotních rizicích této stravy, která je důležitá pro nutriční terapeuty, pro zlepšení edukace pacientů v oblasti správné výživy a prevence nadměrné konzumace stravy fast foodového typu.
Zásady pro vypracování
Současný stav
Častá konzumace stravy fast foodového typu může být příčinou vzniku zdravotních potíží, které mohou vyústit až v rozvoj některých civilizačních chorob. Americká společnost je typickým příkladem, jak častá konzumace stravy z restaurací typu fast food a s tím spojené nevhodné stravovací zvyklosti a nedostatek znalostí z oblasti správné výživy vede k rostoucí morbiditě již v útlém věku lidského života. Masivní rozvoj řetězců fast food restaurací je v České republice otázkou posledních asi 20 let a neustále dochází k rozšiřování nabídky, která je využívána a oblíbena především u dětí a dospívajících.
Cíle práce
1) Zmapovat vlastním výzkumem informovanost českých konzumentů fast foodu o zdravotních rizicích této stravy.
2) Zmapovat vlastním výzkumem faktory, které vedou české konzumenty k preferenci fast foodové stravy.
Výzkumné otázky
1)Jsou čeští konzumenti fast foodu informovaní o zdravotních rizicích plynoucích z časté konzumace stravy tohoto typu ?
2)Jaké faktory vedou české konzumenty fast foodu k preferenci této stravy?
Popis metodiky
Autor práce provede vlastní výzkum kvalitativními metodami sběru dat - strukturovaným pozorováním výzkumného souboru (návštěvníků restaurací typu fast food a stánků rychlého občerstvení) a strukturovaným rozhovorem s vybranými respondenty. Výzkum bude realizován s patnácti respondenty neomezeného věkového rozpětí (po konzultaci a doporučením PhDr. Jolanou Ročňovou). Výsledky sběru dat budou podrobeny obsahové analýze a budou z nich vyvozeny obecné závěry.
Předpokládané využití v praxi
Pochopení faktorů určujících oblíbenost stravy typu fast food a znalost informovanosti konzumentů o zdravotních rizicích této stravy, která je důležitá pro nutriční terapeuty, pro zlepšení edukace pacientů v oblasti správné výživy a prevence nadměrné konzumace stravy fast foodového typu.
Seznam doporučené literatury
DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů: Svazek II. 1. vyd. Praha: Forsapi, 51 s.
ISBN 978-80-903820-8-4.
PÁNEK, J. el al. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.
PATOČKA, J. et al. Nutriční toxikologie. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta, 2008. 71 s.
ISBN 978-80-7040-956-5.
STRÁNSKÝ, M.; RYŠAVÁ, L. Fyziologie a patofyziologie výživy. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta, 2010. 182 s.
ISBN 978-80-7394-241-0.
SVAČINA, Š.;BRETŠNAJDROVÁ A. Dietologický slovník. 1. vyd. Praha: Triton, 2008. 271 s.
ISBN 978-80-7387-621.
Seznam doporučené literatury
DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů: Svazek II. 1. vyd. Praha: Forsapi, 51 s.
ISBN 978-80-903820-8-4.
PÁNEK, J. el al. Základy výživy. 1. vyd. Praha: Svoboda Servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.
PATOČKA, J. et al. Nutriční toxikologie. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta, 2008. 71 s.
ISBN 978-80-7040-956-5.
STRÁNSKÝ, M.; RYŠAVÁ, L. Fyziologie a patofyziologie výživy. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta, 2010. 182 s.
ISBN 978-80-7394-241-0.
SVAČINA, Š.;BRETŠNAJDROVÁ A. Dietologický slovník. 1. vyd. Praha: Triton, 2008. 271 s.
ISBN 978-80-7387-621.