Tato bakalářská práce se zabývá alternativními směry výživy u vysokoškolských studentů v Českých Budějovicích. Teoretická část obsahuje charakteristiku nejznámějších alternativních směrů výživy a jejich možná nutriční rizika. Dále jsou v teoretické části uvedeny možné důvody přechodu k alternativnímu stravování. Praktická část vyhodnocuje zastoupení alternativních směrů stravování u studentů vysokých škol v Českých Budějovicích. Také zjišťuje míru zastoupení konkrétních alternativních směrů, názory studentů na alternativní stravu, množství přijímaných tekutin s ohledem na způsob stravování, příjem doplňků stravy a změny pociťované přechodem k alternativní stravě. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden pomocí anonymního dotazníkového šetření v elektronické formě. Získané údaje jsou zpracovány v tabulkové a grafické podobě.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with alternative ways of nutrition diet of college students in Ceske Budejovice. The theoretical part explains the characteristics of the most known alternative diets and their possible nutrition risks. Furthermore, the theoretical part discusses possible reasons for the transition to alternative eating habits. The practical part evaluates the representation of alternative ways of college students' diet in Ceske Budejovice. It also discovers the rate of representation of the particular alternative ways of nourishment, students' opinions on the alternative diet and the amount of fluid intake with regards to a way of nourishment. In addition, it discusses intake of food complements and the changes that are recognized after the transition to an alternative diet. The analysis is based on the quantitative research, which was completed by the anonymous electronic questionnaire. The gathered data are presented in tables and graphs.
alternative eating, vegetarianism, macrobiotics, divided food, nutritional risk
Rozsah průvodní práce
65 s. (72 173 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá alternativními směry výživy u vysokoškolských studentů v Českých Budějovicích. Teoretická část obsahuje charakteristiku nejznámějších alternativních směrů výživy a jejich možná nutriční rizika. Dále jsou v teoretické části uvedeny možné důvody přechodu k alternativnímu stravování. Praktická část vyhodnocuje zastoupení alternativních směrů stravování u studentů vysokých škol v Českých Budějovicích. Také zjišťuje míru zastoupení konkrétních alternativních směrů, názory studentů na alternativní stravu, množství přijímaných tekutin s ohledem na způsob stravování, příjem doplňků stravy a změny pociťované přechodem k alternativní stravě. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden pomocí anonymního dotazníkového šetření v elektronické formě. Získané údaje jsou zpracovány v tabulkové a grafické podobě.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with alternative ways of nutrition diet of college students in Ceske Budejovice. The theoretical part explains the characteristics of the most known alternative diets and their possible nutrition risks. Furthermore, the theoretical part discusses possible reasons for the transition to alternative eating habits. The practical part evaluates the representation of alternative ways of college students' diet in Ceske Budejovice. It also discovers the rate of representation of the particular alternative ways of nourishment, students' opinions on the alternative diet and the amount of fluid intake with regards to a way of nourishment. In addition, it discusses intake of food complements and the changes that are recognized after the transition to an alternative diet. The analysis is based on the quantitative research, which was completed by the anonymous electronic questionnaire. The gathered data are presented in tables and graphs.
alternative eating, vegetarianism, macrobiotics, divided food, nutritional risk
Zásady pro vypracování
1. Prostudování odborné knižní, časopisecké literatury a ověřených internetových zdrojů, vztahujících se k tématu mé bakalářské práce.\\
2. Sestavení obsahu bakalářské práce na základě konzultace s vedoucím práce.\\
3. Vypracování teoretické části bakalářské práce se zaměřením na alternativní způsoby výživy, stručná definice směrů a zdravotní aspekty související s tímto tématem.\\
4. Vypracování dotazníků pro studenty vysokých škol.\\
5. Vyhodnocení dotazníků, zpracování a analýza výsledků.\\
6. Zhodnocení stravovacích zvyklostí studentů, komparace studentů alternativně se stravujících se studenty stravujícími se konvenčním způsobem.\\
Cíl a náplň bakalářské práce: \\
Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnocení výskytu alternativních způsobů stravování u studentů vysokých škol v Českých Budějovicích, zaměřit se na důvody alternativního stravování u studentů a zjistit postoje studentů k alternativnímu způsobu stravování.\\
Zásady pro vypracování
1. Prostudování odborné knižní, časopisecké literatury a ověřených internetových zdrojů, vztahujících se k tématu mé bakalářské práce.\\
2. Sestavení obsahu bakalářské práce na základě konzultace s vedoucím práce.\\
3. Vypracování teoretické části bakalářské práce se zaměřením na alternativní způsoby výživy, stručná definice směrů a zdravotní aspekty související s tímto tématem.\\
4. Vypracování dotazníků pro studenty vysokých škol.\\
5. Vyhodnocení dotazníků, zpracování a analýza výsledků.\\
6. Zhodnocení stravovacích zvyklostí studentů, komparace studentů alternativně se stravujících se studenty stravujícími se konvenčním způsobem.\\
Cíl a náplň bakalářské práce: \\
Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnocení výskytu alternativních způsobů stravování u studentů vysokých škol v Českých Budějovicích, zaměřit se na důvody alternativního stravování u studentů a zjistit postoje studentů k alternativnímu způsobu stravování.\\
Seznam doporučené literatury
Blatná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P. Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Nadace NutriVIT: Praha, 2005.\\
Heřt, J. aj. Alternativní medicína - možnosti a rizika. Praha: Grada Publishing, 1995.\\
Kastnerová, M. Poradce pro výživu. České Budějovice: Nová Forma, 2011.\\
Krajčovičová - Kudláčková, M. aj. Železo, vápnik, zinok - riziká alternativního stravovania. Hygiena, 2000.\\
Krajčovičová - Kudláčková, M. Zdravotné riziká vegánskeho stravovania. Česká a slovenská gastroenterologie, 1999.\\
New, S. A. Do vegetarians a normal bone mass? Osteoporosis International, 2004, Vol. 15, No. 9, p. 679-688.\\
Racek, J. Vegetariánství - ano, či ne? Klinická biochemie a metabolizmus, 2005.\\
Vašíčková, Z. Alternativní směry výživy a jejich výskyt u středoškolské mládeže v Brně. Bakalářská práce. LF MU: Brno, 2001.\\
A další tituly dle doporučení vedoucí práce.\\
Seznam doporučené literatury
Blatná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P. Výživa na začátku 21. století. Společnost pro výživu, Nadace NutriVIT: Praha, 2005.\\
Heřt, J. aj. Alternativní medicína - možnosti a rizika. Praha: Grada Publishing, 1995.\\
Kastnerová, M. Poradce pro výživu. České Budějovice: Nová Forma, 2011.\\
Krajčovičová - Kudláčková, M. aj. Železo, vápnik, zinok - riziká alternativního stravovania. Hygiena, 2000.\\
Krajčovičová - Kudláčková, M. Zdravotné riziká vegánskeho stravovania. Česká a slovenská gastroenterologie, 1999.\\
New, S. A. Do vegetarians a normal bone mass? Osteoporosis International, 2004, Vol. 15, No. 9, p. 679-688.\\
Racek, J. Vegetariánství - ano, či ne? Klinická biochemie a metabolizmus, 2005.\\
Vašíčková, Z. Alternativní směry výživy a jejich výskyt u středoškolské mládeže v Brně. Bakalářská práce. LF MU: Brno, 2001.\\
A další tituly dle doporučení vedoucí práce.\\
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila práci, odpověděla na otázky vedoucího práce a členů komise.