- Všechny požadované údaje o této VŠKP jsou vyplněny.
Hlavní téma
Analýza postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování u pilotních škol programu Skutečně zdravá škola
Hlavní téma v angličtině
-
Název dle studenta
Analýza postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování u pilotních škol programu Skutečně zdravá škola
Název dle studenta v angličtině
Analysis of students´ and parents´ attitude towards school canteen eating habits and boarding at pilot program schools Skutečně zdravá škola (Fair healthy school)
Tématem této bakalářské práce je analýza postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování u pilotních škol programu Skutečně zdravá škola. Cílem této práce je analyzovat postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování na pilotních školách zapojených do programu. Dále posoudit úspěšnost programu a celkové hodnocení zlepšení kvality stravování.
Teoretická část je věnována kvalitě a rozsahu stravování, regionálním potravinám, spotřebnímu koši a především programu Skutečně zdravá škola. Tato část také podrobněji informuje o programu Skutečně zdravá škola.
V praktické části jsou analyzovány jednotlivé postoje žáků a rodičů. Nedílnou součástí práce byl také výzkum. Výzkum byl prováděn na pilotních školách, které byly zapojeny do programu Skutečně zdravá škola. V této části jsou také prezentovány výsledky realizovaného dotazníkového šetření a vše je pro přehlednost doplněno o grafy.
Z dotazníkovém šetření postoje rodičů ke školnímu stravování vyplývá, že pokud jejich dítě nenavštěvuje školní jídelnu, má obědy zajištěné jinak. V otázce, zda jsou spokojeni s kvalitou stravování ve školní jídelně, většina rodičů odpověděla, že spíše ano. Stejný názor má většina rodičů i na skladbu nabízených jídel. Většina rodičů si myslí, že nabízená jídla ve školní jídelně respektují zásady správné výživy.
Závěr práce nabízí výsledky postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování, posouzení úspěšnosti programu a celkové hodnocení zlepšení kvality stravování.
Anotace v angličtině
The topic of this bachelor thesis is an analysis of students´ and parents´ attitude towards school canteen eating habits and boarding at pilot program schools Skutečně zdravá škola (Fair healthy school). The aim of this thesis is to analyse the attitude of the students´a and parents´ attitude towards school boarding at these pilot schools involved in the program. Eventually, judge the success of the program and general overview of healthy food and boarding improvement.
The theoretical part discusses the quality, variety of the boarding, regional sources and regional foods, consumption basket and mainly the program Skutečně zdravá škola (Fair healthy school). You can find more details about the program in this section.
You can find individual students´ and parents´ attitudes in the practical part. Research has also played a major part of the thesis. The research was processed at pilot schools which were involved in the program Skutečně zdravá škola (Fair healthy school). In this part, you can find results coming from the questionnaire research and for a good over view of the situation, you can find graphs there.
As a questionnaire result, you can see the fact that the parents stated that in case the child does not attend school canteen, the students´ lunch is still provided probably at a different location. With regards of school canteen quality satisfaction, most of the parents stated they were satisfied. Most of the parents also stated same way with questions regarding meal composition. Most of the parents think, that meals offered by the school canteen respect the healthy principles of nutrition.
In the conclusion, you can find results of students´ and parents´ attitudes towards school canteen and school boarding, review of the program´s success and general evaluation of boarding quality improvement.
Klíčová slova
školní stravování, Skutečně zdravá škola, spotřební koš
Klíčová slova v angličtině
school food, Fair healthy school, consumption basket
Rozsah průvodní práce
43 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tématem této bakalářské práce je analýza postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování u pilotních škol programu Skutečně zdravá škola. Cílem této práce je analyzovat postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování na pilotních školách zapojených do programu. Dále posoudit úspěšnost programu a celkové hodnocení zlepšení kvality stravování.
Teoretická část je věnována kvalitě a rozsahu stravování, regionálním potravinám, spotřebnímu koši a především programu Skutečně zdravá škola. Tato část také podrobněji informuje o programu Skutečně zdravá škola.
V praktické části jsou analyzovány jednotlivé postoje žáků a rodičů. Nedílnou součástí práce byl také výzkum. Výzkum byl prováděn na pilotních školách, které byly zapojeny do programu Skutečně zdravá škola. V této části jsou také prezentovány výsledky realizovaného dotazníkového šetření a vše je pro přehlednost doplněno o grafy.
Z dotazníkovém šetření postoje rodičů ke školnímu stravování vyplývá, že pokud jejich dítě nenavštěvuje školní jídelnu, má obědy zajištěné jinak. V otázce, zda jsou spokojeni s kvalitou stravování ve školní jídelně, většina rodičů odpověděla, že spíše ano. Stejný názor má většina rodičů i na skladbu nabízených jídel. Většina rodičů si myslí, že nabízená jídla ve školní jídelně respektují zásady správné výživy.
Závěr práce nabízí výsledky postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování, posouzení úspěšnosti programu a celkové hodnocení zlepšení kvality stravování.
Anotace v angličtině
The topic of this bachelor thesis is an analysis of students´ and parents´ attitude towards school canteen eating habits and boarding at pilot program schools Skutečně zdravá škola (Fair healthy school). The aim of this thesis is to analyse the attitude of the students´a and parents´ attitude towards school boarding at these pilot schools involved in the program. Eventually, judge the success of the program and general overview of healthy food and boarding improvement.
The theoretical part discusses the quality, variety of the boarding, regional sources and regional foods, consumption basket and mainly the program Skutečně zdravá škola (Fair healthy school). You can find more details about the program in this section.
You can find individual students´ and parents´ attitudes in the practical part. Research has also played a major part of the thesis. The research was processed at pilot schools which were involved in the program Skutečně zdravá škola (Fair healthy school). In this part, you can find results coming from the questionnaire research and for a good over view of the situation, you can find graphs there.
As a questionnaire result, you can see the fact that the parents stated that in case the child does not attend school canteen, the students´ lunch is still provided probably at a different location. With regards of school canteen quality satisfaction, most of the parents stated they were satisfied. Most of the parents also stated same way with questions regarding meal composition. Most of the parents think, that meals offered by the school canteen respect the healthy principles of nutrition.
In the conclusion, you can find results of students´ and parents´ attitudes towards school canteen and school boarding, review of the program´s success and general evaluation of boarding quality improvement.
Klíčová slova
školní stravování, Skutečně zdravá škola, spotřební koš
Klíčová slova v angličtině
school food, Fair healthy school, consumption basket
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Analyzovat postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování na pilotních školách zapojených do programu Skutečně zdravá škola. Posoudit úspěšnost plnění jednotlivých kritérií programu při jeho zavádění a následně vyhodnotit celkový přínos programu Skutečně zdravá škola ke zlepšení kvality stravování školní mládeže.
Literární přehled: Zjistit v literatuře roli školního stravování ve vzdělávání žáků k udržitelnému životu a roli školního stravování v rozvoji udržitelných systémů produkce, distribuce a konzumace potravin ve vybraných zemích světa.
Materiál a metody: Sběr dat studiem dokumentů, návštěvou škol a formou dotazníkových šetření mezi žáky a rodiči.
Výsledky a diskuze: Vyhodnotit výsledky programu a porovnat je se zjištěními dalších autorů.
Závěr: Vyhodnotit postoj žáků a rodičů ke školnímu stravování v programu Skutečně zdravá škola a posoudit úspěšnost zavádění tohoto programu na pilotních školách.
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Analyzovat postoje žáků a rodičů ke školnímu stravování na pilotních školách zapojených do programu Skutečně zdravá škola. Posoudit úspěšnost plnění jednotlivých kritérií programu při jeho zavádění a následně vyhodnotit celkový přínos programu Skutečně zdravá škola ke zlepšení kvality stravování školní mládeže.
Literární přehled: Zjistit v literatuře roli školního stravování ve vzdělávání žáků k udržitelnému životu a roli školního stravování v rozvoji udržitelných systémů produkce, distribuce a konzumace potravin ve vybraných zemích světa.
Materiál a metody: Sběr dat studiem dokumentů, návštěvou škol a formou dotazníkových šetření mezi žáky a rodiči.
Výsledky a diskuze: Vyhodnotit výsledky programu a porovnat je se zjištěními dalších autorů.
Závěr: Vyhodnotit postoj žáků a rodičů ke školnímu stravování v programu Skutečně zdravá škola a posoudit úspěšnost zavádění tohoto programu na pilotních školách.
Seznam doporučené literatury
HNÁTEK, J. Výživa a stravování žáků základních a středních škol. Praha: SPN, 1992. ISBN 80-04-23948-X
FIALOVÁ, Jana. Stravovací návyky dětí a školní prostředí: implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice. Vyd. 1. Brno: Barrister & Principal, 2012, 136 s. ISBN 978-80-87474-55-6
FRAŇKOVÁ, Slávka, Jana PAŘÍZKOVÁ a Eva MALICHOVÁ. Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum a praxe. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2013, 302 s. ISBN 978-80-246-2247-7
MARINOV, Zlatko. S dětmi proti obezitě: o co obtížnější je léčba obezity, o to jednodušší je prevence jejího vzniku! Praha: IFP Publishing & Engineering, 2011, 99 s. ISBN 978-80-87383-09-4
FÜRSTOVÁ, A., Vybrané ekonomické aspekty činnosti školní jídelny, Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní stravování, Praha: výživaservis s.r.o., 2013a, č. 5, s. 66-69, ISSN: 1211-846X
FÜRSTOVÁ, A., Legislativa školní jídelny, Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní stravování, Praha: výživaservis s.r.o., 2013b, č. 4, s. 53, ISSN 1211-846x
Seznam doporučené literatury
HNÁTEK, J. Výživa a stravování žáků základních a středních škol. Praha: SPN, 1992. ISBN 80-04-23948-X
FIALOVÁ, Jana. Stravovací návyky dětí a školní prostředí: implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice. Vyd. 1. Brno: Barrister & Principal, 2012, 136 s. ISBN 978-80-87474-55-6
FRAŇKOVÁ, Slávka, Jana PAŘÍZKOVÁ a Eva MALICHOVÁ. Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum a praxe. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2013, 302 s. ISBN 978-80-246-2247-7
MARINOV, Zlatko. S dětmi proti obezitě: o co obtížnější je léčba obezity, o to jednodušší je prevence jejího vzniku! Praha: IFP Publishing & Engineering, 2011, 99 s. ISBN 978-80-87383-09-4
FÜRSTOVÁ, A., Vybrané ekonomické aspekty činnosti školní jídelny, Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní stravování, Praha: výživaservis s.r.o., 2013a, č. 5, s. 66-69, ISSN: 1211-846X
FÜRSTOVÁ, A., Legislativa školní jídelny, Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní stravování, Praha: výživaservis s.r.o., 2013b, č. 4, s. 53, ISSN 1211-846x