Nad zdravotní nezávadností je vykonáván veterinární hygienický dozor ve všech fázích výrobního procesu, od získávání surovin až po prodej živočišných produktů. Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit výsledky kontrol prováděných Státní veterinární správou České republiky (SVS ČR) v rámci monitoringu cizorodých látek a výsledky hygienických kontrol potravinářských provozoven se zaměřením na mlékárenský sektor. Pravidelné provádění kontrol bylo pravděpodobně příčinou zjištěného stále se snižujícího výskytu pozitivních nálezů u vzorků vyšetřovaných na cizorodé látky. Při vyhodnocení veterinárně-hygienických kontrol prováděných SVS ČR bylo zjištěno, že mlékárenský sektor vykazuje v porovnání s jinými subjekty zabývajícími se živočišnými komoditami příznivější výsledky.
Anotace v angličtině
Healthy hygiene surveillance is carried out at all stages of the production process, from raw materials to the sale of animal products. The aim of this diploma thesis was to evaluate the results of inspections of the food processing industry which are carried out by the State Veterinary Administration of the Czech Republic (SVA CR). The specific focus was on the monitoring for foreign substances and the results of hygienic inspections done in food processing industry, mainly in dairy sector. Regular monitoring was the likely cause for the steadily decreasing number of positive findings in the samples which were tested for foreign substances. In the evaluation of the veterinary and hygiene audits carried out by the SVA CR, it was found that the dairy sector attained superior results as compared to other animal product sectors.
Klíčová slova
cizorodé látky, kontroly, hygiena, Státní veterinární správa ČR
Klíčová slova v angličtině
foreign substances, inspections, hygiene, State Veterinary Administration of the Czech Republic
Rozsah průvodní práce
74 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Nad zdravotní nezávadností je vykonáván veterinární hygienický dozor ve všech fázích výrobního procesu, od získávání surovin až po prodej živočišných produktů. Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit výsledky kontrol prováděných Státní veterinární správou České republiky (SVS ČR) v rámci monitoringu cizorodých látek a výsledky hygienických kontrol potravinářských provozoven se zaměřením na mlékárenský sektor. Pravidelné provádění kontrol bylo pravděpodobně příčinou zjištěného stále se snižujícího výskytu pozitivních nálezů u vzorků vyšetřovaných na cizorodé látky. Při vyhodnocení veterinárně-hygienických kontrol prováděných SVS ČR bylo zjištěno, že mlékárenský sektor vykazuje v porovnání s jinými subjekty zabývajícími se živočišnými komoditami příznivější výsledky.
Anotace v angličtině
Healthy hygiene surveillance is carried out at all stages of the production process, from raw materials to the sale of animal products. The aim of this diploma thesis was to evaluate the results of inspections of the food processing industry which are carried out by the State Veterinary Administration of the Czech Republic (SVA CR). The specific focus was on the monitoring for foreign substances and the results of hygienic inspections done in food processing industry, mainly in dairy sector. Regular monitoring was the likely cause for the steadily decreasing number of positive findings in the samples which were tested for foreign substances. In the evaluation of the veterinary and hygiene audits carried out by the SVA CR, it was found that the dairy sector attained superior results as compared to other animal product sectors.
Klíčová slova
cizorodé látky, kontroly, hygiena, Státní veterinární správa ČR
Klíčová slova v angličtině
foreign substances, inspections, hygiene, State Veterinary Administration of the Czech Republic
Zásady pro vypracování
Úřední kontroly potravin provádějí dozorové orgány za účelem ochrany spotřebitelů. V kompetenci Státní veterinární správy České republiky (SVS ČR) jsou kontroly výskytu cizorodých látek a kontroly v provozovnách surovin a potravin živočišného původu.
Cílem diplomové práce bude vyhodnotit výsledky kontrol prováděných SVS ČR. V případě cizorodých látek budou vyhodnoceny kontroly za minimálně pětileté období, v případě kontrol provozoven bude pozornost zaměřena především na mlékárenský sektor, a to v minimálně dvouletém období. Údaje pro tento účel budou převzaty z databáze kontrolního orgánu.
Diplomová práce bude zpracována v rámci projektu GAJU-002/2016/Z na základě zásad pro zpracování závěrečných prací (http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf) a podle osnovy:
Úvod - stručná charakteristika a význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - přehled o kontrolních dozorových orgánech, nejdůležitějších právních předpisech a rizicích vztahujících se k hygieně potravin získaný studiem vědecké a odborné literatury
Materiál a metodika - popis kontrolovaných kategorií, sledované ukazatele a použité statistické metody
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad.
Zásady pro vypracování
Úřední kontroly potravin provádějí dozorové orgány za účelem ochrany spotřebitelů. V kompetenci Státní veterinární správy České republiky (SVS ČR) jsou kontroly výskytu cizorodých látek a kontroly v provozovnách surovin a potravin živočišného původu.
Cílem diplomové práce bude vyhodnotit výsledky kontrol prováděných SVS ČR. V případě cizorodých látek budou vyhodnoceny kontroly za minimálně pětileté období, v případě kontrol provozoven bude pozornost zaměřena především na mlékárenský sektor, a to v minimálně dvouletém období. Údaje pro tento účel budou převzaty z databáze kontrolního orgánu.
Diplomová práce bude zpracována v rámci projektu GAJU-002/2016/Z na základě zásad pro zpracování závěrečných prací (http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf) a podle osnovy:
Úvod - stručná charakteristika a význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - přehled o kontrolních dozorových orgánech, nejdůležitějších právních předpisech a rizicích vztahujících se k hygieně potravin získaný studiem vědecké a odborné literatury
Materiál a metodika - popis kontrolovaných kategorií, sledované ukazatele a použité statistické metody
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad.
Seznam doporučené literatury
Baumeister R. F.: Yielding to temptation: self?control failure, impulsive purchasing, and consumer behavior. Reflections and Reviews. Journal of Consumer Research, 2002, 28 (4), DOI: 10.1086/338209
Cheftel J.C.: Food and nutrition labelling in the European Union. Food Chemistry, 2005, 93 (3):531-55.
Raspor P.: Total food chain safety: how good practices can contribute? Review. Trends in Food Science & Technology, 2008, 19 (8): 405-412
Databáze AGRIS, CAB Abstracts, Česká zemědělská a potravinářská bibliografie, aj., dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/
Vědecká a odborná periodika, příp. sborníky (Mlékařské listy, Ingrovy dny, Výživa a potraviny aj.), databáze příslušných kontrolních orgánů
Právní předpisy ČR a EU týkající se požadavků na jakost živočišných produktů.
Seznam doporučené literatury
Baumeister R. F.: Yielding to temptation: self?control failure, impulsive purchasing, and consumer behavior. Reflections and Reviews. Journal of Consumer Research, 2002, 28 (4), DOI: 10.1086/338209
Cheftel J.C.: Food and nutrition labelling in the European Union. Food Chemistry, 2005, 93 (3):531-55.
Raspor P.: Total food chain safety: how good practices can contribute? Review. Trends in Food Science & Technology, 2008, 19 (8): 405-412
Databáze AGRIS, CAB Abstracts, Česká zemědělská a potravinářská bibliografie, aj., dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/
Vědecká a odborná periodika, příp. sborníky (Mlékařské listy, Ingrovy dny, Výživa a potraviny aj.), databáze příslušných kontrolních orgánů
Právní předpisy ČR a EU týkající se požadavků na jakost živočišných produktů.