Trendem dnešní doby je vést společnost ke zdravému životnímu stylu s důrazem na vyváženou stravu. Tato skutečnost je masově podporována propagací v médiích - internet, televize, tištěné publikace. Zastánci alternativního stravování se tohoto faktu snaží využít a prosadit svůj životní styl mezi většinovou společnost.
Cílem práce bylo zmapovat nutriční zvyklosti a životní styl alternativních strávníků. Pro výzkum byly stanoveny tyto výzkumné otázky:
1. Co je příčinou přechodu od běžného stravování k alternativním směrům ve výživě?
2. Jaká omezení přináší alternativní strava v každodenním životě?
3. Jaké změny v sociálním postavení svým vyznavačům přinesla alternativní strava?
Pro získání požadovaných informací, byl využit kvalitativní výzkum za pomoci hloubkového rozhovoru, vedený převážně s vegetariány a vegany. Celkem bylo Pro získání požadovaných informací, byl využit kvalitativní výzkum za pomoci hloubkového rozhovoru, vedený převážně s vegetariány a vegany. Celkem bylo uskutečněno 13 rozhovorů. 8 dotazovaných preferovalo vegetariánskou stravu,
5 respondentů stravu veganskou. Dotazované osoby byly získány pomocí metody sněhové koule. Rozhovory byly nahrány na diktafon, poté doslovně přepsány. Všechny dotazníky se odehrály v Českých Budějovicích.uskutečněno 13 rozhovorů. 8 dotazovaných preferovalo vegetariánskou stravu,
5 respondentů stravu veganskou. Dotazované osoby byly získány pomocí metody sněhové koule. Rozhovory byly nahrány na diktafon, poté doslovně přepsány. Všechny dotazníky se odehrály v Českých Budějovicích.Rozhovory se zaměřovaly na důvody přechodu na alternativní stravu, s tím spojeným sběrem informací o daném typu stravování a na změnu zdravotního stavu po změně "klasické" stravy na alternativní. Další otázky byly směřovány na spokojenost s alternativní stravou, její finanční náročnost, dostupnost v obchodech, zaměstnání, popřípadě ve školách. Poslední téma, kterému byla věnována pozornost, se týkalo změny sociálního postavení po změně stravování, a to jak v širším okruhu známých, tak rodině. Také jsme se v této části dotazovali na názor respondentů na problém přijetí alternativního stravování většinovou společností. Výzkum obsahoval i otázky geografické, zaměřené na věk, pohlaví a dosažené vzdělání dotazovaných.
Získané rozhory byly následně zaznamenány metodou papír a tužka. Pro potřeby analýzy dat jsme stanovili následující kategorie: Obecné informace od alternativních strávníků, Omezení způsobená alternativní stravou a Změna v sociálním postavení. K výše uvedeným kategoriím byly vytvořeny podkategorie obsahující kódy nejdůležitějších dat, které se v rozhovorech vyskytly. K dosažení přehlednosti těchto kódů, byla vytvořena barevná schémata.
Z rozhovorů vyplývá, že více jak polovina dotazovaných přešla k alternativní stravě z etických důvodů. Velkou motivací se ukázala také snaha o minimalizaci ekologické stopy. Výsledky dále ukázaly, že nejčastěji používaným zdrojem informací je internet, kvalita sortimentu alternativních potravin hodnocena převážně kladně, objevily se zmínky o finanční náročnosti. Většina dotazovaných se shodovala v názoru na nedostatečnou nabídku alternativních pokrmů v restauračních zařízeních, jejich minimální dostupnost na pracovištích nebo školách. Z odpovědí části respondentů vyplynulo, že majoritní společnost je přijímá spíše skepticky, zároveň se objevily náznaky zvyšující se akceptace vyznavačů alternativní výživy. Názory rodiny a známých na alternativní stravu se ukázaly velmi různorodé. Objevily se reakce negativní, tak známky podpory.
Annotation in English
The society is led to a healthy lifestyle. Currently, it is highly trendy. A balanced diet is emphasized everywhere and every time. It is also strongly promoted by media the Internet, TV, printed publications and leaflets. Supporters of the alternative nutrition make an effort to push the healthy lifestyle ahead, all across the society.This thesis aims at mapping nutrition customs and practices, as well as the lifestyle of the alternative nutrition supporters and users. Our research has been focusing on the following research questions to be answered:
1. What is the main reason why people change their nutrition style from the common style to the alternative one?
2. What are the limits of the everyday alternative nutrition lifestyle?
3. Has the alternative nutrition lifestyle provoked any changes in the social status of users? If so, what changes?
A qualitative research and in-depth interviews were used by the researchers. Vegetarians and vegans were mostly asked during the interviews. There were 13 interviews conducted in order to answer the above-mentioned questions. Eight interviewees preferred vegetarian food, five interviewees preferred vegan food. Theinterviewees were addressed with a snowball method. All the interviews were recorded and rewritten literally. All the interviews were conducted in České Budějovice.
The interviewees were mostly asked about the reasons of their changes from the common to the alternative nutrition lifestyle. Information about their nutrition lifestyle was collected. They were also asked to describe all the changes in their health (after the nutrition change), if there were any. Another questions were as follows: if they were satisfied with the alternative nutrition, if the alternative nutrition was more expensive than the common nutrition, if the alternative nutrition is available in the Czech Republic (in shops, at work, at schools, etc.) in a satisfactory amount. Changes in their social status this was the last issue handled during the interviews. The interviewees were asked to describe all the changes among their friends, families, etc., if there were any. The interviewees were also asked to express their feelings and opinions on acceptance rate of the alternative nutrition by the major society. We also asked questions about geography, age, gender and education of the interviewees.
A method of paper and pencil was used during the interviews. We divided the answers into several categories in order to analyse the data well and easily: General information gathered from the alternative nutrition users, Limits of the alternative nutrition and Changes in the social status of users. These three categories were divided into more sub-categories. The most significant data had their own codes there. Colourful schemes contained all these codes of the most significant information. Such a system helped us to put everything and all the gathered data in order.
healthy diet, alternative nutrition, types of the alternative nutrition, negative aspects of the alternative nutrition, positive aspects of the alternative nutrition, motivation
Length of the covering note
70 s, (114 800)
Language
CZ
Annotation
Trendem dnešní doby je vést společnost ke zdravému životnímu stylu s důrazem na vyváženou stravu. Tato skutečnost je masově podporována propagací v médiích - internet, televize, tištěné publikace. Zastánci alternativního stravování se tohoto faktu snaží využít a prosadit svůj životní styl mezi většinovou společnost.
Cílem práce bylo zmapovat nutriční zvyklosti a životní styl alternativních strávníků. Pro výzkum byly stanoveny tyto výzkumné otázky:
1. Co je příčinou přechodu od běžného stravování k alternativním směrům ve výživě?
2. Jaká omezení přináší alternativní strava v každodenním životě?
3. Jaké změny v sociálním postavení svým vyznavačům přinesla alternativní strava?
Pro získání požadovaných informací, byl využit kvalitativní výzkum za pomoci hloubkového rozhovoru, vedený převážně s vegetariány a vegany. Celkem bylo Pro získání požadovaných informací, byl využit kvalitativní výzkum za pomoci hloubkového rozhovoru, vedený převážně s vegetariány a vegany. Celkem bylo uskutečněno 13 rozhovorů. 8 dotazovaných preferovalo vegetariánskou stravu,
5 respondentů stravu veganskou. Dotazované osoby byly získány pomocí metody sněhové koule. Rozhovory byly nahrány na diktafon, poté doslovně přepsány. Všechny dotazníky se odehrály v Českých Budějovicích.uskutečněno 13 rozhovorů. 8 dotazovaných preferovalo vegetariánskou stravu,
5 respondentů stravu veganskou. Dotazované osoby byly získány pomocí metody sněhové koule. Rozhovory byly nahrány na diktafon, poté doslovně přepsány. Všechny dotazníky se odehrály v Českých Budějovicích.Rozhovory se zaměřovaly na důvody přechodu na alternativní stravu, s tím spojeným sběrem informací o daném typu stravování a na změnu zdravotního stavu po změně "klasické" stravy na alternativní. Další otázky byly směřovány na spokojenost s alternativní stravou, její finanční náročnost, dostupnost v obchodech, zaměstnání, popřípadě ve školách. Poslední téma, kterému byla věnována pozornost, se týkalo změny sociálního postavení po změně stravování, a to jak v širším okruhu známých, tak rodině. Také jsme se v této části dotazovali na názor respondentů na problém přijetí alternativního stravování většinovou společností. Výzkum obsahoval i otázky geografické, zaměřené na věk, pohlaví a dosažené vzdělání dotazovaných.
Získané rozhory byly následně zaznamenány metodou papír a tužka. Pro potřeby analýzy dat jsme stanovili následující kategorie: Obecné informace od alternativních strávníků, Omezení způsobená alternativní stravou a Změna v sociálním postavení. K výše uvedeným kategoriím byly vytvořeny podkategorie obsahující kódy nejdůležitějších dat, které se v rozhovorech vyskytly. K dosažení přehlednosti těchto kódů, byla vytvořena barevná schémata.
Z rozhovorů vyplývá, že více jak polovina dotazovaných přešla k alternativní stravě z etických důvodů. Velkou motivací se ukázala také snaha o minimalizaci ekologické stopy. Výsledky dále ukázaly, že nejčastěji používaným zdrojem informací je internet, kvalita sortimentu alternativních potravin hodnocena převážně kladně, objevily se zmínky o finanční náročnosti. Většina dotazovaných se shodovala v názoru na nedostatečnou nabídku alternativních pokrmů v restauračních zařízeních, jejich minimální dostupnost na pracovištích nebo školách. Z odpovědí části respondentů vyplynulo, že majoritní společnost je přijímá spíše skepticky, zároveň se objevily náznaky zvyšující se akceptace vyznavačů alternativní výživy. Názory rodiny a známých na alternativní stravu se ukázaly velmi různorodé. Objevily se reakce negativní, tak známky podpory.
Annotation in English
The society is led to a healthy lifestyle. Currently, it is highly trendy. A balanced diet is emphasized everywhere and every time. It is also strongly promoted by media the Internet, TV, printed publications and leaflets. Supporters of the alternative nutrition make an effort to push the healthy lifestyle ahead, all across the society.This thesis aims at mapping nutrition customs and practices, as well as the lifestyle of the alternative nutrition supporters and users. Our research has been focusing on the following research questions to be answered:
1. What is the main reason why people change their nutrition style from the common style to the alternative one?
2. What are the limits of the everyday alternative nutrition lifestyle?
3. Has the alternative nutrition lifestyle provoked any changes in the social status of users? If so, what changes?
A qualitative research and in-depth interviews were used by the researchers. Vegetarians and vegans were mostly asked during the interviews. There were 13 interviews conducted in order to answer the above-mentioned questions. Eight interviewees preferred vegetarian food, five interviewees preferred vegan food. Theinterviewees were addressed with a snowball method. All the interviews were recorded and rewritten literally. All the interviews were conducted in České Budějovice.
The interviewees were mostly asked about the reasons of their changes from the common to the alternative nutrition lifestyle. Information about their nutrition lifestyle was collected. They were also asked to describe all the changes in their health (after the nutrition change), if there were any. Another questions were as follows: if they were satisfied with the alternative nutrition, if the alternative nutrition was more expensive than the common nutrition, if the alternative nutrition is available in the Czech Republic (in shops, at work, at schools, etc.) in a satisfactory amount. Changes in their social status this was the last issue handled during the interviews. The interviewees were asked to describe all the changes among their friends, families, etc., if there were any. The interviewees were also asked to express their feelings and opinions on acceptance rate of the alternative nutrition by the major society. We also asked questions about geography, age, gender and education of the interviewees.
A method of paper and pencil was used during the interviews. We divided the answers into several categories in order to analyse the data well and easily: General information gathered from the alternative nutrition users, Limits of the alternative nutrition and Changes in the social status of users. These three categories were divided into more sub-categories. The most significant data had their own codes there. Colourful schemes contained all these codes of the most significant information. Such a system helped us to put everything and all the gathered data in order.
healthy diet, alternative nutrition, types of the alternative nutrition, negative aspects of the alternative nutrition, positive aspects of the alternative nutrition, motivation
Research Plan
Současný stav:
V dnešní době se alternativní směry ve výživě těší velkému zájmu veřejnosti. Nejenom, že přibývá veganů a vegetariánů ale i vyznavačů dalších výživových směrů. Tento druh stravování využívají i lidé, kteří se o alternativní výživu nezajímají. Je to způsobeno velkou popularitou a mediální propagací, přestože u těchto lidí jde většinou o přechodný stav, který může být způsoben zdravotními problémy, změnou pohledu na život nebo z čisté zvědavosti.
Alternativní výživa přináší svým příznivcům jak pozitivní, tak i negativní účinky. Je však otázkou, zda v některých případech jde o vhodně zvolené stravovací návyky.
Cíl:
Zmapovat životní styl u lidí preferujících alternativní směry ve výživě.
VO 1: Co je příčinou přechodu od běžného stravování k alternativním směrům ve výživě?
VO 2: Jaké omezení přináší alternativní strava v každodenním životě?
VO 3: Jaké změny v sociálním postavení svým vyznavačům přinesla alternativní výživa?
Popis metodiky:
Výzkumné šetření bude realizováno pomocí kvalitativní metody. Ke sběru informací bude využit polostrukturovaný rozhovor. Výzkumný soubor budou tvořit respondenti z Českých Budějovic, kteří preferují některý z alternativních směrů ve výživě.
Předpokládané využití v praxi:
Tato práce bude moci sloužit jako studijní materiál. Dále bude moci být využívána ve výživových poradnách a jako zdroj informací pro širokou veřejnost.
Research Plan
Současný stav:
V dnešní době se alternativní směry ve výživě těší velkému zájmu veřejnosti. Nejenom, že přibývá veganů a vegetariánů ale i vyznavačů dalších výživových směrů. Tento druh stravování využívají i lidé, kteří se o alternativní výživu nezajímají. Je to způsobeno velkou popularitou a mediální propagací, přestože u těchto lidí jde většinou o přechodný stav, který může být způsoben zdravotními problémy, změnou pohledu na život nebo z čisté zvědavosti.
Alternativní výživa přináší svým příznivcům jak pozitivní, tak i negativní účinky. Je však otázkou, zda v některých případech jde o vhodně zvolené stravovací návyky.
Cíl:
Zmapovat životní styl u lidí preferujících alternativní směry ve výživě.
VO 1: Co je příčinou přechodu od běžného stravování k alternativním směrům ve výživě?
VO 2: Jaké omezení přináší alternativní strava v každodenním životě?
VO 3: Jaké změny v sociálním postavení svým vyznavačům přinesla alternativní výživa?
Popis metodiky:
Výzkumné šetření bude realizováno pomocí kvalitativní metody. Ke sběru informací bude využit polostrukturovaný rozhovor. Výzkumný soubor budou tvořit respondenti z Českých Budějovic, kteří preferují některý z alternativních směrů ve výživě.
Předpokládané využití v praxi:
Tato práce bude moci sloužit jako studijní materiál. Dále bude moci být využívána ve výživových poradnách a jako zdroj informací pro širokou veřejnost.
Recommended resources
PROVAZNÍK, Kamil a Lumír KOMÁREK. Manuál prevence v lékařské praxi. Universita Karlova-3.lékařská fakulta: Fortuna, 2003,2004. ISBN 80-7168-942-4.
MÜLLEROVÁ, Dana a Anna AUJEZDSKÁ. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2014. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-802-4625-102.
BLATTNÁ, Jarmila a Ronald ZÜRRER. Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou: přednosti bezmasé výživy. 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2005. Zdraví. ISBN 80-239-6202-7.
HAVLÍK, Jaroslav a Milan MAROUNEK. Živiny a živinové potřeby člověka: učebnice pro studenty ČZU v Praze. Vyd. 1. V Praze: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2012. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-213-2269-1.
STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2010ISBN 978-807-3942-410.
KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011. Zdraví. ISBN 978-802-4734-330
Recommended resources
PROVAZNÍK, Kamil a Lumír KOMÁREK. Manuál prevence v lékařské praxi. Universita Karlova-3.lékařská fakulta: Fortuna, 2003,2004. ISBN 80-7168-942-4.
MÜLLEROVÁ, Dana a Anna AUJEZDSKÁ. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2014. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-802-4625-102.
BLATTNÁ, Jarmila a Ronald ZÜRRER. Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou: přednosti bezmasé výživy. 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2005. Zdraví. ISBN 80-239-6202-7.
HAVLÍK, Jaroslav a Milan MAROUNEK. Živiny a živinové potřeby člověka: učebnice pro studenty ČZU v Praze. Vyd. 1. V Praze: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2012. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-213-2269-1.
STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 1. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2010ISBN 978-807-3942-410.
KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011. Zdraví. ISBN 978-802-4734-330