Bakalářská práce je zaměřena na téma konzumace mléka a mléčných výrobků v kontextu laktózové a kaseinové intolerance. Teoretická část se zabývá složením mléka, jeho výrobou, rozdělením, různými druhy intolerancí a prospěšností pro zdraví. Tato práce se taktéž zaměřuje na různé druhy mléčných výrobků. Praktická část práce se zaměřuje na dotazník k tématu konzumace mléka a jeho následnému vyhodnocení. Cílem práce bylo odhalit, jak často a jestli dotazovaní respondenti mléko a mléčné výrobky konzumují, jejich preference při výběru a procentuální množství intolerance na laktózu a kasein v populaci. Vedlejším cílem bylo připravit ucelenou práci, která může být použita při výběru mléka a nabídne dostatek informací k tématu, které v poslední době dostává hodně prostoru v médiích a na internetu obecně.
Anotace v angličtině
The focus of this bachelor thesis is the consumption of milk and dairy products in connection with lactose and casein intolerance. The theoretical part deals with the milk's structure, its creation process, division, different kinds of intolerance and health benefits. This thesis deals also with different kinds of dairy products. The practical part includes questionnaire concerning milk consumption and its following analysis. The main goal of this thesis is a seeking of how often, how even and if the questioned people drink milk and dairy products at all, how often, their preferences for dairy products and percentage of suffering from lactose and casein intolerance among the general population. An additional goal is creating a comprehensive work that can be used in the process of choosing a milk and offers enough information about the topic that is commonly discussed in media and on the Internet in general.
Bakalářská práce je zaměřena na téma konzumace mléka a mléčných výrobků v kontextu laktózové a kaseinové intolerance. Teoretická část se zabývá složením mléka, jeho výrobou, rozdělením, různými druhy intolerancí a prospěšností pro zdraví. Tato práce se taktéž zaměřuje na různé druhy mléčných výrobků. Praktická část práce se zaměřuje na dotazník k tématu konzumace mléka a jeho následnému vyhodnocení. Cílem práce bylo odhalit, jak často a jestli dotazovaní respondenti mléko a mléčné výrobky konzumují, jejich preference při výběru a procentuální množství intolerance na laktózu a kasein v populaci. Vedlejším cílem bylo připravit ucelenou práci, která může být použita při výběru mléka a nabídne dostatek informací k tématu, které v poslední době dostává hodně prostoru v médiích a na internetu obecně.
Anotace v angličtině
The focus of this bachelor thesis is the consumption of milk and dairy products in connection with lactose and casein intolerance. The theoretical part deals with the milk's structure, its creation process, division, different kinds of intolerance and health benefits. This thesis deals also with different kinds of dairy products. The practical part includes questionnaire concerning milk consumption and its following analysis. The main goal of this thesis is a seeking of how often, how even and if the questioned people drink milk and dairy products at all, how often, their preferences for dairy products and percentage of suffering from lactose and casein intolerance among the general population. An additional goal is creating a comprehensive work that can be used in the process of choosing a milk and offers enough information about the topic that is commonly discussed in media and on the Internet in general.
Cíl práce:\\
Otázka konzumace mléka a mléčných výrobků se stává předmětem mnohých diskusí. Cílem je zmapovat, jaká je pravidelná spotřeba mléčných výrobků u dětí druhého stupně základní školy. Cílem bakalářské práce je přispět k většímu porozumění laktózové a kaseinové intolerance a zmapovat nejčastější sociální důvody vedoucí k malé či nulové spotřebě mléka a mléčných výrobků. \\
Postup řešení - metody:\\
Kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika anonymního dotazníku.\\
Výzkumný soubor: Děti na druhém stupni základní školy ve věku 13-18 let v počtu cca 250 respondentů.\\
Zásady pro vypracování
Cíl práce:\\
Otázka konzumace mléka a mléčných výrobků se stává předmětem mnohých diskusí. Cílem je zmapovat, jaká je pravidelná spotřeba mléčných výrobků u dětí druhého stupně základní školy. Cílem bakalářské práce je přispět k většímu porozumění laktózové a kaseinové intolerance a zmapovat nejčastější sociální důvody vedoucí k malé či nulové spotřebě mléka a mléčných výrobků. \\
Postup řešení - metody:\\
Kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika anonymního dotazníku.\\
Výzkumný soubor: Děti na druhém stupni základní školy ve věku 13-18 let v počtu cca 250 respondentů.\\
Seznam doporučené literatury
GAJDŮŠEK, S. Laktologie. Brno: MZLU, 2003, 78s., ISBN 8071576573\\
INGR, I. Zpracování zemědělských produktů. Brno: MZLU, 2003, 249s., ISBN 8071575208\\
CVAK, Z. Chemické a fyzikálněchemické metody v kontrole jakosti mléka a mlékárenských výrobků, 1. vyd., Praha, Výzkumný ústav potravinářský, 1992, 221 s., ISBN -80-85120-36-4\\
HAVLOVÁ, J. Mikrobiologické metody v kontrole jakosti mléka a mlékárenských výrobků, 1. vyd., Praha, Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1993, 24 s., ISBN-80-85120-37-2\\
HOLEC, J. Doc. MVDr., CSc. a kolektiv. Hygiena a technologie mléka a mléčných výrobků ISBN 80-85114-60-7\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin I.. Tábor : OSSIS, 1999. 352 s. ISBN 80-902391-3-7.\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin II.. Tábor : OSSIS, 1999. 328 s. ISBN 80-902391-4-5\\
PÁNEK, J. Základy výživy, 1. vyd., Praha, Svoboda servis, 2002, 205 s., ISBN 80-86320-23-5\\
SHARON, M. Komplexní výživa, Praha, Pragma, 1994, 193 s., ISBN 80-85213-54-0\\
Seznam doporučené literatury
GAJDŮŠEK, S. Laktologie. Brno: MZLU, 2003, 78s., ISBN 8071576573\\
INGR, I. Zpracování zemědělských produktů. Brno: MZLU, 2003, 249s., ISBN 8071575208\\
CVAK, Z. Chemické a fyzikálněchemické metody v kontrole jakosti mléka a mlékárenských výrobků, 1. vyd., Praha, Výzkumný ústav potravinářský, 1992, 221 s., ISBN -80-85120-36-4\\
HAVLOVÁ, J. Mikrobiologické metody v kontrole jakosti mléka a mlékárenských výrobků, 1. vyd., Praha, Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1993, 24 s., ISBN-80-85120-37-2\\
HOLEC, J. Doc. MVDr., CSc. a kolektiv. Hygiena a technologie mléka a mléčných výrobků ISBN 80-85114-60-7\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin I.. Tábor : OSSIS, 1999. 352 s. ISBN 80-902391-3-7.\\
VELÍŠEK, J., et al. Chemie potravin II.. Tábor : OSSIS, 1999. 328 s. ISBN 80-902391-4-5\\
PÁNEK, J. Základy výživy, 1. vyd., Praha, Svoboda servis, 2002, 205 s., ISBN 80-86320-23-5\\
SHARON, M. Komplexní výživa, Praha, Pragma, 1994, 193 s., ISBN 80-85213-54-0\\