Diplomová práce se zabývá využitím meristémových kultur ve šlechtění česneku kuchyňského (Allium sativum). Jako výchozí materiál byl použit česnek kuchyňský, odrůda Tantal. Zdravotní stav česneku, před izolací meristémů, byl testován pomocí imunologické metody ELISA (Enzyme-Linked Immuno-Sorbent Assay) známé také jako EIA (Enzyme Immunoassay). Jedná se o metodu sloužící k detekci protilátek a antigenu. Zdravotní stav byl testován na přítomnost virů žluté zakrslosti cibule (OYDV Onion Yellow Dwarf Virus) a na virus rodu Carlavirus (GCLV Garlic Common Latent Virus). Viruprostý materiál byl dále vysterilizován, kultivován a následně z něj byl odebrán meristém. Kultivace vyizolovaného meristému probíhala podle dostupných metodik na kultivačním médiu MS s vitamíny obohacené o fytohormony IAA, NAA a BAP.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the use of meristem cultures in garlic (Allium sativum) breeding. The source material was used variety Tantalum of garlic. The using material, before the isolation of meristem, was tested for the occurrence of viral diseases by immunological tests ELISA (Enzyme-Linked Immuno-Sorbent Assay), also known as EIA (Enzyme Immunoassay). The method used to detect antibodies and antigens. The material was tested for viruses onion yellow dwarf (OYDV - Onion Yellow Dwarf Virus) and virus genus Carlavirus (GCLV - Common Garlic Latent Virus). Then the sound material was sterilized, cultured and then it was obtained meristem. Cultivation of preparation meristem was realised according available methodologies. After preparation meristem put on MS medium with vitamins and growth regulator IAA, NAA and BAP.
Klíčová slova
česnek, meristém, ELISA, kultivační médium
Klíčová slova v angličtině
garlic, meristem, ELISA, culture medium
Rozsah průvodní práce
55 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá využitím meristémových kultur ve šlechtění česneku kuchyňského (Allium sativum). Jako výchozí materiál byl použit česnek kuchyňský, odrůda Tantal. Zdravotní stav česneku, před izolací meristémů, byl testován pomocí imunologické metody ELISA (Enzyme-Linked Immuno-Sorbent Assay) známé také jako EIA (Enzyme Immunoassay). Jedná se o metodu sloužící k detekci protilátek a antigenu. Zdravotní stav byl testován na přítomnost virů žluté zakrslosti cibule (OYDV Onion Yellow Dwarf Virus) a na virus rodu Carlavirus (GCLV Garlic Common Latent Virus). Viruprostý materiál byl dále vysterilizován, kultivován a následně z něj byl odebrán meristém. Kultivace vyizolovaného meristému probíhala podle dostupných metodik na kultivačním médiu MS s vitamíny obohacené o fytohormony IAA, NAA a BAP.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the use of meristem cultures in garlic (Allium sativum) breeding. The source material was used variety Tantalum of garlic. The using material, before the isolation of meristem, was tested for the occurrence of viral diseases by immunological tests ELISA (Enzyme-Linked Immuno-Sorbent Assay), also known as EIA (Enzyme Immunoassay). The method used to detect antibodies and antigens. The material was tested for viruses onion yellow dwarf (OYDV - Onion Yellow Dwarf Virus) and virus genus Carlavirus (GCLV - Common Garlic Latent Virus). Then the sound material was sterilized, cultured and then it was obtained meristem. Cultivation of preparation meristem was realised according available methodologies. After preparation meristem put on MS medium with vitamins and growth regulator IAA, NAA and BAP.
Klíčová slova
česnek, meristém, ELISA, kultivační médium
Klíčová slova v angličtině
garlic, meristem, ELISA, culture medium
Zásady pro vypracování
Obsah: Desetinné členění s uvedením stran jednotlivých kapitol diplomové práce.
Úvod: Stručný nástin problému a aktuální situace v oblasti in vitro pěstování česneku kuchyňského.
Literární přehled: Charakteristika a význam in vitro metod pro pěstování česneku kuchyňského a jejich principy.
Cíl práce: Jednotlivé cíle diplomové práce shrnuté v bodech.
Materiál a metody: Detailní popis použitých genotypů, detailní postup jednotlivých použitých metod, přesné parametry kultivace, způsob vyhodnocení získaných dat.
Výsledky a diskuse: Vyhodnocení spolehlivosti, přesnosti a náročnosti použitých metod, popis nově vytvořeného materiálu, porovnání vlastních výsledků s literárními údaji, posouzení možností praktického uplatnění dosažených výsledků, poznatků a doporučení.
Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků, závěrů a doporučení, vyplývajících z řešené problematiky.
Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 "Bibliografická citace".
Zásady pro vypracování
Obsah: Desetinné členění s uvedením stran jednotlivých kapitol diplomové práce.
Úvod: Stručný nástin problému a aktuální situace v oblasti in vitro pěstování česneku kuchyňského.
Literární přehled: Charakteristika a význam in vitro metod pro pěstování česneku kuchyňského a jejich principy.
Cíl práce: Jednotlivé cíle diplomové práce shrnuté v bodech.
Materiál a metody: Detailní popis použitých genotypů, detailní postup jednotlivých použitých metod, přesné parametry kultivace, způsob vyhodnocení získaných dat.
Výsledky a diskuse: Vyhodnocení spolehlivosti, přesnosti a náročnosti použitých metod, popis nově vytvořeného materiálu, porovnání vlastních výsledků s literárními údaji, posouzení možností praktického uplatnění dosažených výsledků, poznatků a doporučení.
Závěr: Přehledné shrnutí nejdůležitějších poznatků, závěrů a doporučení, vyplývajících z řešené problematiky.
Seznam použité literatury: V abecedním řazení podle ČSN 01 01 97 "Bibliografická citace".
Seznam doporučené literatury
Konvička O. Česnek (Allium sativum L.). 1 vyd. Olomouc (vlastní náklad), 1998. 167 s.
Křižan B., Ondrušiková E., Kudělková M., Krajíčková J. Metodika kultivace a multiplikace česneku v podmínkách in vitro. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., 2010
Šmarda J., Doškař J., Pantůček R., Růžičková V., Koptíková J. Metody molekulární biologie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2005. 194 s.
Literární rešerše z databází: AGRIS, Web of Science, Biological Abstracts a další
Seznam doporučené literatury
Konvička O. Česnek (Allium sativum L.). 1 vyd. Olomouc (vlastní náklad), 1998. 167 s.
Křižan B., Ondrušiková E., Kudělková M., Krajíčková J. Metodika kultivace a multiplikace česneku v podmínkách in vitro. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., 2010
Šmarda J., Doškař J., Pantůček R., Růžičková V., Koptíková J. Metody molekulární biologie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2005. 194 s.
Literární rešerše z databází: AGRIS, Web of Science, Biological Abstracts a další