Diplomová práce se zaměřuje na základní fakta o problematice plýtvání potravinami na světové úrovni a v České republice. Popisuje celkový problém
a rozlišuje terminologii ztrát potravin, plýtvaní potravin apod. Praktická část se zabývá analýzou spotřeby potravin spotřebitelů, pomocí dotazníkového šetření v regionu Tábor. Cílem bylo zjistit, zda dotázaní respondenti mají znalosti v této tématice, dalším cílem bylo zjistit četnost jejich nákupu
a spotřeba potravin v jejich domácnostech a jak likvidují zbylé potraviny. Úkolem je také navrhnout vlastní řešení tohoto problému, protože plýtvání potravin představuje složitý ekonomický, environmentální, sociální a etický problém. Závěrečná část práce se věnuje vlastním návrhům řešením a zjištěním nutnosti vzniku potravinové banky v regionu Tábor.
Anotace v angličtině
The thesis is concerned with a basic fact about the issue of food waste in
a global level and in the Czech Republic as well. It Describes the overall problem and distinguishes a terminology of food loss, food waste etc.
The practical part analyzes the consumption of food consumers via questionnaire in the region of Tabor. The goal was to determine whether the respondents are knowledgeable in this matter another aim was to find out the frequency of their purchase and consumption of food in their homes or how they liquidate the remaining food. The challenge is also to propose the own solution of this problem, because waste represents a complex economic, environmental, social and ethical problem. The final part deals with its own proposals for solutions and it finds out the need to establish food banks in the region of Tabor.
Klíčová slova
plýtvání potravin, potravina, potravinová banka, potravinový odpad, datum spotřeby, datum minimální trvanlivosti
Klíčová slova v angličtině
food waste, foodstuff, bank of food, food refuse, use by date, best before date
Rozsah průvodní práce
68s. (84015 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zaměřuje na základní fakta o problematice plýtvání potravinami na světové úrovni a v České republice. Popisuje celkový problém
a rozlišuje terminologii ztrát potravin, plýtvaní potravin apod. Praktická část se zabývá analýzou spotřeby potravin spotřebitelů, pomocí dotazníkového šetření v regionu Tábor. Cílem bylo zjistit, zda dotázaní respondenti mají znalosti v této tématice, dalším cílem bylo zjistit četnost jejich nákupu
a spotřeba potravin v jejich domácnostech a jak likvidují zbylé potraviny. Úkolem je také navrhnout vlastní řešení tohoto problému, protože plýtvání potravin představuje složitý ekonomický, environmentální, sociální a etický problém. Závěrečná část práce se věnuje vlastním návrhům řešením a zjištěním nutnosti vzniku potravinové banky v regionu Tábor.
Anotace v angličtině
The thesis is concerned with a basic fact about the issue of food waste in
a global level and in the Czech Republic as well. It Describes the overall problem and distinguishes a terminology of food loss, food waste etc.
The practical part analyzes the consumption of food consumers via questionnaire in the region of Tabor. The goal was to determine whether the respondents are knowledgeable in this matter another aim was to find out the frequency of their purchase and consumption of food in their homes or how they liquidate the remaining food. The challenge is also to propose the own solution of this problem, because waste represents a complex economic, environmental, social and ethical problem. The final part deals with its own proposals for solutions and it finds out the need to establish food banks in the region of Tabor.
Klíčová slova
plýtvání potravin, potravina, potravinová banka, potravinový odpad, datum spotřeby, datum minimální trvanlivosti
Klíčová slova v angličtině
food waste, foodstuff, bank of food, food refuse, use by date, best before date
Zásady pro vypracování
Cílem práce je vysvětlit základní fakta o problematice plýtvání potravinami v České republice, popsat celkový problém a rozlišit terminologii ztráty potravin. Z dotazníků široké veřejnosti a poskytovatelů sociálních služeb vyhodnotit sesbíraná data a provedené výzkumy ve věci využití potravin pro potravinovou banku. Úkolem je také navrhnout vlastní řešení tohoto problému, protože plýtvání představuje složitý ekonomický, environmentální, sociální a etický problém, jehož řešením by se měla ČR zabývat.\\
DP bude řešit plýtvání potravinami v ČR, které bude ověřeno dotazníkovým šetřením široké veřejnosti a poskytovatelů sociálních služeb, zda je potřeba vzniku potravinové banky na území vybraném území.\\
Metodický postup:\\
1. Studium teoretických pojmů řešeného problému.\\
3. Definice problému a realizace dotazníkového šetření na regionálním trhu.\\
4. Zpracování dat a jejich interpretace.\\
5. Závěr a doporučení pro praxi.\\
Struktura a forma diplomové práce bude odpovídat požadavkům vyplývajících z opatření děkana ZF JU na závěrečné práce.\\
Zásady pro vypracování
Cílem práce je vysvětlit základní fakta o problematice plýtvání potravinami v České republice, popsat celkový problém a rozlišit terminologii ztráty potravin. Z dotazníků široké veřejnosti a poskytovatelů sociálních služeb vyhodnotit sesbíraná data a provedené výzkumy ve věci využití potravin pro potravinovou banku. Úkolem je také navrhnout vlastní řešení tohoto problému, protože plýtvání představuje složitý ekonomický, environmentální, sociální a etický problém, jehož řešením by se měla ČR zabývat.\\
DP bude řešit plýtvání potravinami v ČR, které bude ověřeno dotazníkovým šetřením široké veřejnosti a poskytovatelů sociálních služeb, zda je potřeba vzniku potravinové banky na území vybraném území.\\
Metodický postup:\\
1. Studium teoretických pojmů řešeného problému.\\
3. Definice problému a realizace dotazníkového šetření na regionálním trhu.\\
4. Zpracování dat a jejich interpretace.\\
5. Závěr a doporučení pro praxi.\\
Struktura a forma diplomové práce bude odpovídat požadavkům vyplývajících z opatření děkana ZF JU na závěrečné práce.\\
Seznam doporučené literatury
Informace GFŘ k uplatnění DPH při darování zboží do potravinových bank. 2014.\\
JENÍČEK, V. 2003. Světový potravinový problém. In: Agricultural Economics, 49, p.
40-50.\9˘
ZAVADILOVÁ, T. 2011. Číňané se obávají nedostatku potravin v následujících pěti
letech. Dostupné z: http://www.knihy-a.cz/10888/cinane-se-obavaji-nedostatkupotravin-v-nasledujicich-peti-letech.\\
PEČENÝ, Z. 2011. Ceny zemědělských komodit stoupají. Dostupné z:\\
http://zpravy.e15.cz/byznys/zemedelstvi/ceny-zemedelskych-komodit-stoupaji-476460\\
KISLINGEROVÁ E., 2008: Inovace nástrojů ekonomiky a managementu organizací. C.\\
H. Beck, PRAHA, 293 s.\\
SVATOŠ M., 2008: Ekonomika agrárního sektoru. Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha, 170s.\\
Seznam doporučené literatury
Informace GFŘ k uplatnění DPH při darování zboží do potravinových bank. 2014.\\
JENÍČEK, V. 2003. Světový potravinový problém. In: Agricultural Economics, 49, p.
40-50.\9˘
ZAVADILOVÁ, T. 2011. Číňané se obávají nedostatku potravin v následujících pěti
letech. Dostupné z: http://www.knihy-a.cz/10888/cinane-se-obavaji-nedostatkupotravin-v-nasledujicich-peti-letech.\\
PEČENÝ, Z. 2011. Ceny zemědělských komodit stoupají. Dostupné z:\\
http://zpravy.e15.cz/byznys/zemedelstvi/ceny-zemedelskych-komodit-stoupaji-476460\\
KISLINGEROVÁ E., 2008: Inovace nástrojů ekonomiky a managementu organizací. C.\\
H. Beck, PRAHA, 293 s.\\
SVATOŠ M., 2008: Ekonomika agrárního sektoru. Česká zemědělská univerzita v Praze, Praha, 170s.\\