Bakalářská práce se zabývá základními surovinami, které jsou nezbytné k výrobě piva. V první části práce jsou popsány suroviny, jako je chmel, pivovarské kvasinky, voda, slad a náhražky sladu. U chmele je rozebrána chmelová hlávka a její chemické složení. Dále jsou zmíněny významné odrůdy, které se pěstují v České republice a vybrané zahraniční odrůdy chmele. V neposlední řadě je popsáno balení a skladování chmele. Obdobné je to i u sladu, kde jsou vyjmenovány typy sladů a hodnocení jakosti. V práci jsou zahrnuty i typy vod, které jsou vhodné pro vaření piva. Nepostradatelnou složkou při výrobě jsou pivovarské kvasinky, rozdělené na svrchní a spodní. Okrajově je zmíněno i chemické složení a rozmnožování kvasinek. V poslední části jsou rozebrány druhy craft beer, se snahou se zaměřit na kvalitativní ukazatele určitých druhů piv.
Anotace v angličtině
Abstract The Bachelor's Thesis considers basic ingredients necessary for producing beer. In the first part, raw materials like hop, brewer's yeast, water, malt and its substitutes are dealt with. Regarding hop, the seed cone along with its chemical composition is discussed. Significant varieties grown in the Czech Republic are mentioned as well as selected foreign varieties of hop. Not least, packaging and storage of hop is described. Similarly with malt, where types of malt are listed and evaluation of quality given. The thesis contains also types of water suitable for producing beer. An indispensable ingredient for production of beer is brewer's yeast differentiated as top-fermenting and bottom-fermenting yeast. As an aside, the chemical composition and propagation of yeast is mentioned. In the last part, sorts of craft beer are discussed focusing on qualitative indicators of certain sorts of beer.
Klíčová slova
Slad, náhražky sladu, chmel, pivovarské kvasinky, voda, druhy piv.
Klíčová slova v angličtině
Malt, malt substitutes, hop, yeast, water, sorts of beer.
Rozsah průvodní práce
41 s. (63 763 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá základními surovinami, které jsou nezbytné k výrobě piva. V první části práce jsou popsány suroviny, jako je chmel, pivovarské kvasinky, voda, slad a náhražky sladu. U chmele je rozebrána chmelová hlávka a její chemické složení. Dále jsou zmíněny významné odrůdy, které se pěstují v České republice a vybrané zahraniční odrůdy chmele. V neposlední řadě je popsáno balení a skladování chmele. Obdobné je to i u sladu, kde jsou vyjmenovány typy sladů a hodnocení jakosti. V práci jsou zahrnuty i typy vod, které jsou vhodné pro vaření piva. Nepostradatelnou složkou při výrobě jsou pivovarské kvasinky, rozdělené na svrchní a spodní. Okrajově je zmíněno i chemické složení a rozmnožování kvasinek. V poslední části jsou rozebrány druhy craft beer, se snahou se zaměřit na kvalitativní ukazatele určitých druhů piv.
Anotace v angličtině
Abstract The Bachelor's Thesis considers basic ingredients necessary for producing beer. In the first part, raw materials like hop, brewer's yeast, water, malt and its substitutes are dealt with. Regarding hop, the seed cone along with its chemical composition is discussed. Significant varieties grown in the Czech Republic are mentioned as well as selected foreign varieties of hop. Not least, packaging and storage of hop is described. Similarly with malt, where types of malt are listed and evaluation of quality given. The thesis contains also types of water suitable for producing beer. An indispensable ingredient for production of beer is brewer's yeast differentiated as top-fermenting and bottom-fermenting yeast. As an aside, the chemical composition and propagation of yeast is mentioned. In the last part, sorts of craft beer are discussed focusing on qualitative indicators of certain sorts of beer.
Klíčová slova
Slad, náhražky sladu, chmel, pivovarské kvasinky, voda, druhy piv.
Klíčová slova v angličtině
Malt, malt substitutes, hop, yeast, water, sorts of beer.
Zásady pro vypracování
Cílem práce je rešeršně zpracovat vhodnost základních surovin (slad, chmel, pivovarské kvasinky a případně další) pro výrobu různých druhů craft beer.
V rámci rešerše budou zpracovány typické i méně obvyklé druhy piv, ale i jiných nápojů s obsahem alkoholu, jako například: ale, india pale ale, stout, porter, světlý ležák, tmavý ležák, speciální tmavé pivo, světlý ležák z minipivovaru, světlý ležák premium z minipivovaru, světlé výčepní pivo z minipivovaru, speciální světlé pivo z minipivovaru, polotmavé pivo z minipivovaru, speciální polotmavé pivo z minipivovaru, tmavý ležák z minipivovaru, speciální tmavé pivo z minipivovaru, pšeničné pivo, speciální světlé pivo, nefiltrované pivo, kvasnicové pivo, extra silné pivo, cider.
Bakalářská práce je součástí řešení projektu NAZV-KUS QJ1610324 a bude vypracována na základě pokynů uvedených na http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici podle následující rámcové osnovy: Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky a cíl práce Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury Závěr - stručné shrnutí výsledků vlastní práce vyplývající z řešené problematiky Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce) Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Zásady pro vypracování
Cílem práce je rešeršně zpracovat vhodnost základních surovin (slad, chmel, pivovarské kvasinky a případně další) pro výrobu různých druhů craft beer.
V rámci rešerše budou zpracovány typické i méně obvyklé druhy piv, ale i jiných nápojů s obsahem alkoholu, jako například: ale, india pale ale, stout, porter, světlý ležák, tmavý ležák, speciální tmavé pivo, světlý ležák z minipivovaru, světlý ležák premium z minipivovaru, světlé výčepní pivo z minipivovaru, speciální světlé pivo z minipivovaru, polotmavé pivo z minipivovaru, speciální polotmavé pivo z minipivovaru, tmavý ležák z minipivovaru, speciální tmavé pivo z minipivovaru, pšeničné pivo, speciální světlé pivo, nefiltrované pivo, kvasnicové pivo, extra silné pivo, cider.
Bakalářská práce je součástí řešení projektu NAZV-KUS QJ1610324 a bude vypracována na základě pokynů uvedených na http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici podle následující rámcové osnovy: Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky a cíl práce Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury Závěr - stručné shrnutí výsledků vlastní práce vyplývající z řešené problematiky Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce) Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Seznam doporučené literatury
BASAŘOVÁ, Gabriela. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. ISBN 978-80-7418-208-2.
GOODMAN, Michael K a Colin SAGE. Food transgressions: making sense of contemporary food politics. Farnham: Ashgate, c2014, xiv, 250 s. ISBN 978-0-7546-7970-7.
Odborné databáze, knihy a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze
případně další zdroje.
Seznam doporučené literatury
BASAŘOVÁ, Gabriela. Pivovarství: teorie a praxe výroby piva. Vyd. 1. Praha: Vydavatelství VŠCHT, 2010. ISBN 978-80-7080-734-7.
DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. ISBN 978-80-7418-208-2.
GOODMAN, Michael K a Colin SAGE. Food transgressions: making sense of contemporary food politics. Farnham: Ashgate, c2014, xiv, 250 s. ISBN 978-0-7546-7970-7.
Odborné databáze, knihy a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze