Cílem této diplomové práce je zhodnotit fungování projektu "Mléko, ovoce a zelenina do škol" ve vybraném regionu, zjistit jeho případné nedostatky a navrhnout další směřování tohoto programu. Pro účely této diplomové práce byl zvolen region Táborsko. V rámci praktické části byl proveden výzkum na základních školách v tomto okrese a průzkum názoru rodičů napříč všemi devíti ročníky v jedné ze škol. V závěru práce jsou uvedeny problémové okruhy týkající se projektu a navržena některá opatření. Zhodnocena je zde také možnost využití biopotravin a regionálních potravin v rámci projektu a hodnocení tzv. "Pamlskové" vyhlášky ze strany škol i rodičů.
Anotace v angličtině
The main purpose of this diploma thesis was to evaluate the functioning of the project "School milk and School fruit and vegetables" in the selected region, to find out its possible shortcomings and to propose further direction of this program. For the purposes of this diploma thesis the district of Tábor was selected. As part of the practical part of this diploma thesis, the primary research in this district first carried out through an online questionnaire survey. Subsequently, a survey of parents' opinion was conducted in the selected elementary school through all nine years of schooling. At the end there are mentioned problem areas of the project and suggested concrete recommendations. There is also verified the possibility of using organic food and regional foods in the project, and determined the attitude of schools and parents to the "Dainty" Decree.
Klíčová slova
Mléko do škol, Ovoce a zelenina do škol, "Pamlsková" vyhláška, Zdravá výživa
Klíčová slova v angličtině
School milk, School fruit and vegetables, "Dainty" Decree, Healthy nutrition
Rozsah průvodní práce
72 s. (115 988 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této diplomové práce je zhodnotit fungování projektu "Mléko, ovoce a zelenina do škol" ve vybraném regionu, zjistit jeho případné nedostatky a navrhnout další směřování tohoto programu. Pro účely této diplomové práce byl zvolen region Táborsko. V rámci praktické části byl proveden výzkum na základních školách v tomto okrese a průzkum názoru rodičů napříč všemi devíti ročníky v jedné ze škol. V závěru práce jsou uvedeny problémové okruhy týkající se projektu a navržena některá opatření. Zhodnocena je zde také možnost využití biopotravin a regionálních potravin v rámci projektu a hodnocení tzv. "Pamlskové" vyhlášky ze strany škol i rodičů.
Anotace v angličtině
The main purpose of this diploma thesis was to evaluate the functioning of the project "School milk and School fruit and vegetables" in the selected region, to find out its possible shortcomings and to propose further direction of this program. For the purposes of this diploma thesis the district of Tábor was selected. As part of the practical part of this diploma thesis, the primary research in this district first carried out through an online questionnaire survey. Subsequently, a survey of parents' opinion was conducted in the selected elementary school through all nine years of schooling. At the end there are mentioned problem areas of the project and suggested concrete recommendations. There is also verified the possibility of using organic food and regional foods in the project, and determined the attitude of schools and parents to the "Dainty" Decree.
Klíčová slova
Mléko do škol, Ovoce a zelenina do škol, "Pamlsková" vyhláška, Zdravá výživa
Klíčová slova v angličtině
School milk, School fruit and vegetables, "Dainty" Decree, Healthy nutrition
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Práce představí projekty "Mléko do škol" a "Ovoce a zelenina do škol", konkrétně budou vymezeny důvody a cíle těchto projektů, podporované produkty, podmínky pro zapojení škol a dodavatelů. Do praktické části bude zahrnut plošný průzkum na ZŠ ve vybraném regionu (postoj škol i rodičů). Na základě průzkumu ve školách proběhne dotazování přímo u konkrétních regionálních dodavatelů. Průzkumy budou doplňkově ověřovat možnost využití biopotravin v daných projektech a zhodnotí, do jaké míry školy využívají novou možnost jednat o dodávkách přímo s pěstiteli (dosud distributory).
Metodický postup:
Studium odborné literatury, legislativních a normativních požadavků
Zpracování literární rešerše
Sběr dat
Projekty Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol (analýzy na úrovni škol, rodičů a dodavatelů)
Formulace závěrů
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metody. 4. Analýza a syntéza poznatků z vlastních průzkumů. 5. Závěr. 6. Seznam literatury. 7. Summary. 8. Přílohy.
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Práce představí projekty "Mléko do škol" a "Ovoce a zelenina do škol", konkrétně budou vymezeny důvody a cíle těchto projektů, podporované produkty, podmínky pro zapojení škol a dodavatelů. Do praktické části bude zahrnut plošný průzkum na ZŠ ve vybraném regionu (postoj škol i rodičů). Na základě průzkumu ve školách proběhne dotazování přímo u konkrétních regionálních dodavatelů. Průzkumy budou doplňkově ověřovat možnost využití biopotravin v daných projektech a zhodnotí, do jaké míry školy využívají novou možnost jednat o dodávkách přímo s pěstiteli (dosud distributory).
Metodický postup:
Studium odborné literatury, legislativních a normativních požadavků
Zpracování literární rešerše
Sběr dat
Projekty Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol (analýzy na úrovni škol, rodičů a dodavatelů)
Formulace závěrů
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metody. 4. Analýza a syntéza poznatků z vlastních průzkumů. 5. Závěr. 6. Seznam literatury. 7. Summary. 8. Přílohy.
Seznam doporučené literatury
Foršt, J. (2008). Bio & dítě; bio i nebio zdravá výživa. Praha: IFP Publishing & Engineering.
Fořt, P. (2004). Stop dětské obezitě. Praha: IKAR.
Hodnocení projektu "Ovoce a zelenina do škol" za školní rok 2015/2016 (2017). Praha: SZIF.
Podpora spotřeby školního mléka - Příručka pro žadatele o podpory, školy i rodiče (2010). Praha: SZIF.
Projekt Ovoce a zelenina do škol - Příručka pro školy (2016). Praha: SZIF.
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/39, kterým se stanoví pravidla pro uplatňování nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o podporu Unie na dodávky ovoce a zeleniny, banánů a mléka do vzdělávacích zařízení.
Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování.
Seznam doporučené literatury
Foršt, J. (2008). Bio & dítě; bio i nebio zdravá výživa. Praha: IFP Publishing & Engineering.
Fořt, P. (2004). Stop dětské obezitě. Praha: IKAR.
Hodnocení projektu "Ovoce a zelenina do škol" za školní rok 2015/2016 (2017). Praha: SZIF.
Podpora spotřeby školního mléka - Příručka pro žadatele o podpory, školy i rodiče (2010). Praha: SZIF.
Projekt Ovoce a zelenina do škol - Příručka pro školy (2016). Praha: SZIF.
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/39, kterým se stanoví pravidla pro uplatňování nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o podporu Unie na dodávky ovoce a zeleniny, banánů a mléka do vzdělávacích zařízení.
Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování.