Výsledky KU patří k základním zdrojům informací pro chovatele i plemenářské organizace, což souvisí se zlepšováním úrovně chovů a kvality plemen.
Cílem práce bylo zdokumentování činnosti a pracovních podmínek plemenářských pracovníků při KU, z toho vyplývající případný návrh optimalizace některých postupů v procesu kontroly mléčné užitkovosti krav uplatňovaných plemenářskou firmou Natural, spol. s r.o. Další část práce obsahuje návrh připařovacího plánu pro vybraný chov skotu za účelem zlepšení jeho užitkové úrovně.
V práci bylo sledováno osm chovů, které byly s plemenářskými techniky navštíveny čtyřikrát v rozdílných sezónních podmínkách. V kontrole dojitelnosti byl ve dvou chovech sledován rozdíl v dojitelnosti mezi plemeny české strakaté a holštýnské. Připařovací plán pro vybraný podnik byl vypracován na základě podkladů z kontroly užitkovosti.
Sledování prokázalo, že technologie dojíren mají vliv na časovou náročnost průběhu KU, zároveň bylo potvrzeno pozitivní ovlivnění časové náročnosti po přechodu na elektronickou podobu zpracování dokumentace kontroly užitkovosti. V práci jsou uvedeny i další vlivy působící na činnost pracovníka.
V kontrole dojitelnosti byla zjištěna průměrná dojitelnost 2,6?0,5 l/min u čtrnácti sledovaných dojnic plemene české strakaté a průměrná dojitelnost 2,4?0,5 l/min u sedmnácti sledovaných dojnic holštýnského plemene. Průměrný nádoj byl 13,7?3,3 l u plemene české strakaté a 17,5?2,1 l u holštýnského plemene.
Sestavením připařovacího plánu byl zde dokumentován účel a praktikovaný postup jeho vyhotovení plemenářskou firmou, včetně struktury využívaných údajů KU.
V závěru práce jsou na základě zjištěných poznatků z KU uvedena praktická doporučení.
Anotace v angličtině
The dairy cattle recording results are among the basic information sources for breeders and breeding organizations, which is related to the improvement of breeding and breed quality.
The aim of the work was to document the activity and working conditions of breeders at dairy cattle milk recording, resulting in possible optimization of some procedures in the process of control of dairy cow performance used by breeding company Natural, spol. s r.o. Another part of the thesis contains a draft of a curing plan for selected cattle breeding in order to improve its utility level.
The work was followed by eight breeds, which were visited with breeding techniques four times in different seasonal conditions. In the breeding control, the breeding difference between breeds of Czech pheasant and Holstein was observed in two breeds. The preparation plan for the selected enterprise was prepared on the basis of performance monitoring documents.
The monitoring showed that the technologies of milking have an impact on the time consuming of the dairy cattle milk recording process, while the positive impact on the time requirements after the transition to the electronic processing of the performance check documentation was confirmed. Other influences on the work of the worker are mentioned in the thesis.
In the milk dairy inspection, an average milk yield of 2.6 ? 0.5 l / min was observed in fourteen Czech breed cows and an average fertility rate of 2.4 ? 0.5 l / min in seventeen hounds of the Holstein breed. The average rejuvenation was 13.7?3,3 l for the Czech breed and 17.5?2,1 l for the Holstein breed.
By compiling the curing plan there was documented the purpose and the practice of its preparation by the breeding company, including the structure of the dairy cattle milk recording data used.
At the end of the thesis, based on the findings from the dairy cattle milk recording, practical recommendations are given.
Klíčová slova
kontrola užitkovosti, kontrola dojitelnosti, připařovací plán
Klíčová slova v angličtině
performance control, dairy control, crunching plan
Rozsah průvodní práce
76 s. (89 384)
Jazyk
CZ
Anotace
Výsledky KU patří k základním zdrojům informací pro chovatele i plemenářské organizace, což souvisí se zlepšováním úrovně chovů a kvality plemen.
Cílem práce bylo zdokumentování činnosti a pracovních podmínek plemenářských pracovníků při KU, z toho vyplývající případný návrh optimalizace některých postupů v procesu kontroly mléčné užitkovosti krav uplatňovaných plemenářskou firmou Natural, spol. s r.o. Další část práce obsahuje návrh připařovacího plánu pro vybraný chov skotu za účelem zlepšení jeho užitkové úrovně.
V práci bylo sledováno osm chovů, které byly s plemenářskými techniky navštíveny čtyřikrát v rozdílných sezónních podmínkách. V kontrole dojitelnosti byl ve dvou chovech sledován rozdíl v dojitelnosti mezi plemeny české strakaté a holštýnské. Připařovací plán pro vybraný podnik byl vypracován na základě podkladů z kontroly užitkovosti.
Sledování prokázalo, že technologie dojíren mají vliv na časovou náročnost průběhu KU, zároveň bylo potvrzeno pozitivní ovlivnění časové náročnosti po přechodu na elektronickou podobu zpracování dokumentace kontroly užitkovosti. V práci jsou uvedeny i další vlivy působící na činnost pracovníka.
V kontrole dojitelnosti byla zjištěna průměrná dojitelnost 2,6?0,5 l/min u čtrnácti sledovaných dojnic plemene české strakaté a průměrná dojitelnost 2,4?0,5 l/min u sedmnácti sledovaných dojnic holštýnského plemene. Průměrný nádoj byl 13,7?3,3 l u plemene české strakaté a 17,5?2,1 l u holštýnského plemene.
Sestavením připařovacího plánu byl zde dokumentován účel a praktikovaný postup jeho vyhotovení plemenářskou firmou, včetně struktury využívaných údajů KU.
V závěru práce jsou na základě zjištěných poznatků z KU uvedena praktická doporučení.
Anotace v angličtině
The dairy cattle recording results are among the basic information sources for breeders and breeding organizations, which is related to the improvement of breeding and breed quality.
The aim of the work was to document the activity and working conditions of breeders at dairy cattle milk recording, resulting in possible optimization of some procedures in the process of control of dairy cow performance used by breeding company Natural, spol. s r.o. Another part of the thesis contains a draft of a curing plan for selected cattle breeding in order to improve its utility level.
The work was followed by eight breeds, which were visited with breeding techniques four times in different seasonal conditions. In the breeding control, the breeding difference between breeds of Czech pheasant and Holstein was observed in two breeds. The preparation plan for the selected enterprise was prepared on the basis of performance monitoring documents.
The monitoring showed that the technologies of milking have an impact on the time consuming of the dairy cattle milk recording process, while the positive impact on the time requirements after the transition to the electronic processing of the performance check documentation was confirmed. Other influences on the work of the worker are mentioned in the thesis.
In the milk dairy inspection, an average milk yield of 2.6 ? 0.5 l / min was observed in fourteen Czech breed cows and an average fertility rate of 2.4 ? 0.5 l / min in seventeen hounds of the Holstein breed. The average rejuvenation was 13.7?3,3 l for the Czech breed and 17.5?2,1 l for the Holstein breed.
By compiling the curing plan there was documented the purpose and the practice of its preparation by the breeding company, including the structure of the dairy cattle milk recording data used.
At the end of the thesis, based on the findings from the dairy cattle milk recording, practical recommendations are given.
Klíčová slova
kontrola užitkovosti, kontrola dojitelnosti, připařovací plán
Klíčová slova v angličtině
performance control, dairy control, crunching plan
Zásady pro vypracování
Předpokladem účelnosti systému kontroly mléčné užitkovosti (KU) krav je metodicky kvalitně provedené měření, evidence a odběr vzorku pracovníkem plemenářské společnosti.
Cílem práce je návrh optimalizace některých postupů v procesu KU krav uplatňovaných firmou Natural spol. s r.o. a návrh připařovacího plánu vycházejícího z výsledků KU pro vybraný chov skotu za účelem zlepšení jeho užitkové úrovně.
V literární rešerši popište historii KU v ČR a význam plemenářských firem v této oblasti. Uveďte její hlavní funkci a základní principy provádění, včetně významu kontroly dojitelnosti a tvorby připařovacích plánů.
Specifikujte plemenářskou firmu, s níž budete spolupracovat. Charakterizujte metodiku KU, organizaci práce plemenářského pracovníka, vedenou evidenci a schéma automatizovaného zpracování dat s programy, základní sestavy a práci s nimi. Vybrané chovy pro KU charakterizujte z chovatelského hlediska a technologie dojíren. Chovy navštivte s plemenářskými pracovníky alespoň třikrát, v rozdílných sezónních podmínkách. Popište pracovní postupy v KU a dojitelnosti vzhledem k typu dojíren. Uveďte postup návrhu připařovacího plánu u vybraného chovu.
Ve výsledcích a diskusi proveďte praktické zhodnocení stávajících postupů, dokumentace, včetně elektronické složky KU, analyzujte praktickou rozdílnost postupů v KU v souvislosti s typem dojíren, případně i s ohledem k sezónním podmínkám. Vyhodnoťte možné překážky při kontrole dojitelnosti. Odůvodněte Váš návrh připařovacího plánu. V závěru shrňte nejdůležitější poznatky a navrhovaná doporučení.
Zásady pro vypracování
Předpokladem účelnosti systému kontroly mléčné užitkovosti (KU) krav je metodicky kvalitně provedené měření, evidence a odběr vzorku pracovníkem plemenářské společnosti.
Cílem práce je návrh optimalizace některých postupů v procesu KU krav uplatňovaných firmou Natural spol. s r.o. a návrh připařovacího plánu vycházejícího z výsledků KU pro vybraný chov skotu za účelem zlepšení jeho užitkové úrovně.
V literární rešerši popište historii KU v ČR a význam plemenářských firem v této oblasti. Uveďte její hlavní funkci a základní principy provádění, včetně významu kontroly dojitelnosti a tvorby připařovacích plánů.
Specifikujte plemenářskou firmu, s níž budete spolupracovat. Charakterizujte metodiku KU, organizaci práce plemenářského pracovníka, vedenou evidenci a schéma automatizovaného zpracování dat s programy, základní sestavy a práci s nimi. Vybrané chovy pro KU charakterizujte z chovatelského hlediska a technologie dojíren. Chovy navštivte s plemenářskými pracovníky alespoň třikrát, v rozdílných sezónních podmínkách. Popište pracovní postupy v KU a dojitelnosti vzhledem k typu dojíren. Uveďte postup návrhu připařovacího plánu u vybraného chovu.
Ve výsledcích a diskusi proveďte praktické zhodnocení stávajících postupů, dokumentace, včetně elektronické složky KU, analyzujte praktickou rozdílnost postupů v KU v souvislosti s typem dojíren, případně i s ohledem k sezónním podmínkám. Vyhodnoťte možné překážky při kontrole dojitelnosti. Odůvodněte Váš návrh připařovacího plánu. V závěru shrňte nejdůležitější poznatky a navrhovaná doporučení.
Seznam doporučené literatury
Bouška, J. et al.: Chov dojeného skotu. Profi Press, s.r.o., 1. Vydání, 2006, 186 s. ISBN 80-86726-16-9
Ganter, V. et al.: Methods for estimation of daily and lactation milk yields from alternative milk recording scheme in Holstein and Simental cattle breeds. Ital. J.Anim. Sci, 8,4,2009, 519-530
Hanuš, O. et al.: Certifikovaná metodika MSM 2678846201 UM3, 2008 - Modifikované způsoby odběru individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti dojnic.
Hering P. et al.: 100 let kontroly mléčné užitkovosti skotu v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Českomoravská společnost chovatelů, a.s., 2005, 106 s. ISBN 80-239-5481-4
Jenko J. et al.: Evaluation of different approaches for estimation of daily yield from single milk testing scheme in cattle. J. Dairy Res., 77, 2, 2010, 137-143
Říha J. et al. : Reprodukce v procesu šlechtění skotu. Rapotín, 2004,145 s.
ISBN 80-903143-5-X
Provádění kontroly mléčné užitkovosti. (2016) Českomoravská společnost chovatelů, 20 s. http://www.cmsch.cz/store/2016-zasady-provadeni-kontroly-mlecne-uzitkovosti.pdf
Zásady vedení ústřední evidence automatizované zpracování dat kontroly užitkovosti skotu. (2011) Českomoravská společnost chovatelů, a.s., 10. Vydání, 86 s.
http://www.cmsch.cz/store/zasady-vedeni-ue-kontroly-uzitkovosti.pdf
Seznam doporučené literatury
Bouška, J. et al.: Chov dojeného skotu. Profi Press, s.r.o., 1. Vydání, 2006, 186 s. ISBN 80-86726-16-9
Ganter, V. et al.: Methods for estimation of daily and lactation milk yields from alternative milk recording scheme in Holstein and Simental cattle breeds. Ital. J.Anim. Sci, 8,4,2009, 519-530
Hanuš, O. et al.: Certifikovaná metodika MSM 2678846201 UM3, 2008 - Modifikované způsoby odběru individuálních vzorků mléka v kontrole užitkovosti dojnic.
Hering P. et al.: 100 let kontroly mléčné užitkovosti skotu v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Českomoravská společnost chovatelů, a.s., 2005, 106 s. ISBN 80-239-5481-4
Jenko J. et al.: Evaluation of different approaches for estimation of daily yield from single milk testing scheme in cattle. J. Dairy Res., 77, 2, 2010, 137-143
Říha J. et al. : Reprodukce v procesu šlechtění skotu. Rapotín, 2004,145 s.
ISBN 80-903143-5-X
Provádění kontroly mléčné užitkovosti. (2016) Českomoravská společnost chovatelů, 20 s. http://www.cmsch.cz/store/2016-zasady-provadeni-kontroly-mlecne-uzitkovosti.pdf
Zásady vedení ústřední evidence automatizované zpracování dat kontroly užitkovosti skotu. (2011) Českomoravská společnost chovatelů, a.s., 10. Vydání, 86 s.
http://www.cmsch.cz/store/zasady-vedeni-ue-kontroly-uzitkovosti.pdf