Diplomová práce je rozdělena na literární rešerši a zpracování vlastního výzkumu. Literární rešerše se zabývá klasifikací, složením a technologickými postupy při výrobě jogurtů. Dále je zde kapitola o metodách a využití senzorické analýzy v potravinářském průmyslu. Z vlastního výzkumu se jednalo o senzorickou analýzu tří vzorků jogurtů lišících se obsahem ochucující jahodové složky. Senzorická analýza byla provedena pomocí bodové stupnice (úsečky). V rámci senzorické analýzy byl z těchto vzorků uskutečněn i preferenční test a také dotazníkový průzkum týkající se vlivů na spotřebitele při nákupu jogurtů. Hodnotitelé byli vybráni z řad studentů Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Dalším bodem vlastního výzkumu bylo stanovení oblíbenosti tří stejných vzorků u žáků Základní školy Velešín a porovnání výsledků s vyhodnocením preferenčního testu u studentů ZF JU.
Anotace v angličtině
Diploma thesis is divided into two parts: theoretical and practical. The literary review is related to classification and chemical composition of yogurts and technological procedures in yogurt production. There is also a chapter on methods and application of sensory analysis in food industry. The aim of thesis was to evaluate three samples of yogurts differing in composition of strawberry mixture using the sensory profile and preference test. Questionnaire survey on consumer habits was a part of the research. The evaluators were students of the Faculty of Agriculture at the University of South Bohemia in České Budějovice and schoolchildren of Elementary School in Velešín.
milk, dairy product, yogurt, fruit yogurt, sensory analysis
Rozsah průvodní práce
68 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je rozdělena na literární rešerši a zpracování vlastního výzkumu. Literární rešerše se zabývá klasifikací, složením a technologickými postupy při výrobě jogurtů. Dále je zde kapitola o metodách a využití senzorické analýzy v potravinářském průmyslu. Z vlastního výzkumu se jednalo o senzorickou analýzu tří vzorků jogurtů lišících se obsahem ochucující jahodové složky. Senzorická analýza byla provedena pomocí bodové stupnice (úsečky). V rámci senzorické analýzy byl z těchto vzorků uskutečněn i preferenční test a také dotazníkový průzkum týkající se vlivů na spotřebitele při nákupu jogurtů. Hodnotitelé byli vybráni z řad studentů Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Dalším bodem vlastního výzkumu bylo stanovení oblíbenosti tří stejných vzorků u žáků Základní školy Velešín a porovnání výsledků s vyhodnocením preferenčního testu u studentů ZF JU.
Anotace v angličtině
Diploma thesis is divided into two parts: theoretical and practical. The literary review is related to classification and chemical composition of yogurts and technological procedures in yogurt production. There is also a chapter on methods and application of sensory analysis in food industry. The aim of thesis was to evaluate three samples of yogurts differing in composition of strawberry mixture using the sensory profile and preference test. Questionnaire survey on consumer habits was a part of the research. The evaluators were students of the Faculty of Agriculture at the University of South Bohemia in České Budějovice and schoolchildren of Elementary School in Velešín.
milk, dairy product, yogurt, fruit yogurt, sensory analysis
Zásady pro vypracování
Z pohledu výživy patří jogurty mezi nejvýznamnější skupinu mléčných produktů, které jsou zároveň velmi oblíbené u spotřebitelů.
Cílem diplomové práce bude provést senzorické hodnocení jogurtů s variabilním složením ovocné složky a posoudit vzájemné rozdíly včetně rozdílů v jejich přijatelnosti u vybraných skupin konzumentů.
Diplomová práce bude zpracována v rámci projektu GAJU-002/2016/Z na základě zásad pro zpracování závěrečných prací (http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf) a podle osnovy:
Úvod - stručná charakteristika a význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - přehled o významu a složení jogurtů, o faktorech ovlivňujících jejich spotřebu a o možnostech inovačních trendů získaný studiem vědecké a odborné literatury
Materiál a metodika - popis vzorků, použitých analytických a senzorických metod včetně metod statistických
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad.
Zásady pro vypracování
Z pohledu výživy patří jogurty mezi nejvýznamnější skupinu mléčných produktů, které jsou zároveň velmi oblíbené u spotřebitelů.
Cílem diplomové práce bude provést senzorické hodnocení jogurtů s variabilním složením ovocné složky a posoudit vzájemné rozdíly včetně rozdílů v jejich přijatelnosti u vybraných skupin konzumentů.
Diplomová práce bude zpracována v rámci projektu GAJU-002/2016/Z na základě zásad pro zpracování závěrečných prací (http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf) a podle osnovy:
Úvod - stručná charakteristika a význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - přehled o významu a složení jogurtů, o faktorech ovlivňujících jejich spotřebu a o možnostech inovačních trendů získaný studiem vědecké a odborné literatury
Materiál a metodika - popis vzorků, použitých analytických a senzorických metod včetně metod statistických
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad.
Seznam doporučené literatury
Gahruie H.H. et al.: Scientific and technical aspects of yogurt fortification: A review. Food Sci. Hum. Wellness, 2015, 4: 1-8.
Pokorný J.: Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Praha: ÚZPI, 1993, 196 s. ISBN 80-85120-34-8.
Routray W. a Mishra H.N.: Scientific and technical aspects of yogurt aroma and taste: a review. Compr. Rev. Food Sci. F., 2011, 10: 208-220.
Databáze AGRIS, CAB Abstracts, Česká zemědělská a potravinářská bibliografie, aj., dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/
Vědecká a odborná periodika, příp. sborníky (Mlékařské listy, Ingrovy dny, Výživa a potraviny aj.)
Právní předpisy ČR a EU týkající se požadavků na jakost mléčných produktů a příslušné ČSN.
Seznam doporučené literatury
Gahruie H.H. et al.: Scientific and technical aspects of yogurt fortification: A review. Food Sci. Hum. Wellness, 2015, 4: 1-8.
Pokorný J.: Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Praha: ÚZPI, 1993, 196 s. ISBN 80-85120-34-8.
Routray W. a Mishra H.N.: Scientific and technical aspects of yogurt aroma and taste: a review. Compr. Rev. Food Sci. F., 2011, 10: 208-220.
Databáze AGRIS, CAB Abstracts, Česká zemědělská a potravinářská bibliografie, aj., dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/
Vědecká a odborná periodika, příp. sborníky (Mlékařské listy, Ingrovy dny, Výživa a potraviny aj.)
Právní předpisy ČR a EU týkající se požadavků na jakost mléčných produktů a příslušné ČSN.