Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou nejčastější nutriční odlišnosti bezlepkové stravy vzhledem k racionální stravě. Dále zmapovat jak vnímají bezlepkovou dietu samotní konzumenti.
Bakalářská práce s názvem Hodnocení bezlepkové diety - přednosti, negativa - z hlediska nutričního zásobení a dále subjektivního vnímání konzumentů se v teoretické části zabývá indikacemi bezlepkové diety, obzvlášť celiakií. Dále je práce zaměřená na hodnocení bezlepkové diety a na stručný popis racionální stravy.
Praktická část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Sběr dat probíhal formou prospektivních záznamů stravy a dotazníkového šetření. Výzkumný soubor obsahoval 10 respondentů, kteří zaznamenávali údaje do vytvořených formulářů. Z 10 respondentů byli 4 muži a 6 žen. Byli rozděleni do dvojic, vždy jeden respondent s bezlepkovou dietou a k němu respondent stravující se běžnou racionální stravou. Respondenti ve dvojicích byli vždy stejného pohlaví a podobného věku. Vyhodnocení prospektivních záznamů stravy probíhalo pomocí programu Nutriservis Profesional. Vyhodnocení dotazníkového šetření probíhalo analyzováním vyplněných formulářů. Do hodnocení dotazníkového šetření byli zahrnuti pouze respondenti dodržující bezlepkovou dietu.
Z výsledků prospektivních záznamů stravy vyplývá, že ve 3 z 5 dvojic má lepší příjem energie a živin respondent stravující se racionální stravou. V jedné ze zbývajících dvojic má lepší výsledky respondent s bezlepkovou dietou a v druhé jsou výsledky podobné.
Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že pro respondenty s bezlepkovou dietou je cena bezlepkových produktů vysoká. Většina z nich dodržuje bezlepkovou dietu přísně, až na jednoho respondenta. Podporu rodiny mají všichni dotázaní respondenti. Zdravotní stav se po zahájení bezlepkové diety zlepšil u všech dotázaných.
Annotation in English
The aim of bachalory thesis is to find out, which are the most common nutritional differences of glutenfree diet in compering with racional diet. The next aim is to chart how the consumers accept their limited diet.
The bachelory thesis called Rating of gluten-free diet advantages, disadvantages in terms of nutrient supply and perceptions of consumers focus in theortical part on indication of gluten-free diet, especially celiak disease. Further the thesis is based on rating gluten-free diet and brief description of racional diet.
Practical part was done by applying quilitative research method. The data was collected in form of prospective nutrition records and questionnare. There were 10 respondents involved in reasearch. Their records were fill in preprepared forms. Those 10 respondents were contened from 4 men and 6 women. They were separeted in couples, one on gluten-free diet connected with another on racional diet. The connected respondents were the same gender and similar age. The evaluation of the questionnare was done by analyzing filled in forms, only from respodents on gluten-free diet.
The conclusion of prospective records says that 3 of 5 couples has better income of energy and nutritions the respondent on racional diet. There are two couples, where in one couple there is better intake of eaten energy and nutrition by respondent on gluten-free diet and in the second one has similar results by both respondents.
Out of results from questionnare it is obvious that respondents on gluten-free diet consider the price of gluten-free products as high. Most of them keep their diet strictly, except one respondent. All respondets feels supported by their families. After the beggining of medication (gluten-free diet) the healt condition of all respondents has became better.
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou nejčastější nutriční odlišnosti bezlepkové stravy vzhledem k racionální stravě. Dále zmapovat jak vnímají bezlepkovou dietu samotní konzumenti.
Bakalářská práce s názvem Hodnocení bezlepkové diety - přednosti, negativa - z hlediska nutričního zásobení a dále subjektivního vnímání konzumentů se v teoretické části zabývá indikacemi bezlepkové diety, obzvlášť celiakií. Dále je práce zaměřená na hodnocení bezlepkové diety a na stručný popis racionální stravy.
Praktická část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Sběr dat probíhal formou prospektivních záznamů stravy a dotazníkového šetření. Výzkumný soubor obsahoval 10 respondentů, kteří zaznamenávali údaje do vytvořených formulářů. Z 10 respondentů byli 4 muži a 6 žen. Byli rozděleni do dvojic, vždy jeden respondent s bezlepkovou dietou a k němu respondent stravující se běžnou racionální stravou. Respondenti ve dvojicích byli vždy stejného pohlaví a podobného věku. Vyhodnocení prospektivních záznamů stravy probíhalo pomocí programu Nutriservis Profesional. Vyhodnocení dotazníkového šetření probíhalo analyzováním vyplněných formulářů. Do hodnocení dotazníkového šetření byli zahrnuti pouze respondenti dodržující bezlepkovou dietu.
Z výsledků prospektivních záznamů stravy vyplývá, že ve 3 z 5 dvojic má lepší příjem energie a živin respondent stravující se racionální stravou. V jedné ze zbývajících dvojic má lepší výsledky respondent s bezlepkovou dietou a v druhé jsou výsledky podobné.
Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že pro respondenty s bezlepkovou dietou je cena bezlepkových produktů vysoká. Většina z nich dodržuje bezlepkovou dietu přísně, až na jednoho respondenta. Podporu rodiny mají všichni dotázaní respondenti. Zdravotní stav se po zahájení bezlepkové diety zlepšil u všech dotázaných.
Annotation in English
The aim of bachalory thesis is to find out, which are the most common nutritional differences of glutenfree diet in compering with racional diet. The next aim is to chart how the consumers accept their limited diet.
The bachelory thesis called Rating of gluten-free diet advantages, disadvantages in terms of nutrient supply and perceptions of consumers focus in theortical part on indication of gluten-free diet, especially celiak disease. Further the thesis is based on rating gluten-free diet and brief description of racional diet.
Practical part was done by applying quilitative research method. The data was collected in form of prospective nutrition records and questionnare. There were 10 respondents involved in reasearch. Their records were fill in preprepared forms. Those 10 respondents were contened from 4 men and 6 women. They were separeted in couples, one on gluten-free diet connected with another on racional diet. The connected respondents were the same gender and similar age. The evaluation of the questionnare was done by analyzing filled in forms, only from respodents on gluten-free diet.
The conclusion of prospective records says that 3 of 5 couples has better income of energy and nutritions the respondent on racional diet. There are two couples, where in one couple there is better intake of eaten energy and nutrition by respondent on gluten-free diet and in the second one has similar results by both respondents.
Out of results from questionnare it is obvious that respondents on gluten-free diet consider the price of gluten-free products as high. Most of them keep their diet strictly, except one respondent. All respondets feels supported by their families. After the beggining of medication (gluten-free diet) the healt condition of all respondents has became better.
Současný stav:
V současné době platí bezlepková dieta za jedno z nejpopulárnějších a nejdiskutovanějších témat ve výživě i mezi lidmi obecně. Procento jedinců dodržujících bezlepkovou stravu stále stoupá, ať už ze skutečných zdravotních důvodů, vyžadujících toto přizpůsobení - týkajících se celiaků či alergiků -, či prostě tzv. " ze zájmu".
Ovšem, jaké je reálné hodnocení bezlepkové diety, zejména tedy z často "opěvovaného" nutričního pohledu? Přináší skutečně nějaké výhody? Či naopak souvisí s častějším výskytem nutričních deficitů? Jaká je skutečnost a jaké subjektivní vnímání konzumentů? Je na místě ptát se po odpovědích a osvětlit celou situaci kolem tohoto dnes tak populárního tématu - bezlepkové diety. Smyslem práce bude alespoň částečně přispět k tomuto veřejně žádoucímu cíli.
Cíl práce:
Zmapovat možné přednosti a negativa bezlepkové diety u vybrané skupiny respondentů dodržujících BLP dietu.
Výzkumné otázky:
1. Jaké nejčastější nutriční odlišnosti (přednosti, negativa) vzhledem k běžné " správné stravě" pozorujeme u bezlepkové stravy?
2. Jak vnímají bezlepkovou dietu samotní konzumenti - přednosti, negativa?
Popis metodiky:
Výzkumná strategie: kvalitativní.
Metody sběru dat: dotazníkové šetření, prospektivní záznamy stravy
Výzkumný soubor: minimálně 10 respondentů dodržujících bezlepkovou dietu
Metody zpracování dat: kvalitativní analýza dotazníkového šetření, vyhodnocení záznamů stravy pomocí nutričního software
Předpokládané využití práce v praxi:
Práce může přispět k rozšíření informovanosti široké veřejnosti o problematice bezlepkového stravování. Relevantními poznatky týkajících se reálného hodnocení blp diety pomoci nejen konzumentům, ale i zdravotnickým a gastronomickým pracovníkům či potravinářskému průmyslu a "s trochou optimismu" celkovému směřování hospodářství, politiky.
Research Plan
Současný stav:
V současné době platí bezlepková dieta za jedno z nejpopulárnějších a nejdiskutovanějších témat ve výživě i mezi lidmi obecně. Procento jedinců dodržujících bezlepkovou stravu stále stoupá, ať už ze skutečných zdravotních důvodů, vyžadujících toto přizpůsobení - týkajících se celiaků či alergiků -, či prostě tzv. " ze zájmu".
Ovšem, jaké je reálné hodnocení bezlepkové diety, zejména tedy z často "opěvovaného" nutričního pohledu? Přináší skutečně nějaké výhody? Či naopak souvisí s častějším výskytem nutričních deficitů? Jaká je skutečnost a jaké subjektivní vnímání konzumentů? Je na místě ptát se po odpovědích a osvětlit celou situaci kolem tohoto dnes tak populárního tématu - bezlepkové diety. Smyslem práce bude alespoň částečně přispět k tomuto veřejně žádoucímu cíli.
Cíl práce:
Zmapovat možné přednosti a negativa bezlepkové diety u vybrané skupiny respondentů dodržujících BLP dietu.
Výzkumné otázky:
1. Jaké nejčastější nutriční odlišnosti (přednosti, negativa) vzhledem k běžné " správné stravě" pozorujeme u bezlepkové stravy?
2. Jak vnímají bezlepkovou dietu samotní konzumenti - přednosti, negativa?
Popis metodiky:
Výzkumná strategie: kvalitativní.
Metody sběru dat: dotazníkové šetření, prospektivní záznamy stravy
Výzkumný soubor: minimálně 10 respondentů dodržujících bezlepkovou dietu
Metody zpracování dat: kvalitativní analýza dotazníkového šetření, vyhodnocení záznamů stravy pomocí nutričního software
Předpokládané využití práce v praxi:
Práce může přispět k rozšíření informovanosti široké veřejnosti o problematice bezlepkového stravování. Relevantními poznatky týkajících se reálného hodnocení blp diety pomoci nejen konzumentům, ale i zdravotnickým a gastronomickým pracovníkům či potravinářskému průmyslu a "s trochou optimismu" celkovému směřování hospodářství, politiky.
Recommended resources
1. FASANO, Alessio. Jak žít zdravě bez lepku. Praha: Pragma, ČR, 2015. ISBN 9788073494339
2. NAHEED Ali. Kniha pro celiaky. Praha: Pragma, ČR, 2015. ISBN 9788073494346
3. PELKOWSKI, Timothy D. VIERA, Anthony J. Celiakie: diagnostika a léčba. Medicína po promoci, 2014, roč. 15, č. 2, s. 59-64. ISSN: 1212-9445.
4. FRIČ, Přemysl a Olga MENGEROVÁ. Celiakie: bezlepková dieta a rady lékaře. Praha: Pavla Momčilová, ČR, 2009. ISBN 978-80-85936-62-9
5. DUBE, C., ROSTOM, A., SY, R., et al. The prevalence of celiac disease in average-risk and at-risk western European populations: a systematic review. Gastroenterology, 2005, 128(Suppl. 1), S57S67.
6. PEVETEAUX, April. Gluten Is My Bitch: Rants, Recipes, and Ridiculousness for the Gluten-Free. New York: Abrams, Harry N., Inc., USA, 2015. ISBN-13: 9781617691577
Recommended resources
1. FASANO, Alessio. Jak žít zdravě bez lepku. Praha: Pragma, ČR, 2015. ISBN 9788073494339
2. NAHEED Ali. Kniha pro celiaky. Praha: Pragma, ČR, 2015. ISBN 9788073494346
3. PELKOWSKI, Timothy D. VIERA, Anthony J. Celiakie: diagnostika a léčba. Medicína po promoci, 2014, roč. 15, č. 2, s. 59-64. ISSN: 1212-9445.
4. FRIČ, Přemysl a Olga MENGEROVÁ. Celiakie: bezlepková dieta a rady lékaře. Praha: Pavla Momčilová, ČR, 2009. ISBN 978-80-85936-62-9
5. DUBE, C., ROSTOM, A., SY, R., et al. The prevalence of celiac disease in average-risk and at-risk western European populations: a systematic review. Gastroenterology, 2005, 128(Suppl. 1), S57S67.
6. PEVETEAUX, April. Gluten Is My Bitch: Rants, Recipes, and Ridiculousness for the Gluten-Free. New York: Abrams, Harry N., Inc., USA, 2015. ISBN-13: 9781617691577