Cílem bakalářské práce bylo hodnocení obsahu škrobu a bílkovin u vybraných odrůd brambor v závislosti na hnojení dusíkem. V literárním přehledu je obecné seznámení s danou problematikou.
V roce 2018 byl založen jednoletý polní pokus, kde byly sledovány tři odrůdy pro výnos škrobu. Odrůda Anatori, Hermes a Ornella. Dusíkatá hnojiva byla aplikována ve dvou variantách. První varianta byla hnojena na jaře před sázením v dávce 73 kg N/ha, druhá v dávce 111 kg N/ha. U pokusu byl vyhodnocen výnos hlíz, průměrná hmotnost hlíz, obsah škrobu, výnos škrobu, obsah sušiny a výnos dusíkatých látek.
Ve sledovaném roce 2018, který byl teplotně nadprůměrný a naopak chudší na srážky, byla nejlépe vyhodnocena aplikace vyššího dusíkatého hnojení v dávce 111 kg N/ha. Vyšší aplikace dusíkatého hnojení oproti nižší dávce zvýšila výnos hlíz brambor (t/ha), škrobnatost (%) a výnos škrobu (t/ha).
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to evaluate the starch and protien content in selected potato variarients in relation to nitrogen fertilization. The literature review is a general introduction to the given problem.
In the year 2018, a one-year field trial was established where three starch yield varieties Anatori, Hermes a Ornella were observed. Nitrogen fertilizer was applied in two variants. The first variant was fertilized in the spring before planting with a dose of 73 kg N/ha, the second with a dose of 111 kg N/ha.In the experiment, tuber yield, average tuber weight, starch content, starch yield, dry matter content, and crude protein yield were evaluated.
In the monitored year of 2018, which had above-average temperatures and on the contrary lowerprecipitation, the best evaluation was the application of higher nitrogen fertilizerswitha dose of 111 kg N/ha. Higher application of nitrogen fertilizers compared to lower dose increased potato tuber yield (t/ha), starch (%) and starch yield (t/ha).
Cílem bakalářské práce bylo hodnocení obsahu škrobu a bílkovin u vybraných odrůd brambor v závislosti na hnojení dusíkem. V literárním přehledu je obecné seznámení s danou problematikou.
V roce 2018 byl založen jednoletý polní pokus, kde byly sledovány tři odrůdy pro výnos škrobu. Odrůda Anatori, Hermes a Ornella. Dusíkatá hnojiva byla aplikována ve dvou variantách. První varianta byla hnojena na jaře před sázením v dávce 73 kg N/ha, druhá v dávce 111 kg N/ha. U pokusu byl vyhodnocen výnos hlíz, průměrná hmotnost hlíz, obsah škrobu, výnos škrobu, obsah sušiny a výnos dusíkatých látek.
Ve sledovaném roce 2018, který byl teplotně nadprůměrný a naopak chudší na srážky, byla nejlépe vyhodnocena aplikace vyššího dusíkatého hnojení v dávce 111 kg N/ha. Vyšší aplikace dusíkatého hnojení oproti nižší dávce zvýšila výnos hlíz brambor (t/ha), škrobnatost (%) a výnos škrobu (t/ha).
Anotace v angličtině
The aim of this thesis was to evaluate the starch and protien content in selected potato variarients in relation to nitrogen fertilization. The literature review is a general introduction to the given problem.
In the year 2018, a one-year field trial was established where three starch yield varieties Anatori, Hermes a Ornella were observed. Nitrogen fertilizer was applied in two variants. The first variant was fertilized in the spring before planting with a dose of 73 kg N/ha, the second with a dose of 111 kg N/ha.In the experiment, tuber yield, average tuber weight, starch content, starch yield, dry matter content, and crude protein yield were evaluated.
In the monitored year of 2018, which had above-average temperatures and on the contrary lowerprecipitation, the best evaluation was the application of higher nitrogen fertilizerswitha dose of 111 kg N/ha. Higher application of nitrogen fertilizers compared to lower dose increased potato tuber yield (t/ha), starch (%) and starch yield (t/ha).
Výroba škrobu z brambor má v ČR dlouholetou tradici. Vedle hlavního produktu škrobu vzniká při výrobě i vedlejší produkt - hlízová voda, která obsahuje významný podíl rozpustných bílkovin. Bílkoviny je možné z hlízové
vody izolovat. Vedle bramborového škrobu bude největší český výrobce škrobu Lyckeby Amylex vyrábět od roku 2017 i bílkovinný koncentrát. Mezi hlavní možnosti, jak ovlivnit obsah a výnos škrobu i bílkovin je výběr
vhodné odrůdy a hnojení dusíkem.
Cílem bakalářské práce (BP) bude hodnocení obsahu a výnosu škrobu a bílkovin u vybraných odrůd brambor v závislosti na hnojení N. Pro tento účel bude založen polní maloparcelkový pokus na Pacovsku. Do pokusu budou zařazeny
tři odrůdy vhodné pro výrobu škrobu a budou provedeny dvě rozdílné úrovně/aplikace dusíkatého hnojení. Každá varianta bude v pokusu opakována 3-4x. V průběhu vegetace bude zabezpečena ochrana vůči plísni bramboru a mandelince
bramborové, bude sledován nástup hlavních růstových fází a bude hodnocen stav porostu. Po sklizni bude vyhodnocen výnos hlíz, obsah sušiny, škrobu a bílkovin. Ze zjištěných hodnot bude vypočten výnos
škrobu a bílkovin na 1 hektar.
Získaná data budou zpracována do tabulek či grafů a budou statisticky vyhodnocena.
Literární přehled BP bude shrnovat dostupné poznatky z vědecké, odborné i firemní literatury (resp. zdrojů) českých a zahraničních autorů. Zjištěné literární poznatky budou konfrontovány s výsledky dosaženými v rámci
řešení této BP.
Formálně bude BP zpracována podle platného sdělení děkana ZF JU pro vypracování bakalářských a diplomových prací (Opatření děkana ZF JU č. 4/2014, viz web ZFJU).
Zásady pro vypracování
Výroba škrobu z brambor má v ČR dlouholetou tradici. Vedle hlavního produktu škrobu vzniká při výrobě i vedlejší produkt - hlízová voda, která obsahuje významný podíl rozpustných bílkovin. Bílkoviny je možné z hlízové
vody izolovat. Vedle bramborového škrobu bude největší český výrobce škrobu Lyckeby Amylex vyrábět od roku 2017 i bílkovinný koncentrát. Mezi hlavní možnosti, jak ovlivnit obsah a výnos škrobu i bílkovin je výběr
vhodné odrůdy a hnojení dusíkem.
Cílem bakalářské práce (BP) bude hodnocení obsahu a výnosu škrobu a bílkovin u vybraných odrůd brambor v závislosti na hnojení N. Pro tento účel bude založen polní maloparcelkový pokus na Pacovsku. Do pokusu budou zařazeny
tři odrůdy vhodné pro výrobu škrobu a budou provedeny dvě rozdílné úrovně/aplikace dusíkatého hnojení. Každá varianta bude v pokusu opakována 3-4x. V průběhu vegetace bude zabezpečena ochrana vůči plísni bramboru a mandelince
bramborové, bude sledován nástup hlavních růstových fází a bude hodnocen stav porostu. Po sklizni bude vyhodnocen výnos hlíz, obsah sušiny, škrobu a bílkovin. Ze zjištěných hodnot bude vypočten výnos
škrobu a bílkovin na 1 hektar.
Získaná data budou zpracována do tabulek či grafů a budou statisticky vyhodnocena.
Literární přehled BP bude shrnovat dostupné poznatky z vědecké, odborné i firemní literatury (resp. zdrojů) českých a zahraničních autorů. Zjištěné literární poznatky budou konfrontovány s výsledky dosaženými v rámci
řešení této BP.
Formálně bude BP zpracována podle platného sdělení děkana ZF JU pro vypracování bakalářských a diplomových prací (Opatření děkana ZF JU č. 4/2014, viz web ZFJU).
Seznam doporučené literatury
Bárta J., Diviš J., Švajner J., Bártová V. (2012): Pěstování brambor pro produkci škrobu a bílkovin. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, 1. vyd., 33 s. (ISBN 978-80-7394-369-1)
Čermák V. (2013): Seznam doporučených odrůd brambor. ÚKZÚZ v Brně, Brno, 97 s. (ISBN 978-80-7401-072-9)
Vokál B. a kol. (2013): Brambory. ProfiPress, Praha, 1. vyd., 167 s. (ISBN 978-80-86726-54-0)
Vreugdenhil D., Bradshaw, J. eds. (2007): Potato biology and biotechnology: advances and perspectives. 1st ed. San Diego, CA: Elsevier, 823 s. (ISBN 978-044-4510-181)
Žižka J. (2014): Situační a výhledová zpráva - Brambory. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha, 49 s. (ISBN 978-80-7434-188-5)
Odborné časopisy: Úroda, Agromanuál, on-line databáze: Web of Science, Scopus aj.
Seznam doporučené literatury
Bárta J., Diviš J., Švajner J., Bártová V. (2012): Pěstování brambor pro produkci škrobu a bílkovin. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České Budějovice, 1. vyd., 33 s. (ISBN 978-80-7394-369-1)
Čermák V. (2013): Seznam doporučených odrůd brambor. ÚKZÚZ v Brně, Brno, 97 s. (ISBN 978-80-7401-072-9)
Vokál B. a kol. (2013): Brambory. ProfiPress, Praha, 1. vyd., 167 s. (ISBN 978-80-86726-54-0)
Vreugdenhil D., Bradshaw, J. eds. (2007): Potato biology and biotechnology: advances and perspectives. 1st ed. San Diego, CA: Elsevier, 823 s. (ISBN 978-044-4510-181)
Žižka J. (2014): Situační a výhledová zpráva - Brambory. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha, 49 s. (ISBN 978-80-7434-188-5)
Odborné časopisy: Úroda, Agromanuál, on-line databáze: Web of Science, Scopus aj.