Cílem mé bakalářské práce ,,Výživa v těhotenství" bylo zjistit, jak se stravují ženy v těhotenství, zda jsou správně informovány o výživě, kde se informovaly a zda užívají doplňky stravy.
Ženy byly ve 2. trimestru těhotenství. Informace jsem získala pomocí dotazníků a týdenních jídelníčků. Dotazník mi pomohl ke zjištění, zda ženy užívají doplňky stravy, návykové látky, jaké potraviny si myslí, že by během těhotenství měly či neměly konzumovat a odkud získaly informace ohledně výživy. Z jídelníčku každé ženy jsem zjistila pomocí programu Nutriservis průměrný příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů za den a za týden. Tento program také vypočítal doporučený příjem energie za den. Porovnala jsem toto doporučení s nynějším příjmem živin a individuálně vyhodnotila.
Většina žen měla váhu před otěhotněním v normě, některé měly nadváhu, obezitu
i mírnou podvýživu. Dle mého výzkumu se většina těhotných žen o výživě informovala zejména kvůli zdraví plodu. Informace získávaly nejvíce z knih, časopisů, internetu nebo od svého gynekologa. Z výzkumného souboru ani jedna žena nedodržuje během těhotenství alternativní způsob stravování, neužívá drogy a kávu pijí v doporučeném množství. Pouze jedna žena během těhotenství kouří. Uvedla ,,jen" 5 cigaret denně. Doplňky stravy užívají nejčastěji pro zdraví plodu a prevenci.
Většina těhotných žen má vysokoškolské vzdělání. Nejčastěji byly ve věku 31 35 let a poté 26 30 let.
Anotace v angličtině
The aim of this Bachelor's thesis titled "Nutrition in Pregnancy" was to identify how women eat during pregnancy, whether they are properly informed about nutrition, where they get information and whether they take dietary supplements.
The researched women were in the second trimester of their pregnancy. The examined data were obtained through questionnaires and weekly food diaries. The questionnaire helped me to find out whether the women use dietary supplements or addictive substances. Next, it also identified what the women think they should or should not eat during pregnancy and where they acquired information regarding nutrition. I used the Nutriservis program to process the food diary of each woman to determine the average intake of energy, protein, fat and carbohydrates per day and per week. The program also calculated the recommended calorie intake per day. I compared this recommendation with the actual nutrient intake and evaluated it individually.
Most women had normal weight before pregnancy, some were overweight and there were even cases of obesity and moderate malnutrition. Next, the research showed that the majority of the pregnant women searched for information about nutrition primarily for the sake of fetal health. They mostly obtained the information from books, magazines, the internet or their gynecologist. The women from the research group do not follow any alternative diet during pregnancy, they do not use druha and drink only the recommended amount of coffee. Only one woman smokes during pregnancy; she indicated "just" 5 cigarettes a day. The women use supplements mostly for fetal health and prevention.
The majority of the pregnant women have a university education and they are between 31 and 35 years old. The second biggest group consists of women between 26 and 30 years.
Klíčová slova
těhotenství, výživa, vitaminy, plod, riziko
Klíčová slova v angličtině
pregnancy, nutrition, vitamins, fetus, risk
Rozsah průvodní práce
86 s. (119 728 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem mé bakalářské práce ,,Výživa v těhotenství" bylo zjistit, jak se stravují ženy v těhotenství, zda jsou správně informovány o výživě, kde se informovaly a zda užívají doplňky stravy.
Ženy byly ve 2. trimestru těhotenství. Informace jsem získala pomocí dotazníků a týdenních jídelníčků. Dotazník mi pomohl ke zjištění, zda ženy užívají doplňky stravy, návykové látky, jaké potraviny si myslí, že by během těhotenství měly či neměly konzumovat a odkud získaly informace ohledně výživy. Z jídelníčku každé ženy jsem zjistila pomocí programu Nutriservis průměrný příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů za den a za týden. Tento program také vypočítal doporučený příjem energie za den. Porovnala jsem toto doporučení s nynějším příjmem živin a individuálně vyhodnotila.
Většina žen měla váhu před otěhotněním v normě, některé měly nadváhu, obezitu
i mírnou podvýživu. Dle mého výzkumu se většina těhotných žen o výživě informovala zejména kvůli zdraví plodu. Informace získávaly nejvíce z knih, časopisů, internetu nebo od svého gynekologa. Z výzkumného souboru ani jedna žena nedodržuje během těhotenství alternativní způsob stravování, neužívá drogy a kávu pijí v doporučeném množství. Pouze jedna žena během těhotenství kouří. Uvedla ,,jen" 5 cigaret denně. Doplňky stravy užívají nejčastěji pro zdraví plodu a prevenci.
Většina těhotných žen má vysokoškolské vzdělání. Nejčastěji byly ve věku 31 35 let a poté 26 30 let.
Anotace v angličtině
The aim of this Bachelor's thesis titled "Nutrition in Pregnancy" was to identify how women eat during pregnancy, whether they are properly informed about nutrition, where they get information and whether they take dietary supplements.
The researched women were in the second trimester of their pregnancy. The examined data were obtained through questionnaires and weekly food diaries. The questionnaire helped me to find out whether the women use dietary supplements or addictive substances. Next, it also identified what the women think they should or should not eat during pregnancy and where they acquired information regarding nutrition. I used the Nutriservis program to process the food diary of each woman to determine the average intake of energy, protein, fat and carbohydrates per day and per week. The program also calculated the recommended calorie intake per day. I compared this recommendation with the actual nutrient intake and evaluated it individually.
Most women had normal weight before pregnancy, some were overweight and there were even cases of obesity and moderate malnutrition. Next, the research showed that the majority of the pregnant women searched for information about nutrition primarily for the sake of fetal health. They mostly obtained the information from books, magazines, the internet or their gynecologist. The women from the research group do not follow any alternative diet during pregnancy, they do not use druha and drink only the recommended amount of coffee. Only one woman smokes during pregnancy; she indicated "just" 5 cigarettes a day. The women use supplements mostly for fetal health and prevention.
The majority of the pregnant women have a university education and they are between 31 and 35 years old. The second biggest group consists of women between 26 and 30 years.
Klíčová slova
těhotenství, výživa, vitaminy, plod, riziko
Klíčová slova v angličtině
pregnancy, nutrition, vitamins, fetus, risk
Zásady pro vypracování
1. Současný stav dané problematiky
Energie není u gravidních žen o mnoho vyšší než u žen obecně. Během prvního trimestru by se příjem energie neměl zvyšovat, během druhého a třetího trimestru by měl vzrůst asi o 15 procent. Při vysokém nárůstu hmotnosti je riziko vzniku těhotenského diabetu a hypertenze. Nárok proteinů je větší, protože bílkoviny jsou zapotřebí na výstavbu těla plodu. Tato potřeba narůstá především v druhé části těhotenství. Nedostatek proteinů a energie může způsobit předčasný porod a nízkou porodní hmotnost. Vyšší přívod kyseliny listové zajišťuje správný vývoj plodu a prevenci vrozených vad. Výživa se nemá ponechávat na úvaze těhotné ženy, ale má ji během celého těhotenství sledovat odborný lékař.
2. Cíl práce
1) Zjistit jak se stravují ženy v těhotenství.
2) Zjistit zda jsou ženy správně informovány o výživě během těhotenství a kde se informovaly.
3) Zjistit zda ženy v těhotenství užívají doplňky stravy.
3. Výzkumné otázky
1) Jak se stravují ženy v těhotenství?
2) Jak často se stravují ženy v těhotenství během dne?
3) Užívají ženy v těhotenství doplňky stravy?
4. Popis metodiky
Kvalitativní výzkum bude probíhat pomocí dotazníku a týdenního jídelníčku těhotných žen. Ke zhodnocení stravy bude použit program Nutriservis. Výzkumný soubor 20 žen v druhém trimestru těhotenství.
5. Předpokládané využití práce v praxi
Práce může být využita jako studijní materiál pro studenty.
Zásady pro vypracování
1. Současný stav dané problematiky
Energie není u gravidních žen o mnoho vyšší než u žen obecně. Během prvního trimestru by se příjem energie neměl zvyšovat, během druhého a třetího trimestru by měl vzrůst asi o 15 procent. Při vysokém nárůstu hmotnosti je riziko vzniku těhotenského diabetu a hypertenze. Nárok proteinů je větší, protože bílkoviny jsou zapotřebí na výstavbu těla plodu. Tato potřeba narůstá především v druhé části těhotenství. Nedostatek proteinů a energie může způsobit předčasný porod a nízkou porodní hmotnost. Vyšší přívod kyseliny listové zajišťuje správný vývoj plodu a prevenci vrozených vad. Výživa se nemá ponechávat na úvaze těhotné ženy, ale má ji během celého těhotenství sledovat odborný lékař.
2. Cíl práce
1) Zjistit jak se stravují ženy v těhotenství.
2) Zjistit zda jsou ženy správně informovány o výživě během těhotenství a kde se informovaly.
3) Zjistit zda ženy v těhotenství užívají doplňky stravy.
3. Výzkumné otázky
1) Jak se stravují ženy v těhotenství?
2) Jak často se stravují ženy v těhotenství během dne?
3) Užívají ženy v těhotenství doplňky stravy?
4. Popis metodiky
Kvalitativní výzkum bude probíhat pomocí dotazníku a týdenního jídelníčku těhotných žen. Ke zhodnocení stravy bude použit program Nutriservis. Výzkumný soubor 20 žen v druhém trimestru těhotenství.
5. Předpokládané využití práce v praxi
Práce může být využita jako studijní materiál pro studenty.
Seznam doporučené literatury
1) MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Výživa v těhotenství od A do Z. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2008. 99 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7021-951-5.
2) VORLOVÁ, Kamila et al. Zdravé těhotenství: jedinečný rádce pro úspěšné otěhotnění, těhotenství, porod i šestinedělí: zdravá výživa, zdravé vaření, zdravé cvičení. 1. vyd. Brno: Babyonline, 2012. 99 s. ISBN 978-80-904216-3-9.
3) POKORNÁ, Jitka, BŘEZKOVÁ, Veronika a PRUŠA, Tomáš. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. 1. vyd. Brno: ERA, 2008. 132 s. Zdravá rodina. ISBN 978-80-7366-136-6.
4) STRÁNSKÝ, Miroslav a RYŠAVÁ, Lydie. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. 274 s. ISBN 978-80-7394-478-0.
5) PAŘÍZEK, Antonín a HONZÍK, Tomáš. Kniha o těhotenství, porodu a dítěti. 5. vydání. Praha: Galén, 2015. 3 svazky (481 stran, 397 stran, 337 stran). ISBN 978-80-7492-214-5.
Seznam doporučené literatury
1) MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Výživa v těhotenství od A do Z. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2008. 99 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7021-951-5.
2) VORLOVÁ, Kamila et al. Zdravé těhotenství: jedinečný rádce pro úspěšné otěhotnění, těhotenství, porod i šestinedělí: zdravá výživa, zdravé vaření, zdravé cvičení. 1. vyd. Brno: Babyonline, 2012. 99 s. ISBN 978-80-904216-3-9.
3) POKORNÁ, Jitka, BŘEZKOVÁ, Veronika a PRUŠA, Tomáš. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. 1. vyd. Brno: ERA, 2008. 132 s. Zdravá rodina. ISBN 978-80-7366-136-6.
4) STRÁNSKÝ, Miroslav a RYŠAVÁ, Lydie. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. 274 s. ISBN 978-80-7394-478-0.
5) PAŘÍZEK, Antonín a HONZÍK, Tomáš. Kniha o těhotenství, porodu a dítěti. 5. vydání. Praha: Galén, 2015. 3 svazky (481 stran, 397 stran, 337 stran). ISBN 978-80-7492-214-5.