Tato bakalářská práce se zabývá výživou žen, trpících gestačním diabetem mellitus a těhotných diabetiček 1. typu. Teoretická část je zaměřena na popis diabetu obecně, dále pak přímo na gestační diabetes mellitus a na množství rizik, která hrozí u matky, plodu a novorozence. Následuje samostatná kapitola, zaměřená na výživu těchto žen.
Výzkumného šetření se zúčastnilo 5 gestačních diabetiček a 5 diabetiček 1. typu.
Cílem bylo zmapování stravovacích návyků gestačních diabetiček a těhotných diabetiček 1. typu.
Z vyhodnocených jídelních lístků lze říci, že se respondentky snaží stravovat racionálně. Energetický příjem odpovídá jejich potřebě. Množství sacharidů je, ale nižší jsou stanovené normy, naopak příjem tuků byl vyšší, než jsou stanovené normy. I přesto jsou poměrová zastoupení shodná s doporučeními České diabetologické společnosti. Průměrné množství přijaté vlákniny se pohybovalo okolo 20g na den, ačkoli doporučená denní dávka je 30g.
Z vyhodnocených dotazníků vyplývá, že respondentky jsou informovány o tom, jak se mají stravovat a jsou si vědomy rizik, která mohou ohrozit je samotné i jejich dítě, pokud nebudou dodržovat výživová doporučení a dietu. Proto se snaží stravovat racionálně a dodržovat výživová doporučení, aby neohrozily své zdraví, nebo zdraví svého dítěte. Aktivně se pohybují, každý den chodí většina z nich na procházky, některé navíc chodí plavat nebo se věnují těhotenské józe.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with nutrition of women suffering from gestational diabetes mellitus and pregnant type 1 diabetics. The theoretical part focuses on the description of diabetes in general, directly on gestational diabetes mellitus and the number of risks that threaten mother, fetus and newborn. This is followed by a separate chapter dedicated to the nutrition of these women.
The research was attended by 5 gestational diabetics and 5 type 1 diabetics.
The aim was to map the eating habits of gestational diabetics and pregnant type 1 diabetics.
From the evaluated meal plans, the respondents prefer to eat. The energy intake corresponds to their needs. The amount of carbohydrates is lower, but the lower the standards are set, on the contrary, the fat intake is higher than the prescribed standard. Nevertheless, proportional representation is consistent with the recommendations of the Czech Diabetes Society. The average amount of fiber received was around 20 g per day, although the recommended daily dose is 30 g.
The questionnaire evaluations show that respondents are informed about appropriete eating habis and are aware of the risks that they impose on themselves and their children if they do not follow dietary recommendations and diet. Therefore, they try to eat rationally and follow nutritional recommendations so as not to endanger their health or the health of their children. Theya lead acitive livestyles, most of them go for walks every day, some also go swimming or deal with pregnancy yoga.
Tato bakalářská práce se zabývá výživou žen, trpících gestačním diabetem mellitus a těhotných diabetiček 1. typu. Teoretická část je zaměřena na popis diabetu obecně, dále pak přímo na gestační diabetes mellitus a na množství rizik, která hrozí u matky, plodu a novorozence. Následuje samostatná kapitola, zaměřená na výživu těchto žen.
Výzkumného šetření se zúčastnilo 5 gestačních diabetiček a 5 diabetiček 1. typu.
Cílem bylo zmapování stravovacích návyků gestačních diabetiček a těhotných diabetiček 1. typu.
Z vyhodnocených jídelních lístků lze říci, že se respondentky snaží stravovat racionálně. Energetický příjem odpovídá jejich potřebě. Množství sacharidů je, ale nižší jsou stanovené normy, naopak příjem tuků byl vyšší, než jsou stanovené normy. I přesto jsou poměrová zastoupení shodná s doporučeními České diabetologické společnosti. Průměrné množství přijaté vlákniny se pohybovalo okolo 20g na den, ačkoli doporučená denní dávka je 30g.
Z vyhodnocených dotazníků vyplývá, že respondentky jsou informovány o tom, jak se mají stravovat a jsou si vědomy rizik, která mohou ohrozit je samotné i jejich dítě, pokud nebudou dodržovat výživová doporučení a dietu. Proto se snaží stravovat racionálně a dodržovat výživová doporučení, aby neohrozily své zdraví, nebo zdraví svého dítěte. Aktivně se pohybují, každý den chodí většina z nich na procházky, některé navíc chodí plavat nebo se věnují těhotenské józe.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with nutrition of women suffering from gestational diabetes mellitus and pregnant type 1 diabetics. The theoretical part focuses on the description of diabetes in general, directly on gestational diabetes mellitus and the number of risks that threaten mother, fetus and newborn. This is followed by a separate chapter dedicated to the nutrition of these women.
The research was attended by 5 gestational diabetics and 5 type 1 diabetics.
The aim was to map the eating habits of gestational diabetics and pregnant type 1 diabetics.
From the evaluated meal plans, the respondents prefer to eat. The energy intake corresponds to their needs. The amount of carbohydrates is lower, but the lower the standards are set, on the contrary, the fat intake is higher than the prescribed standard. Nevertheless, proportional representation is consistent with the recommendations of the Czech Diabetes Society. The average amount of fiber received was around 20 g per day, although the recommended daily dose is 30 g.
The questionnaire evaluations show that respondents are informed about appropriete eating habis and are aware of the risks that they impose on themselves and their children if they do not follow dietary recommendations and diet. Therefore, they try to eat rationally and follow nutritional recommendations so as not to endanger their health or the health of their children. Theya lead acitive livestyles, most of them go for walks every day, some also go swimming or deal with pregnancy yoga.
1.Současný stav dané problematiky:
Gestační diabetes mellitus je definován jako porucha glukózové tolerance různého stupně, která je poprvé diagnostikována během gravidity. Neléčený gestační diabetes mellitus přináší řadu rizik pro matku i plod. Riziko preeklampsie, předčasného porodu, porodu císařským řezem, makrosomie plodu, hyperbilirubinémie, hypoglykémie novorozence, dystokie ramének, nutnost intenzivní neonatální péče.
2.Cíl práce:
Zmapování skutečných stravovacích návyků gestačních diabetiček a těhotných diabetiček I. typu
3.Výzkumné otázky:
1) Jak dodržují gestační diabetičky a těhotné diabetičky I. typu (popř. 2.typu) dietu a správné stravovací návyky?
2) Jak jsou motivovány k dodržování diety?
4. Popis metody:
Kvantitativní výzkum: Shromažďování týdenních jídelníčků, jejich zpracování programem Nutriservis a následné vyhodnocení.
Sběr dat z dotazníků určených pro klientky.
5. Předpokládané využití v praxi:
Rozšíření informací a zkušeností v oblasti týkající se gestačního diabetu a těhotných diabetiček. Následné využití v praxi při edukaci těhotných diabetiček.
Zásady pro vypracování
1.Současný stav dané problematiky:
Gestační diabetes mellitus je definován jako porucha glukózové tolerance různého stupně, která je poprvé diagnostikována během gravidity. Neléčený gestační diabetes mellitus přináší řadu rizik pro matku i plod. Riziko preeklampsie, předčasného porodu, porodu císařským řezem, makrosomie plodu, hyperbilirubinémie, hypoglykémie novorozence, dystokie ramének, nutnost intenzivní neonatální péče.
2.Cíl práce:
Zmapování skutečných stravovacích návyků gestačních diabetiček a těhotných diabetiček I. typu
3.Výzkumné otázky:
1) Jak dodržují gestační diabetičky a těhotné diabetičky I. typu (popř. 2.typu) dietu a správné stravovací návyky?
2) Jak jsou motivovány k dodržování diety?
4. Popis metody:
Kvantitativní výzkum: Shromažďování týdenních jídelníčků, jejich zpracování programem Nutriservis a následné vyhodnocení.
Sběr dat z dotazníků určených pro klientky.
5. Předpokládané využití v praxi:
Rozšíření informací a zkušeností v oblasti týkající se gestačního diabetu a těhotných diabetiček. Následné využití v praxi při edukaci těhotných diabetiček.
Seznam doporučené literatury
ŠTECHOVÁ, Kateřina. Dítě diabetické matky: komplexní pohled na diabetes a těhotenství. Semily: Geum, 2014, 228 s. ISBN 978-808-7969-069.
KREJČÍ, Hana. Těhotenská cukrovka: rady lékařky nastávajícím maminkám. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2011, 39 s. ISBN 978-80-204-2493-8.
RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická: rady lékařky nastávajícím maminkám. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007,
94 s. Rady lékaře, průvodce dietou, sv. II. ISBN 978-809-0382-022.
BĚLOBRÁDKOVÁ, Jana a Ludmila BRÁZDOVÁ. Diabetes mellitus: rady lékařky nastávajícím maminkám. Vyd. 1. V Brně: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2006, 161 s. Rady lékaře, průvodce dietou, sv. II. ISBN 80-701-3446-1.
Seznam doporučené literatury
ŠTECHOVÁ, Kateřina. Dítě diabetické matky: komplexní pohled na diabetes a těhotenství. Semily: Geum, 2014, 228 s. ISBN 978-808-7969-069.
KREJČÍ, Hana. Těhotenská cukrovka: rady lékařky nastávajícím maminkám. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2011, 39 s. ISBN 978-80-204-2493-8.
RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická: rady lékařky nastávajícím maminkám. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007,
94 s. Rady lékaře, průvodce dietou, sv. II. ISBN 978-809-0382-022.
BĚLOBRÁDKOVÁ, Jana a Ludmila BRÁZDOVÁ. Diabetes mellitus: rady lékařky nastávajícím maminkám. Vyd. 1. V Brně: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2006, 161 s. Rady lékaře, průvodce dietou, sv. II. ISBN 80-701-3446-1.