Potraviny jsou v České republice v souvislosti s Evropskou unií často diskutované. V minulosti vyvolaly evropské regulace, které se dotkly tradičních českých výrobků, velké kontroverze. Aktuálně nejdiskutovanější problematikou v této souvislosti je dvojí kvalita potravinářských výrobků nacházejících se na jednotném evropském trhu. V úvodní části práce je detailně rozebrán celý vývoj problematiky na půdě Evropské unie včetně názorových postojů českých europoslanců. Součástí práce je také analýza související evropské legislativy a návrhů možných řešení dvojí kvality, souhrn relevantních českých, slovenských i dalších zahraničních srovnávacích testů výrobků a posouzení nejčastějších argumentů, kterými výrobci rozdílné složení svých výrobků obhajují. V závěru práce jsou české spotřebitelské návyky dány do kontrastu s okolními zeměmi a na základě dostupných dat týkajících se názorů na Evropskou unii je formulována teorie, která odpovídá na otázku, jakým způsobem dvojí kvalita výrobků ovlivňuje vnímání Evropské unie v České republice.
Anotace v angličtině
Foodstuffs are often discussed in the Czech Republic in relation to the European Union. In the past, European regulations which affected traditional Czech food products caused big controversies. Currently, the most discussed issue in this context is a dual quality of food products placed on the European single market. The introductory part of this thesis deals with a development of this issue in the institutions of the European Union and includes the opinions of Czech Members of the European Parliament. This thesis also analyses related European legislature and proposed solutions regarding dual quality, summaries relevant Czech, Slovak and other foreign comparative tests of products and assesses the most common arguments which the producers use to defend the differences in the composition of their products. The final part of the thesis puts the habits of Czech consumers in contrast with neighbouring countries and, based on available data regarding the opinions about the EU, formulates a theory which answers the question of how dual quality of products influences the perception of the European Union in the Czech Republic.
Klíčová slova
dvojí kvalita výrobků, potraviny, Evropská unie, nekalé obchodní praktiky, evropská identita, občané druhé kategorie, západní a východní Evropa, jednotný trh, srovnávací test
Klíčová slova v angličtině
dual quality of products, foodstuffs, European Union, unfair business practices, European identity, second class citizens, Western and Eastern Europe, single market, comparative tests
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Potraviny jsou v České republice v souvislosti s Evropskou unií často diskutované. V minulosti vyvolaly evropské regulace, které se dotkly tradičních českých výrobků, velké kontroverze. Aktuálně nejdiskutovanější problematikou v této souvislosti je dvojí kvalita potravinářských výrobků nacházejících se na jednotném evropském trhu. V úvodní části práce je detailně rozebrán celý vývoj problematiky na půdě Evropské unie včetně názorových postojů českých europoslanců. Součástí práce je také analýza související evropské legislativy a návrhů možných řešení dvojí kvality, souhrn relevantních českých, slovenských i dalších zahraničních srovnávacích testů výrobků a posouzení nejčastějších argumentů, kterými výrobci rozdílné složení svých výrobků obhajují. V závěru práce jsou české spotřebitelské návyky dány do kontrastu s okolními zeměmi a na základě dostupných dat týkajících se názorů na Evropskou unii je formulována teorie, která odpovídá na otázku, jakým způsobem dvojí kvalita výrobků ovlivňuje vnímání Evropské unie v České republice.
Anotace v angličtině
Foodstuffs are often discussed in the Czech Republic in relation to the European Union. In the past, European regulations which affected traditional Czech food products caused big controversies. Currently, the most discussed issue in this context is a dual quality of food products placed on the European single market. The introductory part of this thesis deals with a development of this issue in the institutions of the European Union and includes the opinions of Czech Members of the European Parliament. This thesis also analyses related European legislature and proposed solutions regarding dual quality, summaries relevant Czech, Slovak and other foreign comparative tests of products and assesses the most common arguments which the producers use to defend the differences in the composition of their products. The final part of the thesis puts the habits of Czech consumers in contrast with neighbouring countries and, based on available data regarding the opinions about the EU, formulates a theory which answers the question of how dual quality of products influences the perception of the European Union in the Czech Republic.
Klíčová slova
dvojí kvalita výrobků, potraviny, Evropská unie, nekalé obchodní praktiky, evropská identita, občané druhé kategorie, západní a východní Evropa, jednotný trh, srovnávací test
Klíčová slova v angličtině
dual quality of products, foodstuffs, European Union, unfair business practices, European identity, second class citizens, Western and Eastern Europe, single market, comparative tests
Zásady pro vypracování
Potraviny a jejich kvalita jsou pro obyvatele České republiky důležité téma, které má přesah i do zahraničně politické roviny vztahů s Evropskou unií, Polskem atd. Se vstupem ČR do Evropské unie došlo v důsledku kontinuálního otevírání trhů a přijímání evropské legislativy k mnohým změnám, které poznamenaly pohled obyvatel ČR na Evropskou unii. Autor práce v úvodu shrne základní principy jednotného evropského trhu vzhledem k danému tématu a rozebere nejdiskutovanější regulace, které přímo ovlivnily mimo jiné i některé tradiční české výrobky. V další části se zaměří na aktuální problematiku dvojí kvality potravin prodávaných pod stejnou značkou v zemích Evropské unie, shrne výsledky odborných analýz a zmapuje snahu České republiky i dalších zemí Visegrádské čtyřky o řešení situace na celoevropské úrovni. V závěru autor bude zkoumat tuto problematiku jakožto faktor, který ovlivňuje vztah občanů ČR k EU a poznamenává fenomén pocitu evropanství a evropské identity. Autor práce povede rozhovory se zainteresovanými odborníky i českými politiky, kteří se v této problematice angažovali, a provede kvalitativní průzkum postojů českých europoslanců.
Zásady pro vypracování
Potraviny a jejich kvalita jsou pro obyvatele České republiky důležité téma, které má přesah i do zahraničně politické roviny vztahů s Evropskou unií, Polskem atd. Se vstupem ČR do Evropské unie došlo v důsledku kontinuálního otevírání trhů a přijímání evropské legislativy k mnohým změnám, které poznamenaly pohled obyvatel ČR na Evropskou unii. Autor práce v úvodu shrne základní principy jednotného evropského trhu vzhledem k danému tématu a rozebere nejdiskutovanější regulace, které přímo ovlivnily mimo jiné i některé tradiční české výrobky. V další části se zaměří na aktuální problematiku dvojí kvality potravin prodávaných pod stejnou značkou v zemích Evropské unie, shrne výsledky odborných analýz a zmapuje snahu České republiky i dalších zemí Visegrádské čtyřky o řešení situace na celoevropské úrovni. V závěru autor bude zkoumat tuto problematiku jakožto faktor, který ovlivňuje vztah občanů ČR k EU a poznamenává fenomén pocitu evropanství a evropské identity. Autor práce povede rozhovory se zainteresovanými odborníky i českými politiky, kteří se v této problematice angažovali, a provede kvalitativní průzkum postojů českých europoslanců.
Seznam doporučené literatury
European Communities, 'Declaration on European Identity' in: Bulletin of the European Communities. Copenhagen, December 1973, No. 12. (pp. 118-122)\\
Niethammer, L. 'A European Identity?' in: Str?th, B. (ed.) Europe and the other and Europe as the other. Brussels: P. I. E. - Peter Lang s. a., 2000. ISBN 90-5201-913-4 (pp. 87-111)\\
Shore, C. 'Creating the people´s Europe: symbols, history and invented traditions' in: Building Europe: The Cultural Politics of European Integration. London and New York: Routlege, 2002. ISBN 0-415-18014-5 (pp. 41-65)\\
Str?t, B. 'A European Identity: To the Historical Limits of a Concept' in: European Journal of Social Theory, Vol. 5, No. 4 (2002). ISSN 1368-4310 (pp. 387-401)\\
Euromýty. Representation IN CZECH REPUBLIC https://ec.europa.eu/czech-republic/news/euromyty_en\\
Livingstone E.; Simmon, M.: Central Europe resents double EU food standard http://www.politico.eu/article/a-snack-by-any-other-name-varying-food-standards-irk-new-eu-countries/ 1 November 2016 \\
Rozdílná kvalita potravin v EU: https://www.dtest.cz/clanek-5156/rozdilna-kvalita-potravin-v-eu Online 7/2016\\
Zielonka, J.: Europe as Empire. The Nature of the Enlarged European Union. Oxford University Press. New York 2006\\
Seznam doporučené literatury
European Communities, 'Declaration on European Identity' in: Bulletin of the European Communities. Copenhagen, December 1973, No. 12. (pp. 118-122)\\
Niethammer, L. 'A European Identity?' in: Str?th, B. (ed.) Europe and the other and Europe as the other. Brussels: P. I. E. - Peter Lang s. a., 2000. ISBN 90-5201-913-4 (pp. 87-111)\\
Shore, C. 'Creating the people´s Europe: symbols, history and invented traditions' in: Building Europe: The Cultural Politics of European Integration. London and New York: Routlege, 2002. ISBN 0-415-18014-5 (pp. 41-65)\\
Str?t, B. 'A European Identity: To the Historical Limits of a Concept' in: European Journal of Social Theory, Vol. 5, No. 4 (2002). ISSN 1368-4310 (pp. 387-401)\\
Euromýty. Representation IN CZECH REPUBLIC https://ec.europa.eu/czech-republic/news/euromyty_en\\
Livingstone E.; Simmon, M.: Central Europe resents double EU food standard http://www.politico.eu/article/a-snack-by-any-other-name-varying-food-standards-irk-new-eu-countries/ 1 November 2016 \\
Rozdílná kvalita potravin v EU: https://www.dtest.cz/clanek-5156/rozdilna-kvalita-potravin-v-eu Online 7/2016\\
Zielonka, J.: Europe as Empire. The Nature of the Enlarged European Union. Oxford University Press. New York 2006\\