Moje bakalářská práce se zabývá problematikou výživy a způsobem stravování pubescentů a adolescentů na Žďársku. V teoretické části se zaměřuji na výživu, její historii, základní složky výživy a různá doporučení. Dále se věnuji pitnému režimu, obezitě, poruchám příjmu potravy a některým druhům diet. Praktická část je věnována dotazníkovému šetření, které bylo provedeno na třech základních školách a dvou středních školách na Žďársku. Dotazníky obsahují otázky ohledně četnosti stravování, jídelních zvyklostí, zájmu o zdravou výživu, zkušenosti s dietami. Šetření proběhlo na školách v měsíci červnu 2017. Zúčastnilo se ho 486 probandů. Z celkového počtu 486 probandů je 279 žáků základních škol a 207 studentů středních škol. Výsledky dotazníkového šeření jsou vyhodnoceny chronologicky dle sledu jednotlivých otázek v dotaznících.
Anotace v angličtině
My bachelor´s thesis deals with health diet issues and pubescents´ and adolescents´ way of the nourishing in Žďársko. In theoretical part I focus on the nourishment, its history, basic components of nutriton and give different recommendation. Then I pay attention to fluid intake, obesity, eating disorders and different types of diets. In practical part i deal with a questionnaire survey that had taken place in three elementary schools and two colleges in Žďársko. The survey contained questions about meal frequency, traditions, healthy diet interest or dieting experience. The survey was carried out in June. 486 probands participated in total, 279 coming from elementary schools and 207 being college students. The results of the questionnaire survey are evaluated chronologically by sequences of individual questions in the survey.
Klíčová slova
výživa, pitný režim, podpůrné prostředky a suplementy, poruchy příjmu potravy
Klíčová slova v angličtině
nutrition, drinking mode, supportive means and supplements, eating disorder
Rozsah průvodní práce
85 s
Jazyk
CZ
Anotace
Moje bakalářská práce se zabývá problematikou výživy a způsobem stravování pubescentů a adolescentů na Žďársku. V teoretické části se zaměřuji na výživu, její historii, základní složky výživy a různá doporučení. Dále se věnuji pitnému režimu, obezitě, poruchám příjmu potravy a některým druhům diet. Praktická část je věnována dotazníkovému šetření, které bylo provedeno na třech základních školách a dvou středních školách na Žďársku. Dotazníky obsahují otázky ohledně četnosti stravování, jídelních zvyklostí, zájmu o zdravou výživu, zkušenosti s dietami. Šetření proběhlo na školách v měsíci červnu 2017. Zúčastnilo se ho 486 probandů. Z celkového počtu 486 probandů je 279 žáků základních škol a 207 studentů středních škol. Výsledky dotazníkového šeření jsou vyhodnoceny chronologicky dle sledu jednotlivých otázek v dotaznících.
Anotace v angličtině
My bachelor´s thesis deals with health diet issues and pubescents´ and adolescents´ way of the nourishing in Žďársko. In theoretical part I focus on the nourishment, its history, basic components of nutriton and give different recommendation. Then I pay attention to fluid intake, obesity, eating disorders and different types of diets. In practical part i deal with a questionnaire survey that had taken place in three elementary schools and two colleges in Žďársko. The survey contained questions about meal frequency, traditions, healthy diet interest or dieting experience. The survey was carried out in June. 486 probands participated in total, 279 coming from elementary schools and 207 being college students. The results of the questionnaire survey are evaluated chronologically by sequences of individual questions in the survey.
Klíčová slova
výživa, pitný režim, podpůrné prostředky a suplementy, poruchy příjmu potravy
Klíčová slova v angličtině
nutrition, drinking mode, supportive means and supplements, eating disorder
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Pro současnou společnost je charakteristický hektický styl života a uplatňování "nepsaných" společenských norem, které zasahují i do stravovacích návyků a zvyklostí, kdy se stávají nástrojem kompenzace stresu, frustrace, či naopak nástrojem k dosažení společenského a pracovního postavení.\\
Účelem práce je zjistit, jak uvedené skutečnosti zasahují do života školních dětí a mládeže, jaké jsou jejich zkušenosti v oblasti dodržování diet, používání potravinových doplňků nebo užívání preparátů jako náhražky běžné stravy. Za důležité je též nutné považovat přístup společnosti k možnosti využití stravování ve školních jídelnách.\\
Cíl práce:\\
Zjistit zkušenost s aplikací diet nebo stravovacích omezení u žáků ZŠ a studentů SŠ středních škol na Ždársku.\\
Zjistit hladinu náklonosti k dietám a používání potravinových náhražek u žáků ZŠ a studentů SŠ na Českobudějovicku.\\
Vyhodnotit trend rozdílu mezi ZŠ a SŠ.\\
Postup řešení - metody:\\
Analýza a syntéza odborného textu\\
Dotazníkové šetření\\
Analýza získaných dat\\
Výzkumný soubor:\\
Žáci 2. stupně ZŠ a studenti SŠ žďárského regionu (500/500)\\
Využití výsledků:\\
- na základě zjištěných výsledků možná aplikace do výukových plánů předmětů VKZ\\
- Prezentací závěrů výzkumu upozornit žáky a studenty na možné problémy současných stravovacích strategií a marketingu.\\
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Pro současnou společnost je charakteristický hektický styl života a uplatňování "nepsaných" společenských norem, které zasahují i do stravovacích návyků a zvyklostí, kdy se stávají nástrojem kompenzace stresu, frustrace, či naopak nástrojem k dosažení společenského a pracovního postavení.\\
Účelem práce je zjistit, jak uvedené skutečnosti zasahují do života školních dětí a mládeže, jaké jsou jejich zkušenosti v oblasti dodržování diet, používání potravinových doplňků nebo užívání preparátů jako náhražky běžné stravy. Za důležité je též nutné považovat přístup společnosti k možnosti využití stravování ve školních jídelnách.\\
Cíl práce:\\
Zjistit zkušenost s aplikací diet nebo stravovacích omezení u žáků ZŠ a studentů SŠ středních škol na Ždársku.\\
Zjistit hladinu náklonosti k dietám a používání potravinových náhražek u žáků ZŠ a studentů SŠ na Českobudějovicku.\\
Vyhodnotit trend rozdílu mezi ZŠ a SŠ.\\
Postup řešení - metody:\\
Analýza a syntéza odborného textu\\
Dotazníkové šetření\\
Analýza získaných dat\\
Výzkumný soubor:\\
Žáci 2. stupně ZŠ a studenti SŠ žďárského regionu (500/500)\\
Využití výsledků:\\
- na základě zjištěných výsledků možná aplikace do výukových plánů předmětů VKZ\\
- Prezentací závěrů výzkumu upozornit žáky a studenty na možné problémy současných stravovacích strategií a marketingu.\\
Seznam doporučené literatury
Disman, M. (2002). Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum. ISBN 80-246-0139-7\\
Fialová, J., Poledne, R., Malichová, E. (2012). Stravovací návyky dětí a školní prostředí: implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice. Brno: Barrister. ISBN 978-808-7474-556\\
Fraňková, S., Dvořáková-Janů, V. (2003). Psychologie výživy
a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, ISBN 80-246-0548-1.\\
Fraňková, S., Pařízková J., Malichová E. (2013). Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum. ISBN 978-802-4622-477\\
Krch, F., K., a kol. (2005). Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada. ISBN 80-247-0840-X\\
Mach, I., Goggins, A., Malichová E. (2012). Doplňky stravy: jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha: Grada. ISBN 978-802-4743-530\\
Papežová, H. (2000). Anorexia nervosa. Praha: Prychiatrické centrum. ISBN 978-80-851-2132-2\\
Seznam doporučené literatury
Disman, M. (2002). Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum. ISBN 80-246-0139-7\\
Fialová, J., Poledne, R., Malichová, E. (2012). Stravovací návyky dětí a školní prostředí: implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice. Brno: Barrister. ISBN 978-808-7474-556\\
Fraňková, S., Dvořáková-Janů, V. (2003). Psychologie výživy
a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, ISBN 80-246-0548-1.\\
Fraňková, S., Pařízková J., Malichová E. (2013). Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum. ISBN 978-802-4622-477\\
Krch, F., K., a kol. (2005). Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada. ISBN 80-247-0840-X\\
Mach, I., Goggins, A., Malichová E. (2012). Doplňky stravy: jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha: Grada. ISBN 978-802-4743-530\\
Papežová, H. (2000). Anorexia nervosa. Praha: Prychiatrické centrum. ISBN 978-80-851-2132-2\\