S narůstající zemědělskou produkcí vzrůstá i důraz na zlepšování kvality ovzduší, která ovlivňuje nejen obyvatele v okolí farem, ale v globálním měřítku i klimatické změny. Tato diplomová práce se zabývá měřením tuhých znečišťujících částic a pachových emisí v intenzivním chovu drůbeže. Měření probíhalo na Farmě U Lesa v Sudoměřicích u Bechyně na jaře a na podzim roku 2018.
Pomocí dynamické olfaktometrie dle normy ČSN EN 13 725 byla vyhodnocena výrobní měrná emise pachových látek do ovzduší, která se dle fáze výkrmového cyklu pohybovala od 0,01 do 0,3 OUE . ks-1 . s-1. V porovnání s referenčním dokumentem BREF, který uvádí hodnoty emisních pachových látek od 0,032 do 0,7 OUE . ks-1 . s-1 vyšli naměřené hodnoty na farmě p. Šonky velmi nízké.
Prachové částice frakce PM10 byli naměřeny dle metodiky ČSN EN 12 341 pro měření prachových částic a byla zjištěna výrobní měrná emise částic PM10, která se během měření celého výkrmového cyklu pohybovala v přepočtu maximálně do 0,0025 kg. ks-1.rok-1. Výsledky měření byly porovnány s referenčním dokumentem BREF, kde je uvedena maximální přípustná produkce pevných znečišťujících látek této frakce od 0,004 do 0,025 kg. ks-1.rok-1. V porovnání naměřených hodnot prachových emisí s referenčním dokumentem BREF vyšla produkce škodlivých emisí velmi nízká.
Anotace v angličtině
As agricultural production grows, the focus is on improving air quality, which affects not only residents around farms, but also climate change on a global scale. This thesis deals with the measurement of particulate pollutants and odor emissions in intensive poultry farming. The measurements were carried out at the Farma U Lesa in Sudoměřice u Bechyně in the spring and autumn of 2018.
The production specific emission of odorous substances into the air was evaluated using dynamic olfactometry according to ČSN EN 13 725, which ranged from 0.01 to 0 according to the fattening cycle phase, 3 OUE. Ks-1. s-1. Compared to the BREF reference document, which lists emission odor values from 0.032 to 0.7 OUE. Ks-1. s-1 the measured values on the farm Mr. Šonky came out very low.
Dust particles of PM10 fraction were measured according to the ČSN EN 12 341 methodology for the measurement of dust particles and the production specific emission of PM10 particles was found, which during the whole fattening cycle was measured to a maximum of 0.0025 kg. Ks-1.year-1. The measurement results were compared with the BREF reference document, where the maximum permissible production of solid pollutants of this fraction from 0.004 to 0.025 kg. Ks-1.year-1. In comparing the measured dust emission values with the BREF, the production of harmful emissions was very low.
Klíčová slova
chov drůbeže, životní prostředí, welfare, pachové látky, prachové částice
S narůstající zemědělskou produkcí vzrůstá i důraz na zlepšování kvality ovzduší, která ovlivňuje nejen obyvatele v okolí farem, ale v globálním měřítku i klimatické změny. Tato diplomová práce se zabývá měřením tuhých znečišťujících částic a pachových emisí v intenzivním chovu drůbeže. Měření probíhalo na Farmě U Lesa v Sudoměřicích u Bechyně na jaře a na podzim roku 2018.
Pomocí dynamické olfaktometrie dle normy ČSN EN 13 725 byla vyhodnocena výrobní měrná emise pachových látek do ovzduší, která se dle fáze výkrmového cyklu pohybovala od 0,01 do 0,3 OUE . ks-1 . s-1. V porovnání s referenčním dokumentem BREF, který uvádí hodnoty emisních pachových látek od 0,032 do 0,7 OUE . ks-1 . s-1 vyšli naměřené hodnoty na farmě p. Šonky velmi nízké.
Prachové částice frakce PM10 byli naměřeny dle metodiky ČSN EN 12 341 pro měření prachových částic a byla zjištěna výrobní měrná emise částic PM10, která se během měření celého výkrmového cyklu pohybovala v přepočtu maximálně do 0,0025 kg. ks-1.rok-1. Výsledky měření byly porovnány s referenčním dokumentem BREF, kde je uvedena maximální přípustná produkce pevných znečišťujících látek této frakce od 0,004 do 0,025 kg. ks-1.rok-1. V porovnání naměřených hodnot prachových emisí s referenčním dokumentem BREF vyšla produkce škodlivých emisí velmi nízká.
Anotace v angličtině
As agricultural production grows, the focus is on improving air quality, which affects not only residents around farms, but also climate change on a global scale. This thesis deals with the measurement of particulate pollutants and odor emissions in intensive poultry farming. The measurements were carried out at the Farma U Lesa in Sudoměřice u Bechyně in the spring and autumn of 2018.
The production specific emission of odorous substances into the air was evaluated using dynamic olfactometry according to ČSN EN 13 725, which ranged from 0.01 to 0 according to the fattening cycle phase, 3 OUE. Ks-1. s-1. Compared to the BREF reference document, which lists emission odor values from 0.032 to 0.7 OUE. Ks-1. s-1 the measured values on the farm Mr. Šonky came out very low.
Dust particles of PM10 fraction were measured according to the ČSN EN 12 341 methodology for the measurement of dust particles and the production specific emission of PM10 particles was found, which during the whole fattening cycle was measured to a maximum of 0.0025 kg. Ks-1.year-1. The measurement results were compared with the BREF reference document, where the maximum permissible production of solid pollutants of this fraction from 0.004 to 0.025 kg. Ks-1.year-1. In comparing the measured dust emission values with the BREF, the production of harmful emissions was very low.
Klíčová slova
chov drůbeže, životní prostředí, welfare, pachové látky, prachové částice
Cíl práce: \vsp{0,3 cm}
Cílem diplomové práce je stanovení množství emisí zápachu a tuhých znečišťujících látek frakce PM10 ve vybraném objektu chovu drůbeže v souladu s platnou legislativou. Navrhnout příslušná technická opatření pro omezení vlivu zmíněných emisí na okolní prostředí.
\vsp{0,5 cm}
Metodický postup:
Literární rešerše týkající se problematiky emisí tuhých znečišťujících látek a zápachu z živočišné produkce.
Vypracování zásad pro měření emisí tuhých znečišťujících látek a zápachu v určeném intenzivním chovu brojlerů.
Charakteristika vybraného chovu (lokalita, chovná technologie, výživa, mikroklimatické podmínky).
Měření emisí tuhých znečišťujících látek PM10 přístrojem Dust Trak 8530 dle platné legislativy.
Odběr vzorků pachových látek dle normy ČSN EN 13 725 pro následné vyhodnocení pomocí dynamické olfaktometrie na přístroji Olfaktometer TO 8-8.
Vyhodnocení množství vyprodukovaných emisí a návrh vhodných technických opatření pro jejich omezení.
Zásady pro vypracování
Cíl práce: \vsp{0,3 cm}
Cílem diplomové práce je stanovení množství emisí zápachu a tuhých znečišťujících látek frakce PM10 ve vybraném objektu chovu drůbeže v souladu s platnou legislativou. Navrhnout příslušná technická opatření pro omezení vlivu zmíněných emisí na okolní prostředí.
\vsp{0,5 cm}
Metodický postup:
Literární rešerše týkající se problematiky emisí tuhých znečišťujících látek a zápachu z živočišné produkce.
Vypracování zásad pro měření emisí tuhých znečišťujících látek a zápachu v určeném intenzivním chovu brojlerů.
Charakteristika vybraného chovu (lokalita, chovná technologie, výživa, mikroklimatické podmínky).
Měření emisí tuhých znečišťujících látek PM10 přístrojem Dust Trak 8530 dle platné legislativy.
Odběr vzorků pachových látek dle normy ČSN EN 13 725 pro následné vyhodnocení pomocí dynamické olfaktometrie na přístroji Olfaktometer TO 8-8.
Vyhodnocení množství vyprodukovaných emisí a návrh vhodných technických opatření pro jejich omezení.
Seznam doporučené literatury
Auterská, P. (2006): Výzkumný projekt MŽP:740/20/06, Zpracování a zhodnocení provedených autorizovaných stanovení koncentrací pachových látek ze zdrojů znečišťování ovzduší".
Brouček, J. (2011): Technologie a technika chovu drůbeže při splnění podmínek welfare. Certifikovaná metodika, JU, ZF, 115 s. (dostupná v KJU).
Norma ČSN EN 13725 Kvalita ovzduší - Stanovení koncentrace pachových látek dynamickou olfaktometrií.
Zákon č. 201/2012 Sb. Zákon o ochraně ovzduší.
Dunlop, M., Gallagher, E., Sohn, J.H., Hudson, N., Galvin, G., Parcsi, G., Wang, X., Stuetz, R.M., Meyer, N., Modini, R., Ristovski, Z., McCauley, I., Matthews, B. (2011a): Dust and odour emissions from layer sheds. Australian Poultry CRC.
Dunlop, M., Ristovski, Z.D., Gallagher, E., Parcsi, G., Modini, R.L., Agranovski, V., Stuetz, R.M. (2013): Odour, dust and non-methane volatile organic-compound emissions from tunnel-ventilated layer-chicken sheds: a case study of two farms. Animal Production Science, 53(12), 1309-1318.
Dunlop, M.W., Blackall, P.J., Stuetz, R.M. (2016a): Odour emissions from poultry litter - A review litter properties, odour formation and odorant emissions from porous materials. Journal of Environmental Management, 177, 306-319.
Dunlop, M.W., Blackall, P.J., Stuetz, R.M. (2015): Water addition, evaporation and water holding capacity of poultry litter. Science of the Total Environment, 538, 979-985.
Seznam doporučené literatury
Auterská, P. (2006): Výzkumný projekt MŽP:740/20/06, Zpracování a zhodnocení provedených autorizovaných stanovení koncentrací pachových látek ze zdrojů znečišťování ovzduší".
Brouček, J. (2011): Technologie a technika chovu drůbeže při splnění podmínek welfare. Certifikovaná metodika, JU, ZF, 115 s. (dostupná v KJU).
Norma ČSN EN 13725 Kvalita ovzduší - Stanovení koncentrace pachových látek dynamickou olfaktometrií.
Zákon č. 201/2012 Sb. Zákon o ochraně ovzduší.
Dunlop, M., Gallagher, E., Sohn, J.H., Hudson, N., Galvin, G., Parcsi, G., Wang, X., Stuetz, R.M., Meyer, N., Modini, R., Ristovski, Z., McCauley, I., Matthews, B. (2011a): Dust and odour emissions from layer sheds. Australian Poultry CRC.
Dunlop, M., Ristovski, Z.D., Gallagher, E., Parcsi, G., Modini, R.L., Agranovski, V., Stuetz, R.M. (2013): Odour, dust and non-methane volatile organic-compound emissions from tunnel-ventilated layer-chicken sheds: a case study of two farms. Animal Production Science, 53(12), 1309-1318.
Dunlop, M.W., Blackall, P.J., Stuetz, R.M. (2016a): Odour emissions from poultry litter - A review litter properties, odour formation and odorant emissions from porous materials. Journal of Environmental Management, 177, 306-319.
Dunlop, M.W., Blackall, P.J., Stuetz, R.M. (2015): Water addition, evaporation and water holding capacity of poultry litter. Science of the Total Environment, 538, 979-985.