Cílem bakalářské práce bylo provést průzkum nabídky ovčích a kozích mléčných produktů u malých farmářů a v obchodní síti v Jihočeském kraji, a vyhodnotit poptávku zákazníků po těchto výrobcích. Průzkum sortimentu byl prováděn vlastním šetřením u 15 malých farmářů v Jihočeském kraji a dále ve čtyřech supermarketech. Pro zjištění informací o poptávce zákazníků o tyto výrobky byl vytvořen jednoduchý dotazník, který byl předložen veřejnosti prostřednictvím sociální sítě a kterého se zúčastnilo 123 respondentů. Dosažené výsledky ukazují, že nabídka malých farmářů se orientuje na výrobky z kozího mléka, ovčí mléčné výrobky jsou výjimečné. V maloobchodní síti je nabídka pestrá jak mezi kozími, tak ovčími mléčnými produkty. Z dotazníkového šetření vyplývá, že spotřebitelé nadále preferují výrobky z kravského mléka, i když ovčí a kozí mléčné výrobky konzumují také, třebaže nepravidelně. Výsledky této práce mohou farmářům představit pestrost nabídky ovčích a kozích mléčných výrobků v Jihočeském kraji a uzpůsobit tak jejich výrobu a distribuci.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to evaluate an offer of sheep and goat dairy products from small local farmers in the South Bohemian region and in the local sales network, and additionally to evaluate customer´s demand for these products. The assortment survey was carried out by own research of 15 small farmers in the South Bohemian region and also in four supermarkets. An online questionnaire was sent out via social network in order to obtain more information about customer's demand for these product. The achieved result with 123 participants shows that the offer of small farmers is primarily oriented on goat dairy products, sheep dairy products are exceptional. In terms of the sales network offer, there is a great variety in goat and sheep dairy products. The questionnaire survey indicates that even though customers use sheep and goat dairy product, they continue to prefer cow dairy products. The result of this survey may serve to farmers as an introduction of a variety in sheep and goat dairy products offer in South Bohemian region and hereby help them to adjust their production and distribution.
Klíčová slova
ovčí a kozí mléčné výrobky, Jihočeský kraj, obchodní síť, malé farmy, dotazníkové šetření
Klíčová slova v angličtině
sheep and goat dairy products, South Bohemian region, sales network, small local farms, questionnaire
Rozsah průvodní práce
60 s. (65 620 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo provést průzkum nabídky ovčích a kozích mléčných produktů u malých farmářů a v obchodní síti v Jihočeském kraji, a vyhodnotit poptávku zákazníků po těchto výrobcích. Průzkum sortimentu byl prováděn vlastním šetřením u 15 malých farmářů v Jihočeském kraji a dále ve čtyřech supermarketech. Pro zjištění informací o poptávce zákazníků o tyto výrobky byl vytvořen jednoduchý dotazník, který byl předložen veřejnosti prostřednictvím sociální sítě a kterého se zúčastnilo 123 respondentů. Dosažené výsledky ukazují, že nabídka malých farmářů se orientuje na výrobky z kozího mléka, ovčí mléčné výrobky jsou výjimečné. V maloobchodní síti je nabídka pestrá jak mezi kozími, tak ovčími mléčnými produkty. Z dotazníkového šetření vyplývá, že spotřebitelé nadále preferují výrobky z kravského mléka, i když ovčí a kozí mléčné výrobky konzumují také, třebaže nepravidelně. Výsledky této práce mohou farmářům představit pestrost nabídky ovčích a kozích mléčných výrobků v Jihočeském kraji a uzpůsobit tak jejich výrobu a distribuci.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to evaluate an offer of sheep and goat dairy products from small local farmers in the South Bohemian region and in the local sales network, and additionally to evaluate customer´s demand for these products. The assortment survey was carried out by own research of 15 small farmers in the South Bohemian region and also in four supermarkets. An online questionnaire was sent out via social network in order to obtain more information about customer's demand for these product. The achieved result with 123 participants shows that the offer of small farmers is primarily oriented on goat dairy products, sheep dairy products are exceptional. In terms of the sales network offer, there is a great variety in goat and sheep dairy products. The questionnaire survey indicates that even though customers use sheep and goat dairy product, they continue to prefer cow dairy products. The result of this survey may serve to farmers as an introduction of a variety in sheep and goat dairy products offer in South Bohemian region and hereby help them to adjust their production and distribution.
Klíčová slova
ovčí a kozí mléčné výrobky, Jihočeský kraj, obchodní síť, malé farmy, dotazníkové šetření
Klíčová slova v angličtině
sheep and goat dairy products, South Bohemian region, sales network, small local farms, questionnaire
Zásady pro vypracování
Zájem spotřebitelů o mléčné výrobky z kozího a ovčího mléka v posledních letech roste, což ovlivňuje následně i nabídku těchto produktů v obchodní síti, na farmářských trzích, případně přímo na farmách.
Cílem práce bude provést průzkum sortimentu výrobků z kozího a ovčího mléka v Jihočeském kraji se zaměřením především na sýry nabízené na farmách specializujících se na tyto produkty. Součástí práce bude i vyhodnocení jednoduchého dotazníku vztahujícího se k dané problematice.
Bakalářská práce bude vypracována na základě pokynů (http://www.zf.jcu.cz/studium/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf/view) podle následující osnovy:
Úvod - význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - přehled o produkci kozího a ovčího mléka, nutričním významu výrobků z těchto druhů mlék a spotřebitelských trendech získaný studiem vědecké a odborné literatury
Materiál a metodika - popis použitých postupů a statistických metod
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad.
Zásady pro vypracování
Zájem spotřebitelů o mléčné výrobky z kozího a ovčího mléka v posledních letech roste, což ovlivňuje následně i nabídku těchto produktů v obchodní síti, na farmářských trzích, případně přímo na farmách.
Cílem práce bude provést průzkum sortimentu výrobků z kozího a ovčího mléka v Jihočeském kraji se zaměřením především na sýry nabízené na farmách specializujících se na tyto produkty. Součástí práce bude i vyhodnocení jednoduchého dotazníku vztahujícího se k dané problematice.
Bakalářská práce bude vypracována na základě pokynů (http://www.zf.jcu.cz/studium/dokumenty-studijniho-oddeleni/informace-pro-studujici/Jak_vypracovat_DP.pdf/view) podle následující osnovy:
Úvod - význam řešené problematiky včetně uvedení cílů práce
Literární přehled - přehled o produkci kozího a ovčího mléka, nutričním významu výrobků z těchto druhů mlék a spotřebitelských trendech získaný studiem vědecké a odborné literatury
Materiál a metodika - popis použitých postupů a statistických metod
Výsledky a diskuse - tabulkové a grafické zpracování získaných dat, jejich statistické vyhodnocení a porovnání s dostupnými literárními údaji
Závěr - stručné shrnutí výsledků, návrhy a doporučení vyplývající z řešené problematiky
Summary - přehled a nejdůležitější výsledky včetně klíčových slov (v anglickém jazyce)
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad.
Seznam doporučené literatury
Biss K. (1991): Sheep and goat cheese. Int. J. Dairy Techn., 104-106.
Pandya A.J., Ghodke K.M. (2007): Goat and sheep milk products other than cheeses and yoghurt. Small Rum. Res., 193-206.
The future of the sheep and goat sector in Europe. http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/join/2008/397253/IPOL-AGRI_ET(2008)397253_EN.pdf
Databáze WOS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST, dostupné na www: http://www.lib.jcu.cz
Dokumenty, publikace a informace na internetových portálech http://www.vyzivaspol.cz/, http://www.foodnet.cz/, www.agronavigator.cz, www.mze.cz a www.czso.cz; dále odborné publikace v časopisech Výživa a potraviny, Mlékařské listy aj.
Právní předpisy ČR a EU týkající se zásad a požadavků na jakost a zdravotní nezávadnost živočišných produktů
Seznam doporučené literatury
Biss K. (1991): Sheep and goat cheese. Int. J. Dairy Techn., 104-106.
Pandya A.J., Ghodke K.M. (2007): Goat and sheep milk products other than cheeses and yoghurt. Small Rum. Res., 193-206.
The future of the sheep and goat sector in Europe. http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/join/2008/397253/IPOL-AGRI_ET(2008)397253_EN.pdf
Databáze WOS, CASLIN, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST, dostupné na www: http://www.lib.jcu.cz
Dokumenty, publikace a informace na internetových portálech http://www.vyzivaspol.cz/, http://www.foodnet.cz/, www.agronavigator.cz, www.mze.cz a www.czso.cz; dále odborné publikace v časopisech Výživa a potraviny, Mlékařské listy aj.
Právní předpisy ČR a EU týkající se zásad a požadavků na jakost a zdravotní nezávadnost živočišných produktů