Entomopatogenní houba M. brunneum má vysoký potenciál v rámci Integrované ochrany rostlin proti cílovým škůdcům. Komerční bioprodukt Met52 je koncipován na kmeni F52 entomopatogenní houby M. brunneum. Teplota je klíčovým faktorem pro produkci inokula kmene F52. Optimální teplota pro kultivaci kmene F52 houby M. brunneum je 25 °C. Vliv teploty na produkci inokula hraje důležitou roli při růstu, výtěžnosti spor během následné kultivace v různých teplotních podmínkách. Optimální teplota pro radiální růst kmene F52 houby M. brunneum získaného z různých inokul je 25 °C a následuje teplota 30 °C. Kultivace inokul v 10 °C není vhodná, protože při této teplotě kmen F52 roste velmi pomalu a výtěžnost spor je minimální. Morfologický fenotyp kultur narostlých z testovaných inokul je ovlivněn kultivací ve 30 °C a také tato teplota pro produkci inokula ovlivňuje vzhled středových kultur. Nejvyšší produkce spor byla zjištěna z kultur založených ze všech inokul kultivovaných ve 25 °C. Nejvyšší mortalita a nejlepší vývoj kmene byl zaznamenán opět při kultivaci ve 25 °C. Inokulum produkované v 15 °C a 20 °C byly nejvíce virulentní k larvám T. molitor.
Anotace v angličtině
Abstract
Entomopathogenic fungus M. brunneum has a high potential in integrated pest management against targeted pests. The commercial bio-product Met52 is based on the strain F52 of entomopathogenic fungus M. brunneum. Temperature is the key factor in the inoculums production of strain F52. The optimal temperature for the cultivation of M. brunneum strain F52 is 25 °C. However, the influence of the temperature of inoculum production plays an important role on the growth and spore production during the subsequent cultivation in different temperature conditions. The optimal temperature for radial grows of strain F52 of M. brunneum from different inoculums is 25 °C and subsequently 30 °C. The cultivation of inoculums at 10 °C appears to be negative because at this temperature the strain grows very slow, and spore production is minimal. The morphology phenotype change of inoculums is influenced by 30 °C of cultivation and also this temperature affects the appearance of inoculum central colonies. The highest production of spores was determined from the colonies established from all inoculums cultivated at 25 °C. The highest mortality and the greatest fungus development was recorded at 25 °C and the most virulent to larvae T. molitor were inoculums produced at 15 °C and 20 °C.
Klíčová slova
entomopatogenní houby, Metarhizium brunneum, teplota, radiální růst, produkce spor, virulence
Entomopatogenní houba M. brunneum má vysoký potenciál v rámci Integrované ochrany rostlin proti cílovým škůdcům. Komerční bioprodukt Met52 je koncipován na kmeni F52 entomopatogenní houby M. brunneum. Teplota je klíčovým faktorem pro produkci inokula kmene F52. Optimální teplota pro kultivaci kmene F52 houby M. brunneum je 25 °C. Vliv teploty na produkci inokula hraje důležitou roli při růstu, výtěžnosti spor během následné kultivace v různých teplotních podmínkách. Optimální teplota pro radiální růst kmene F52 houby M. brunneum získaného z různých inokul je 25 °C a následuje teplota 30 °C. Kultivace inokul v 10 °C není vhodná, protože při této teplotě kmen F52 roste velmi pomalu a výtěžnost spor je minimální. Morfologický fenotyp kultur narostlých z testovaných inokul je ovlivněn kultivací ve 30 °C a také tato teplota pro produkci inokula ovlivňuje vzhled středových kultur. Nejvyšší produkce spor byla zjištěna z kultur založených ze všech inokul kultivovaných ve 25 °C. Nejvyšší mortalita a nejlepší vývoj kmene byl zaznamenán opět při kultivaci ve 25 °C. Inokulum produkované v 15 °C a 20 °C byly nejvíce virulentní k larvám T. molitor.
Anotace v angličtině
Abstract
Entomopathogenic fungus M. brunneum has a high potential in integrated pest management against targeted pests. The commercial bio-product Met52 is based on the strain F52 of entomopathogenic fungus M. brunneum. Temperature is the key factor in the inoculums production of strain F52. The optimal temperature for the cultivation of M. brunneum strain F52 is 25 °C. However, the influence of the temperature of inoculum production plays an important role on the growth and spore production during the subsequent cultivation in different temperature conditions. The optimal temperature for radial grows of strain F52 of M. brunneum from different inoculums is 25 °C and subsequently 30 °C. The cultivation of inoculums at 10 °C appears to be negative because at this temperature the strain grows very slow, and spore production is minimal. The morphology phenotype change of inoculums is influenced by 30 °C of cultivation and also this temperature affects the appearance of inoculum central colonies. The highest production of spores was determined from the colonies established from all inoculums cultivated at 25 °C. The highest mortality and the greatest fungus development was recorded at 25 °C and the most virulent to larvae T. molitor were inoculums produced at 15 °C and 20 °C.
Klíčová slova
entomopatogenní houby, Metarhizium brunneum, teplota, radiální růst, produkce spor, virulence
Cílem bakalářské práce je sledovat kvalitativní a kvantitativní parametry růstu a vývoje entomopatogenní houby M. anisopliae v různých teplotních podmínkách prostředí. Inokulum houby bude produkováno v různých teplotách a
následně budou z každé varianty hodnoceny jak "in vitro" parametry (klíčivost a produkce spor), tak "in vivo" biotesty na vybraném druhu hostitele.
1. Vliv teploty na vitalitu spor entomopatogenní houby M. anisopliae kultivovanou v různých podmínkách prostředí.
2. Sledování vlivu teploty na růst, vývoj a produkci spor entomopatogenní houby M. anisopliae pomocí "in vitro" laboratorních testů (test GI, produkce kmenů na umělých živných půdách).
3. Vliv teploty na virulenci vybraných kmenů houby M. anisopliae testovaných na larvách potemníka moučného Tenebrio molitor
Zásady pro vypracování
Cílem bakalářské práce je sledovat kvalitativní a kvantitativní parametry růstu a vývoje entomopatogenní houby M. anisopliae v různých teplotních podmínkách prostředí. Inokulum houby bude produkováno v různých teplotách a
následně budou z každé varianty hodnoceny jak "in vitro" parametry (klíčivost a produkce spor), tak "in vivo" biotesty na vybraném druhu hostitele.
1. Vliv teploty na vitalitu spor entomopatogenní houby M. anisopliae kultivovanou v různých podmínkách prostředí.
2. Sledování vlivu teploty na růst, vývoj a produkci spor entomopatogenní houby M. anisopliae pomocí "in vitro" laboratorních testů (test GI, produkce kmenů na umělých živných půdách).
3. Vliv teploty na virulenci vybraných kmenů houby M. anisopliae testovaných na larvách potemníka moučného Tenebrio molitor
Seznam doporučené literatury
Bailey A., et al., 2010: Biopesticides. CAB International Cambridge.
Butt T.M., Goettel M.S. 2000: Biooassays of Entomopathogenous Fungi. In: Navon A., Ascher K.R.S. (Eds.): Bioassays of Entomopathogenic Microbes and Nematodes. CAB International, Wallingford, UK, 95-140.
Esser K., Lemke P.A. 2002: The Mycota XI.-Agricultural Applications. Springer, Verlag Berlin Heidelberg, pp 388.
Goettel M.S., Inglis G.D., Wraight S.P. 2000: Fungi. In: Lacey L.A., Kaya H.K. (Eds.): Field Manual of Techniques in Invertebrate Pathology. Kluwer Academic Publishers, 255-282.
Inglis G.D., Goettel M.S., Butt T.M., Strasser H. 2001: Use of hyphomycetes fungi for managing insect pests. In: Butt T.M., Jackson C., Magan N. (Eds.): Fungi as biocontrol agents - progress, problems and potential.
CAB International, Wallingford, UK, 23-69.
Weiser J., 1966: Nemoci hmyzu. Nakladatelství Akademia.
Články získané z bibliografické a citační databáze Web of Science a bibliografické databáze CAB, BA, ZR.
Seznam doporučené literatury
Bailey A., et al., 2010: Biopesticides. CAB International Cambridge.
Butt T.M., Goettel M.S. 2000: Biooassays of Entomopathogenous Fungi. In: Navon A., Ascher K.R.S. (Eds.): Bioassays of Entomopathogenic Microbes and Nematodes. CAB International, Wallingford, UK, 95-140.
Esser K., Lemke P.A. 2002: The Mycota XI.-Agricultural Applications. Springer, Verlag Berlin Heidelberg, pp 388.
Goettel M.S., Inglis G.D., Wraight S.P. 2000: Fungi. In: Lacey L.A., Kaya H.K. (Eds.): Field Manual of Techniques in Invertebrate Pathology. Kluwer Academic Publishers, 255-282.
Inglis G.D., Goettel M.S., Butt T.M., Strasser H. 2001: Use of hyphomycetes fungi for managing insect pests. In: Butt T.M., Jackson C., Magan N. (Eds.): Fungi as biocontrol agents - progress, problems and potential.
CAB International, Wallingford, UK, 23-69.
Weiser J., 1966: Nemoci hmyzu. Nakladatelství Akademia.
Články získané z bibliografické a citační databáze Web of Science a bibliografické databáze CAB, BA, ZR.