Cílem bakalářské práce je zjistit úroveň znalostí v oblasti stravování u studentů oboru tělesné výchovy a sportu a zjistit význam znalostí v oblasti výživy jako součásti studia oboru tělesné výchovy a sportu. Teoretická část obsahuje informace o zdraví, zdravém životním stylu, výživě a výživě ve sportu. Podrobněji jsou zde popsány složky výživy jako bílkoviny, tuky, cukry a vitamíny. Dále jsou zde uvedeny nejčastější poruchy příjmu potravy, jako je anorexie či bulimie, a nejčastější alternativní směry ve výživě. Praktická část se zabývá samotným zjišťováním znalostí u studentů oboru Tělesné výchovy a sportu. Úroveň znalostí jsme zjišťovali výzkumnou dotazníkovou metodou. Dotazníky byly předány studentům v rámci hodin. Šetření se účastnilo 73 studentů, jejichž vyplněné dotazníky byly vyhodnoceny pomocí grafů a tabulek. Na základě zjištěných výsledků byl vytvořen přehled o úrovni znalostí o správném stravování. Z výsledků vyplynulo, že skupina otázek, týkající se základních vědomostí o zdravé výživě, je na velmi dobré úrovni. Dále vyplynulo, že skupina otázek, týkající se pokročilejších vědomostí o zdravé výživě, je na dostačující úrovni. Bakalářská práce by dále mohla být přínosem pro vytvoření obsahu předmětu výživa ve sportu.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis is to determine the level of knowledge in the field of nutrition in students of physical education and sport and to determine the importance of knowledge about nutrition as part of the study of physical education and sport. The theoretical part contains information about health, healthy lifestyle, nutrition and nutrition in sport. In more detail, nutrition components such as proteins, fats, sugars, and vitamins are described. Here are also said the most common eating disorders, such as anorexia or bulimia and the most common alternative directions in the nutrition. The practical part deals detection of knowledge of students in the field of physical education and sport. The level of knowledge was detected by the research questionnaire method. Questionnaires were handed over to students during the lessons. The survey was attended by 73 students whose completed questionnaires were evaluated using graphs and tables. On the basic of detected the results, it was created an overview of the level of knowledge about good eating. From results show that a set of questions about the basic knowledge about healthy nutrition is at a very good level. It has also been shown that a group of issues relating to more advanced knowledge about healthy nutrition is at a sufficient level. The bachelor thesis could be further a contribution to creating the content of the subject of nutrition in sport.
Klíčová slova
bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny, výživa, zdraví, zdravý životní styl
Cílem bakalářské práce je zjistit úroveň znalostí v oblasti stravování u studentů oboru tělesné výchovy a sportu a zjistit význam znalostí v oblasti výživy jako součásti studia oboru tělesné výchovy a sportu. Teoretická část obsahuje informace o zdraví, zdravém životním stylu, výživě a výživě ve sportu. Podrobněji jsou zde popsány složky výživy jako bílkoviny, tuky, cukry a vitamíny. Dále jsou zde uvedeny nejčastější poruchy příjmu potravy, jako je anorexie či bulimie, a nejčastější alternativní směry ve výživě. Praktická část se zabývá samotným zjišťováním znalostí u studentů oboru Tělesné výchovy a sportu. Úroveň znalostí jsme zjišťovali výzkumnou dotazníkovou metodou. Dotazníky byly předány studentům v rámci hodin. Šetření se účastnilo 73 studentů, jejichž vyplněné dotazníky byly vyhodnoceny pomocí grafů a tabulek. Na základě zjištěných výsledků byl vytvořen přehled o úrovni znalostí o správném stravování. Z výsledků vyplynulo, že skupina otázek, týkající se základních vědomostí o zdravé výživě, je na velmi dobré úrovni. Dále vyplynulo, že skupina otázek, týkající se pokročilejších vědomostí o zdravé výživě, je na dostačující úrovni. Bakalářská práce by dále mohla být přínosem pro vytvoření obsahu předmětu výživa ve sportu.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis is to determine the level of knowledge in the field of nutrition in students of physical education and sport and to determine the importance of knowledge about nutrition as part of the study of physical education and sport. The theoretical part contains information about health, healthy lifestyle, nutrition and nutrition in sport. In more detail, nutrition components such as proteins, fats, sugars, and vitamins are described. Here are also said the most common eating disorders, such as anorexia or bulimia and the most common alternative directions in the nutrition. The practical part deals detection of knowledge of students in the field of physical education and sport. The level of knowledge was detected by the research questionnaire method. Questionnaires were handed over to students during the lessons. The survey was attended by 73 students whose completed questionnaires were evaluated using graphs and tables. On the basic of detected the results, it was created an overview of the level of knowledge about good eating. From results show that a set of questions about the basic knowledge about healthy nutrition is at a very good level. It has also been shown that a group of issues relating to more advanced knowledge about healthy nutrition is at a sufficient level. The bachelor thesis could be further a contribution to creating the content of the subject of nutrition in sport.
Klíčová slova
bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny, výživa, zdraví, zdravý životní styl
Cíl práce:\\
- zjistit úroveň znalostí v oblasti stravování u studentek TV\\
- zjistit význam znalostí v oblasti výživy jako součásti studia TV\\
Postup řešení - použité metody:\\
- dotazníkové šetření\\
- komparativní metody\\
Výzkumný soubor: \\
Studenti bakalářského oboru TV a sport na Jihočeské univerzitě.\\
Využití výsledků:\\
Vytvoření přehledu o úrovni vědomostí o správné výživě u studentů bakalářského oboru TV a sport.\\
Na základě zjištěných výsledků formovat doporučení pro obsah předmětu Výživa ve sportu.\\
Specializace v disciplíně:\\ Výživa a potraviny.\\
Zásady pro vypracování
Cíl práce:\\
- zjistit úroveň znalostí v oblasti stravování u studentek TV\\
- zjistit význam znalostí v oblasti výživy jako součásti studia TV\\
Postup řešení - použité metody:\\
- dotazníkové šetření\\
- komparativní metody\\
Výzkumný soubor: \\
Studenti bakalářského oboru TV a sport na Jihočeské univerzitě.\\
Využití výsledků:\\
Vytvoření přehledu o úrovni vědomostí o správné výživě u studentů bakalářského oboru TV a sport.\\
Na základě zjištěných výsledků formovat doporučení pro obsah předmětu Výživa ve sportu.\\
Specializace v disciplíně:\\ Výživa a potraviny.\\
Seznam doporučené literatury
Piťha, J. (2009). Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2488-1.\\
Fořt, P. (2005). Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada publishing. ISBN 80-247-1057-9.\\
Babička, L. (2009). Průvodce světem potravin. Praha: Informační centrum bezpečnosti potravin Mze. ISBN 978-80-7084.\\
Konopka, P. (2004). Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp. ISBN 80-7232-228-1.\\
Seznam doporučené literatury
Piťha, J. (2009). Zdravá výživa pro každý den. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-2488-1.\\
Fořt, P. (2005). Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada publishing. ISBN 80-247-1057-9.\\
Babička, L. (2009). Průvodce světem potravin. Praha: Informační centrum bezpečnosti potravin Mze. ISBN 978-80-7084.\\
Konopka, P. (2004). Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp. ISBN 80-7232-228-1.\\
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student prezentoval svoji práci v el. podobě, komise konstatovala úroveň práce na dolní hranici akceptovatelnosti. Mezi hlavní nedostatky patří záměna dotazníku za vědomostní test. Přes dílčí nedostatky doporučila komise práci k obhajobě.