- Pro tuto VŠKP nejsou definovány žádné údaje, u kterých by bylo požadováno jejich vyplnění.
Hlavní téma
Analýza kvality stravování ve vybrané školní jídelně a ověření možností zlepšení vybraných ukazatelů spotřebního koše.
Hlavní téma v angličtině
Analysis of the quality of the food in the school canteen and verifying the possibilities of improving selected indicators costumer basket.
Název dle studenta
Analýza kvality stravování ve vybrané školní jídelně a ověření možností zlepšení vybraných ukazatelů spotřebního koše
Název dle studenta v angličtině
Analysis of the quality of catering in a selected school canteen and verification of the possibilities of improving selected indicator sof the consumer basket
Diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování ve vybrané školní jídelně. Hlavním cílem je zmapovat situaci z hlediska složení spotřebního koše v dané školní jídelně determinovat případné zlepšení u jednotlivých složek spotřebního koše.
Školní stravování je součástí edukačního a výchovného procesu a navazuje na plnění vzdělávacího programu školy. Také je prostředím pro použití neformálního vzdělávání v oblasti upevnění správných výživových návyků a sociální interakce při stravování. Svou účastí ve školním stravování získávají žáci sociálně psychologické kompetence pro celý život. Čerpají ve stravování nejen důležité praktické vědomosti z oblasti výživy, ale zároveň se nenásilnou formou učí sociálnímu chování při stravování.
Získáním spotřebního koše dané školní jídelny v průběhu tří let se zmapovaly případné nedostatky spojené s lepším plnění spotřebního koše. Výstupem práce jsou zjištění, která ukazují problémy s některými složkami spotřebního koše, jako jsou luštěniny nebo kvalitní čerstvá zelenina.
Výsledky průzkumu odhalily, že příčinou tohoto problému jsou nedostatečné finanční prostředky pro nákup kvalitnějších hlavně čerstvých potravin (např. zeleniny). Cílem diplomové práce bylo zpracování získaných dat konkrétní školní jídelny ve středních Čechách a analyzování jednotlivých složek spotřebního koše v letech (2016 - 2018) a dále porovnání spotřeby surovin spotřebního koše se spotřebou dané suroviny na osobu v rámci spotřeby domácností sledované Českým statistickým úřadem. V teoretické části, kromě informací o nutričních požadavcích na výživu školních dětí, je popsán současný oficiální systém kontroly stravování, založený na tzv. spotřebním koši, který vychází ze stanovených hmotnostních norem jednotlivých potravin pro příslušné věkové kategorie dětí.
Výzkumný soubor byl tvořen dětmi ze základní školy ve Středočeském kraji. Celkem 773 žáků, školního věku ve věkovém rozpětí 6 - 15 let. Získaná data byla zpracována graficky a pomocí základních statistických veličin.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with current problems in the field of school feeding in a selected school canteen. The main aim is to map out the situation in terms of the composition of the consumer basket in the school canteen and determine possible improvement in the individual components of the consumer basket.
School feeding is a part of the educational process and follows up on the fulfilment of the school educational program. It is also an environment for non-formal education in terms of strengthening good eating habits and social interaction during eating. Students acquire social and psychological competencies for life when participating in school feeding. They draw on dietary important practical knowledge in the field of nutrition and also learn social behaviour in eating in a non-violent way.
By obtaining the consumer basket of the given school canteen, possible deficiencies associated with better filling were surveyed over three years. The findings that show problems with some components of the consumer basket, such as pulses or quality fresh vegetables, are the output of the work.
The results of the survey revealed that the cause of this problem is insufficient financial resources for the purchase of better quality, mainly fresh, food e.g. vegetables. The aim of the diploma thesis was to process the obtained data of a specific school canteen in Central Bohemia and analyze the individual components of the consumer basket in the years (2016 - 2018) furthermore, a comparison of the consumption of raw materials in the consumer basket with the consumption of the given raw material per person within the household consumption monitored by Czech Statistical Office. The theoretical part, in addition to information on the nutritional requirements for school children, describes the current official system of dietary control, based on the so-called consumer basket, which is based on established weight standards of individual food for appropriate age groups of children.
The research group consisted of 773 pupils in the age range 6 - 15 years from a primary school in the Central Bohemian Region. The obtained data were processed graphically using basic statistical values.
Klíčová slova
zdravá výživa, spotřební koš, školní stravovaní
Klíčová slova v angličtině
healthy nutrition, consumer basket, school boarding
Rozsah průvodní práce
82 s. (100 495 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování ve vybrané školní jídelně. Hlavním cílem je zmapovat situaci z hlediska složení spotřebního koše v dané školní jídelně determinovat případné zlepšení u jednotlivých složek spotřebního koše.
Školní stravování je součástí edukačního a výchovného procesu a navazuje na plnění vzdělávacího programu školy. Také je prostředím pro použití neformálního vzdělávání v oblasti upevnění správných výživových návyků a sociální interakce při stravování. Svou účastí ve školním stravování získávají žáci sociálně psychologické kompetence pro celý život. Čerpají ve stravování nejen důležité praktické vědomosti z oblasti výživy, ale zároveň se nenásilnou formou učí sociálnímu chování při stravování.
Získáním spotřebního koše dané školní jídelny v průběhu tří let se zmapovaly případné nedostatky spojené s lepším plnění spotřebního koše. Výstupem práce jsou zjištění, která ukazují problémy s některými složkami spotřebního koše, jako jsou luštěniny nebo kvalitní čerstvá zelenina.
Výsledky průzkumu odhalily, že příčinou tohoto problému jsou nedostatečné finanční prostředky pro nákup kvalitnějších hlavně čerstvých potravin (např. zeleniny). Cílem diplomové práce bylo zpracování získaných dat konkrétní školní jídelny ve středních Čechách a analyzování jednotlivých složek spotřebního koše v letech (2016 - 2018) a dále porovnání spotřeby surovin spotřebního koše se spotřebou dané suroviny na osobu v rámci spotřeby domácností sledované Českým statistickým úřadem. V teoretické části, kromě informací o nutričních požadavcích na výživu školních dětí, je popsán současný oficiální systém kontroly stravování, založený na tzv. spotřebním koši, který vychází ze stanovených hmotnostních norem jednotlivých potravin pro příslušné věkové kategorie dětí.
Výzkumný soubor byl tvořen dětmi ze základní školy ve Středočeském kraji. Celkem 773 žáků, školního věku ve věkovém rozpětí 6 - 15 let. Získaná data byla zpracována graficky a pomocí základních statistických veličin.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with current problems in the field of school feeding in a selected school canteen. The main aim is to map out the situation in terms of the composition of the consumer basket in the school canteen and determine possible improvement in the individual components of the consumer basket.
School feeding is a part of the educational process and follows up on the fulfilment of the school educational program. It is also an environment for non-formal education in terms of strengthening good eating habits and social interaction during eating. Students acquire social and psychological competencies for life when participating in school feeding. They draw on dietary important practical knowledge in the field of nutrition and also learn social behaviour in eating in a non-violent way.
By obtaining the consumer basket of the given school canteen, possible deficiencies associated with better filling were surveyed over three years. The findings that show problems with some components of the consumer basket, such as pulses or quality fresh vegetables, are the output of the work.
The results of the survey revealed that the cause of this problem is insufficient financial resources for the purchase of better quality, mainly fresh, food e.g. vegetables. The aim of the diploma thesis was to process the obtained data of a specific school canteen in Central Bohemia and analyze the individual components of the consumer basket in the years (2016 - 2018) furthermore, a comparison of the consumption of raw materials in the consumer basket with the consumption of the given raw material per person within the household consumption monitored by Czech Statistical Office. The theoretical part, in addition to information on the nutritional requirements for school children, describes the current official system of dietary control, based on the so-called consumer basket, which is based on established weight standards of individual food for appropriate age groups of children.
The research group consisted of 773 pupils in the age range 6 - 15 years from a primary school in the Central Bohemian Region. The obtained data were processed graphically using basic statistical values.
Klíčová slova
zdravá výživa, spotřební koš, školní stravovaní
Klíčová slova v angličtině
healthy nutrition, consumer basket, school boarding
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Stravování dětí ve školních jídelnách dává možnost vytvářet potřebné stravovací návyky nezbytné pro správnou výživu a zdravý životní styl v pozdějším věku.\\
Cíl práce:\\
Analýza spotřeby potravin podle spotřebního koše ve vybrané školní jídelně a ověření možnosti zlepšení vybraných ukazatelů spotřeby.\\
Postup řešení - metody:\\
Retrospektivní analýza ukazatelů spotřebního koše z dlouhodobého časového hlediska.\\
Zjištění případných sezónních změn a jejich ověření v dalších jídelnách. Náprava zjištěných nedostatků po dohodě z vedením školní jídelny.\\
Výzkumný soubor:\\
Žáci vybrané základní školy.\\
Využití výsledků:\\
Závěry ověřené v praxi jídelny mohou být doporučeny a následně využívány v dalších školních jídelnách.\\
Specializace v disciplině:\\
Výživa a zdravý životní styl.\\
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Stravování dětí ve školních jídelnách dává možnost vytvářet potřebné stravovací návyky nezbytné pro správnou výživu a zdravý životní styl v pozdějším věku.\\
Cíl práce:\\
Analýza spotřeby potravin podle spotřebního koše ve vybrané školní jídelně a ověření možnosti zlepšení vybraných ukazatelů spotřeby.\\
Postup řešení - metody:\\
Retrospektivní analýza ukazatelů spotřebního koše z dlouhodobého časového hlediska.\\
Zjištění případných sezónních změn a jejich ověření v dalších jídelnách. Náprava zjištěných nedostatků po dohodě z vedením školní jídelny.\\
Výzkumný soubor:\\
Žáci vybrané základní školy.\\
Využití výsledků:\\
Závěry ověřené v praxi jídelny mohou být doporučeny a následně využívány v dalších školních jídelnách.\\
Specializace v disciplině:\\
Výživa a zdravý životní styl.\\
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\
MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\
SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav. Dostupné z:\\ https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\
SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
VELÍŠEK, J. (2002). Chemie potravin 3. Tábor. Ossis. ISBN 80-86659-02-x.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\
MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\
SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav. Dostupné z:\\ https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\
SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
VELÍŠEK, J. (2002). Chemie potravin 3. Tábor. Ossis. ISBN 80-86659-02-x.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\