Cílem bakalářské práce bylo posoudit vliv formy dusíkatého hnojení na výnos a kvalitu ječmene. Za tímto účelem byl založen poloprovozní pokus na rodinné farmě nedaleko Tábora. Pokus byl založen ve dvou variantách: varianta I s použitím pevné formy dusíkatého hnojiva - ledku amonného a varianta II s použitím kapalné formy
dusíkatého hnojiva - močoviny. Dávka dusíku u obou variant byla 100 kg č. ž. ha-1
. Sledované ukazatele byly počet klasů na m2, počet zrn v klasu, HTS, podíl předního
zrna, obsah dusíkatých látek a klíčivost. V počtu klasů na m2, počtu zrn, podílu předního zrna, obsahu dusíkatých látek a klíčivosti dosáhla vyšších hodnot varianta
s použitím ledku amonného. Hodnota HTS byla u obou variant stejná.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to quantify the effect of the form of nitrogen
fertilization on the yield and quality of barley. For this purpose, a pilot experiment was established on a family farm near Tábor. The experiment was based into two variants: variant I using a solid form of nitrogen fertilizer - ammonium nitrate and variant II using a liquid form of nitrogen fertilizer - urea. The nitrogen dose for both variants was 100 kg.ha-1 No. b. The monitored indicators were the number of ears per m2, the number of grains in the ear, 1,000 K weight, the proportion of front grain, the content of crude protein and germination. In the number of ears per m2, the number of grains, the proportion of front grain, the crude proteinand germination, the variant using ammonium nitrate reached higher values. The 1,000 K weight value was the same for both variants.
Klíčová slova
ječmen setý, výnos a kvalita, dusíkaté hnojení
Klíčová slova v angličtině
barely, yield and quality, nitrogen fertilization
Rozsah průvodní práce
45 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce bylo posoudit vliv formy dusíkatého hnojení na výnos a kvalitu ječmene. Za tímto účelem byl založen poloprovozní pokus na rodinné farmě nedaleko Tábora. Pokus byl založen ve dvou variantách: varianta I s použitím pevné formy dusíkatého hnojiva - ledku amonného a varianta II s použitím kapalné formy
dusíkatého hnojiva - močoviny. Dávka dusíku u obou variant byla 100 kg č. ž. ha-1
. Sledované ukazatele byly počet klasů na m2, počet zrn v klasu, HTS, podíl předního
zrna, obsah dusíkatých látek a klíčivost. V počtu klasů na m2, počtu zrn, podílu předního zrna, obsahu dusíkatých látek a klíčivosti dosáhla vyšších hodnot varianta
s použitím ledku amonného. Hodnota HTS byla u obou variant stejná.
Anotace v angličtině
The aim of the bachelor thesis was to quantify the effect of the form of nitrogen
fertilization on the yield and quality of barley. For this purpose, a pilot experiment was established on a family farm near Tábor. The experiment was based into two variants: variant I using a solid form of nitrogen fertilizer - ammonium nitrate and variant II using a liquid form of nitrogen fertilizer - urea. The nitrogen dose for both variants was 100 kg.ha-1 No. b. The monitored indicators were the number of ears per m2, the number of grains in the ear, 1,000 K weight, the proportion of front grain, the content of crude protein and germination. In the number of ears per m2, the number of grains, the proportion of front grain, the crude proteinand germination, the variant using ammonium nitrate reached higher values. The 1,000 K weight value was the same for both variants.
Klíčová slova
ječmen setý, výnos a kvalita, dusíkaté hnojení
Klíčová slova v angličtině
barely, yield and quality, nitrogen fertilization
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Posoudit vliv formy dusíkatého hnojení na výnos a kvalitu sladovnického ječmene.
1) Úvod - stručný nástin významu tématu
2) Literární přehled - nové poznatky na základě studia doporučené i další získané literatury včetně zahraničních zdrojů
(charakteristika ječmene, pěstování sladovnického ječmene v ČR a EU, užitkové směry ječmene, kvalita zrna, agrotechnika, výroba sladu příp. piva)
3) Metodický postup - založit poloprovozní pokus na vybrané farmě.
a. Farma - kraj Jihočeský (Táborsko).
b. Založení poloprovozního pokusu (2.varianty dusíkatého hnojení, 4 opakování).
c. Charakteristika stanoviště (půdní druh, půdní typ), charakteristik ročníku (měsiční teploty a srážky za vegetaci) a zvolené agrotechniky.
d. Popis hodnocené odrůdy jarního ječmene (BOJOS).
e. Metody hodnocení tvorby výnosu zrna - počet klasů na m2, počet zrn v klasu, HTZ.
f. Metody hodnocení kvality zrna - podíl předního zrna, obsah bílkovin, klíčivost.
g. Sledování nástupu jednotlivých růstových fází a tvorby uvedených výnosových prvků včetně. sledování výskytu škodlivých činitelů.
4) Výsledková část - zhodnocení tvorby výnosových prvků, hodnocení celkového výnosu zrna a kvality zrna dle uvedených kritérií, ekonomické zhodnocení, uspořádání do tabulek a grafů včetně slovního komentáře.
5) Diskuse - porovnání dosažených výsledků s údaji v literatuře.
6) Závěr - shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy opatření.
7) Seznam literatury
Zásady pro vypracování
Cíl práce: Posoudit vliv formy dusíkatého hnojení na výnos a kvalitu sladovnického ječmene.
1) Úvod - stručný nástin významu tématu
2) Literární přehled - nové poznatky na základě studia doporučené i další získané literatury včetně zahraničních zdrojů
(charakteristika ječmene, pěstování sladovnického ječmene v ČR a EU, užitkové směry ječmene, kvalita zrna, agrotechnika, výroba sladu příp. piva)
3) Metodický postup - založit poloprovozní pokus na vybrané farmě.
a. Farma - kraj Jihočeský (Táborsko).
b. Založení poloprovozního pokusu (2.varianty dusíkatého hnojení, 4 opakování).
c. Charakteristika stanoviště (půdní druh, půdní typ), charakteristik ročníku (měsiční teploty a srážky za vegetaci) a zvolené agrotechniky.
d. Popis hodnocené odrůdy jarního ječmene (BOJOS).
e. Metody hodnocení tvorby výnosu zrna - počet klasů na m2, počet zrn v klasu, HTZ.
f. Metody hodnocení kvality zrna - podíl předního zrna, obsah bílkovin, klíčivost.
g. Sledování nástupu jednotlivých růstových fází a tvorby uvedených výnosových prvků včetně. sledování výskytu škodlivých činitelů.
4) Výsledková část - zhodnocení tvorby výnosových prvků, hodnocení celkového výnosu zrna a kvality zrna dle uvedených kritérií, ekonomické zhodnocení, uspořádání do tabulek a grafů včetně slovního komentáře.
5) Diskuse - porovnání dosažených výsledků s údaji v literatuře.
6) Závěr - shrnutí výsledků vlastní práce, návrhy opatření.
7) Seznam literatury
Seznam doporučené literatury
Martin, J. H., Waldren, R. P., Stamp D. L.: Principles of field crop production. Pearson Education, Inc., Upper Saddle River, p. 954, New Jersey, 2006.
Prugar J. a kol: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, VÚPS a Komise jakosti rostlinných produktů ČAZV, Praha, 2008.
Zimolka, J.: Ječmen - formy a užitkové směry v ČR. Proffi Press Praha, 2006.
Ječmenářské ročenky, situační a výhledové zprávy Mze, sborníky z konferencí a seminářů
Vědecké a odborné časopisy: Úroda, Farmář, Agromagazín
Internetové databáze AGRIS, CAB, Current content, aj.
Seznam doporučené literatury
Martin, J. H., Waldren, R. P., Stamp D. L.: Principles of field crop production. Pearson Education, Inc., Upper Saddle River, p. 954, New Jersey, 2006.
Prugar J. a kol: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí, VÚPS a Komise jakosti rostlinných produktů ČAZV, Praha, 2008.
Zimolka, J.: Ječmen - formy a užitkové směry v ČR. Proffi Press Praha, 2006.
Ječmenářské ročenky, situační a výhledové zprávy Mze, sborníky z konferencí a seminářů
Vědecké a odborné časopisy: Úroda, Farmář, Agromagazín
Internetové databáze AGRIS, CAB, Current content, aj.