Cílem práce je jednak zpracování rešerše vycházející z dostupné literatury, jednak zjišťování úrovně znalostí a postojů žáků a rodičů formou dotazníku, postoje učitelů a lékařů strukturovanými rozhovory.
Dále je cílem práce zodpovědět následující výzkumné otázky.
1. Liší se úroveň znalostí a postoje žáků a jejich rodičů?
2. Je školní výuka nejvýznamnějším zdrojem informací o problematice alergií a potravinových intolerancí?
Anotace v angličtině
The aim of the work is both to process a search based on the available literature, as well as to determine the level of knowledge and attitudes of students and parents in the form of a questionnaire, the attitudes of teachers and doctors through structured interviews.
Furthermore, the aim of the work is to answer the following research questions.
1. Do the level of knowledge and attitudes of pupils and their parents differ?
2. Is school teaching the most important source of information on allergies and food intolerances?
Cílem práce je jednak zpracování rešerše vycházející z dostupné literatury, jednak zjišťování úrovně znalostí a postojů žáků a rodičů formou dotazníku, postoje učitelů a lékařů strukturovanými rozhovory.
Dále je cílem práce zodpovědět následující výzkumné otázky.
1. Liší se úroveň znalostí a postoje žáků a jejich rodičů?
2. Je školní výuka nejvýznamnějším zdrojem informací o problematice alergií a potravinových intolerancí?
Anotace v angličtině
The aim of the work is both to process a search based on the available literature, as well as to determine the level of knowledge and attitudes of students and parents in the form of a questionnaire, the attitudes of teachers and doctors through structured interviews.
Furthermore, the aim of the work is to answer the following research questions.
1. Do the level of knowledge and attitudes of pupils and their parents differ?
2. Is school teaching the most important source of information on allergies and food intolerances?
Cílem práce je zpracování rešerše dostupné české a zahraniční literatury k tématice alergií a potravinových intolerancí. Dotazníkovým šetřením budou zjišťovány postoje žáků 2. stupně základní školy (min. 50 chlapců a 50 dívek) a jejich rodičů k této tématice. Dílčím cílem je zjišťování postojů vybraných vyučujících a gastroenterologů k zpracovávané tématice prostřednictvím strukturovaného rozhovoru.\\
Postup práce:
Seznámení s problematikou (listopad-prosinec 2019).
Seznámení s dostupnou literaturou (leden až březen 2020).
Seznámení s metodikou sběru dat (březen 2020): a) Způsob práce v terénu, b) pravidla etiky při sběru dat.
Sběr potřebných dat (březen - říjen 2020).
Statistické zpracování dat (listopad 2020).
Posouzení a interpretace výsledků, srovnání s údaji v literatuře (listopad 2020 - leden 2021).
7. Stanovení závěrů (únor - březen 2021).
Zásady pro vypracování
Cílem práce je zpracování rešerše dostupné české a zahraniční literatury k tématice alergií a potravinových intolerancí. Dotazníkovým šetřením budou zjišťovány postoje žáků 2. stupně základní školy (min. 50 chlapců a 50 dívek) a jejich rodičů k této tématice. Dílčím cílem je zjišťování postojů vybraných vyučujících a gastroenterologů k zpracovávané tématice prostřednictvím strukturovaného rozhovoru.\\
Postup práce:
Seznámení s problematikou (listopad-prosinec 2019).
Seznámení s dostupnou literaturou (leden až březen 2020).
Seznámení s metodikou sběru dat (březen 2020): a) Způsob práce v terénu, b) pravidla etiky při sběru dat.
Sběr potřebných dat (březen - říjen 2020).
Statistické zpracování dat (listopad 2020).
Posouzení a interpretace výsledků, srovnání s údaji v literatuře (listopad 2020 - leden 2021).
7. Stanovení závěrů (únor - březen 2021).
Seznam doporučené literatury
\begin{quote}
FUCHS, Martin et al. Potravinová alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2016. 447 stran. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-3757-0.
FUCHS, Martin et al. Kazuistiky z potravinové alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2017. 199 stran. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-4644-2.
Králíčková S., Ditrich T., 2012 a novější: Pf.jcu.cz [online]: Podklady pro psaní kvalifikačních prací. [cit.24.11.2016 a později]. Dostupné z: http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/bi/Podklady_kvalifikacni_prace.pdf
Statistiky WHO, ÚZIS a další.
Vyhledání další literatury (časopisecké, české a zahraniční) je součástí zadaného úkolu.
\end{quote}
Seznam doporučené literatury
\begin{quote}
FUCHS, Martin et al. Potravinová alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2016. 447 stran. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-3757-0.
FUCHS, Martin et al. Kazuistiky z potravinové alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2017. 199 stran. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-4644-2.
Králíčková S., Ditrich T., 2012 a novější: Pf.jcu.cz [online]: Podklady pro psaní kvalifikačních prací. [cit.24.11.2016 a později]. Dostupné z: http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/bi/Podklady_kvalifikacni_prace.pdf
Statistiky WHO, ÚZIS a další.
Vyhledání další literatury (časopisecké, české a zahraniční) je součástí zadaného úkolu.
\end{quote}