Téma bakalářské práce je Stravovací zvyklosti a přísun živin u vegetariánů. V teoretické části jsou informace o tom, jaké je dělení vegetariánských diet a jejich specifikace, jaké jsou důvody pro vegetariánskou stravu, přednosti a rizika stravy, ale také historii vegetariánství jak ve světě, tak České republice. Popsala jsem i živiny, které se ve stravě vegetariánů mohou vyskytovat v nižších koncentracích. V praktické části jsem si stanovila tři cíle. První cíl byl zjistit stravovací návyky vegetariánsky stravujících se skupin. Pro naplnění tohoto cíle bylo použito dotazníkové šetření. Druhým a třetím cílem bylo zmapovat přísun živin ze stravy u vegetariánů a porovnat denní přísun živin vegetariánů s výživovým doporučením. K naplnění těchto cílů sloužil pětidenní zápis jídelníčků, které byly propočítány v programu "Nutriservis Professional". Výzkumný soubor tvořilo 58 respondentů, kteří odpovídali na dotazníky, 10 z nich poté zaznamenávalo jídelníčky po dobu pěti dnů. Následně jsem výsledky porovnávala s výživovým doporučením společnosti DACH. Výsledky výzkumu ukazují, že většina respondentů má dobré stravovací návyky. Z části výzkumu zjišťujícího příjem živin je zřejmé, že respondenti mají nedostatečný příjem některých živin, zejména minerálních látek vápníku a hořčíku, vitaminu B12 a vitaminu D.
Annotation in English
The topic of the bachelor thesis is Eating habits and the supply of nutrients for vegetarians. The theoretical part contains information on the division of vegetarian diets and their specifications, what are the reasons for a vegetarian diet, the benefits and risks of the diet, but also the history of vegetarianism in the world and in the Czech Republic. I have also described nutrients that can be found in lower concentrations in the diet of vegetarians.
In the practical part, I set three goals. The first goal was to find out the eating habits of vegetarian eating groups. A questionnaire survey was used to meet this goal. The second and third goals were to map the intake of nutrients from the diet of vegetarians and to compare the daily intake of nutrients of vegetarians with nutritional recommendations. The five-day registration of menus, which were calculated in the "Nutriservis Professional" program, served to fulfill these goals. The research group consisted of 58 respondents who answered questionnaires, 10 of which then write downs their dietary regimen.
The results of the research show that most respondents have good eating habits. From the part of the research examining the intake of nutrients, it is clear that the respondents have insufficient intake of some nutrients, especially the minerals calcium and magnesium, vitamin B12 and vitamin D.
Alternative nutrition, vegetarianism, veganism, nutrients
Length of the covering note
73 s. ( 101 092)
Language
CZ
Annotation
Téma bakalářské práce je Stravovací zvyklosti a přísun živin u vegetariánů. V teoretické části jsou informace o tom, jaké je dělení vegetariánských diet a jejich specifikace, jaké jsou důvody pro vegetariánskou stravu, přednosti a rizika stravy, ale také historii vegetariánství jak ve světě, tak České republice. Popsala jsem i živiny, které se ve stravě vegetariánů mohou vyskytovat v nižších koncentracích. V praktické části jsem si stanovila tři cíle. První cíl byl zjistit stravovací návyky vegetariánsky stravujících se skupin. Pro naplnění tohoto cíle bylo použito dotazníkové šetření. Druhým a třetím cílem bylo zmapovat přísun živin ze stravy u vegetariánů a porovnat denní přísun živin vegetariánů s výživovým doporučením. K naplnění těchto cílů sloužil pětidenní zápis jídelníčků, které byly propočítány v programu "Nutriservis Professional". Výzkumný soubor tvořilo 58 respondentů, kteří odpovídali na dotazníky, 10 z nich poté zaznamenávalo jídelníčky po dobu pěti dnů. Následně jsem výsledky porovnávala s výživovým doporučením společnosti DACH. Výsledky výzkumu ukazují, že většina respondentů má dobré stravovací návyky. Z části výzkumu zjišťujícího příjem živin je zřejmé, že respondenti mají nedostatečný příjem některých živin, zejména minerálních látek vápníku a hořčíku, vitaminu B12 a vitaminu D.
Annotation in English
The topic of the bachelor thesis is Eating habits and the supply of nutrients for vegetarians. The theoretical part contains information on the division of vegetarian diets and their specifications, what are the reasons for a vegetarian diet, the benefits and risks of the diet, but also the history of vegetarianism in the world and in the Czech Republic. I have also described nutrients that can be found in lower concentrations in the diet of vegetarians.
In the practical part, I set three goals. The first goal was to find out the eating habits of vegetarian eating groups. A questionnaire survey was used to meet this goal. The second and third goals were to map the intake of nutrients from the diet of vegetarians and to compare the daily intake of nutrients of vegetarians with nutritional recommendations. The five-day registration of menus, which were calculated in the "Nutriservis Professional" program, served to fulfill these goals. The research group consisted of 58 respondents who answered questionnaires, 10 of which then write downs their dietary regimen.
The results of the research show that most respondents have good eating habits. From the part of the research examining the intake of nutrients, it is clear that the respondents have insufficient intake of some nutrients, especially the minerals calcium and magnesium, vitamin B12 and vitamin D.
Alternative nutrition, vegetarianism, veganism, nutrients
Research Plan
Vegetariánská strava pro někoho může být jen dietou pro jiné životním stylem. Ať už je to tak či tak, je v této době velice oblíbené a dostává se mu čím dál tím větší obliby. Tento životní styl je úzce spjat se zdravým životním stylem a celkovými pozitivními účinky na tělo.
Cíle práce:
1.Zmapovat stravovací zvyklosti vegetariánů.
2.Sledování přísunu jednotlivých živin u vegetariánů.
Výzkumné otázky:
1.Jaké stravovací návyky mají vegetariáni?
2.Mají vegetariáni optimální množství živin po stránce kvality i kvantity?
Výzkumný soubor:
Skupina vybraných vegetariánů.
Metodický postup:
- Studium odborné literatury
- Realizace výzkumu
- Analýza výsledků
- Zhodnocení výsledků
Research Plan
Vegetariánská strava pro někoho může být jen dietou pro jiné životním stylem. Ať už je to tak či tak, je v této době velice oblíbené a dostává se mu čím dál tím větší obliby. Tento životní styl je úzce spjat se zdravým životním stylem a celkovými pozitivními účinky na tělo.
Cíle práce:
1.Zmapovat stravovací zvyklosti vegetariánů.
2.Sledování přísunu jednotlivých živin u vegetariánů.
Výzkumné otázky:
1.Jaké stravovací návyky mají vegetariáni?
2.Mají vegetariáni optimální množství živin po stránce kvality i kvantity?
Výzkumný soubor:
Skupina vybraných vegetariánů.
Metodický postup:
- Studium odborné literatury
- Realizace výzkumu
- Analýza výsledků
- Zhodnocení výsledků
Recommended resources
STRÁNSKÝ, M., RYŠAVÁ, L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta., 274s. ISBN 978-80-7394-478-0.
GROSSHAUSER, M., 2015. Sportovní výživa pro vegetariány a vegany. 1. vyd. Grada Publishing, 136 s. ISBN 978-80-247-5527-4.
NANCY, C., 2014. Sportovní výživa: třetí, doplněné vydání. 1. vyd. Grada Publishing, 392 s. ISBN 978-80-247-4655-5.
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika: Překlad 11. vydání. 1. vyd. Grada Publishing, 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.
SHARMA, S., 2018. Klinická výživa a dietologie: v kostce. 1. Vyd. Grada Publishing, 240 s. ISBN 978-80-271-0228-0.
Recommended resources
STRÁNSKÝ, M., RYŠAVÁ, L., 2014. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta., 274s. ISBN 978-80-7394-478-0.
GROSSHAUSER, M., 2015. Sportovní výživa pro vegetariány a vegany. 1. vyd. Grada Publishing, 136 s. ISBN 978-80-247-5527-4.
NANCY, C., 2014. Sportovní výživa: třetí, doplněné vydání. 1. vyd. Grada Publishing, 392 s. ISBN 978-80-247-4655-5.
KASPER, H., 2015. Výživa v medicíně a dietetika: Překlad 11. vydání. 1. vyd. Grada Publishing, 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.
SHARMA, S., 2018. Klinická výživa a dietologie: v kostce. 1. Vyd. Grada Publishing, 240 s. ISBN 978-80-271-0228-0.