Má bakalářská práce nese název Zelenina a ovoce ve školním stravování. Toto téma jsem si vybrala, protože si myslím, že je velmi důležité, jaké stravovací zvyklosti si děti v mládí vytvoří. Základy ve výživě jim určují především rodiče, ale také škola, ve které tráví přes den většinu svého času.
Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části se zabývám výživou dětí školního věku, především se zaměřením na ovoce a zeleninu. V jednotlivých kapitolách popisuji makronutrienty i mikronutrienty. Dále se zabývám vitaminy rozpustnými v tucích a ve vodě. Podstatná je také část týkající se zeleniny, ovoce a jejich technologických úprav, jako je vaření, pečení, chlazení a jiné. V závěru teoretické části se zabývám školním stravováním, spotřebním košem školních jídelen a edukačními programy.
Pro praktickou část jsem si zvolila dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit oblibu a frekvenci konzumace ovoce a zeleniny u žáků navštěvujících školní jídelnu. Informace jsem zjišťovala pomocí dotazníkového šetření na dvou základních školách. Výsledky jsem následně zaznamenala do sloupcových grafů. Mým druhým cílem bylo zjistit a porovnat skladbu školních jídelníčků ve vybraných školních jídelnách, které navštěvovaly děti vyplňující dotazník o oblibě a frekvenci konzumace ovoce a zeleniny.
Výsledkem praktické části bylo, že děti nekonzumují dostatek ovoce a zeleniny, zároveň nejsou spokojeni s výběrem a kvalitou zeleniny a ovoce ve školních jídelnách. Z jídelníčků vyplývá, že se v jídelnách často opakují stejné druhy zeleniny a ovoce, také jejich forma podávání.
Anotace v angličtině
My thesis is named Vegetables and fruit in school lunch system. I have chosen this topic because I think that is very important which eating habits kids are creating in childhood. The basics of nutrition are determined primarily by their parents, but also by the school in which they spend most of their time during the day.
A thesis is divided into two parts - theoretical and practical. Theoretical part is focused on the nutrition of school children, especially on fruits and vegetables. There are macronutrients and micronutrients described in each chapter. Thesis also deal with fat-soluble and water-soluble vitamins. The part concerning vegetables, fruits, and their technological modifications, such as cooking, baking, cooling, and others, is also important. At the end of the theoretical part, thesis deals with school meals, consumer basket of school canteens and educational programs.
For the practical part, the are two main aims. The first aim is to inspect the popularity and frequency of fruit and vegetable consumption among students attending the school cafeteria. It is made by research. Research has been done by a questionnaire survey at two primary schools. The results are showed in bar graphs. Second aim is to determine and compare the composition of school menus in selected school canteens, which were attended by children filling out a questionnaire about the popularity and frequency of fruit and vegetable consumption.
The result of the practical part shows that the children do not consume enough fruits and vegetables, at the same time they are not satisfied with the choice and quality of vegetables and fruits in school canteens. The menus show that the same types of vegetables and fruits, as well as their form of serving, are often repeated in canteens.
Klíčová slova
Zelenina a ovoce, školní jídelna, starší školní věk
Klíčová slova v angličtině
Vegetables and fruit, school canteen, older school age
Rozsah průvodní práce
73 s. (81 559 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Má bakalářská práce nese název Zelenina a ovoce ve školním stravování. Toto téma jsem si vybrala, protože si myslím, že je velmi důležité, jaké stravovací zvyklosti si děti v mládí vytvoří. Základy ve výživě jim určují především rodiče, ale také škola, ve které tráví přes den většinu svého času.
Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části se zabývám výživou dětí školního věku, především se zaměřením na ovoce a zeleninu. V jednotlivých kapitolách popisuji makronutrienty i mikronutrienty. Dále se zabývám vitaminy rozpustnými v tucích a ve vodě. Podstatná je také část týkající se zeleniny, ovoce a jejich technologických úprav, jako je vaření, pečení, chlazení a jiné. V závěru teoretické části se zabývám školním stravováním, spotřebním košem školních jídelen a edukačními programy.
Pro praktickou část jsem si zvolila dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit oblibu a frekvenci konzumace ovoce a zeleniny u žáků navštěvujících školní jídelnu. Informace jsem zjišťovala pomocí dotazníkového šetření na dvou základních školách. Výsledky jsem následně zaznamenala do sloupcových grafů. Mým druhým cílem bylo zjistit a porovnat skladbu školních jídelníčků ve vybraných školních jídelnách, které navštěvovaly děti vyplňující dotazník o oblibě a frekvenci konzumace ovoce a zeleniny.
Výsledkem praktické části bylo, že děti nekonzumují dostatek ovoce a zeleniny, zároveň nejsou spokojeni s výběrem a kvalitou zeleniny a ovoce ve školních jídelnách. Z jídelníčků vyplývá, že se v jídelnách často opakují stejné druhy zeleniny a ovoce, také jejich forma podávání.
Anotace v angličtině
My thesis is named Vegetables and fruit in school lunch system. I have chosen this topic because I think that is very important which eating habits kids are creating in childhood. The basics of nutrition are determined primarily by their parents, but also by the school in which they spend most of their time during the day.
A thesis is divided into two parts - theoretical and practical. Theoretical part is focused on the nutrition of school children, especially on fruits and vegetables. There are macronutrients and micronutrients described in each chapter. Thesis also deal with fat-soluble and water-soluble vitamins. The part concerning vegetables, fruits, and their technological modifications, such as cooking, baking, cooling, and others, is also important. At the end of the theoretical part, thesis deals with school meals, consumer basket of school canteens and educational programs.
For the practical part, the are two main aims. The first aim is to inspect the popularity and frequency of fruit and vegetable consumption among students attending the school cafeteria. It is made by research. Research has been done by a questionnaire survey at two primary schools. The results are showed in bar graphs. Second aim is to determine and compare the composition of school menus in selected school canteens, which were attended by children filling out a questionnaire about the popularity and frequency of fruit and vegetable consumption.
The result of the practical part shows that the children do not consume enough fruits and vegetables, at the same time they are not satisfied with the choice and quality of vegetables and fruits in school canteens. The menus show that the same types of vegetables and fruits, as well as their form of serving, are often repeated in canteens.
Klíčová slova
Zelenina a ovoce, školní jídelna, starší školní věk
Klíčová slova v angličtině
Vegetables and fruit, school canteen, older school age
Zásady pro vypracování
Úvod:
Strava dětí ve školním věku je velmi důležitá pro jejich budoucí zdraví v dospělém životě. Nezbytnou součástí každého jídelníčku by měla být zelenina a ovoce. Dodávají tělu spoustu významných živin, potřebných pro správný vývoj. V dnešní době plné sladkostí a slaných pochoutek, by tyto dvě důležité složky výživy neměly být opomíjeny. Škola děti učí spoustě nových věcí, a proto by také jednou z nich měly být správné stravovací návyky, mezi které patří pravidelná konzumace ovoce a zeleniny.
Cíl práce:
1. Teoreticky shrnout stravu dětí, se zaměřením na ovoce a zeleninu.
2. Navštívit školní jídelny a zjistit skladbu týdenního jídelníčku.
3. Zjistit tepelné zpracování ovoce a zeleniny.
4. Zmapovat, zda si děti vybírají ovoce a zeleninu, která je v jídelnách k dispozici.
5. Porovnat nutriční potřeby dětí se spotřebním košem školních jídelen.
Výzkumné otázky:
1. Jak je důležitá konzumace ovoce a zeleniny u dětí?
2. Jaká je skladba týdenního jídelníčku ve školní jídelně?
3. Jaké je zpracování ovoce a zeleniny?
4. Vybírají si děti dobrovolně ovoce a zeleninu?
5. Jaké jsou nutriční potřeby dětí, oproti spotřebnímu koši?
Výzkumný soubor:
5 vybraných školních jídelen v Českých Budějovicích.
Metodika:
1. Studium odborné literatury.
2. Návštěva pěti školních jídelen v Českých Budějovicích.
3. Zhodnocení školního jídelní jístku.
4. Pozorování zpracovávání ovoce a zeleniny.
5. Pozorování výběru ovoce a zeleniny u dětí z vybraných škol v Českých Budějovicích.
Předpokládané využití pro praxi:
Poznatky mohou být využity pro zlepšení podmínek, týkajících se ovoce a zeleniny ve školním stravování.
Zásady pro vypracování
Úvod:
Strava dětí ve školním věku je velmi důležitá pro jejich budoucí zdraví v dospělém životě. Nezbytnou součástí každého jídelníčku by měla být zelenina a ovoce. Dodávají tělu spoustu významných živin, potřebných pro správný vývoj. V dnešní době plné sladkostí a slaných pochoutek, by tyto dvě důležité složky výživy neměly být opomíjeny. Škola děti učí spoustě nových věcí, a proto by také jednou z nich měly být správné stravovací návyky, mezi které patří pravidelná konzumace ovoce a zeleniny.
Cíl práce:
1. Teoreticky shrnout stravu dětí, se zaměřením na ovoce a zeleninu.
2. Navštívit školní jídelny a zjistit skladbu týdenního jídelníčku.
3. Zjistit tepelné zpracování ovoce a zeleniny.
4. Zmapovat, zda si děti vybírají ovoce a zeleninu, která je v jídelnách k dispozici.
5. Porovnat nutriční potřeby dětí se spotřebním košem školních jídelen.
Výzkumné otázky:
1. Jak je důležitá konzumace ovoce a zeleniny u dětí?
2. Jaká je skladba týdenního jídelníčku ve školní jídelně?
3. Jaké je zpracování ovoce a zeleniny?
4. Vybírají si děti dobrovolně ovoce a zeleninu?
5. Jaké jsou nutriční potřeby dětí, oproti spotřebnímu koši?
Výzkumný soubor:
5 vybraných školních jídelen v Českých Budějovicích.
Metodika:
1. Studium odborné literatury.
2. Návštěva pěti školních jídelen v Českých Budějovicích.
3. Zhodnocení školního jídelní jístku.
4. Pozorování zpracovávání ovoce a zeleniny.
5. Pozorování výběru ovoce a zeleniny u dětí z vybraných škol v Českých Budějovicích.
Předpokládané využití pro praxi:
Poznatky mohou být využity pro zlepšení podmínek, týkajících se ovoce a zeleniny ve školním stravování.
Seznam doporučené literatury
STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0
Referenční hodnoty pro příjem živin, 1. vyd.,192 s.. Praha: Společnost pro výživu, o. s, 2011. ISBN 978-80-954-6987-3
SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Galén, 2008. ISBN 80-2472-256-6
BENDICH, A., DECKELBAUM, R. J. Preventive Nutrition, The comprehensive Guide for Health Professional. 4th ed., 862 p.. Humana Press, 2010. ISBN 978-1-60327-541-5.
MAROTZ, L., Health, Safety, and Nutrition for the Young Child., 576p.. Cengage Learning, Inc, 2013. ISBN 978-1-28542-733-1.
Seznam doporučené literatury
STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0
Referenční hodnoty pro příjem živin, 1. vyd.,192 s.. Praha: Společnost pro výživu, o. s, 2011. ISBN 978-80-954-6987-3
SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Galén, 2008. ISBN 80-2472-256-6
BENDICH, A., DECKELBAUM, R. J. Preventive Nutrition, The comprehensive Guide for Health Professional. 4th ed., 862 p.. Humana Press, 2010. ISBN 978-1-60327-541-5.
MAROTZ, L., Health, Safety, and Nutrition for the Young Child., 576p.. Cengage Learning, Inc, 2013. ISBN 978-1-28542-733-1.