Systém analýzy rizik a řízení kritických bodů je systém, který pomáhá udržet zdravotní nezávadnost potravin. Součástí plánu HACCP je zavedení kritických kontrolních bodů a tím stanovit místa, kde hrozí největší riziko pro bezpečnost potravin. Tato místa se musí monitorovat, kontrolovat a zaznamenávat. V případě potřeby použít nápravná opatření. Hlavním úkolem systému HACCP je výroba bezpečných potravin.
V první části diplomové práce jsem se věnovala literární rešerši, kde je zpracována dostupná literatura, v druhé části diplomové práce byly pro konkrétní podnik-bourárna navrženy potřebné dokumenty, které jsou součástí systému HACCP. V analýze nebezpečí byly stanoveny kritické body a kritické kontrolní body.
Anotace v angličtině
A risk analysis and critical point management systém is helping to ensure the food safety. Part of the HACCP planis focused on the definition and application of the critical control points in order to identify the biggest food safety risks. These point shave to be monitored, inspected, checked and recorded. There is also an urgency to take corrective actionif necessary. Thema in task of the HACCP systém is the production of safe food. In the first part of the diploma thesis, I devoted myself to a carry out a literary search dealing with the available sources. In the second part the necessary documents were designed for a specific company (cutting plant) as a part ofthe HACCP systém. The critical points and critical control points were identified in the hazard analysis.
Klíčová slova
HACCP, kritický bod, bourárna
Klíčová slova v angličtině
HACCP, critical point, cutting plant
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Systém analýzy rizik a řízení kritických bodů je systém, který pomáhá udržet zdravotní nezávadnost potravin. Součástí plánu HACCP je zavedení kritických kontrolních bodů a tím stanovit místa, kde hrozí největší riziko pro bezpečnost potravin. Tato místa se musí monitorovat, kontrolovat a zaznamenávat. V případě potřeby použít nápravná opatření. Hlavním úkolem systému HACCP je výroba bezpečných potravin.
V první části diplomové práce jsem se věnovala literární rešerši, kde je zpracována dostupná literatura, v druhé části diplomové práce byly pro konkrétní podnik-bourárna navrženy potřebné dokumenty, které jsou součástí systému HACCP. V analýze nebezpečí byly stanoveny kritické body a kritické kontrolní body.
Anotace v angličtině
A risk analysis and critical point management systém is helping to ensure the food safety. Part of the HACCP planis focused on the definition and application of the critical control points in order to identify the biggest food safety risks. These point shave to be monitored, inspected, checked and recorded. There is also an urgency to take corrective actionif necessary. Thema in task of the HACCP systém is the production of safe food. In the first part of the diploma thesis, I devoted myself to a carry out a literary search dealing with the available sources. In the second part the necessary documents were designed for a specific company (cutting plant) as a part ofthe HACCP systém. The critical points and critical control points were identified in the hazard analysis.
Klíčová slova
HACCP, kritický bod, bourárna
Klíčová slova v angličtině
HACCP, critical point, cutting plant
Zásady pro vypracování
Cílem práce je analyzovat vybranou faremní zpracovnu (bourárnu a expedici) hovězího masa z pohledu požadavků Nařízení (EP) č. 853/2004 - systému HACCP a zpracovat požadovanou dokumentaci pro tento provoz.
Diplomová práce bude vypracována na základě aktualizovaných pokynů uvedených na http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici
podle následující rámcové osnovy:
Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky
Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury
Cíl práce
Materiál a metodika
Výsledky a diskuze - tabulky, grafy, diskuze s literárními zdroji
Závěr - stručné shrnutí řešené problematiky případně doporučení pro další směřování
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Zásady pro vypracování
Cílem práce je analyzovat vybranou faremní zpracovnu (bourárnu a expedici) hovězího masa z pohledu požadavků Nařízení (EP) č. 853/2004 - systému HACCP a zpracovat požadovanou dokumentaci pro tento provoz.
Diplomová práce bude vypracována na základě aktualizovaných pokynů uvedených na http://www.zf.jcu.cz/copy_of_studenti/informace-pro-studujici
podle následující rámcové osnovy:
Úvod - charakteristika a význam řešené problematiky
Literární přehled - současný stav poznání dané problematiky získaný studiem soudobé vědecké a odborné literatury
Cíl práce
Materiál a metodika
Výsledky a diskuze - tabulky, grafy, diskuze s literárními zdroji
Závěr - stručné shrnutí řešené problematiky případně doporučení pro další směřování
Seznam literatury - jednotný, podle platných citačních zásad
Seznam doporučené literatury
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004);
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004);
SCHULZE, H., ALBERSMEIER, F., GAWRON, J.C., SPILLER, A., THEUVSEN, L.: Heterogeneity in the Evaluation of Quality Assurance Systems: The International Food Standard (IFS) in European Agribusiness. INTERNATIONAL FOOD AND AGRIBUSINESS MANAGEMENT REVIEW. 2008, 11 (3), 99-138 p.;
SMETANA, P., TRÁVNÍČEK, P., VRUBL, T.: Porážka a zpracování masa a masných výrobků v ekologickém zemědělství. Bioinstitut, 2008, 51 s., ISBN 978-80-904174-4-1;
SPADONI, R., LOMBARDI, P., CANAVARI, M., HINGLEY, M.: Private food standard certification: analysis of the BRC standard in Italian agri-food. BRITISH FOOD JOURNAL. 2014, 116 (1), 142-164 p., DOI: 10.1108/BFJ-08-2012-0201;
SWINKA, R.: Standards Ensuring Complete Control Well-equipped for IFS- and BRC-Certification with Inspection Systems.FLEISCHWIRTSCHAFT , 2013, 93 (3), 44-45 p.
Oborné databáze, knihy a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze případně další zdroje.
Seznam doporučené literatury
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004);
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004);
SCHULZE, H., ALBERSMEIER, F., GAWRON, J.C., SPILLER, A., THEUVSEN, L.: Heterogeneity in the Evaluation of Quality Assurance Systems: The International Food Standard (IFS) in European Agribusiness. INTERNATIONAL FOOD AND AGRIBUSINESS MANAGEMENT REVIEW. 2008, 11 (3), 99-138 p.;
SMETANA, P., TRÁVNÍČEK, P., VRUBL, T.: Porážka a zpracování masa a masných výrobků v ekologickém zemědělství. Bioinstitut, 2008, 51 s., ISBN 978-80-904174-4-1;
SPADONI, R., LOMBARDI, P., CANAVARI, M., HINGLEY, M.: Private food standard certification: analysis of the BRC standard in Italian agri-food. BRITISH FOOD JOURNAL. 2014, 116 (1), 142-164 p., DOI: 10.1108/BFJ-08-2012-0201;
SWINKA, R.: Standards Ensuring Complete Control Well-equipped for IFS- and BRC-Certification with Inspection Systems.FLEISCHWIRTSCHAFT , 2013, 93 (3), 44-45 p.
Oborné databáze, knihy a periodika (např. WOS, Česká zemědělská bibliografie, CAB Abstracts, PROQUEST) dostupné na: http://www.lib.jcu.cz/cs/databaze případně další zdroje.