Cílem mé bakalářské práce je teoreticky shrnout výživu kojenců a batolat, porovnat přirozenou kojeneckou výživu a umělou kojeneckou výživu. Dále zjistit vliv přirozené kojenecké výživy a umělé kojenecké výživy na dítě, vliv kojení do ukončeného 6. měsíce a kojení delšího než 6 měsíců, a také zmapovat stravu kojících matek.
Výzkumné otázky jsem položila čtyři. Jaký má vliv nahrazení přirozené kojenecké výživy umělou kojeneckou výživou na dítě? Jaký má vliv na dítě délka kojení? Jakým způsobem jsou matky informovány o výživě při kojení a výživě dětí? Jakou volí matky přechodnou stravu u dětí?
Výzkum je prováděn u 10 maminek a jejich dětí pomocí dotazníku, kazuistik a případných rozhovorů. Dotazník obsahuje 21 položených otázek. Pro sběr odpovědí jsem použila jak vytištěné dotazníky, tak i sběr pomocí internetového portálu Survio.cz. Následně jsem maminky žádala o vyplnění pětidenního jídelníčku jejich dětí. Výsledné hodnoty jídelníčku jsem získala pomocí aplikace Nutriservis profi.
Při sběru dat z dotazníku se ukázalo, že devět z deseti dětí bylo ve věku batolete. Některé z oslovených maminek, které mají děti jak ve věku kojence, tak batolete, zaměřily dotazník na své starší dítě. Žádná z maminek používající umělou kojeneckou výživu neuvedla, že by na její dítě měla tato výživa negativní vliv.
Ukázalo se, že hodnoty získané z jednotlivých jídelníčků odpovídají doporučením týkajícím se kojenecké a batolecí výživy.
Annotation in English
The aim of my bachelor thesis is to theoretically summarize nutrition of infants and toddlers, and to compare natural infant nutrition and infant formula. Furthermore I want to determine the effect of natural infant nutrition and infant formula on children, the effect of breastfeeding until the end of the 6th month of infancy and the effect of breastfeeding for more than 6 months, and also to map the diet of breastfeeding mothers.
I asked four research questions. What is the effect of replacing natural infant nutrition with infant formula on the baby? How does the length of breastfeeding affect a baby? How are mothers informed about their nutrition while breastfeeding and children nutrition? What kind of comlementary feeding for children do mothers choose?
The research was conducted by 10 mothers and their children using questionnaires, case reports and interviews. The questionnaire contains 21 questions. To collect the answers I used both printed forms and data collection using Survio.cz. Afterwards I asked the interviewees to fill in their children's five-day diets. I obtained the resulting values of the diet using the Nutriservis profi application.
The result of data collecting from the questionnaire was that nine of ten children were toddlers. Some of the contacted mothers, who had both infants and toddlers, answered the questions based on their older child diet. None of the mothers using infant nutrition mentioned that this nutrition had a negative effect on their babies.
The values obtained from the diets resulted to be in line with the recommendations concerning infant and toddler nutrition.
Infant, breastfeeding, breast milk, infant formula, toddler, toddler nutrition
Length of the covering note
66 s. (94 578 znaků)
Language
CZ
Annotation
Cílem mé bakalářské práce je teoreticky shrnout výživu kojenců a batolat, porovnat přirozenou kojeneckou výživu a umělou kojeneckou výživu. Dále zjistit vliv přirozené kojenecké výživy a umělé kojenecké výživy na dítě, vliv kojení do ukončeného 6. měsíce a kojení delšího než 6 měsíců, a také zmapovat stravu kojících matek.
Výzkumné otázky jsem položila čtyři. Jaký má vliv nahrazení přirozené kojenecké výživy umělou kojeneckou výživou na dítě? Jaký má vliv na dítě délka kojení? Jakým způsobem jsou matky informovány o výživě při kojení a výživě dětí? Jakou volí matky přechodnou stravu u dětí?
Výzkum je prováděn u 10 maminek a jejich dětí pomocí dotazníku, kazuistik a případných rozhovorů. Dotazník obsahuje 21 položených otázek. Pro sběr odpovědí jsem použila jak vytištěné dotazníky, tak i sběr pomocí internetového portálu Survio.cz. Následně jsem maminky žádala o vyplnění pětidenního jídelníčku jejich dětí. Výsledné hodnoty jídelníčku jsem získala pomocí aplikace Nutriservis profi.
Při sběru dat z dotazníku se ukázalo, že devět z deseti dětí bylo ve věku batolete. Některé z oslovených maminek, které mají děti jak ve věku kojence, tak batolete, zaměřily dotazník na své starší dítě. Žádná z maminek používající umělou kojeneckou výživu neuvedla, že by na její dítě měla tato výživa negativní vliv.
Ukázalo se, že hodnoty získané z jednotlivých jídelníčků odpovídají doporučením týkajícím se kojenecké a batolecí výživy.
Annotation in English
The aim of my bachelor thesis is to theoretically summarize nutrition of infants and toddlers, and to compare natural infant nutrition and infant formula. Furthermore I want to determine the effect of natural infant nutrition and infant formula on children, the effect of breastfeeding until the end of the 6th month of infancy and the effect of breastfeeding for more than 6 months, and also to map the diet of breastfeeding mothers.
I asked four research questions. What is the effect of replacing natural infant nutrition with infant formula on the baby? How does the length of breastfeeding affect a baby? How are mothers informed about their nutrition while breastfeeding and children nutrition? What kind of comlementary feeding for children do mothers choose?
The research was conducted by 10 mothers and their children using questionnaires, case reports and interviews. The questionnaire contains 21 questions. To collect the answers I used both printed forms and data collection using Survio.cz. Afterwards I asked the interviewees to fill in their children's five-day diets. I obtained the resulting values of the diet using the Nutriservis profi application.
The result of data collecting from the questionnaire was that nine of ten children were toddlers. Some of the contacted mothers, who had both infants and toddlers, answered the questions based on their older child diet. None of the mothers using infant nutrition mentioned that this nutrition had a negative effect on their babies.
The values obtained from the diets resulted to be in line with the recommendations concerning infant and toddler nutrition.
Infant, breastfeeding, breast milk, infant formula, toddler, toddler nutrition
Research Plan
Úvod:
Výživa kojenců je důležitá právě proto, že je to jedna z prvních věcí, která ovlivňuje náš život od samého počátku. Kojením matka zajišťuje svému dítěti nejen živiny potřebné k životu, ale upevňuje se tak i jejich vzájemný vztah. Stejně tak výživa batolat a přechod z kojenecké stravy na batolecí je důležitou složkou života, kdy si dítě zvyká na odstavení mateřského mléka a postupně přechází na normální stravu, což pro něj představuje kontakt s něčím novým, a zároveň je to ideální doba, kdy u dítěte můžeme zakořenit základy zdravé výživy.
Cíl práce:
1. Teoreticky shrnout výživu kojenců a batolat
2. Porovnání přirozené kojenecké výživy a umělé kojenecké výživy
3. Vliv přirozené kojenecké výživy a umělé kojenecké výživy na dítě
4. Vliv kojení do ukončeného 6. měsíce a kojení delšího než 6 měsíců
5. Zmapování stravy kojících matek
Výzkumné otázky:
1. Jaký má vliv nahrazení přirozené kojenecké výživy umělou kojeneckou výživou na dítě?
2. Jaký má vliv na dítě délka kojení?
3. Jakým způsobem jsou matky informovány o výživě při kojení a výživě dětí?
4. Jakou volí matky přechodnou stravu u dětí?
Metodika sběru dat:
Praktická část bude zpracována formou kvalitativního výzkumu. Výzkum bude provázen u 10 maminek a jejich dětech. Výzkum bude provázen pomocí kazuistik, dotazníku a případně rozhovoru.
Předpokládané využití pro praxi:
Práce může být využita pro klinickou praxi, ale i jako edukační materiál pro odbornou i laickou veřejnost.
Research Plan
Úvod:
Výživa kojenců je důležitá právě proto, že je to jedna z prvních věcí, která ovlivňuje náš život od samého počátku. Kojením matka zajišťuje svému dítěti nejen živiny potřebné k životu, ale upevňuje se tak i jejich vzájemný vztah. Stejně tak výživa batolat a přechod z kojenecké stravy na batolecí je důležitou složkou života, kdy si dítě zvyká na odstavení mateřského mléka a postupně přechází na normální stravu, což pro něj představuje kontakt s něčím novým, a zároveň je to ideální doba, kdy u dítěte můžeme zakořenit základy zdravé výživy.
Cíl práce:
1. Teoreticky shrnout výživu kojenců a batolat
2. Porovnání přirozené kojenecké výživy a umělé kojenecké výživy
3. Vliv přirozené kojenecké výživy a umělé kojenecké výživy na dítě
4. Vliv kojení do ukončeného 6. měsíce a kojení delšího než 6 měsíců
5. Zmapování stravy kojících matek
Výzkumné otázky:
1. Jaký má vliv nahrazení přirozené kojenecké výživy umělou kojeneckou výživou na dítě?
2. Jaký má vliv na dítě délka kojení?
3. Jakým způsobem jsou matky informovány o výživě při kojení a výživě dětí?
4. Jakou volí matky přechodnou stravu u dětí?
Metodika sběru dat:
Praktická část bude zpracována formou kvalitativního výzkumu. Výzkum bude provázen u 10 maminek a jejich dětech. Výzkum bude provázen pomocí kazuistik, dotazníku a případně rozhovoru.
Předpokládané využití pro praxi:
Práce může být využita pro klinickou praxi, ale i jako edukační materiál pro odbornou i laickou veřejnost.
Recommended resources
VELEMÍNSKÝ, Miloš. Vybrané kapitoly z pediatrie: (pro studující ZSF JU). 5. vyd. V Českých Budějovicích: Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, 2005. ISBN isbn80-7040-813-8
STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0
KUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1039-0
NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003. ISBN 80-86022-93-5
ARSLANOGLU, Sertac, Clair-Yves BOQUIEN, Caroline KING, et al. Fortification of Human Milk for Preterm Infants: Update and Recommendations of the European Milk Bank Association (EMBA) Working Group on Human Milk Fortification. Frontiers in Pediatrics [online]. 2019, 7 [cit. 2019-04-29]. DOI: 10.3389/fped.2019.00076. ISSN 2296-2360. Dostupné z: https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fped.2019.00076/full
WILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, c2013. Monographs in epidemiology and biostatistics. ISBN 978-0-19-975403-8
Recommended resources
VELEMÍNSKÝ, Miloš. Vybrané kapitoly z pediatrie: (pro studující ZSF JU). 5. vyd. V Českých Budějovicích: Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, 2005. ISBN isbn80-7040-813-8
STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2., dopl. vyd. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0
KUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1039-0
NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003. ISBN 80-86022-93-5
ARSLANOGLU, Sertac, Clair-Yves BOQUIEN, Caroline KING, et al. Fortification of Human Milk for Preterm Infants: Update and Recommendations of the European Milk Bank Association (EMBA) Working Group on Human Milk Fortification. Frontiers in Pediatrics [online]. 2019, 7 [cit. 2019-04-29]. DOI: 10.3389/fped.2019.00076. ISSN 2296-2360. Dostupné z: https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fped.2019.00076/full
WILLETT, Walter. Nutritional epidemiology. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press, c2013. Monographs in epidemiology and biostatistics. ISBN 978-0-19-975403-8