Diplomová práce se zabývá optimalizací konstrukčního řešení zařízení pro měření hmotnosti nádoje dojných krav tzv. hmotnostního průtokoměru. Prvotní návrh, vývoj a testování v laboratorních a poloprovozních podmínkách zmíněného přístroje bylo provedeno pracovníky Katedry dopravní a manipulační techniky zemědělské fakulty. Na základě zjištěných poznatků byly autorovi práce výše zmíněnými pracovníky sděleny podněty, které by z konstrukčního hlediska zefektivnili celkovou funkčnost přístroje. Tyto podněty autor detailně analyzoval a na základě své tvůrčí činnosti navrhl k úpravě.
Modely jednotlivých komponent zařízení byly vytvořeny za pomoci CAD 3D počítačového modelování v programu SolidWorks v bezplatné studentské verzi. Následně byly vytištěny na 3D tiskárně, sestaveny a testovány v laboratorních podmínkách.
Diplomová práce je tvořena literární rešerší z oblasti dojení, welfare dojnic, měřením hmotnosti nádoje, CAD 3D modelováním a 3D tiskem. Praktická část obsahuje pracovní postup tvorby a sestavení modelu a následné laboratorní testování funkčnosti prototypu. V příloze práce je uvedena technická dokumentace.
Anotace v angličtině
The diploma thesis focuses on construct process optimization of measuring the weight of milking dairy cows, the so-called mass flow meter. The initial proposal, development and testing in laboratories in restricted working circumstances of the aforementioned machine were done by employees of the Department of agricultural, machinery and services at the Faculty of Agriculture. Based on the evidence provided by them to the author of this paper, there were suggestions that would make the overall functionality more effective from the constructional perspective. The author analysed the suggestions in detail and based on his creativity he recommended adjustments.
Models of individual facility components were made with help of CAD 3D computer modelling in the free student version of SolidWorks program. Consequently, they were printed using the 3D printer, constructed and tested in laboratories.
The diploma paper consists of literary recherche from the milking field, welfare milch cow, measuring the weight of milking dairy cows, CAD 3D modelling and 3D print. The practical part includes the working process of creating, model construction, consequent laboratory testing and prototype functionality. Technical documentation is enclosed.
Klíčová slova
automatizace dojení, měření hmotnosti nádoje, 3D modelování, CAD, 3D tisk
Klíčová slova v angličtině
milking automatization, measuring the weight of milking dairy cows, 3D modelling, CAD, 3D print
Rozsah průvodní práce
57 s. (92 273 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá optimalizací konstrukčního řešení zařízení pro měření hmotnosti nádoje dojných krav tzv. hmotnostního průtokoměru. Prvotní návrh, vývoj a testování v laboratorních a poloprovozních podmínkách zmíněného přístroje bylo provedeno pracovníky Katedry dopravní a manipulační techniky zemědělské fakulty. Na základě zjištěných poznatků byly autorovi práce výše zmíněnými pracovníky sděleny podněty, které by z konstrukčního hlediska zefektivnili celkovou funkčnost přístroje. Tyto podněty autor detailně analyzoval a na základě své tvůrčí činnosti navrhl k úpravě.
Modely jednotlivých komponent zařízení byly vytvořeny za pomoci CAD 3D počítačového modelování v programu SolidWorks v bezplatné studentské verzi. Následně byly vytištěny na 3D tiskárně, sestaveny a testovány v laboratorních podmínkách.
Diplomová práce je tvořena literární rešerší z oblasti dojení, welfare dojnic, měřením hmotnosti nádoje, CAD 3D modelováním a 3D tiskem. Praktická část obsahuje pracovní postup tvorby a sestavení modelu a následné laboratorní testování funkčnosti prototypu. V příloze práce je uvedena technická dokumentace.
Anotace v angličtině
The diploma thesis focuses on construct process optimization of measuring the weight of milking dairy cows, the so-called mass flow meter. The initial proposal, development and testing in laboratories in restricted working circumstances of the aforementioned machine were done by employees of the Department of agricultural, machinery and services at the Faculty of Agriculture. Based on the evidence provided by them to the author of this paper, there were suggestions that would make the overall functionality more effective from the constructional perspective. The author analysed the suggestions in detail and based on his creativity he recommended adjustments.
Models of individual facility components were made with help of CAD 3D computer modelling in the free student version of SolidWorks program. Consequently, they were printed using the 3D printer, constructed and tested in laboratories.
The diploma paper consists of literary recherche from the milking field, welfare milch cow, measuring the weight of milking dairy cows, CAD 3D modelling and 3D print. The practical part includes the working process of creating, model construction, consequent laboratory testing and prototype functionality. Technical documentation is enclosed.
Klíčová slova
automatizace dojení, měření hmotnosti nádoje, 3D modelování, CAD, 3D tisk
Klíčová slova v angličtině
milking automatization, measuring the weight of milking dairy cows, 3D modelling, CAD, 3D print
Zásady pro vypracování
\vsp{2 cm}
Teoretická část:
Produkce mléka
Technologie dojení
Welfare a hygiena dojení
Měření hmotnosti nádoje
CAD 3D modelování
FDM/FFF 3D tisk
Praktická část:
Tvorba 3D modelu zařízení pro měření hmotnosti dojeného mléka
Parametry 3D výtisku zařízení pro měření hmotnosti dojeného mléka
Experimentální část:
Ověření zařízení v provozu
\vsp{3 cm}
Zásady pro vypracování
\vsp{2 cm}
Teoretická část:
Produkce mléka
Technologie dojení
Welfare a hygiena dojení
Měření hmotnosti nádoje
CAD 3D modelování
FDM/FFF 3D tisk
Praktická část:
Tvorba 3D modelu zařízení pro měření hmotnosti dojeného mléka
Parametry 3D výtisku zařízení pro měření hmotnosti dojeného mléka
Experimentální část:
Ověření zařízení v provozu
\vsp{3 cm}
Seznam doporučené literatury
1. BOUŠKA, J. (2006): Chov dojeného skotu. Praha: Profi Press. ISBN 80-867-2616-9.
2. MOTYČKA, J. (2010): Ekonomika chovu dojeného skotu v EU: Užitkovost a efektivita výroby mléka. 21. vyd. Zemědělec.
3. DOLEŽAL, O. a kol.(2000): Mléko, dojení, dojírny. Praha: Agrospoj.
4. SAMKOVÁ, E. (2012): Mléko: produkce a kvalita: Milk: production and quality: vědecká monografie. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta. ISBN 978-80-7394-383-7.
5. KADLEC, K. M. KMÍNEK a P. KADLEC. (2017): Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Ostrava: Key Publishing. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-283-9.
6. VOŘÍŠKOVÁ, J. (2001): Etologie hospodářských zvířat. České Budějovice: Jihočeská univerzita. ISBN 80-7040-513-9.
7. ŠOCH, M. (2005): Vliv prostředí na vybrané ukazatele pohody skotu: Effect of environment on selected indices of cattle welfare = L'influence de l'environnement sur les indices choisis du bien-etre du bétail = Der Einfluß der Umgebung auf bestimmte Parameter des Wohlbefindens des Rindviehs = Vlijanije okruženija na izbrannyje pokazateli spokojnosti skota. České Budějovice: Jihočeská univerzita. ISBN 80-7040-742-5.
8. Mattachini, G., Riva, E., Provolo, G. (2011): Thelying and standing activity indices of dairy cows in free-stall housing. Applied Animal Behaviour Science 129, 18-27
9. MACHÁLEK, A. (2011): Analýza a metodika hodnocení interakcí systému člověk - zvíře - robot na farmách dojnic: [certifikovaná metodika]. Praha: Výzkumný ústav zemědělské techniky. ISBN 978-80-86884-63-9.
Seznam doporučené literatury
1. BOUŠKA, J. (2006): Chov dojeného skotu. Praha: Profi Press. ISBN 80-867-2616-9.
2. MOTYČKA, J. (2010): Ekonomika chovu dojeného skotu v EU: Užitkovost a efektivita výroby mléka. 21. vyd. Zemědělec.
3. DOLEŽAL, O. a kol.(2000): Mléko, dojení, dojírny. Praha: Agrospoj.
4. SAMKOVÁ, E. (2012): Mléko: produkce a kvalita: Milk: production and quality: vědecká monografie. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta. ISBN 978-80-7394-383-7.
5. KADLEC, K. M. KMÍNEK a P. KADLEC. (2017): Měření a řízení chemických, potravinářských a biotechnologických procesů. Ostrava: Key Publishing. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-283-9.
6. VOŘÍŠKOVÁ, J. (2001): Etologie hospodářských zvířat. České Budějovice: Jihočeská univerzita. ISBN 80-7040-513-9.
7. ŠOCH, M. (2005): Vliv prostředí na vybrané ukazatele pohody skotu: Effect of environment on selected indices of cattle welfare = L'influence de l'environnement sur les indices choisis du bien-etre du bétail = Der Einfluß der Umgebung auf bestimmte Parameter des Wohlbefindens des Rindviehs = Vlijanije okruženija na izbrannyje pokazateli spokojnosti skota. České Budějovice: Jihočeská univerzita. ISBN 80-7040-742-5.
8. Mattachini, G., Riva, E., Provolo, G. (2011): Thelying and standing activity indices of dairy cows in free-stall housing. Applied Animal Behaviour Science 129, 18-27
9. MACHÁLEK, A. (2011): Analýza a metodika hodnocení interakcí systému člověk - zvíře - robot na farmách dojnic: [certifikovaná metodika]. Praha: Výzkumný ústav zemědělské techniky. ISBN 978-80-86884-63-9.