Informace o kvalifikační práci Změny tělesné kompozice vyvolané cílenou silově dynamickou pohybovou aktivitou při saturaci organismu omega 3 mastnými kyselinami.
Tato diplomová práce se zabývá omega-3 mastnými kyselinami a jejich vlivem na změnu tělesné kompozice při cílené silově dynamické aktivitě u subjektů. Cílem je zmapovat a zjistit, zda se zvýšená konzumace Omega-3 může podílet při přeměně kompozice těla. Teoretická část práce je rozdělena na tři hlavní části. První se věnuje tělesné kompozici, historii tělesné typologie a obezitou. V druhé části se pojednává o samotném pohybu člověka, pohybových aktivitách, aerobním a anaerobním pásmu, svalové síle, hypertrofii a tréninku jako takovému. Poslední kapitola rozebírá tuky, přesněji hlavně mastné kyseliny Omega 3 a její zdroje a výhody pro lidský organismus. Samotný výzkum probíhal pod záštitou 4měsíčního intervenčního programu, který všichni probandi po dobu výzkumu plnili. Přesněji byli hned na začátku probandi kategorizovány do 2 skupin, z nichž jedna navíc k dodržování intervenčního programu dostala a užívala doplněk stravy OPTI OMEGA3. Probandi byli na začátku a na konci výzkumu zmonitorováni pomocí multifrekvenční segmentové bioelektrické impedanční analýzy na přístroji In Body 770 který nám na konci mohl zmapovat změny v tělesné konstituci účastníků.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with omega-3 fatty acids and their effect on the change of body composition during targeted force-dynamic activity in subjects. The aim is to map and determine whether increased consumption of Omega-3 may be involved in the transformation of body. The theoretical part is divided into three parts. The first deals with body composition and body typology. The second part deals with movement, physical activities, aerobic and anaerobic zones, hypertrophy, and training. The last chapter discusses fats, more precisely mainly Omega 3 fatty acids and its sources and benefits for the human body. The research took place under the auspices of a 4-month intervention program, which all probands implemented during the research. More precisely, at the very beginning, the probands were categorized into 2 groups, one of which, in addition to adhering to the intervention program, received and used the OPTI OMEGA3 food supplement. At the beginning of the research, the probands were monitored using multifrequency segmental bioelectric impedance analysis on an In Body 770 instrument, which could map the changes in the physical constitution of the participants.
omega 3 acids, body recomposition, agility and strength training
Rozsah průvodní práce
78 s. (94 474 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá omega-3 mastnými kyselinami a jejich vlivem na změnu tělesné kompozice při cílené silově dynamické aktivitě u subjektů. Cílem je zmapovat a zjistit, zda se zvýšená konzumace Omega-3 může podílet při přeměně kompozice těla. Teoretická část práce je rozdělena na tři hlavní části. První se věnuje tělesné kompozici, historii tělesné typologie a obezitou. V druhé části se pojednává o samotném pohybu člověka, pohybových aktivitách, aerobním a anaerobním pásmu, svalové síle, hypertrofii a tréninku jako takovému. Poslední kapitola rozebírá tuky, přesněji hlavně mastné kyseliny Omega 3 a její zdroje a výhody pro lidský organismus. Samotný výzkum probíhal pod záštitou 4měsíčního intervenčního programu, který všichni probandi po dobu výzkumu plnili. Přesněji byli hned na začátku probandi kategorizovány do 2 skupin, z nichž jedna navíc k dodržování intervenčního programu dostala a užívala doplněk stravy OPTI OMEGA3. Probandi byli na začátku a na konci výzkumu zmonitorováni pomocí multifrekvenční segmentové bioelektrické impedanční analýzy na přístroji In Body 770 který nám na konci mohl zmapovat změny v tělesné konstituci účastníků.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with omega-3 fatty acids and their effect on the change of body composition during targeted force-dynamic activity in subjects. The aim is to map and determine whether increased consumption of Omega-3 may be involved in the transformation of body. The theoretical part is divided into three parts. The first deals with body composition and body typology. The second part deals with movement, physical activities, aerobic and anaerobic zones, hypertrophy, and training. The last chapter discusses fats, more precisely mainly Omega 3 fatty acids and its sources and benefits for the human body. The research took place under the auspices of a 4-month intervention program, which all probands implemented during the research. More precisely, at the very beginning, the probands were categorized into 2 groups, one of which, in addition to adhering to the intervention program, received and used the OPTI OMEGA3 food supplement. At the beginning of the research, the probands were monitored using multifrequency segmental bioelectric impedance analysis on an In Body 770 instrument, which could map the changes in the physical constitution of the participants.
omega 3 acids, body recomposition, agility and strength training
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Pozitivní vliv silově dynamických pohybových aktivit na lidské zdraví je nesporný, a to jak ve formování tělesné konstituce zvýšením objemu aktivní svalové hmoty, tak v posílení obecné odolnosti k atakům na organismus z vnějšího prostředí. Je možné zvýšit efekt silově dynamického tréninku na zvýšení objemu svalové hmoty pomocí aplikace omega 3 mastnými kyselinami?\\
Cíl práce:\\
Zjistit efektivitu aplikace omega 3 mastných kyselin na vývoj změn v objemu svalové hmoty při silově dynamickém tréninku.\\
Postup řešení - metody:\\
Monitoring změn v tělesné konstituci pomocí multifrekvenční segmentové bioelektrické impedanční analýzy na přístroji In Body 770 ve stanovené časové periodě.\\
Výzkumný soubor:\\
Soubor probandů, u kterých bude předpoklad zaznamenatelné změny v tělesné konstituci ve vymezeném časovém období.\\
Využití výsledků:\\
Publikace, podpora grantového projektu\\
Specializace v disciplině: Výživa a zdravý životní styl\\
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Pozitivní vliv silově dynamických pohybových aktivit na lidské zdraví je nesporný, a to jak ve formování tělesné konstituce zvýšením objemu aktivní svalové hmoty, tak v posílení obecné odolnosti k atakům na organismus z vnějšího prostředí. Je možné zvýšit efekt silově dynamického tréninku na zvýšení objemu svalové hmoty pomocí aplikace omega 3 mastnými kyselinami?\\
Cíl práce:\\
Zjistit efektivitu aplikace omega 3 mastných kyselin na vývoj změn v objemu svalové hmoty při silově dynamickém tréninku.\\
Postup řešení - metody:\\
Monitoring změn v tělesné konstituci pomocí multifrekvenční segmentové bioelektrické impedanční analýzy na přístroji In Body 770 ve stanovené časové periodě.\\
Výzkumný soubor:\\
Soubor probandů, u kterých bude předpoklad zaznamenatelné změny v tělesné konstituci ve vymezeném časovém období.\\
Využití výsledků:\\
Publikace, podpora grantového projektu\\
Specializace v disciplině: Výživa a zdravý životní styl\\
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. Praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7.\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. Praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton.\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.