: Tématem předkládané diplomové práce je Analýza spotřeby a druhového zastoupení zeleniny jako zdroje alimentárních antioxidantů v systému školního stravování u žáků základních škol a návrh možnosti zlepšení limitních ukazatelů. Úkolem této diplomové práce je zjistit, jestli školní jídelny zvládají úspěšně plnit normu spotřebního koše a výživových norem pro školní stravování v komoditě zeleniny a jaké druhy zeleniny školní jídelny nejvíce využívají. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou popsány témata týkající se systému školního stravování od historie až po současnost, dále legislativy školního stravování, výživové hodnoty stravování v rámci celé naší republiky a stručné charakteristiky zeleniny. Kapitola Spotřební koš seznamuje s výživovými normami školního stravování, finančními limity pro nákup potravin, plněním spotřebního koše nutričního doporučení a s metodami pro sestavení spotřebního koše. Poslední kapitola teoretické části se zabývá různými specifiky zeleniny a jaké obsahuje vitamíny a minerální látky. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky plnění spotřebního koše v komoditě zeleniny dle normy o školním stravování. Také jsou zde vyhodnoceny výsledky průměrného obsahu zeleniny v rámci jednoho oběda. Ve výsledcích je vyhodnocena skutečná a průměrná denní spotřeba zeleniny.
Anotace v angličtině
The topic of the submitted diploma thesis is the Analysis of consumption and species representation of vegetables as a source of alimentary antioxidants in the primary school pupils´ catering system of pupils and a proposal of a possibility of the limit indicators´ improvement. The task of this diploma thesis was to find out whether school canteens manage to successfully meet the standard of the consumer basket and nutritional standards set for school meals in the commodity of vegetables and to find out which types of vegetables are used the most in school canteens. The thesis contains two parts. The theoretical part describes the topics related to the school catering system through the history to the present days, school catering legislation, the nutritional values of catering in our country and brief characteristics of vegetables. The chapter Consumer Basket gets us acquainted with: nutritional standards for school catering, financial limits for the food purchase, compliance with the Consumer Basket nutritional recommendations and consumer basket´s compilation methods. The last chapter of the theoretical part deals with various specifics of vegetables and the content of different kinds of vitamins and minerals. The practical part evaluates the results filling the consumer basket in the commodity of vegetables according to the standard focusing on school catering. The results examine the average vegetable content within one lunch. The results also review the actual and average daily consumption of vegetables.
Klíčová slova
školní stravování, spotřební koš, pestrost, výživová doporučení, legislativa stravování, zelenina, nutriční hodnoty zeleniny, spotřeba zeleniny, možnosti zvyšování spotřeby zeleniny.
Klíčová slova v angličtině
school meals, consumer basket, food variety, dietary guidelines, catering legislation, vegetables, nutrition characteristics of the vegetable, vegetable consumption, possibilities of increasing vegetable consumption.
Rozsah průvodní práce
59 s. ( 63 183 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
: Tématem předkládané diplomové práce je Analýza spotřeby a druhového zastoupení zeleniny jako zdroje alimentárních antioxidantů v systému školního stravování u žáků základních škol a návrh možnosti zlepšení limitních ukazatelů. Úkolem této diplomové práce je zjistit, jestli školní jídelny zvládají úspěšně plnit normu spotřebního koše a výživových norem pro školní stravování v komoditě zeleniny a jaké druhy zeleniny školní jídelny nejvíce využívají. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou popsány témata týkající se systému školního stravování od historie až po současnost, dále legislativy školního stravování, výživové hodnoty stravování v rámci celé naší republiky a stručné charakteristiky zeleniny. Kapitola Spotřební koš seznamuje s výživovými normami školního stravování, finančními limity pro nákup potravin, plněním spotřebního koše nutričního doporučení a s metodami pro sestavení spotřebního koše. Poslední kapitola teoretické části se zabývá různými specifiky zeleniny a jaké obsahuje vitamíny a minerální látky. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky plnění spotřebního koše v komoditě zeleniny dle normy o školním stravování. Také jsou zde vyhodnoceny výsledky průměrného obsahu zeleniny v rámci jednoho oběda. Ve výsledcích je vyhodnocena skutečná a průměrná denní spotřeba zeleniny.
Anotace v angličtině
The topic of the submitted diploma thesis is the Analysis of consumption and species representation of vegetables as a source of alimentary antioxidants in the primary school pupils´ catering system of pupils and a proposal of a possibility of the limit indicators´ improvement. The task of this diploma thesis was to find out whether school canteens manage to successfully meet the standard of the consumer basket and nutritional standards set for school meals in the commodity of vegetables and to find out which types of vegetables are used the most in school canteens. The thesis contains two parts. The theoretical part describes the topics related to the school catering system through the history to the present days, school catering legislation, the nutritional values of catering in our country and brief characteristics of vegetables. The chapter Consumer Basket gets us acquainted with: nutritional standards for school catering, financial limits for the food purchase, compliance with the Consumer Basket nutritional recommendations and consumer basket´s compilation methods. The last chapter of the theoretical part deals with various specifics of vegetables and the content of different kinds of vitamins and minerals. The practical part evaluates the results filling the consumer basket in the commodity of vegetables according to the standard focusing on school catering. The results examine the average vegetable content within one lunch. The results also review the actual and average daily consumption of vegetables.
Klíčová slova
školní stravování, spotřební koš, pestrost, výživová doporučení, legislativa stravování, zelenina, nutriční hodnoty zeleniny, spotřeba zeleniny, možnosti zvyšování spotřeby zeleniny.
Klíčová slova v angličtině
school meals, consumer basket, food variety, dietary guidelines, catering legislation, vegetables, nutrition characteristics of the vegetable, vegetable consumption, possibilities of increasing vegetable consumption.
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Zelenina jako významný zdroj nepostradatelných složek výživy je dlouhodobě v naší výživě deficitní. V souladu s vědeckými poznatky je náprava možná vytvářením potřebných stravovacích návyků u dětí, které pak přetrvávají v dospělém věku. Objektivně racionální stravovací návyky a chuťové preference je možné vytvořit vhodnou skladbou typů zeleniny v kontextu s pozitivní motivací, která je postavena na spolupráci rodiny/škola.\\
Cíl práce:\\
Analýza spotřeby a škála druhového zastoupení zeleniny v systému školního stravování.\\
Vyhodnocení reálného stavu spotřeby zeleniny a porovnání s obecnými referencemi.\\
Postup řešení - metody:\\
Na základě retrospektivní analýzy dat sestavit, ve spolupráci s vedením vybrané školní jídelny, realizovatelný návrh na zvýšení spotřeby zeleniny, který bude modelován pomocí objektivních ukazatelů spotřebního koše.\\
Výzkumný soubor:\\
Školní jídelny\\
Využití výsledků:\\
Ověřený projekt zvýšení příjmu zeleniny bude připraven k doporučení a širšímu využití v systému školního stravování.\\
Specializace v disciplině: Výživa dětí, zdravý životní styl\\
Zásady pro vypracování
Problém:\\
Zelenina jako významný zdroj nepostradatelných složek výživy je dlouhodobě v naší výživě deficitní. V souladu s vědeckými poznatky je náprava možná vytvářením potřebných stravovacích návyků u dětí, které pak přetrvávají v dospělém věku. Objektivně racionální stravovací návyky a chuťové preference je možné vytvořit vhodnou skladbou typů zeleniny v kontextu s pozitivní motivací, která je postavena na spolupráci rodiny/škola.\\
Cíl práce:\\
Analýza spotřeby a škála druhového zastoupení zeleniny v systému školního stravování.\\
Vyhodnocení reálného stavu spotřeby zeleniny a porovnání s obecnými referencemi.\\
Postup řešení - metody:\\
Na základě retrospektivní analýzy dat sestavit, ve spolupráci s vedením vybrané školní jídelny, realizovatelný návrh na zvýšení spotřeby zeleniny, který bude modelován pomocí objektivních ukazatelů spotřebního koše.\\
Výzkumný soubor:\\
Školní jídelny\\
Využití výsledků:\\
Ověřený projekt zvýšení příjmu zeleniny bude připraven k doporučení a širšímu využití v systému školního stravování.\\
Specializace v disciplině: Výživa dětí, zdravý životní styl\\
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7\\
MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\\\\\
SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav.\\
Dostupné z https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\
SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\
Seznam doporučené literatury
ARNDT, M. (2009). Vaříme pro děti. Praha: Grada. 1. Vyd. 254 s. ISBN 978-80-247-2753-0.\\
BRÁT, J. (2014). Řepkový olej jako součást výživových doporučení. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. 33 s. ISBN 978-80-87065-54-9.\\
BUCHTOVÁ, J. (2014). Situační výhledová zpráva zelenina. Praha: Ministerstvo zemědělství. Odbor rostlinných komodit. 1. vyd. 66s. ISBN 978-807434-258-5.\\
DOSTÁLOVÁ, J. (2014). Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi. 1. vyd. 58 s. ISBN 978-80-903820-8-4.\\
DOSTÁLOVÁ, J., DOLEŽAL M. (2014). Výživové hodnocení tuků a olejů nejčastěji používaných v České republice. Výživa a potraviny, roč. 69. č.3 s. 66-67.\\
HEIMER, J., MAROVÁ, I. (2007). Množství antioxidantů a antioxidační kapacita vybraných druhů potravin. Výživa a potraviny. roč. 62 č. 6 s. 149-150.\\
HŘEBÍČKOVÁ, Š. (2009). Antioxidanty a volné radikály: rozdělení, jejich kapacita a aktivita. Výživa a potraviny. roč. 64. č. 2. s. 30-32.\\
JANÁKOVÁ, L. (2008). Školní stravování v ČR a zahraničí. Brno Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, agronomická fakulta, ústav technologie potravin.\\
KOPEC, K. (2010) Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. 1. vyd. 168. s ISBN 978-80-247-2845-2.\\
KOPEC, K. (2010). Zelenina ve výživě člověka. Praha: Grada. s. 168. ISBN 978-80-247-6604-1.\\
KVASNIČKOVÁ, A. (2000). Potravinářství IV. : Přírodní antioxidanty v potravinách. Praha: ÚZPI. ISBN 80-7271-003-6.\\
MELOUN, M., MILITKÝ, J. (2004). Statistická analýza experimentálních dat. Praha: Academia. ISBN 80-200-1254-0.\\
MOUDRÝ, J., STRAŠIL, Z. (1999). Pěstování alternativních plodin: (učební texty). České Budějovice: Jihočeská univerzita, zemědělská fakulta. 1. vyd. 165 s. ISBN 80-704-0383-7\\
MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdraví výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton. s. 99. ISBN 80-7254-421-7.\\
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (2007). Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, ISBN 9788070804681\\
PITERKOVÁ, J., TOMÁNKOVÁ, K., LUHOVÁ, L., PETŘIVALSKÝ, M., PEČ, P. (2005). Oxidativní stres: lokalizace tvorby aktivních forem kyslíku a jejich degradace v rostlinném organismu. Chemické listy. roč. 99. č.5. s. 455-466.\\
POKORNÝ, J. (2001). Antioxidanty v potravinách a ve výživě. Výživa a potraviny. roč. 56. č. 2. s. 39-40.\\
POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. (1996). Luštěniny-jejich složení a výživová hodnota. Výživa a potraviny. roč. 51. č. 5, s 133-135.\\
RACEK, J. (2003) Oxidační stres a možnosti jeho ovlivnění. praha. Galén. s. 92. ISBN 80-7262-231-5.\\
Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. (2011). 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu. 192 s. ISBN 978-80-254-6987-3.\\
ROKYTA, R., HOLEČEK, V. (2006). Volné radikály: v nemoci, které nelze ovlivnit antioxidanty. Vesmír. roč. 85. č. 10. s. 617-619.\\\\\\
SEIDLOVÁ, A. (2003). Stravovací zvyky Čechů. Praha: AV Sociologický ústav.\\
Dostupné z https://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c2/a346/f9/100258s_or30825.pdf.\\
SOBOTKA, L. (2004). Výživa v intenzivní péči - Basic nutrition. Galén (učebnice vnitřního lékařství)\\
SUCHARDA, P. (1995). Klinická dietologie. Část II. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.\\
SVAČINA, Š. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada\\
SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietologický slovník. Praha: Triton\\
ŠTÍPEK, S. a kol. (2000). Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Praha: Grada. s. 314. ISBN 80-7169-704-4.\\
ZADÁK, Z. (1997). Vybrané kapitoly z metabolismu a výživy.\\
ZAJÍC, T., MRÁZ, J., KOZÁIK, P., ADÁMKOVÁ, V., PICKOVÁ, J. (2012). Maso kapra obecného (cyprinus carpio L.) se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin jako nástroj prevence a rehabilitace kardiovaskulárních onemocnění. Interní medicína. roč. 14. č. 11 s. 437-440.\\