Diplomová práce se zabývá managementem kvality a značkami kvality v oblasti potravinářství, kdy je toto téma řešeno v konkrétní společnosti, a je popsáno jak z pohledu teoretického, tak i praktického. Zabývám se tím, zda produktová certifikace může být významně podpořena systémovou certifikací (certifikovaným systémem managementu kvality). Neboli společnost se systémovou certifikací, která se snaží získat produktovou certifikaci, má větší šanci k udělení produktové certifikace.
Anotace v angličtině
The master thesis deals with quality management and quality labels in the food industry. The topic is solved from a theoretical and practical point of view. This topic is addressed in a specific company. I deal with whether product certification can be significantly supported by system certification (certified quality management system). A company with a system certification, that strives to obtain product certification. It has a better chance of obtaining product certification.
Klíčová slova
management kvality, kvalita, potravinářský průmysl, značky kvality potravin
Diplomová práce se zabývá managementem kvality a značkami kvality v oblasti potravinářství, kdy je toto téma řešeno v konkrétní společnosti, a je popsáno jak z pohledu teoretického, tak i praktického. Zabývám se tím, zda produktová certifikace může být významně podpořena systémovou certifikací (certifikovaným systémem managementu kvality). Neboli společnost se systémovou certifikací, která se snaží získat produktovou certifikaci, má větší šanci k udělení produktové certifikace.
Anotace v angličtině
The master thesis deals with quality management and quality labels in the food industry. The topic is solved from a theoretical and practical point of view. This topic is addressed in a specific company. I deal with whether product certification can be significantly supported by system certification (certified quality management system). A company with a system certification, that strives to obtain product certification. It has a better chance of obtaining product certification.
Klíčová slova
management kvality, kvalita, potravinářský průmysl, značky kvality potravin
Cíl práce:
Práce bude analyzovat řízení kvality ve vybraném potravinářském provozu, zejména s ohledem na postupy HACCP a požadavky základních potravinářských standardů (ISO 22000, BRC apod.). Součástí budou návrhy na optimalizaci řízení.
Metodický postup:
Studium odborné literatury, internetových zdrojů a zpracování literární rešerše
Definování výzkumných otázek, volba postupu a metod řešení
Šetření na úrovni vybraného potravinářského provozu
Formulace návrhů
Závěr
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metody. 4. Analýza a syntéza poznatků z vlastního zkoumání. 5. Vlastní návrhy. 6. Závěr. 7. Seznam literatury. 8. Summary. 9. Přílohy.
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Práce bude analyzovat řízení kvality ve vybraném potravinářském provozu, zejména s ohledem na postupy HACCP a požadavky základních potravinářských standardů (ISO 22000, BRC apod.). Součástí budou návrhy na optimalizaci řízení.
Metodický postup:
Studium odborné literatury, internetových zdrojů a zpracování literární rešerše
Definování výzkumných otázek, volba postupu a metod řešení
Šetření na úrovni vybraného potravinářského provozu
Formulace návrhů
Závěr
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metody. 4. Analýza a syntéza poznatků z vlastního zkoumání. 5. Vlastní návrhy. 6. Závěr. 7. Seznam literatury. 8. Summary. 9. Přílohy.
Seznam doporučené literatury
Častorál, Z. (2015). Management kvality a výkonnosti. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského
Makýš, P., & Šlúch, M. (2016). Systém manažérstva kvality podľa ISO 9001:2015 a jeho interné audity. Žilina: M KREO.
Montgomery, D. C. (2012). Statistical quality control: a modern introduction (7th ed). New York: Wiley
Nenadál, J. (2016). Systémy managementu kvality: co, proč a jak měřit. Praha: Management Press
BRC Global Standard Food Safety Issue 8
ČSN EN ISO 22000 (569600). Systémy managementu bezpečnosti potravin. Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci
IFS Food 6.1
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 45/2010 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby
Seznam doporučené literatury
Častorál, Z. (2015). Management kvality a výkonnosti. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského
Makýš, P., & Šlúch, M. (2016). Systém manažérstva kvality podľa ISO 9001:2015 a jeho interné audity. Žilina: M KREO.
Montgomery, D. C. (2012). Statistical quality control: a modern introduction (7th ed). New York: Wiley
Nenadál, J. (2016). Systémy managementu kvality: co, proč a jak měřit. Praha: Management Press
BRC Global Standard Food Safety Issue 8
ČSN EN ISO 22000 (569600). Systémy managementu bezpečnosti potravin. Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci
IFS Food 6.1
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 45/2010 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby