Náplní této diplomové práce bylo zpracování literárního přehledu k obecnému chovu
japonských křepelek a provedení pokusu s cílem zjistit, zda vybraná kombinace prospěšných bakterií bude mít pozitivní vliv na konverzi krmiva, růst a zdravotní stav
japonských křepelek. Do pokusu bylo zařazeno celkem 79 kusů japonských křepelek
masného typu, z nichž 27 bylo umístěno v pokusných skupinách a zbylých 52 bylo
ve skupinách kontrolních. Těmto skupinám byla po celou dobu odchovu zkrmována
směs značky Energys Křepelka Mini. Ihned po vylíhnutí a dále každých 7 dní byla
všechna zvířata vážena a tato data byla zaznamenána. Během celého pokusu byla
také zaznamenávána data o denní spotřebě krmiva jednotlivých skupin. Ze všech
pořízených dat byly následně vyvozeny výsledky. Bylo prokázáno, že námi zvolená
kombinace probiotik neměla prokazatelný vliv na sledované parametry. Možné důvody těchto výsledků jsou podrobněji rozebrány v kapitole Výsledky a diskuze.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma thesis was to compile a literature review of the general breeding of Japanese quails and to perform an experiment to determine whether a selected combination of beneficial bacteria will have a positive effect on feed conversion,
growth and health of Japanese quails. A total of 79 pieces of Japanese meat-type
quails were included in the experiment, of which 27 were placed in the experimental
groups and the remaining 52 were in the control groups. The Energys Křepelka Mini
brand was fed to these groups throughout the breeding period. Immediately after hatching and every 7 days thereafter, all animals were weighed and these data were recorded. Data on the daily feed consumption of the individual groups were also recorded throughout the experiment. The results were subsequently derived from all
acquired data. It was proved that the combination of probiotics chosen by us did not
have a demonstrable effect on the monitored parameters. Possible reasons for these
results are discussed in more detail in the Results and Discussion chapter.
Náplní této diplomové práce bylo zpracování literárního přehledu k obecnému chovu
japonských křepelek a provedení pokusu s cílem zjistit, zda vybraná kombinace prospěšných bakterií bude mít pozitivní vliv na konverzi krmiva, růst a zdravotní stav
japonských křepelek. Do pokusu bylo zařazeno celkem 79 kusů japonských křepelek
masného typu, z nichž 27 bylo umístěno v pokusných skupinách a zbylých 52 bylo
ve skupinách kontrolních. Těmto skupinám byla po celou dobu odchovu zkrmována
směs značky Energys Křepelka Mini. Ihned po vylíhnutí a dále každých 7 dní byla
všechna zvířata vážena a tato data byla zaznamenána. Během celého pokusu byla
také zaznamenávána data o denní spotřebě krmiva jednotlivých skupin. Ze všech
pořízených dat byly následně vyvozeny výsledky. Bylo prokázáno, že námi zvolená
kombinace probiotik neměla prokazatelný vliv na sledované parametry. Možné důvody těchto výsledků jsou podrobněji rozebrány v kapitole Výsledky a diskuze.
Anotace v angličtině
The aim of this diploma thesis was to compile a literature review of the general breeding of Japanese quails and to perform an experiment to determine whether a selected combination of beneficial bacteria will have a positive effect on feed conversion,
growth and health of Japanese quails. A total of 79 pieces of Japanese meat-type
quails were included in the experiment, of which 27 were placed in the experimental
groups and the remaining 52 were in the control groups. The Energys Křepelka Mini
brand was fed to these groups throughout the breeding period. Immediately after hatching and every 7 days thereafter, all animals were weighed and these data were recorded. Data on the daily feed consumption of the individual groups were also recorded throughout the experiment. The results were subsequently derived from all
acquired data. It was proved that the combination of probiotics chosen by us did not
have a demonstrable effect on the monitored parameters. Possible reasons for these
results are discussed in more detail in the Results and Discussion chapter.
Chov drůbeže pro masnou užitkovost je velmi rozšířeným odvětvím živočišné výroby. Drůbeží maso vykazuje výborné dietetické vlastnosti a jeho příprava je velice snadná. Křepelky jsou mezi drůbeží poněkud nedoceněné. Chov křepelek je poměrně rozšířený mezi malochovateli, ve velkochovech se u nás neuplatňuje. Křepelka přitom poskytuje velice kvalitní maso i vysokou produkci vajec. Velmi krátký reprodukční cyklus a rychlá růstová schopnost, umožňuje vysokou produkci na malé ploše za krátký časový interval. Je poněkud nešťastné, že tento potenciál u nás není využit. Při správném použití poznatků, které o výživě drůbeže máme, můžeme docílit velice dobrých výsledků masné užitkovosti a obohatit tak náš trh o kvalitní křepelčí maso.
Cílem práce je vyhodnotit vliv krmných aditiv na konverzi živin a hmotnostní přírůstky masných křepelek.
V chovné stanici vytvoříte pokusné a kontrolní skupiny křepelek, kterým budete předkládat krmná aditiva s předpokládaným vlivem na zvýšení konverze živin, ovlivnění hmotnostních přírůstků a zlepšení zdravotního stavu.
Výsledky porovnáte mezi pokusnými skupinami navzájem a zároveň s kontrolní skupinou.
Do vyhodnocení zahrnete zootechnické a veterinární informace o výsledcích chovu jednotlivých sledovaných skupin.
Zjištěné ukazatele zpracujete do tabulek a grafů, statisticky vyhodnotíte a z výsledků vyvodíte závěry a doporučení pro chov křepelek.
Zásady pro vypracování
Chov drůbeže pro masnou užitkovost je velmi rozšířeným odvětvím živočišné výroby. Drůbeží maso vykazuje výborné dietetické vlastnosti a jeho příprava je velice snadná. Křepelky jsou mezi drůbeží poněkud nedoceněné. Chov křepelek je poměrně rozšířený mezi malochovateli, ve velkochovech se u nás neuplatňuje. Křepelka přitom poskytuje velice kvalitní maso i vysokou produkci vajec. Velmi krátký reprodukční cyklus a rychlá růstová schopnost, umožňuje vysokou produkci na malé ploše za krátký časový interval. Je poněkud nešťastné, že tento potenciál u nás není využit. Při správném použití poznatků, které o výživě drůbeže máme, můžeme docílit velice dobrých výsledků masné užitkovosti a obohatit tak náš trh o kvalitní křepelčí maso.
Cílem práce je vyhodnotit vliv krmných aditiv na konverzi živin a hmotnostní přírůstky masných křepelek.
V chovné stanici vytvoříte pokusné a kontrolní skupiny křepelek, kterým budete předkládat krmná aditiva s předpokládaným vlivem na zvýšení konverze živin, ovlivnění hmotnostních přírůstků a zlepšení zdravotního stavu.
Výsledky porovnáte mezi pokusnými skupinami navzájem a zároveň s kontrolní skupinou.
Do vyhodnocení zahrnete zootechnické a veterinární informace o výsledcích chovu jednotlivých sledovaných skupin.
Zjištěné ukazatele zpracujete do tabulek a grafů, statisticky vyhodnotíte a z výsledků vyvodíte závěry a doporučení pro chov křepelek.
Seznam doporučené literatury
AINSWORTH S. J. et al.: Developmental stages of the Japanese quail. Journal of Anatomy, 2010, 216(1), pp. 3-15.
AKSU, T. et al.: Effect of thyme oil (Thymbra spicata l. Var. Spicata) on meat quality in Japanese quails. European Poultry Science. 2014, 78, pp. 6.
DRAWNS, Glenn: Chov drůbeže. Praha: Knižní klub, 2014. ISBN 987-80-242-4212-5.
SANTOS, T. C. et al.: Production and reproduction of egg- and meat-type quails reared in different group sizes. Brazilian Journal of Poultry Science. 2011, 13(1), pp. 9-14.
SARTOWSKA, K. et al.: The impact of genetically modified plants in the diet of Japanese quails on performance traits and the nutritional value of meat and eggs - preliminary results. Arch.Geflügelk, 2012, 76(2), pp. 140-144.
ZELENKA, Jiří. Výživa a krmení drůbeže. Olomouc: Agriprint, 2014. ISBN 978-80-87091-53-1.
Seznam doporučené literatury
AINSWORTH S. J. et al.: Developmental stages of the Japanese quail. Journal of Anatomy, 2010, 216(1), pp. 3-15.
AKSU, T. et al.: Effect of thyme oil (Thymbra spicata l. Var. Spicata) on meat quality in Japanese quails. European Poultry Science. 2014, 78, pp. 6.
DRAWNS, Glenn: Chov drůbeže. Praha: Knižní klub, 2014. ISBN 987-80-242-4212-5.
SANTOS, T. C. et al.: Production and reproduction of egg- and meat-type quails reared in different group sizes. Brazilian Journal of Poultry Science. 2011, 13(1), pp. 9-14.
SARTOWSKA, K. et al.: The impact of genetically modified plants in the diet of Japanese quails on performance traits and the nutritional value of meat and eggs - preliminary results. Arch.Geflügelk, 2012, 76(2), pp. 140-144.
ZELENKA, Jiří. Výživa a krmení drůbeže. Olomouc: Agriprint, 2014. ISBN 978-80-87091-53-1.