Informace o kvalifikační práci Porovnání stravovacích návyků žáků 9. ročníku, kteří jsou členy Regionální fotbalové akademie, a žáků 9. ročníku běžných tříd na základní škole
- Pro tuto VŠKP nejsou definovány žádné údaje, u kterých by bylo požadováno jejich vyplnění.
Hlavní téma
Porovnání stravovacích návyků žáků 9. ročníku, kteří jsou členy Regionální fotbalové akademie, a žáků 9. ročníku běžných tříd na základní škole
Hlavní téma v angličtině
The comparison of eating habits of students in 9th class who are the members of Regional Football Academy and students in 9th standard class of primary school
Název dle studenta
Porovnání stravovacích návyků žáků 9. ročníku, kteří jsou členy Regionální fotbalové akademie, a žáků 9. ročníku běžných tříd na základní škole
Název dle studenta v angličtině
Comparison of the eating habits of 9th grade students, members of the Regional Football Academy and 9th grade students in regular classes at elementary school
Práce se zabývá porovnáním stravovacích návyků žáků 9. ročníku, kteří jsou členy Regionální fotbalové akademie, a žáků 9. ročníku běžných tříd na základní škole. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké jsou skutečné stravovací návyky žáků 9. ročníku, kteří jsou členy RFA, a porovnat je se stravovacími návyky žáků 9. ročníku běžných tříd základní školy. Práce je rozdělena do pěti kapitol, které zahrnují úvod i závěr. První a druhá část práce jsou tvořeny na základě teoretických poznatků pomocí rešerše odborné literatury zaměřené na dané vývojové období a na stravovací návyky. Třetí část představuje Regionální fotbalovou akademii jako projekt Fotbalové asociace České republiky. Čtvrtá část je zaměřena na realizaci pilotního šetření mezi cílovými skupinami a je zde uveden rozhovor s fyzioterapeutem RFA. Poslední kapitola obsahuje shrnutí a diskuzi výsledků.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the comparison of eating habits of 9th grade students who are members of the Regional Football Academy and 9th grade students of regular classes at elementary school. The aim of the thesis is to find out the actual eating habits of 9th grade students who are members of the RFA and to compare them with the eating habits of 9th grade students in regular classes at elementary school. The thesis is divided into five chapters, which include an introduction and a conclusion. The first and second part of the thesis are based on theoretical knowledge through literature research of the developmental period and on eating habits. The third part presents the Regional Football Academy as a project of the Football Association of the Czech Republic. The fourth part focuses on the implementation of a pilot investigation among the target groups and an interview with a physiotherapist of the RFA is presented. The last section contains the summary of the thesis and discussion of the results.
Práce se zabývá porovnáním stravovacích návyků žáků 9. ročníku, kteří jsou členy Regionální fotbalové akademie, a žáků 9. ročníku běžných tříd na základní škole. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké jsou skutečné stravovací návyky žáků 9. ročníku, kteří jsou členy RFA, a porovnat je se stravovacími návyky žáků 9. ročníku běžných tříd základní školy. Práce je rozdělena do pěti kapitol, které zahrnují úvod i závěr. První a druhá část práce jsou tvořeny na základě teoretických poznatků pomocí rešerše odborné literatury zaměřené na dané vývojové období a na stravovací návyky. Třetí část představuje Regionální fotbalovou akademii jako projekt Fotbalové asociace České republiky. Čtvrtá část je zaměřena na realizaci pilotního šetření mezi cílovými skupinami a je zde uveden rozhovor s fyzioterapeutem RFA. Poslední kapitola obsahuje shrnutí a diskuzi výsledků.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the comparison of eating habits of 9th grade students who are members of the Regional Football Academy and 9th grade students of regular classes at elementary school. The aim of the thesis is to find out the actual eating habits of 9th grade students who are members of the RFA and to compare them with the eating habits of 9th grade students in regular classes at elementary school. The thesis is divided into five chapters, which include an introduction and a conclusion. The first and second part of the thesis are based on theoretical knowledge through literature research of the developmental period and on eating habits. The third part presents the Regional Football Academy as a project of the Football Association of the Czech Republic. The fourth part focuses on the implementation of a pilot investigation among the target groups and an interview with a physiotherapist of the RFA is presented. The last section contains the summary of the thesis and discussion of the results.
Zvolená bakalářská práce se zabývá problematikou stravovacích návyků mladých sportovců a jejich vrstevníků, kteří ale nejsou pod odborným dohledem trenérů, výživových poradců a fyzioterapeuta. Zaměřím se na všeobecné doporučené výživové hodnoty a v praktické části porovnám skutečné stravovací návyky žáků 9. ročníku stejné základní školy právě s ohledem na jejich sportovní zaměření. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké jsou skutečné stravovací návyky žáků 9. ročníku, kteří jsou členy Regionální fotbalové akademie, a porovnat je se stravovacími návyky žáků 9. ročníku běžných tříd základní školy. V závěru porovnám teoretické informace získané z použité odborné literatury se zjištěnými fakty získanými z dotazníkového šetření.
Zásady pro vypracování
Zvolená bakalářská práce se zabývá problematikou stravovacích návyků mladých sportovců a jejich vrstevníků, kteří ale nejsou pod odborným dohledem trenérů, výživových poradců a fyzioterapeuta. Zaměřím se na všeobecné doporučené výživové hodnoty a v praktické části porovnám skutečné stravovací návyky žáků 9. ročníku stejné základní školy právě s ohledem na jejich sportovní zaměření. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké jsou skutečné stravovací návyky žáků 9. ročníku, kteří jsou členy Regionální fotbalové akademie, a porovnat je se stravovacími návyky žáků 9. ročníku běžných tříd základní školy. V závěru porovnám teoretické informace získané z použité odborné literatury se zjištěnými fakty získanými z dotazníkového šetření.
Seznam doporučené literatury
CLARK, Nancy. Sportovní výživa: [obsahuje 71 receptů pro dobrou kondici a sportovní trénink]. Praha: Grada, 2009. Fitness, síla, kondice. ISBN 978-80-247-2783-7., FOŘT, Petr. Výživa a sport. Praha: Olympia, 1990. Věda pro praxi (Olympia)., DONATH, Rolf a Klaus-Peter SCHÜLER. Výživa sportovců: výživové dávky a jídelníček. Praha: Olympia, 1977. Sport a zdraví. ISBN 27-003-77., FOŘT, Petr. Recepty a výživové tabulky (nejen) pro sportovce. Pardubice: Svět kulturistiky, 2000. ISBN 80-902589-8-0., FOŘT, Petr. Sport a správná výživa: zónová a sacharidová dieta, endorfiny, potravinové doplňky, gainery, volné radikály, energetické zdroje a mnoho dalších informací : téměř 100 receptů na rychlé pokrmy od moučníků po sendviče : kompletní průvodce moderní výživou pro profesionální i rekreační sportovce. Praha: Ikar, 2002. ISBN 80-249-0124-2., KONOPKA, Peter. Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp, 2004. Průvodce sportem. ISBN 80-7232-228-1.
Seznam doporučené literatury
CLARK, Nancy. Sportovní výživa: [obsahuje 71 receptů pro dobrou kondici a sportovní trénink]. Praha: Grada, 2009. Fitness, síla, kondice. ISBN 978-80-247-2783-7., FOŘT, Petr. Výživa a sport. Praha: Olympia, 1990. Věda pro praxi (Olympia)., DONATH, Rolf a Klaus-Peter SCHÜLER. Výživa sportovců: výživové dávky a jídelníček. Praha: Olympia, 1977. Sport a zdraví. ISBN 27-003-77., FOŘT, Petr. Recepty a výživové tabulky (nejen) pro sportovce. Pardubice: Svět kulturistiky, 2000. ISBN 80-902589-8-0., FOŘT, Petr. Sport a správná výživa: zónová a sacharidová dieta, endorfiny, potravinové doplňky, gainery, volné radikály, energetické zdroje a mnoho dalších informací : téměř 100 receptů na rychlé pokrmy od moučníků po sendviče : kompletní průvodce moderní výživou pro profesionální i rekreační sportovce. Praha: Ikar, 2002. ISBN 80-249-0124-2., KONOPKA, Peter. Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp, 2004. Průvodce sportem. ISBN 80-7232-228-1.