Tato práce se zabývá problematikou potravinového odpadu v domácnostech a maloobchodech. Zaměřuje se na příčiny vzniku, možnosti snižování a formy nakládání s tímto odpadem. Součástí práce je provedení výzkumu na úrovni domácností a maloobchodních provozoven. Použité metody se opírají o kvantitativní přístup, jsou provedena dotazníková šetření. Zjištěné výsledky jsou v rámci vyhodnocení výzkumných otázek porovnány s výsledky mezinárodních výzkumů. V závěru práce jsou uvedena doporučení, která by mohla vést ke snížení plýtvání potravinami v domácnostech a maloobchodě.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the issue of food waste in households and retail stores. It focuses on the causes of food waste, possibilities for reduction and ways of dealing with this waste. The work includes research at the level of households and retail establishments. The used methods are based on a quantitative approach, questionnaire surveys are carried out. The obtained results are compared with the results of international research as part of the evaluation of the research questions. At the end of the thesis, there are recommendations that could lead to a reduction of food waste in households and retail.
Tato práce se zabývá problematikou potravinového odpadu v domácnostech a maloobchodech. Zaměřuje se na příčiny vzniku, možnosti snižování a formy nakládání s tímto odpadem. Součástí práce je provedení výzkumu na úrovni domácností a maloobchodních provozoven. Použité metody se opírají o kvantitativní přístup, jsou provedena dotazníková šetření. Zjištěné výsledky jsou v rámci vyhodnocení výzkumných otázek porovnány s výsledky mezinárodních výzkumů. V závěru práce jsou uvedena doporučení, která by mohla vést ke snížení plýtvání potravinami v domácnostech a maloobchodě.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the issue of food waste in households and retail stores. It focuses on the causes of food waste, possibilities for reduction and ways of dealing with this waste. The work includes research at the level of households and retail establishments. The used methods are based on a quantitative approach, questionnaire surveys are carried out. The obtained results are compared with the results of international research as part of the evaluation of the research questions. At the end of the thesis, there are recommendations that could lead to a reduction of food waste in households and retail.
Cíl práce:
Potravinové odpady jsou řešeny v rámci celého potravinového řetězce, od výroby až po konečného spotřebitele. Práce bude konkrétně analyzovat příčiny vzniku, možnosti snižování a formy nakládání s potravinovým odpadem v prostředí maloobchodního prodeje. Další sledovanou oblastí budou potravinové odpady v domácnostech. Předpokládá se šetření na úrovni maloobchodních provozů a spotřebitelský průzkum. Výsledky budou porovnány s výsledky mezinárodních výzkumů.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek.
Zpracování literární rešerše.
Sběr dat.
Vyhodnocení dat.
Návrhy a formulace závěru.
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metody. 4. Analýza a syntéza poznatků z průzkumů. 5. Diskuze. 6. Závěr. 7. Seznam literatury. 8. Summary. 9. Přílohy.
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Potravinové odpady jsou řešeny v rámci celého potravinového řetězce, od výroby až po konečného spotřebitele. Práce bude konkrétně analyzovat příčiny vzniku, možnosti snižování a formy nakládání s potravinovým odpadem v prostředí maloobchodního prodeje. Další sledovanou oblastí budou potravinové odpady v domácnostech. Předpokládá se šetření na úrovni maloobchodních provozů a spotřebitelský průzkum. Výsledky budou porovnány s výsledky mezinárodních výzkumů.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek.
Zpracování literární rešerše.
Sběr dat.
Vyhodnocení dat.
Návrhy a formulace závěru.
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metody. 4. Analýza a syntéza poznatků z průzkumů. 5. Diskuze. 6. Závěr. 7. Seznam literatury. 8. Summary. 9. Přílohy.
Seznam doporučené literatury
Bremsová, E., Stern, K., Voineaová, D., Oliveira, P. (2016). Boj proti plýtvání potravinami: příležitost pro EU jak zlepšit účinné využívání zdrojů v potravinovém řetězci. Lucemburk: Evropský účetní dvůr.
Priefer, C., Jörissen, J., Bräutigam, K. (2013). Technologické možnosti, jak nasytit 10 miliard lidí - Možnosti snížení plýtvání potravinami. Brusel: STOA (Dostupné z https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/join/2013/513515/IPOL-JOIN_ET(2013)513515(SUM01)_CS.pdf).
Retail Food Waste Action Guide (2018). New York: ReFED (Dostupné z https://www.refed.com/downloads/Retail_Guide_Web.pdf ).
Rising to the Food Waste Challenge (2017). Brusel: EuroCommerce (Dostupné z: https://www.eurocommerce.eu/media/134575/Food%20Waste%20Brochure%20-%20final.pdf).
Stenmarck A., Jensen C., Quested T., Moates G. (2016). Estimates of European food waste levels. Stockholm: IVL.
Seznam doporučené literatury
Bremsová, E., Stern, K., Voineaová, D., Oliveira, P. (2016). Boj proti plýtvání potravinami: příležitost pro EU jak zlepšit účinné využívání zdrojů v potravinovém řetězci. Lucemburk: Evropský účetní dvůr.
Priefer, C., Jörissen, J., Bräutigam, K. (2013). Technologické možnosti, jak nasytit 10 miliard lidí - Možnosti snížení plýtvání potravinami. Brusel: STOA (Dostupné z https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/join/2013/513515/IPOL-JOIN_ET(2013)513515(SUM01)_CS.pdf).
Retail Food Waste Action Guide (2018). New York: ReFED (Dostupné z https://www.refed.com/downloads/Retail_Guide_Web.pdf ).
Rising to the Food Waste Challenge (2017). Brusel: EuroCommerce (Dostupné z: https://www.eurocommerce.eu/media/134575/Food%20Waste%20Brochure%20-%20final.pdf).
Stenmarck A., Jensen C., Quested T., Moates G. (2016). Estimates of European food waste levels. Stockholm: IVL.