Tato práce se zaměřuje na rozdílné náročnosti spotřeby elektrické energie a vody u konvenčních a robotických dojíren. Získávání dat od spotřebitelů bylo realizováno pomocí dotazníkové metody. Vytvořený dotazník se poslal zemědělským podnikům s produkcí mléka u skotu. Ze získaných dat od spotřebitelů byly vytvořeny grafy a tabulky, ze kterých lze zjistit jednotlivé spotřeby elektrické energie a vody.
Anotace v angličtině
This paper focuses on the differences in electricity and water consumption between conventional and robotic milking parlours. Data collection from consumers was carried out using a questionnaire method. The developed questionnaire was sent to farms with cattle milk production. From the data collected from the consumers, graphs and tables were created from which individual electricity and water consumption can be determined.
Klíčová slova
dojírna, konvenční dojírna, robotická dojírna, spotřeba vody, spotřeba elektrické energie
Tato práce se zaměřuje na rozdílné náročnosti spotřeby elektrické energie a vody u konvenčních a robotických dojíren. Získávání dat od spotřebitelů bylo realizováno pomocí dotazníkové metody. Vytvořený dotazník se poslal zemědělským podnikům s produkcí mléka u skotu. Ze získaných dat od spotřebitelů byly vytvořeny grafy a tabulky, ze kterých lze zjistit jednotlivé spotřeby elektrické energie a vody.
Anotace v angličtině
This paper focuses on the differences in electricity and water consumption between conventional and robotic milking parlours. Data collection from consumers was carried out using a questionnaire method. The developed questionnaire was sent to farms with cattle milk production. From the data collected from the consumers, graphs and tables were created from which individual electricity and water consumption can be determined.
Klíčová slova
dojírna, konvenční dojírna, robotická dojírna, spotřeba vody, spotřeba elektrické energie
V literární rešerši zpracujte:
Charakteristiku a popis konvenčního dojení (v dojírnách) a robotického dojení v chovech skotu, jejich výhody a nevýhody.\vsp{0,5cm}
V praktické části proveďte:\vsp{0,5cm}
výběr farem s konvenčním a robotickým dojením,
sledování množství technologické vody a elektrické energie spotřebovaných při činnostech spojených s dojením za určitou dobu (nejlépe za 1 rok),
zpracování získaných a vypočítaných hodnot do tabulek a grafů.
\vsp{0,5cm}
V závěru práce vyhodnoťte a porovnejte sledované konvenční způsoby dojení a dojení
v robotech z hlediska spotřeby elektrické energie a technologické vody.
Zásady pro vypracování
V literární rešerši zpracujte:
Charakteristiku a popis konvenčního dojení (v dojírnách) a robotického dojení v chovech skotu, jejich výhody a nevýhody.\vsp{0,5cm}
V praktické části proveďte:\vsp{0,5cm}
výběr farem s konvenčním a robotickým dojením,
sledování množství technologické vody a elektrické energie spotřebovaných při činnostech spojených s dojením za určitou dobu (nejlépe za 1 rok),
zpracování získaných a vypočítaných hodnot do tabulek a grafů.
\vsp{0,5cm}
V závěru práce vyhodnoťte a porovnejte sledované konvenční způsoby dojení a dojení
v robotech z hlediska spotřeby elektrické energie a technologické vody.
Seznam doporučené literatury
DOLEŽAL, O., STANĚK, S. Chov dojeného skotu. První vydání. Praha: Profi Press, 2015.
Vegricht, J. a kol. Analýza spotřeby technologické vody a produkce
odpadní vody na farmách pro chov dojnic. Mechanizace zemědělství, 2009 (11), s. 34-38.
Mühlbachová, G. A kol. Metodika pro používání technologických vod na zemědělské půdě (3. aktualizované vydání), VÚŽV Praha, 2021. s. 19-24.
Calcante , A., Tangorra, F. M., Oberti, R. Analysis of electric energy consumption of automatic milking
systems in different configurations and operative conditions. Journal of Dairy Science Vol. 99 No. 5, 2016. p. 4043-4047
DRIESSEN, C., HEUTINCK, L. Cows desiring to be milked? Milking robots and the co-evolutionof ethics and technology on Dutch dairy farms. Agric Hum Values. 2015. Vol. 32, s. 3-20.
Jacobs J. A., Siegford, J. M. Invited review: The impact of automatic milking systems on dairy cow management, behavior, health, and welfare. Journal of Dairy Science Vol. 95 No. 5, 2012. p.2227-2247
Knížková, I. a kol. Automatické dojicí systémy. Vybrané faktory ovlivňující proces robotizovaného dojení. Certifikovaná metodika. VÚŽV Praha, 2011.
KVAPILÍK, J.: Ekonomika chovu dojeného skotu. 16 s. In: Bouška J. a kol.: Chov dojeného skotu, 186 s. Profi Press, Praha 2006.
Tématické články v odborných periodikách
Seznam doporučené literatury
DOLEŽAL, O., STANĚK, S. Chov dojeného skotu. První vydání. Praha: Profi Press, 2015.
Vegricht, J. a kol. Analýza spotřeby technologické vody a produkce
odpadní vody na farmách pro chov dojnic. Mechanizace zemědělství, 2009 (11), s. 34-38.
Mühlbachová, G. A kol. Metodika pro používání technologických vod na zemědělské půdě (3. aktualizované vydání), VÚŽV Praha, 2021. s. 19-24.
Calcante , A., Tangorra, F. M., Oberti, R. Analysis of electric energy consumption of automatic milking
systems in different configurations and operative conditions. Journal of Dairy Science Vol. 99 No. 5, 2016. p. 4043-4047
DRIESSEN, C., HEUTINCK, L. Cows desiring to be milked? Milking robots and the co-evolutionof ethics and technology on Dutch dairy farms. Agric Hum Values. 2015. Vol. 32, s. 3-20.
Jacobs J. A., Siegford, J. M. Invited review: The impact of automatic milking systems on dairy cow management, behavior, health, and welfare. Journal of Dairy Science Vol. 95 No. 5, 2012. p.2227-2247
Knížková, I. a kol. Automatické dojicí systémy. Vybrané faktory ovlivňující proces robotizovaného dojení. Certifikovaná metodika. VÚŽV Praha, 2011.
KVAPILÍK, J.: Ekonomika chovu dojeného skotu. 16 s. In: Bouška J. a kol.: Chov dojeného skotu, 186 s. Profi Press, Praha 2006.
Tématické články v odborných periodikách