Při výživě dojnic se musí zkrmovat hlavně kvalitní krmiva. Při dlouhodobém zkrmo-vání nekvalitního krmiva může docházet k poruchám látkové přeměny, mláďata se rodí slabá, klesá reprodukční schopnost, objevují se mastitidy a další problémy.
Fázová výživa je hojně využívaná ve výživě dojeného skotu, protože dokáže nej-lépe uspokojit potřeby živin v různých fázích laktace dojnic, i při stání na sucho. Základem pro respektování fyziologických potřeb dojnic je vytváření vyrovnaných skupin dojnic.
Velmi důležitá je výživa především v tranzitním období dojnic. Tedy 3 týdny před a 3 týdny po porodu, kdy dojnice potřebují nejkvalitnější krmiva a především největší péči v oblasti výživy. Těchto šest týdnů je zásadních pro udržení dobrého zdravotního stavu, produkční i reprodukční efektivitě dojnice a rentabilitě celého chovu.
Moderní poznatky zaručují vyšší produkci mléka a lepší uspokojení potřeby živin. V roce 2021 byla po téměř 20 letech vydaná nová norma NASEM 2021, která udává očekávané doporučení potřeb živin pro dojený skot. Dále do moderních poznatků patří i stále rozšířenější robotické dojírny s automatickým krmením, nebo využívání vitalimetrů či pH sond ke kontrole trávicích pochodů a celkové aktivity zvířat.
Anotace v angličtině
When feeding dairy cows, quality forage must be the main ingredient. Prolonged feeding of poor-quality feed can lead to metabolic disorders, weak calves, reduced reproductive capacity, mastitis and other problems.
Phase feeding is widely used in dairy cattle nutrition because it is probably the best way to meet the nutrient needs of dairy cows at different stages of lactation, even when standing dry. The basis for respecting the physiological needs of dairy cows is the creation of balanced groups of dairy cows.
Nutrition is very important, especially in the transition period of dairy cows. That is to say, the 3 weeks before and 3 weeks after parturition, when dairy cows need the best quality feed and, above all, the greatest nutritional care. These six weeks are crucial for maintaining good health, the production and reproductive efficiency of the dairy cow and the profitability of the entire herd.
Modern knowledge guarantees higher milk production and better satisfaction of nutrient requirements. In 2021, after almost 20 years, a new standard, NASEM 2021, was published which gives the expected nutrient recommendation for dairy cattle. Other modern findings include the increasing use of robotic milking parlours with automatic feeding, or the use of vitalimeters or pH probes to monitor digestive pro-cesses and overall animal activity.
Klíčová slova
výživa skotu, fázová výživa, dojený skot, tranzitní období
Klíčová slova v angličtině
cattle nutrition, phase nutrition, dairy cattle, transition period
Rozsah průvodní práce
42s. (11 601 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Při výživě dojnic se musí zkrmovat hlavně kvalitní krmiva. Při dlouhodobém zkrmo-vání nekvalitního krmiva může docházet k poruchám látkové přeměny, mláďata se rodí slabá, klesá reprodukční schopnost, objevují se mastitidy a další problémy.
Fázová výživa je hojně využívaná ve výživě dojeného skotu, protože dokáže nej-lépe uspokojit potřeby živin v různých fázích laktace dojnic, i při stání na sucho. Základem pro respektování fyziologických potřeb dojnic je vytváření vyrovnaných skupin dojnic.
Velmi důležitá je výživa především v tranzitním období dojnic. Tedy 3 týdny před a 3 týdny po porodu, kdy dojnice potřebují nejkvalitnější krmiva a především největší péči v oblasti výživy. Těchto šest týdnů je zásadních pro udržení dobrého zdravotního stavu, produkční i reprodukční efektivitě dojnice a rentabilitě celého chovu.
Moderní poznatky zaručují vyšší produkci mléka a lepší uspokojení potřeby živin. V roce 2021 byla po téměř 20 letech vydaná nová norma NASEM 2021, která udává očekávané doporučení potřeb živin pro dojený skot. Dále do moderních poznatků patří i stále rozšířenější robotické dojírny s automatickým krmením, nebo využívání vitalimetrů či pH sond ke kontrole trávicích pochodů a celkové aktivity zvířat.
Anotace v angličtině
When feeding dairy cows, quality forage must be the main ingredient. Prolonged feeding of poor-quality feed can lead to metabolic disorders, weak calves, reduced reproductive capacity, mastitis and other problems.
Phase feeding is widely used in dairy cattle nutrition because it is probably the best way to meet the nutrient needs of dairy cows at different stages of lactation, even when standing dry. The basis for respecting the physiological needs of dairy cows is the creation of balanced groups of dairy cows.
Nutrition is very important, especially in the transition period of dairy cows. That is to say, the 3 weeks before and 3 weeks after parturition, when dairy cows need the best quality feed and, above all, the greatest nutritional care. These six weeks are crucial for maintaining good health, the production and reproductive efficiency of the dairy cow and the profitability of the entire herd.
Modern knowledge guarantees higher milk production and better satisfaction of nutrient requirements. In 2021, after almost 20 years, a new standard, NASEM 2021, was published which gives the expected nutrient recommendation for dairy cattle. Other modern findings include the increasing use of robotic milking parlours with automatic feeding, or the use of vitalimeters or pH probes to monitor digestive pro-cesses and overall animal activity.
Klíčová slova
výživa skotu, fázová výživa, dojený skot, tranzitní období
Klíčová slova v angličtině
cattle nutrition, phase nutrition, dairy cattle, transition period
Zásady pro vypracování
Předpokladem vysoké produkce mléka, dobrého zdravotního stavu a schopnosti reprodukce je určitě kvalitní a plnohodnotná výživa dojnic. Výživa hospodářských zvířat je v posledních letech na velmi vysoké úrovni a stále se přichází na nové možnosti, jak zvýšit nejen produkci, ale zachovat i welfare zvířat.
Cílem práce je posoudit vliv fázové výživy dojnic na produkci mléka spojené s novými poznatky v oblasti výživy hospodářských zvířat.
V literárním přehledu zpracujete u produkčních dojnic jednotlivé fáze laktace a stání na sucho. Zaměříte se především na tranzitní období a moderní perspektivy ve výživě dojnic.
V závěru práce navrhnete možnosti zlepšení krmných dávek pro tuto kategorii skotu.
Zásady pro vypracování
Předpokladem vysoké produkce mléka, dobrého zdravotního stavu a schopnosti reprodukce je určitě kvalitní a plnohodnotná výživa dojnic. Výživa hospodářských zvířat je v posledních letech na velmi vysoké úrovni a stále se přichází na nové možnosti, jak zvýšit nejen produkci, ale zachovat i welfare zvířat.
Cílem práce je posoudit vliv fázové výživy dojnic na produkci mléka spojené s novými poznatky v oblasti výživy hospodářských zvířat.
V literárním přehledu zpracujete u produkčních dojnic jednotlivé fáze laktace a stání na sucho. Zaměříte se především na tranzitní období a moderní perspektivy ve výživě dojnic.
V závěru práce navrhnete možnosti zlepšení krmných dávek pro tuto kategorii skotu.
Seznam doporučené literatury
Bouška, J. et al.: Chov dojeného skotu. Profi Press, Praha, 2006, 186 s. ISBN 80-86726-16-9.
Barrientos-Blanco, J. A. et al. (2022). Considerations for nutritional grouping in dairy farms. Journal of Dairy Science, 105(3), 2708-2717.
Drackley, J.K. and Cardoso, F. C. (2014). Prepartum and postpartum nutritional management to optimize fertility in high-yielding dairy cows in confined TMR systems. Animal, 8(1), 5-14.
Grant, R.J. and Ferraretto, L. F. (2018). Silage review: Silage feeding management: Silage characteristics and dairy cow feeding behavior. Journal of Dairy Science, 101(5), 4111-4121.
Hulsen, J. and Aerden, D.: Signály krmení., Profi Press, Praha, 2014, 80 s. ISBN 978-80-8672-662-5
Weiss, W. P. (2017). From ascorbic acid to zinc-Mineral and vitamin nutrition of dairy cows. Journal of Dairy Science, 100(12), 10045-10060.
Zeman L. a kol.: Výživa a krmení hospodářských zvířat, Profi Press, Praha, 2006, 360 s. ISBN 80-86726-17-7
Seznam doporučené literatury
Bouška, J. et al.: Chov dojeného skotu. Profi Press, Praha, 2006, 186 s. ISBN 80-86726-16-9.
Barrientos-Blanco, J. A. et al. (2022). Considerations for nutritional grouping in dairy farms. Journal of Dairy Science, 105(3), 2708-2717.
Drackley, J.K. and Cardoso, F. C. (2014). Prepartum and postpartum nutritional management to optimize fertility in high-yielding dairy cows in confined TMR systems. Animal, 8(1), 5-14.
Grant, R.J. and Ferraretto, L. F. (2018). Silage review: Silage feeding management: Silage characteristics and dairy cow feeding behavior. Journal of Dairy Science, 101(5), 4111-4121.
Hulsen, J. and Aerden, D.: Signály krmení., Profi Press, Praha, 2014, 80 s. ISBN 978-80-8672-662-5
Weiss, W. P. (2017). From ascorbic acid to zinc-Mineral and vitamin nutrition of dairy cows. Journal of Dairy Science, 100(12), 10045-10060.
Zeman L. a kol.: Výživa a krmení hospodářských zvířat, Profi Press, Praha, 2006, 360 s. ISBN 80-86726-17-7