Kravské mléko hraje důležitou roli v lidské výživě a je jedním z hlavních produktů mlékárenského průmyslu. Jeho složení se mění v reakci na různé faktory včetně píce. Kvalita objemného krmiva je jedním z důležitých aspektů pro výživu a zdraví dojnic a samotnou mléčnou užitkovost. Cílem diplomové práce bylo posoudit dvě objemná krmiva, a to travní senáž a žitnou senáž, a jejich vliv na mléčnou užitkovost. Spolu s mléčnou užitkovostí se posuzovalo množství bílkovin a tuku v mléce. Porovnávány byly krmné dávky v podniku VOD Kadov v průběhu čtyř let.
Na základě doložených dat od podniku VOD Kadov nebyl dle statistických výpočtů potvrzen vliv žitné senáže (p 0,05) na zvýšení dojivosti a nebyl prokázán ani vliv na množství tuku v mléce (p 0,05). Statistickým výpočtem byl prokázán vliv žitné senáže na množství bílkovin v mléce (p 0,05). Z výsledků vyplývá, že zkrmování kvalitní travní senáže nebo kvalitní žitné senáže nemají samostatně vliv na mléčnou užitkovost ani na obsah tuku. Žitná senáž je vhodnou náhradou travní senáže v krmné dávce.
Anotace v angličtině
Cow's milk plays an important role in human nutrition and is one of the main products of the dairy industry. Its composition changes in response to various factors including forage. The quality of roughage is one of the important aspects for the nutrition and health of dairy cows and milk productivity itself. The aim of the diploma thesis was to assess two forages, grass hay and rye hay, and their effect on milk yield. Along with milk yield, the amount of protein and fat in milk was assessed. Feed rations at the VOD Kadov company were compared over the course of four years.
Based on documented data from the company VOD Kadov, according to statistical calculations, the influence of rye haying (p 0,05) on increasing milk yield was not confirmed, and no influence on the amount of fat in milk was proven either(p 0,05). The effect of rye silage on the amount of protein in milk was proven by statistical calculation (p 0,05). The results show that feeding high-quality grass forage or high-quality rye forage has no independent effect on milk yield or fat content. Rye haylage is a suitable substitute for grass haylage in the feed ration.
Grass silage, rye silage, milk yield, fat, protein
Rozsah průvodní práce
55 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Kravské mléko hraje důležitou roli v lidské výživě a je jedním z hlavních produktů mlékárenského průmyslu. Jeho složení se mění v reakci na různé faktory včetně píce. Kvalita objemného krmiva je jedním z důležitých aspektů pro výživu a zdraví dojnic a samotnou mléčnou užitkovost. Cílem diplomové práce bylo posoudit dvě objemná krmiva, a to travní senáž a žitnou senáž, a jejich vliv na mléčnou užitkovost. Spolu s mléčnou užitkovostí se posuzovalo množství bílkovin a tuku v mléce. Porovnávány byly krmné dávky v podniku VOD Kadov v průběhu čtyř let.
Na základě doložených dat od podniku VOD Kadov nebyl dle statistických výpočtů potvrzen vliv žitné senáže (p 0,05) na zvýšení dojivosti a nebyl prokázán ani vliv na množství tuku v mléce (p 0,05). Statistickým výpočtem byl prokázán vliv žitné senáže na množství bílkovin v mléce (p 0,05). Z výsledků vyplývá, že zkrmování kvalitní travní senáže nebo kvalitní žitné senáže nemají samostatně vliv na mléčnou užitkovost ani na obsah tuku. Žitná senáž je vhodnou náhradou travní senáže v krmné dávce.
Anotace v angličtině
Cow's milk plays an important role in human nutrition and is one of the main products of the dairy industry. Its composition changes in response to various factors including forage. The quality of roughage is one of the important aspects for the nutrition and health of dairy cows and milk productivity itself. The aim of the diploma thesis was to assess two forages, grass hay and rye hay, and their effect on milk yield. Along with milk yield, the amount of protein and fat in milk was assessed. Feed rations at the VOD Kadov company were compared over the course of four years.
Based on documented data from the company VOD Kadov, according to statistical calculations, the influence of rye haying (p 0,05) on increasing milk yield was not confirmed, and no influence on the amount of fat in milk was proven either(p 0,05). The effect of rye silage on the amount of protein in milk was proven by statistical calculation (p 0,05). The results show that feeding high-quality grass forage or high-quality rye forage has no independent effect on milk yield or fat content. Rye haylage is a suitable substitute for grass haylage in the feed ration.
Grass silage, rye silage, milk yield, fat, protein
Zásady pro vypracování
K důležitým cílům konzervace krmiv silážováním patří produkce vysoce kvalitních krmiv pro zajištění odpovídající užitkovosti a zdraví zvířat. Největší podíl z konzervovaných krmiv připadá na kukuřičnou siláž, která je základním energetickým krmivem v krmných dávkách skotu. V posledním období také došlo k navýšení počtu kukuřičných hybridů a sledování jejich kvality.
Cílem diplomové práce je analýza vybraných kvalitativních ukazatelů za dané období a dle produkční oblasti.
Literární přehled zaměřte na danou problematiku, zejména na cíle konzervace krmiv silážováním, na vlastní proces silážování, technologii silážování a na hodnocení kvality siláží.
Analýzu kvalitativních ukazatelů vybraných nutričních hodnot proveďte ze systému monitoringu analyzovaných rozborů.
Na základě srovnávání kvality krmiv navrhněte případná opatření vedoucí ke správné výrobní praxi.
Zásady pro vypracování
K důležitým cílům konzervace krmiv silážováním patří produkce vysoce kvalitních krmiv pro zajištění odpovídající užitkovosti a zdraví zvířat. Největší podíl z konzervovaných krmiv připadá na kukuřičnou siláž, která je základním energetickým krmivem v krmných dávkách skotu. V posledním období také došlo k navýšení počtu kukuřičných hybridů a sledování jejich kvality.
Cílem diplomové práce je analýza vybraných kvalitativních ukazatelů za dané období a dle produkční oblasti.
Literární přehled zaměřte na danou problematiku, zejména na cíle konzervace krmiv silážováním, na vlastní proces silážování, technologii silážování a na hodnocení kvality siláží.
Analýzu kvalitativních ukazatelů vybraných nutričních hodnot proveďte ze systému monitoringu analyzovaných rozborů.
Na základě srovnávání kvality krmiv navrhněte případná opatření vedoucí ke správné výrobní praxi.
Seznam doporučené literatury
Allen, M. S. and Ying, Y. (2021). Effects of corn grain endosperm type and conservation method on site of digestion, ruminal digestion kinetics, and flow of nitrogen fractions to the duodenum in lactating dairy cows. Journal of dairy science, 104(7), 7617-7629.
Bouška, J. et al.: Chov dojeného skotu. Profi Press, Praha, 2006, 186 s. ISBN 80-86726-16-9
Caccamo, M. et al. (2014). Association of total mixed ration particle fractions retained on the Penn State Particle Separator with milk, fat, and protein yield lactation curves at the cow level, Journal of Dairy Science, 97(4), 2502-2511.
Gilmore, H. S. et al.. (2011). An evaluation of the effect of altering nutrition and nutritional strategies in early lactation on reproductive performance and estrous behavior of high-yielding Holstein-Friesian dairy cows. Journal of Dairy Science, 94(7), 3510-3526.
Lamminen, M. et al. (2017). Comparison of microalgae and rapeseed meal as supplementary protein in the grass silage based nutrition of dairy cows. Animal Feed Science and Technology, 234, 295-311.
Lombardi, D. et al. (2015). Feeding preferences and voluntary feed intake of dairy cows: Effect of conservation and harvest time of birdsfoot trefoil and chicory, Journal of Dairy Science, 98(10), 7238-7247.
Třináctý, J. et al. (2013). Hodnocení krmiv pro dojnice. AgroDigest s.r.o., 598s. ISBN 978-80-260-2514-6
Zebeli, Q. et al. (2015). Nutrition, rumen health and inflammation in the transition period and their role on overall health and fertility in dairy cows. Research in Veterinary Science, 103, 126-136.
Seznam doporučené literatury
Allen, M. S. and Ying, Y. (2021). Effects of corn grain endosperm type and conservation method on site of digestion, ruminal digestion kinetics, and flow of nitrogen fractions to the duodenum in lactating dairy cows. Journal of dairy science, 104(7), 7617-7629.
Bouška, J. et al.: Chov dojeného skotu. Profi Press, Praha, 2006, 186 s. ISBN 80-86726-16-9
Caccamo, M. et al. (2014). Association of total mixed ration particle fractions retained on the Penn State Particle Separator with milk, fat, and protein yield lactation curves at the cow level, Journal of Dairy Science, 97(4), 2502-2511.
Gilmore, H. S. et al.. (2011). An evaluation of the effect of altering nutrition and nutritional strategies in early lactation on reproductive performance and estrous behavior of high-yielding Holstein-Friesian dairy cows. Journal of Dairy Science, 94(7), 3510-3526.
Lamminen, M. et al. (2017). Comparison of microalgae and rapeseed meal as supplementary protein in the grass silage based nutrition of dairy cows. Animal Feed Science and Technology, 234, 295-311.
Lombardi, D. et al. (2015). Feeding preferences and voluntary feed intake of dairy cows: Effect of conservation and harvest time of birdsfoot trefoil and chicory, Journal of Dairy Science, 98(10), 7238-7247.
Třináctý, J. et al. (2013). Hodnocení krmiv pro dojnice. AgroDigest s.r.o., 598s. ISBN 978-80-260-2514-6
Zebeli, Q. et al. (2015). Nutrition, rumen health and inflammation in the transition period and their role on overall health and fertility in dairy cows. Research in Veterinary Science, 103, 126-136.