Příčinou vzniku zubního kazu jsou bakterie běžně přítomné v dutině ústní, cukry, zubní plak a špatná dentální hygiena. Jedná se o patologický proces mikrobiálního původu, který postihuje a ničí tvrdé zubní tkáně. Významnou roli k udržení orálního zdraví hraje zdravá a vyvážená strava včetně tekutin. Zároveň je důležité omezení nadměrného příjmu cukrů v nápojích i sladkostech, který má významný podíl na vzniku zubního kazu. V dnešní době je nejvíce kladen důraz na primární prevenci, která spočívá v preventivních stomatologických prohlídkách, motivaci a poradenství v oblasti správné ústní hygieny.
Prvním cílem bylo zjistit souvislosti stravovacích návyků na kazivost zubů u adolescentů. S prvním bodem úzce souvisí i druhý stanovený cíl, kde bylo předmětem zjistit souvislosti konzumace různých nápojů na kazivost zubů u adolescentů. Posledním cílem bylo odhalit nejdůležitější oblasti ústní hygieny a stravování, v nichž je nutné adolescenta edukovat.
Praktická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu za pomocí hloubkového a polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořen čtyřmi sestrami z ordinace stomatologa, jednou dentální hygienistkou a pěti adolescenty. Všechny rozhovory probíhaly v únoru a březnu roku 2023. Jednotlivé rozhovory byly nahrávány na záznamové zařízení a následně byly doslovně přepsány do Microsoft Word. Poté byla provedena analýza a kategorizace dat v analytickém programu ATLAS.ti.
Výsledky byly kategorizovány do pěti kategorií. Kategorizace: Edukace z pohledu sestry, Edukace adolescenta, Informovanost adolescenta, Prevence, Stravování adolescenta. Kategorie jsou dále rozdělené dle výsledných odpovědí respondentek do dalších podkategorií. Výsledky jsou přehledně rozdělené do schémat a následně podrobně popsané.
Z výzkumu vyplynulo, že nejdůležitější pomůckou pro odstranění zubního plaku je zubní kartáček a mezizubní prostředky spolu s vhodně zvolenou technikou čištění zubů. Taktéž je velmi důležitá edukace adolescenta v oblasti stravování a pitného režimu, hlavně co se slazených nápojů týče. Dále z výzkumného šetření vyplynulo, že adolescenti dodržují pravidelnou dentální hygienu a absolvují preventivní stomatologické prohlídky jedenkrát za půl roku. Zároveň jsou si vědomi toho, které potraviny jsou pro vznik zubního kazu nepříznivé.
Anotace v angličtině
The cause of tooth decay is bacteria commonly present in the oral cavity, sugars, dental plaque and poor dental hygiene. It is a pathological process of microbial origin that affects and destroys hard dental tissues. A healthy and balanced diet, including fluids, plays an important role in maintaining oral health. At the same time, it is important to limit the excessive intake of sugar in drinks and sweets, which has a significant role in the development of tooth decay. Nowadays, the most emphasis is placed on primary prevention, which consists of preventive dental examinations, motivation and advice in the field of proper oral hygiene.
The first objective was to determine the relationship between eating habits and tooth decay in adolescents. The second objective is closely related to the first point, where the object was to find out the connection between the consumption of various drinks and tooth decay in adolescents. The last objective was to reveal the most important areas of oral hygiene and nutrition in which it is necessary to educate the adolescents.
The practical part of this bachelor thesis was processed using the method of qualitative research with the help of an in-depth and semi-structured interview. The research group consisted of four nurses from the dentist's office, one dental hygienist and five adolescents. All interviews took place in February and March 2023. Individual interviews were recorded on a recording device and subsequently transcribed verbatim into Microsoft Word. Then the data was analyzed and categorized in the analytical program ATLAS.ti.
The results were categorized into five categories. Categorization: Education from the nurse's perspective, Adolescent education, Adolescent awareness, Prevention, Adolescent nutrition. The categories are further divided based on the resulting answers of the female respondents into further subcategories.The results are divided into diagrams and described in detail.
The research showed that the most important tool for removing dental plaque is a toothbrush and interdental products, together with an appropriately chosen brushing technique. It is also very important to educate the adolescent in the area of eating and drinking, especially with regard to sugary drinks. Furthermore, the research showed that adolescents comply with regular dental hygiene and undergo preventive dental examinations once every six months. At the same time, they are aware which foods are unfavorable for tooth decay.
Příčinou vzniku zubního kazu jsou bakterie běžně přítomné v dutině ústní, cukry, zubní plak a špatná dentální hygiena. Jedná se o patologický proces mikrobiálního původu, který postihuje a ničí tvrdé zubní tkáně. Významnou roli k udržení orálního zdraví hraje zdravá a vyvážená strava včetně tekutin. Zároveň je důležité omezení nadměrného příjmu cukrů v nápojích i sladkostech, který má významný podíl na vzniku zubního kazu. V dnešní době je nejvíce kladen důraz na primární prevenci, která spočívá v preventivních stomatologických prohlídkách, motivaci a poradenství v oblasti správné ústní hygieny.
Prvním cílem bylo zjistit souvislosti stravovacích návyků na kazivost zubů u adolescentů. S prvním bodem úzce souvisí i druhý stanovený cíl, kde bylo předmětem zjistit souvislosti konzumace různých nápojů na kazivost zubů u adolescentů. Posledním cílem bylo odhalit nejdůležitější oblasti ústní hygieny a stravování, v nichž je nutné adolescenta edukovat.
Praktická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu za pomocí hloubkového a polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořen čtyřmi sestrami z ordinace stomatologa, jednou dentální hygienistkou a pěti adolescenty. Všechny rozhovory probíhaly v únoru a březnu roku 2023. Jednotlivé rozhovory byly nahrávány na záznamové zařízení a následně byly doslovně přepsány do Microsoft Word. Poté byla provedena analýza a kategorizace dat v analytickém programu ATLAS.ti.
Výsledky byly kategorizovány do pěti kategorií. Kategorizace: Edukace z pohledu sestry, Edukace adolescenta, Informovanost adolescenta, Prevence, Stravování adolescenta. Kategorie jsou dále rozdělené dle výsledných odpovědí respondentek do dalších podkategorií. Výsledky jsou přehledně rozdělené do schémat a následně podrobně popsané.
Z výzkumu vyplynulo, že nejdůležitější pomůckou pro odstranění zubního plaku je zubní kartáček a mezizubní prostředky spolu s vhodně zvolenou technikou čištění zubů. Taktéž je velmi důležitá edukace adolescenta v oblasti stravování a pitného režimu, hlavně co se slazených nápojů týče. Dále z výzkumného šetření vyplynulo, že adolescenti dodržují pravidelnou dentální hygienu a absolvují preventivní stomatologické prohlídky jedenkrát za půl roku. Zároveň jsou si vědomi toho, které potraviny jsou pro vznik zubního kazu nepříznivé.
Anotace v angličtině
The cause of tooth decay is bacteria commonly present in the oral cavity, sugars, dental plaque and poor dental hygiene. It is a pathological process of microbial origin that affects and destroys hard dental tissues. A healthy and balanced diet, including fluids, plays an important role in maintaining oral health. At the same time, it is important to limit the excessive intake of sugar in drinks and sweets, which has a significant role in the development of tooth decay. Nowadays, the most emphasis is placed on primary prevention, which consists of preventive dental examinations, motivation and advice in the field of proper oral hygiene.
The first objective was to determine the relationship between eating habits and tooth decay in adolescents. The second objective is closely related to the first point, where the object was to find out the connection between the consumption of various drinks and tooth decay in adolescents. The last objective was to reveal the most important areas of oral hygiene and nutrition in which it is necessary to educate the adolescents.
The practical part of this bachelor thesis was processed using the method of qualitative research with the help of an in-depth and semi-structured interview. The research group consisted of four nurses from the dentist's office, one dental hygienist and five adolescents. All interviews took place in February and March 2023. Individual interviews were recorded on a recording device and subsequently transcribed verbatim into Microsoft Word. Then the data was analyzed and categorized in the analytical program ATLAS.ti.
The results were categorized into five categories. Categorization: Education from the nurse's perspective, Adolescent education, Adolescent awareness, Prevention, Adolescent nutrition. The categories are further divided based on the resulting answers of the female respondents into further subcategories.The results are divided into diagrams and described in detail.
The research showed that the most important tool for removing dental plaque is a toothbrush and interdental products, together with an appropriately chosen brushing technique. It is also very important to educate the adolescent in the area of eating and drinking, especially with regard to sugary drinks. Furthermore, the research showed that adolescents comply with regular dental hygiene and undergo preventive dental examinations once every six months. At the same time, they are aware which foods are unfavorable for tooth decay.
Problematika zubního kazu u adolescentů je v současné době nejčastější rozšířené infekční onemocnění. Příčinou zubního kazu jsou bakterie normálně přítomné v dutině ústní, cukry, zubní plak a špatná dentální hygiena. Jde o mikrobiální proces, který narušuje a ničí tvrdé zubní tkáně. Orální zdraví lze ovlivnit správným čištěním zubů, vhodným složením potravy včetně tekutin s vyloučením nadměrného příjmu cukrů v nápojích a cukrovinkách. Preventivní prohlídky u stomatologa jsou důležité z hlediska psychiky, eliminace strachu, informovanosti o správné dentální hygieně, a především detekci zubního kazu.
Cíle práce:
Zjistit souvislosti stravovacích návyků na kazivost zubů u adolescentů
Zjistit souvislosti konzumace různých nápojů na kazivost zubů u adolescentů
Zjistit informovanost adolescentů o preventivních opatřeních k zamezení vzniku defektů na tvrdých zubních tkáních
Výzkumné otázky:
Jaké jsou souvislosti mezi stravovacími návyky a kazivostí zubů u adolescentů?
Jaká je souvislost mezi pitím a kazivostí zubů u adolescentů?
Jak jsou adolescenti informováni o preventivních opatřeních k zamezení vzniku defektů na tvrdých zubních tkáních?
Metodika:
Ke sběru dat bude použita metodika kvalitativního výzkumného šetření technikou sběru dat dotazování a technikou hloubkového rozhovoru.
Výzkuný vzorek:
Výzkumný vzorek budou tvořit vybraní adolescenti ve stomatologické ordinaci.
Doporučení pro praxi:
Výsledky z výzkumného šetření budou využity ke zkvalitnění dentální hygieny u adolescentů a zároveň poskytnou informace o vlivu stravy a pití nevhodných nápojů na vznik zubního kazu formou informačního letáku.
Zásady pro vypracování
Současný stav:
Problematika zubního kazu u adolescentů je v současné době nejčastější rozšířené infekční onemocnění. Příčinou zubního kazu jsou bakterie normálně přítomné v dutině ústní, cukry, zubní plak a špatná dentální hygiena. Jde o mikrobiální proces, který narušuje a ničí tvrdé zubní tkáně. Orální zdraví lze ovlivnit správným čištěním zubů, vhodným složením potravy včetně tekutin s vyloučením nadměrného příjmu cukrů v nápojích a cukrovinkách. Preventivní prohlídky u stomatologa jsou důležité z hlediska psychiky, eliminace strachu, informovanosti o správné dentální hygieně, a především detekci zubního kazu.
Cíle práce:
Zjistit souvislosti stravovacích návyků na kazivost zubů u adolescentů
Zjistit souvislosti konzumace různých nápojů na kazivost zubů u adolescentů
Zjistit informovanost adolescentů o preventivních opatřeních k zamezení vzniku defektů na tvrdých zubních tkáních
Výzkumné otázky:
Jaké jsou souvislosti mezi stravovacími návyky a kazivostí zubů u adolescentů?
Jaká je souvislost mezi pitím a kazivostí zubů u adolescentů?
Jak jsou adolescenti informováni o preventivních opatřeních k zamezení vzniku defektů na tvrdých zubních tkáních?
Metodika:
Ke sběru dat bude použita metodika kvalitativního výzkumného šetření technikou sběru dat dotazování a technikou hloubkového rozhovoru.
Výzkuný vzorek:
Výzkumný vzorek budou tvořit vybraní adolescenti ve stomatologické ordinaci.
Doporučení pro praxi:
Výsledky z výzkumného šetření budou využity ke zkvalitnění dentální hygieny u adolescentů a zároveň poskytnou informace o vlivu stravy a pití nevhodných nápojů na vznik zubního kazu formou informačního letáku.
Seznam doporučené literatury
Botticelli, A. T., 2002. Dentální hygiena - teorie a praxe. Praha: Quintessent, spol. s.r.o., 216 s. ISBN 80-903181-1-8
Mazánek, J., et al., 2015. Stomatologie pro dentální hygienistky a zubní instrumentářky. Praha: Grada Publishing, 288 s. ISBN 978-0-247-4865-8
Merglová, V., et al., 2000. Stomatologie pro studující bakalářských oborů lékařské fakulty. Praha: Karolinum, 91 s. ISBN 80-246-0094-3
Welbury, R., et al., 2018. Paediatric Dentistry. Oxford University Press, 408 s. ISBN 9780198789277
Zouharová, Z., 2009. Zdravý úsměv. Péče o zuby a dásně. 2. vydání. Vážany nad Litavou: Joshua Creative, MM Publishing, 127 s. ISBN 978-80-904414-1-5
Seznam doporučené literatury
Botticelli, A. T., 2002. Dentální hygiena - teorie a praxe. Praha: Quintessent, spol. s.r.o., 216 s. ISBN 80-903181-1-8
Mazánek, J., et al., 2015. Stomatologie pro dentální hygienistky a zubní instrumentářky. Praha: Grada Publishing, 288 s. ISBN 978-0-247-4865-8
Merglová, V., et al., 2000. Stomatologie pro studující bakalářských oborů lékařské fakulty. Praha: Karolinum, 91 s. ISBN 80-246-0094-3
Welbury, R., et al., 2018. Paediatric Dentistry. Oxford University Press, 408 s. ISBN 9780198789277
Zouharová, Z., 2009. Zdravý úsměv. Péče o zuby a dásně. 2. vydání. Vážany nad Litavou: Joshua Creative, MM Publishing, 127 s. ISBN 978-80-904414-1-5