Bakalářská práce se zabývá tématem Spotřebitelské preference udržitelných potravin - biopotraviny. Trend udržitelného rozvoje společnosti je nutné podpořit udržitelnou spotřebou, konkrétně spotřebou udržitelných potravin. Tato práce se zaměřuje na spotřebu biopotravin. Tyto potraviny jsou produkovány s maximálním ohledem na ochranu životního prostředí, ale dosud nejsou českými spotřebiteli dostatečně preferovány. Cílem práce je podrobné vymezení priorit spotřebitelů v oblasti biopotravin a podmínek pro zlepšení současné situace.
Práce se skládá z teoretické části a praktické části. Teoretická část obsahuje základní výklad, praktická část zahrnuje průzkum a analýzu výsledků průzkumu. Závěrem je zhodnocení situace a návrh na zlepšení.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis deals with the topic of Consumer preferences of sustainable food - organic food. The trend of sustainable development of society must be supported by sustainable consumption, specifically
the consumption of sustainable food. This thesis focuses on the consumption of organic food. These foods
are produced with the utmost regard for environmental protection, but they are still not sufficiently preferred
by Czech consumers. The goal of the work is a detailed definition of consumer priorities in the area of organic food and conditions for improving the current situation.
The work consists of a theoretical part and a practical part. The theoretical part contains a basic explanation,
the practical part includes research and analysis of research results. The conclusion is an evaluation of the situation and a proposal for improvement.
Klíčová slova
udržitelné potraviny, biopotraviny, ekologické zemědělství, spotřebitelské preference, životní prostředí
Bakalářská práce se zabývá tématem Spotřebitelské preference udržitelných potravin - biopotraviny. Trend udržitelného rozvoje společnosti je nutné podpořit udržitelnou spotřebou, konkrétně spotřebou udržitelných potravin. Tato práce se zaměřuje na spotřebu biopotravin. Tyto potraviny jsou produkovány s maximálním ohledem na ochranu životního prostředí, ale dosud nejsou českými spotřebiteli dostatečně preferovány. Cílem práce je podrobné vymezení priorit spotřebitelů v oblasti biopotravin a podmínek pro zlepšení současné situace.
Práce se skládá z teoretické části a praktické části. Teoretická část obsahuje základní výklad, praktická část zahrnuje průzkum a analýzu výsledků průzkumu. Závěrem je zhodnocení situace a návrh na zlepšení.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis deals with the topic of Consumer preferences of sustainable food - organic food. The trend of sustainable development of society must be supported by sustainable consumption, specifically
the consumption of sustainable food. This thesis focuses on the consumption of organic food. These foods
are produced with the utmost regard for environmental protection, but they are still not sufficiently preferred
by Czech consumers. The goal of the work is a detailed definition of consumer priorities in the area of organic food and conditions for improving the current situation.
The work consists of a theoretical part and a practical part. The theoretical part contains a basic explanation,
the practical part includes research and analysis of research results. The conclusion is an evaluation of the situation and a proposal for improvement.
Klíčová slova
udržitelné potraviny, biopotraviny, ekologické zemědělství, spotřebitelské preference, životní prostředí
Cíl práce:
Trend udržitelného rozvoje společnosti je nutné podpořit také udržitelnou spotřebou, konkrétně spotřebou udržitelných potravin. Tato práce se zaměří na spotřebu biopotravin. Tyto potraviny jsou produkovány s maximálním ohledem na ochranu životního prostředí, ale dosud nejsou českými spotřebiteli dostatečně preferovány. Cílem práce je podrobné vymezení priorit spotřebitelů v oblasti biopotravin a podmínek pro zlepšení současné situace.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek.
Zpracování literární rešerše.
Sběr dat.
Vyhodnocení dat.
Návrhy a formulace závěru.
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metody. 4. Analýza a syntéza poznatků z průzkumů. 5. Diskuze. 6. Závěr. 7. Seznam literatury. 8. Summary. 9. Přílohy.
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Trend udržitelného rozvoje společnosti je nutné podpořit také udržitelnou spotřebou, konkrétně spotřebou udržitelných potravin. Tato práce se zaměří na spotřebu biopotravin. Tyto potraviny jsou produkovány s maximálním ohledem na ochranu životního prostředí, ale dosud nejsou českými spotřebiteli dostatečně preferovány. Cílem práce je podrobné vymezení priorit spotřebitelů v oblasti biopotravin a podmínek pro zlepšení současné situace.
Metodický postup:
Studium teoretických východisek.
Zpracování literární rešerše.
Sběr dat.
Vyhodnocení dat.
Návrhy a formulace závěru.
Rámcová osnova:
1. Úvod. 2. Literární přehled. 3. Cíle a metody. 4. Analýza a syntéza poznatků z průzkumů. 5. Diskuze. 6. Závěr. 7. Seznam literatury. 8. Summary. 9. Přílohy.
Seznam doporučené literatury
Evropská komise. (2021). Action plan for organic production in the EU 2021-2027. https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:13dc912c-a1a5-11eb-b85c-01aa75ed71a1.0004.02/DOC_1&format=PDF
Hlaváčková, J., & Svobodová, S. (2022). Zpráva o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2020. https://eagri.cz/public/web/file/698660/_514_TU_56_Zprava_o_trhu_s_biopotravinami_v_CR_v_roce_2020_V1.pdf
Hrabalová, A. (2022). Ročenka 2020 - Ekologické zemědělství v ČR. Praha, Česko: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství. (2021). Ekologické zemědělství - zodpovědná volba. https://eagri.cz/public/web/file/694625/Katalog_NZM_bio_final_web.pdf
Ministerstvo zemědělství. (2021). Akční plán ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2021-2027. https://eagri.cz/public/web/file/681755/Akcni_plan_CR_2021_2027.pdf
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/848 ze dne 30. května 2018 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 834/2007
Tahal, R. (2022). Marketingový výzkum: Postupy, metody, trendy. Praha, Česko: Grada
Zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství, ve znění pozdějších předpisů
Seznam doporučené literatury
Evropská komise. (2021). Action plan for organic production in the EU 2021-2027. https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:13dc912c-a1a5-11eb-b85c-01aa75ed71a1.0004.02/DOC_1&format=PDF
Hlaváčková, J., & Svobodová, S. (2022). Zpráva o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2020. https://eagri.cz/public/web/file/698660/_514_TU_56_Zprava_o_trhu_s_biopotravinami_v_CR_v_roce_2020_V1.pdf
Hrabalová, A. (2022). Ročenka 2020 - Ekologické zemědělství v ČR. Praha, Česko: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství. (2021). Ekologické zemědělství - zodpovědná volba. https://eagri.cz/public/web/file/694625/Katalog_NZM_bio_final_web.pdf
Ministerstvo zemědělství. (2021). Akční plán ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2021-2027. https://eagri.cz/public/web/file/681755/Akcni_plan_CR_2021_2027.pdf
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/848 ze dne 30. května 2018 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 834/2007
Tahal, R. (2022). Marketingový výzkum: Postupy, metody, trendy. Praha, Česko: Grada
Zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství, ve znění pozdějších předpisů