Bakalářská práce zkoumá plýtvání potravinami a potravinové banky v regionu se zaměřením na přístup velkých supermarketů a organizací. Teoretická část se zaměřuje na udržitelný rozvoj a jeho pilíře. Cílem je posoudit, zda velké řetězce efektivně spolupracují s potravinovými bankami, prozkoumat stávající podmínky spolupráce a předvídat budoucí výsledky. Praktická část obsahuje rozhovory se zástupci supermarketů a potravinových bank, zkoumá aktuální kroky ke snížení plýtvání potravinami a identifikuje jejich vize a plány pro budoucnost. Bakalářská práce zdůrazňuje důležitost tématu a představuje postoj organizací k problematice plýtvání potravinami.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis examines food waste and food banks in the region, focusing on the approach of large supermarkets and organizations. The theoretical part focuses on sustainable development and its pillars. The aim is to assess whether large chains are effectively cooperating with food banks, to examine the current conditions of cooperation and to predict future results. The practical part includes interviews with representatives of supermarkets and food banks, exploring current steps to reduce food waste and identifying their visions and plans for the future. The bachelor's thesis emphasizes the importance of the topic and presents the attitude of organizations to the issue of food waste.
Klíčová slova
plýtvání potravinami,potravinové banky,udržitelný rozvoj,supermarkety a organizace,spolupráce
Klíčová slova v angličtině
food waste, food banks, sustainable development, supermarkets and organizations, cooperation
Rozsah průvodní práce
74 (17855 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce zkoumá plýtvání potravinami a potravinové banky v regionu se zaměřením na přístup velkých supermarketů a organizací. Teoretická část se zaměřuje na udržitelný rozvoj a jeho pilíře. Cílem je posoudit, zda velké řetězce efektivně spolupracují s potravinovými bankami, prozkoumat stávající podmínky spolupráce a předvídat budoucí výsledky. Praktická část obsahuje rozhovory se zástupci supermarketů a potravinových bank, zkoumá aktuální kroky ke snížení plýtvání potravinami a identifikuje jejich vize a plány pro budoucnost. Bakalářská práce zdůrazňuje důležitost tématu a představuje postoj organizací k problematice plýtvání potravinami.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis examines food waste and food banks in the region, focusing on the approach of large supermarkets and organizations. The theoretical part focuses on sustainable development and its pillars. The aim is to assess whether large chains are effectively cooperating with food banks, to examine the current conditions of cooperation and to predict future results. The practical part includes interviews with representatives of supermarkets and food banks, exploring current steps to reduce food waste and identifying their visions and plans for the future. The bachelor's thesis emphasizes the importance of the topic and presents the attitude of organizations to the issue of food waste.
Klíčová slova
plýtvání potravinami,potravinové banky,udržitelný rozvoj,supermarkety a organizace,spolupráce
Klíčová slova v angličtině
food waste, food banks, sustainable development, supermarkets and organizations, cooperation
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Studium problematiky plýtvání potravinami a potravinových bank ve zvoleném regionu České republiky.
Metodika práce:
Studium odborné literatury zaměřené na dané téma. Řízené rozhovory s manažery a zaměstnanci potravinové banky či korporace spolupracující s těmito bankami.
Rámcová osnova:
1. Úvod, 2. Literární rešerše, 3. Cíl a metodika, 4. Řešení problematiky, 5. Provedení analýzy a řízené rozhovory, 6. Závěr, 7. Resumé, 8. Použitá literatura, Přílohy.
Zásady pro vypracování
Cíl práce:
Studium problematiky plýtvání potravinami a potravinových bank ve zvoleném regionu České republiky.
Metodika práce:
Studium odborné literatury zaměřené na dané téma. Řízené rozhovory s manažery a zaměstnanci potravinové banky či korporace spolupracující s těmito bankami.
Rámcová osnova:
1. Úvod, 2. Literární rešerše, 3. Cíl a metodika, 4. Řešení problematiky, 5. Provedení analýzy a řízené rozhovory, 6. Závěr, 7. Resumé, 8. Použitá literatura, Přílohy.
Seznam doporučené literatury
HRADECKÝ, I., Potravinové banky. Sociální služby. Tábor: Asociace poskytovatelů sociálních služeb, 2015, 17(4/2015), 34-35. ISSN 1803-7348.
JENÍČEK, V., FOLTÝN, J., 2010. Globální problémy světa v ekonomických souvislostech. Praha: C. H. Beck, s. 352. ISBN 978-80-7400-326-4.
KREBS, V. et al., 2010. Sociální politika. 5. přepracované a aktualizované vydání. Praha: Wolter Kluwer ČR, s. 544. ISBN 978-80-7357-585-4.
RICHES, G., 1986. Food banks and the welfare crisis. Ottawa: Canadian Council on Social Development, s. 176. ISBN 08-881-0368-9.
BARRETT, Ch., B., MAXWELL, D., Food aid after fifty years: recasting its role. New York: Routledge, 2005. ISBN 04-157-0125-2.
Seznam doporučené literatury
HRADECKÝ, I., Potravinové banky. Sociální služby. Tábor: Asociace poskytovatelů sociálních služeb, 2015, 17(4/2015), 34-35. ISSN 1803-7348.
JENÍČEK, V., FOLTÝN, J., 2010. Globální problémy světa v ekonomických souvislostech. Praha: C. H. Beck, s. 352. ISBN 978-80-7400-326-4.
KREBS, V. et al., 2010. Sociální politika. 5. přepracované a aktualizované vydání. Praha: Wolter Kluwer ČR, s. 544. ISBN 978-80-7357-585-4.
RICHES, G., 1986. Food banks and the welfare crisis. Ottawa: Canadian Council on Social Development, s. 176. ISBN 08-881-0368-9.
BARRETT, Ch., B., MAXWELL, D., Food aid after fifty years: recasting its role. New York: Routledge, 2005. ISBN 04-157-0125-2.
Přílohy volně vložené
Otázky do řízeného rozhovoru - potravinová banka, Otázky do řízeného rozhovoru - potravinové řetězce, Přepis rozhovoru Potravinová banka Jihočeského kraje, Přepis rozhovoru Makro, Přepis rozhovoru Tesco
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila komisi se svou bakalářskou prací formou prezentace.
Dále byla komise seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce a byly zodpovězeny položené otázky.
Následovala diskuze, dotazy a připomínky členů komise.