Abstraktní
Důsledky intenzifikace zemědělství a konvenčního zemědělství jsou stále zjevnější, protože změna klimatu a proměnlivost se stále zhoršují. Tato studie hodnotila dopady produkce sóji na životní prostředí se zaměřením na kategorii dopadu změny klimatu. Zemědělská data pro různé vstupy, agrotechnické operace a výstupy výrobního procesu byla systematicky sbírána ze tří odlišných farem sóji (Becicka, Michalec a Agrokiwi) v okrese Pardubice v České republice a analyzována pomocí rámce Life Cycle Assessment (LCA). Funkční jednotkou uvažovanou v této studii byl 1 kg sójových bobů. Výsledky LCA ukazují, že farmy Agrokiwi a Michalec mají největší a nejmenší příspěvek do kategorie dopadu změny klimatu s 6,17 kg CO2 ekv. a 2,1 kg CO2 ekv. Nejvyšší příspěvek, 51 procent, z Agrokiwi byl přisouzen aplikaci hnojiva NPK (15-15-15) a orbě polí, s 0,0506 kg CO2eq a 0,0237 kg CO2eq, zatímco setí a doprava přispěly nejméně, s 0,00979 kg CO2ekv a 0,0091 kg CO2ekv. Zjištění také odhalila vztah mezi vstupy, agrotechnickými operacemi při produkci sóji a jejich příspěvkem ke změně klimatu. Pokud jde o klimatickou chytrost nebo udržitelnost životního prostředí, je zemědělský postup/výrobní systém Michalec šetrnější k životnímu prostředí díky nízkému používání minerálních hnojiv a rozmetání. Výsledky studie naznačují, že environmentální výkonnost produkce sóji by se mohla výrazně zlepšit přechodem od syntetických hnojiv k ekologičtějšímu ekologickému zemědělství, zavedením střídání plodin a používáním odrůd semen odolných vůči chorobám jako prostředku implementace udržitelných zemědělských postupů.
/systémy.
Anotace v angličtině
Abstract
The consequences of agricultural intensification and conventional farming are becoming increasingly apparent as climate change and variability continue to worsen. This study evaluated the environmental impacts of soybean production, with a focus on the climate change impact category. Agricultural data for various inputs, agrotechnical operations, and outputs of the production process were systematically collected from three distinct soybean farms (Becicka, Michalec and Agrokiwi) in the Pardubice district of the Czech Republic and analyzed using the Life Cycle Assessment (LCA) framework. The functional unit considered in this study was 1 kg of soybeans. The results of the LCA show that the Agrokiwi and Michalec farms make the largest and smallest contributions to the climate change impact category with 6.17 kg CO2eq and 2.1 kg CO2eq respectively. The highest contribution, 51 percent, from Agrokiwi was attributed to the application of NPK fertilizer (15-15-15) and tillage plowing of the fields, with 0.0506 kg CO2eq and 0.0237 kg CO2eq respectively, while sowing and transport contributed the least, with 0.00979 kg CO2eq and 0.0091 kg CO2eq respectively. Findings also revealed a relationship between inputs, agrotechnical operations in soybean production, and their contribution to climate change.Regarding climate smartness or environmental sustainability, the Michalec agricultural practices/production system is more environmentally friendly due to the low use of mineral fertilizers and the spreading method.
The results of the study suggest that the environmental performance of soybean production could be significantly improved by switching from synthetic fertilizers to more environmentally friendly organic farming, introducing crop rotations, and using disease-resistant seed varieties as a means of implementing sustainable agricultural practices/systems.
Klíčová slova
Klíčová slova: Vliv na životní prostředí, změna klimatu, LCA, sója
Abstraktní
Důsledky intenzifikace zemědělství a konvenčního zemědělství jsou stále zjevnější, protože změna klimatu a proměnlivost se stále zhoršují. Tato studie hodnotila dopady produkce sóji na životní prostředí se zaměřením na kategorii dopadu změny klimatu. Zemědělská data pro různé vstupy, agrotechnické operace a výstupy výrobního procesu byla systematicky sbírána ze tří odlišných farem sóji (Becicka, Michalec a Agrokiwi) v okrese Pardubice v České republice a analyzována pomocí rámce Life Cycle Assessment (LCA). Funkční jednotkou uvažovanou v této studii byl 1 kg sójových bobů. Výsledky LCA ukazují, že farmy Agrokiwi a Michalec mají největší a nejmenší příspěvek do kategorie dopadu změny klimatu s 6,17 kg CO2 ekv. a 2,1 kg CO2 ekv. Nejvyšší příspěvek, 51 procent, z Agrokiwi byl přisouzen aplikaci hnojiva NPK (15-15-15) a orbě polí, s 0,0506 kg CO2eq a 0,0237 kg CO2eq, zatímco setí a doprava přispěly nejméně, s 0,00979 kg CO2ekv a 0,0091 kg CO2ekv. Zjištění také odhalila vztah mezi vstupy, agrotechnickými operacemi při produkci sóji a jejich příspěvkem ke změně klimatu. Pokud jde o klimatickou chytrost nebo udržitelnost životního prostředí, je zemědělský postup/výrobní systém Michalec šetrnější k životnímu prostředí díky nízkému používání minerálních hnojiv a rozmetání. Výsledky studie naznačují, že environmentální výkonnost produkce sóji by se mohla výrazně zlepšit přechodem od syntetických hnojiv k ekologičtějšímu ekologickému zemědělství, zavedením střídání plodin a používáním odrůd semen odolných vůči chorobám jako prostředku implementace udržitelných zemědělských postupů.
/systémy.
Anotace v angličtině
Abstract
The consequences of agricultural intensification and conventional farming are becoming increasingly apparent as climate change and variability continue to worsen. This study evaluated the environmental impacts of soybean production, with a focus on the climate change impact category. Agricultural data for various inputs, agrotechnical operations, and outputs of the production process were systematically collected from three distinct soybean farms (Becicka, Michalec and Agrokiwi) in the Pardubice district of the Czech Republic and analyzed using the Life Cycle Assessment (LCA) framework. The functional unit considered in this study was 1 kg of soybeans. The results of the LCA show that the Agrokiwi and Michalec farms make the largest and smallest contributions to the climate change impact category with 6.17 kg CO2eq and 2.1 kg CO2eq respectively. The highest contribution, 51 percent, from Agrokiwi was attributed to the application of NPK fertilizer (15-15-15) and tillage plowing of the fields, with 0.0506 kg CO2eq and 0.0237 kg CO2eq respectively, while sowing and transport contributed the least, with 0.00979 kg CO2eq and 0.0091 kg CO2eq respectively. Findings also revealed a relationship between inputs, agrotechnical operations in soybean production, and their contribution to climate change.Regarding climate smartness or environmental sustainability, the Michalec agricultural practices/production system is more environmentally friendly due to the low use of mineral fertilizers and the spreading method.
The results of the study suggest that the environmental performance of soybean production could be significantly improved by switching from synthetic fertilizers to more environmentally friendly organic farming, introducing crop rotations, and using disease-resistant seed varieties as a means of implementing sustainable agricultural practices/systems.
Klíčová slova
Klíčová slova: Vliv na životní prostředí, změna klimatu, LCA, sója
Evaluation of environmental impacts of cultivation of selected types of crops by LCA method, with focus on the impact category of climate change.
The diploma thesis will contain the following chapters:
1. Introduction - introduction to the issue (recommended range 1 page, without citations)
2. Literary review - list of topics of the main chapters, including topics of organic and conventional farming systems, environmental impacts of agriculture, selected crops growing within different farming systems and LCA method description. (scope of approx. 40 % of the text part of the work)
3. Aim of the work and definition of working hypotheses (recommended range 1 page)
4. Methodical procedure - clear and concise methodology of work. To evaluate the environmental burden arising from the cultivation of cereals in conventional and organic farming systems (emphasis on the impact category Climate change), an inventory analysis will be compiled summarizing the inputs and operations within the cultivation in conventional and organic farming systems. (description of LCA method, emphasis on inventory analysis, methodology of data acquisition, data synthesis)
5. Results and discussion - Detailed analysis of data obtained in the inventory analysis, interpretation of LCA outputs. Following the obtained data, an indicative calculation of the environmental burden arising from the cultivation of selected crops in conventional and organic farming will be created. (range of about 40 % of the text part of the work)
6. Conclusion - summary of results (recommended range 1-2 pages, without citations)
7. List of cited literature (at least 1/3 of literary sources from foreign sources - scientific journals, books)
Zásady pro vypracování
Aim of work
Evaluation of environmental impacts of cultivation of selected types of crops by LCA method, with focus on the impact category of climate change.
The diploma thesis will contain the following chapters:
1. Introduction - introduction to the issue (recommended range 1 page, without citations)
2. Literary review - list of topics of the main chapters, including topics of organic and conventional farming systems, environmental impacts of agriculture, selected crops growing within different farming systems and LCA method description. (scope of approx. 40 % of the text part of the work)
3. Aim of the work and definition of working hypotheses (recommended range 1 page)
4. Methodical procedure - clear and concise methodology of work. To evaluate the environmental burden arising from the cultivation of cereals in conventional and organic farming systems (emphasis on the impact category Climate change), an inventory analysis will be compiled summarizing the inputs and operations within the cultivation in conventional and organic farming systems. (description of LCA method, emphasis on inventory analysis, methodology of data acquisition, data synthesis)
5. Results and discussion - Detailed analysis of data obtained in the inventory analysis, interpretation of LCA outputs. Following the obtained data, an indicative calculation of the environmental burden arising from the cultivation of selected crops in conventional and organic farming will be created. (range of about 40 % of the text part of the work)
6. Conclusion - summary of results (recommended range 1-2 pages, without citations)
7. List of cited literature (at least 1/3 of literary sources from foreign sources - scientific journals, books)
Seznam doporučené literatury
Cline, W., R.(2007): Global Warming and Agriculture: Impact Estimates by Country, Center for Global Development and the Peterson Institute for International Economics, 98 p.
Fott, P., Pretel, J., a kol. (2003): Národní zpráva České republiky o inventarizaci emisí skleníkových plynů. ČHMÚ, 97 s.
Kočí, V. (2009): Posuzování životního cyklu - Life cycle assessment LCA. Ekomonitor spol. s r.o., Chrudim, 263 s.
Kalvová, J., Moldon, B. (1996): Klima a jeho změna v důsledku emisí skleníkových plynů. Karolinum Praha, 161 s.
Miňovský, O., Krtková, E., Fott, P. (2013): National Greenhouse Gas Inventory of the Czech Republic. ČHMÚ, Praha, 327 p.
Moudrý,J., Konvalina,P., Moudrý,J.jr., Kalinová,J.:Ekologické zemědělství.JU ZF v Č. Budějovicích, 2007,219 s., ISBN 978-80-7394-046-1
Seznam doporučené literatury
Cline, W., R.(2007): Global Warming and Agriculture: Impact Estimates by Country, Center for Global Development and the Peterson Institute for International Economics, 98 p.
Fott, P., Pretel, J., a kol. (2003): Národní zpráva České republiky o inventarizaci emisí skleníkových plynů. ČHMÚ, 97 s.
Kočí, V. (2009): Posuzování životního cyklu - Life cycle assessment LCA. Ekomonitor spol. s r.o., Chrudim, 263 s.
Kalvová, J., Moldon, B. (1996): Klima a jeho změna v důsledku emisí skleníkových plynů. Karolinum Praha, 161 s.
Miňovský, O., Krtková, E., Fott, P. (2013): National Greenhouse Gas Inventory of the Czech Republic. ČHMÚ, Praha, 327 p.
Moudrý,J., Konvalina,P., Moudrý,J.jr., Kalinová,J.:Ekologické zemědělství.JU ZF v Č. Budějovicích, 2007,219 s., ISBN 978-80-7394-046-1