Tato diplomová práce se zabývá výběrem optimálních pšeničných hybridů pro výkrm brojlerových kuřat. Práce byla provedena v rámci několikaletého testovnání ve spolupráci Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Mezinárodního testování drůbeže Ústrašice a ZZN Pelhřimov a.s. Cílem bylo vyhodnotit, která z vypěstovaných odrůd pšenice jsou optimální pro výkrm kuřat dle jejího živinového složení a následného polního a výkrmového testu na brojlerových kuřatech. Dle výpočtu Indexu efektivnosti výkrmu, statistického vyhodnocení dosažené hmotnosti ve věku 35 dnů a konverze krmiva byly vyhodnoceny nejlepší odrůdy v daném testovaném roce. Výsledky byly následně porovnány mezi jednotlivými roky testování. Závěr analýzy výsledků biologické testace naznačuje, že kombinace sledovaných živinových parametrů ovlivňuje výsledky testace, přičemž se výrazně liší mezi testovanými odrůdami pšenice. Nedostatečný počet opakování testů neumožnil přesně určit, který živinový parametr měl vliv na výsledky testace. Nejvhodnějšími odrůdami pro výkrm brojlerů se ukázaly odrůdy p12, p8 a p2, avšak další testování bude nezbytné pro potvrzení našich výsledků.
Anotace v angličtině
This master's thesis deals with the selection of optimal wheat variety for fattening of broiler chickens. The work was conducted as part of several years of testing in collaboration with the University of South Bohemia in České Budějovice, the International Poultry Testing Ústrašice, and ZZN Pelhřimov a.s. The aim of the study was to evaluate which of the cultivated wheat varieties are optimal for fattening of chickens based on their nutritional composition and subsequent field and fattening tests on broiler chickens. The best varieties in the tested year were evaluated based on the calculation of the Fattening Efficiency Index, statistical evaluation of achieved weight at 35 days of age, and feed conversion. The results were then compared between individual years of testing. The conclusion of the analysis of the biological testing results indicates that the combination of monitored nutritional parameters affects the testing results, significantly varying between tested wheat varieties. Insufficient repetitions of the tests did not allow for a precise determination of which nutritional parameter influenced the testing results. The most suitable varieties for broiler fattening were found to be p12, p8, and p2. However, further testing will be necessary to confirm our findings.
Tato diplomová práce se zabývá výběrem optimálních pšeničných hybridů pro výkrm brojlerových kuřat. Práce byla provedena v rámci několikaletého testovnání ve spolupráci Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Mezinárodního testování drůbeže Ústrašice a ZZN Pelhřimov a.s. Cílem bylo vyhodnotit, která z vypěstovaných odrůd pšenice jsou optimální pro výkrm kuřat dle jejího živinového složení a následného polního a výkrmového testu na brojlerových kuřatech. Dle výpočtu Indexu efektivnosti výkrmu, statistického vyhodnocení dosažené hmotnosti ve věku 35 dnů a konverze krmiva byly vyhodnoceny nejlepší odrůdy v daném testovaném roce. Výsledky byly následně porovnány mezi jednotlivými roky testování. Závěr analýzy výsledků biologické testace naznačuje, že kombinace sledovaných živinových parametrů ovlivňuje výsledky testace, přičemž se výrazně liší mezi testovanými odrůdami pšenice. Nedostatečný počet opakování testů neumožnil přesně určit, který živinový parametr měl vliv na výsledky testace. Nejvhodnějšími odrůdami pro výkrm brojlerů se ukázaly odrůdy p12, p8 a p2, avšak další testování bude nezbytné pro potvrzení našich výsledků.
Anotace v angličtině
This master's thesis deals with the selection of optimal wheat variety for fattening of broiler chickens. The work was conducted as part of several years of testing in collaboration with the University of South Bohemia in České Budějovice, the International Poultry Testing Ústrašice, and ZZN Pelhřimov a.s. The aim of the study was to evaluate which of the cultivated wheat varieties are optimal for fattening of chickens based on their nutritional composition and subsequent field and fattening tests on broiler chickens. The best varieties in the tested year were evaluated based on the calculation of the Fattening Efficiency Index, statistical evaluation of achieved weight at 35 days of age, and feed conversion. The results were then compared between individual years of testing. The conclusion of the analysis of the biological testing results indicates that the combination of monitored nutritional parameters affects the testing results, significantly varying between tested wheat varieties. Insufficient repetitions of the tests did not allow for a precise determination of which nutritional parameter influenced the testing results. The most suitable varieties for broiler fattening were found to be p12, p8, and p2. However, further testing will be necessary to confirm our findings.
Současná živočišná produkce a s tím spojená spotřeba drůbežího masa člověkem stoupá. Díky šlechtění dnes dosahují brojlerová kuřata výborné růstové schopnosti a vysokých denních přírůstků, pro které je potřeba vhodná krmná směs. Základem krmné směsi kuřat je pšenice, díky svým specifickým vlastnostem.
Cílem diplomové práce je zhodnocení vlivu pšeničných hybridů a jejich živinového složení na růstovou schopnost brojlerových kuřat.
Ze získaných dat z polních pokusů, výkrmových testů a živinového složení jednotlivých pšeničných hybridů zpracujete výsledky, které statisticky vyhodnotíte a doporučíte pšeničného hybrida, který bude po zařazení do krmné směsi pro výkrm brojlerových kuřat optimální.
Zásady pro vypracování
Současná živočišná produkce a s tím spojená spotřeba drůbežího masa člověkem stoupá. Díky šlechtění dnes dosahují brojlerová kuřata výborné růstové schopnosti a vysokých denních přírůstků, pro které je potřeba vhodná krmná směs. Základem krmné směsi kuřat je pšenice, díky svým specifickým vlastnostem.
Cílem diplomové práce je zhodnocení vlivu pšeničných hybridů a jejich živinového složení na růstovou schopnost brojlerových kuřat.
Ze získaných dat z polních pokusů, výkrmových testů a živinového složení jednotlivých pšeničných hybridů zpracujete výsledky, které statisticky vyhodnotíte a doporučíte pšeničného hybrida, který bude po zařazení do krmné směsi pro výkrm brojlerových kuřat optimální.
Seznam doporučené literatury
Smeets, N., Nuyens, F., Campenhout, L. V., Niewold, T. (2016). Insight into the chemical composition of wheat used in european broiler diets. Animal Feed Science and Technology, 16, 176 - 184.
Gupta, P. K., Balyan, H. S., Gahlaut, V., Saripalli, G., Pal, B., Basnet, B. R., & Joshi, A. K. (2019). Hybrid wheat: past, present and future. Theoretical and Applied Genetics, 132, 2463-2483.
Abdollahi, M.R., Zeafarian, F., Ravindran, V. (2018). Feed intake response of broilers: Impact of feed processing. Animal Feed Science and Technology, 237: 154 - 165.
Lasek, O., Barteczko, J., Augustyn, R., Smulikowska, S., Borowiec, A. (2011). Nutritional and energy value of wheat cultivars for broiler chickens. Journal of Animal and Feed Sciences, 20 (2), 246 - 258.
Marvan, F. 2007. Morfologie hospodářských zvířat. Brázda. Praha. p. 5-303. ISBN 978802131658 4.
Zelenka, J., Heger, J., Zeman, L. (2007). Nová doporučení pro obsah živin v krmných směsích a údaje o výživné hodnotě krmiv pro drůbež. Brno. ISBN 978-80-7375-091-6.
Singh, Y., Amerah, A.M., Ravindran, V. (2014). Whole grain feeding: Methodologies and effects on performance, digestive tract development and nutrient utilisation of poultry. Animal Feed Science and Technology, 190: 1-18.
Seznam doporučené literatury
Smeets, N., Nuyens, F., Campenhout, L. V., Niewold, T. (2016). Insight into the chemical composition of wheat used in european broiler diets. Animal Feed Science and Technology, 16, 176 - 184.
Gupta, P. K., Balyan, H. S., Gahlaut, V., Saripalli, G., Pal, B., Basnet, B. R., & Joshi, A. K. (2019). Hybrid wheat: past, present and future. Theoretical and Applied Genetics, 132, 2463-2483.
Abdollahi, M.R., Zeafarian, F., Ravindran, V. (2018). Feed intake response of broilers: Impact of feed processing. Animal Feed Science and Technology, 237: 154 - 165.
Lasek, O., Barteczko, J., Augustyn, R., Smulikowska, S., Borowiec, A. (2011). Nutritional and energy value of wheat cultivars for broiler chickens. Journal of Animal and Feed Sciences, 20 (2), 246 - 258.
Marvan, F. 2007. Morfologie hospodářských zvířat. Brázda. Praha. p. 5-303. ISBN 978802131658 4.
Zelenka, J., Heger, J., Zeman, L. (2007). Nová doporučení pro obsah živin v krmných směsích a údaje o výživné hodnotě krmiv pro drůbež. Brno. ISBN 978-80-7375-091-6.
Singh, Y., Amerah, A.M., Ravindran, V. (2014). Whole grain feeding: Methodologies and effects on performance, digestive tract development and nutrient utilisation of poultry. Animal Feed Science and Technology, 190: 1-18.