Tématem diplomové práce byla analýza užitkových vlastností brojlerového hybrida kachny pekingské Cherry Valley SM3 v podniku Smilkov a.s., a to v modernizované stáji v porovnání s daty, které byly dosaženy před modernizací stáje (původní stáj). Praktické sledování bylo prováděno ve zmíněné modernizované stáji, ve které bylo zavedeno řízené mikroklima. Každý turnus byl naskladněn množstvím 3 200 kachňat. Váženo bylo vždy 1 % celkového naskladněného turnusu, tj. 32 kachen. Během sledovaného období byla data shromažďována ze 7 turnusů v týdenních intervalech počínaje naskladněním, tedy 1. dnem věku, až po 42. den věku kachen. Od 3. týdne věku byla v modernizované stáji nižší živá hmotnost kachen. Bylo zjištěno, že ve věku 42 dní byla v původní stáji dosažena živá hmotnost 3 596 g, zatímco v modernizované stáji živá hmotnost klesla na 3 335 g (diference 261 g). Z dat, která byla získaná v modernizované stáji, tak vyplynul i nižší průměrný denní přírůstek za sledované období (77,8 g), který během výkrmu začal zaostávat za průměrným denním přírůstkem z původní stáje (82,6 g), stejně jako u živé hmotnosti od 3. týdne věku. Diference u průměrného denního přírůstku za sledované období byla 4,6 g. Snížení živé hmotnosti a průměrného denního přírůstku souviselo se snížením spotřeby krmné směsi. Ve sledovaném období došlo ke snížení spotřeby krmné směsi z 165,1 tun (původní stáj) na 152,0 tun (modernizovaná stáj). S nižší spotřebou krmné směsi se nepatrně zlepšila konverze krmiva, která klesla z 2,30 kg/1 kg přírůstku v původní stáji na 2,28 kg/1 kg přírůstku v modernizované stáji. V modernizované stáji došlo ke zvýšení úhynu z 2,87 % na 3,27 % (diference 0,40 %). Na základě analýzy dat úhynů lze konstatovat, že vyšší úhyn byl zřejmě způsoben nedokonale provedenou očistou hal, popř. nedodržením všech zásad dezinfekce při přípravě haly na následný turnus.
Anotace v angličtině
The subject of the thesis was the analysis of performance characteristics of the broiler Peking duck hybrid Cherry Valley SM3 in the Smilkov a.s. enterprise in the modernized barn in comparison with the data obtained before the modernization of the barn (original barn). Practical monitoring was carried out in the modernised barn, in which a controlled microclimate was applied. Each round was stocked with a quantity of 3 200 ducks. The weighting was always 1 % of the total stacked turn, i.e. 32 ducks. During the period under review, data were collected from 7 turnovers at weekly intervals starting from stacking, i.e., day 1 of age to day 42 of age of the ducks. From the 3rd week of age onwards, the live weight of ducks was lower in the upgraded barn. It was found that at 42 days of age, the live weight in the original barn was 3 596 g, whereas, in the upgraded barn, the live weight decreased to 3 335 g (difference of 261 g). Thus, the data obtained in the modernised barn also showed a lower average daily gain over the period under study (77.8 g), which started to lag behind the average daily gain from the original barn (82.6 g) during fattening, as was the case for the live weight from 3 weeks of age. The difference in average daily gain over the period considered was 4.6 g. The reduction in live weight and average daily gain was related to a reduction in compound feed consumption. During the period under review, the consumption of compound feed decreased from 165.1 t (original barn) to 152.0 t (modernised barn). With lower compound feed consumption, feed conversion improved slightly, decreasing from 2,30 kg/1 kg gain in the original barn to 2,28 kg/ 1 kg gain in the modernised barn. Mortality increased in the modernised barn from 2.87 % to 3.27 % (a difference of 0.40 %). On the basis of the analysis of the mortality data, it can be concluded that the higher mortality was probably due to insufficient cleaning of the sheds or failure to comply with all the disinfection principles when preparing the shed for the following turn.
Klíčová slova
kachna pekingská; Cherry Valley SM3; živá hmotnost; průměrný denní přírůstek; konverze krmiva; úhyn
Klíčová slova v angličtině
Peking duck; Cherry Valley SM3; live weight; average daily gain; feed conversion; mortality
Rozsah průvodní práce
51
Jazyk
CZ
Anotace
Tématem diplomové práce byla analýza užitkových vlastností brojlerového hybrida kachny pekingské Cherry Valley SM3 v podniku Smilkov a.s., a to v modernizované stáji v porovnání s daty, které byly dosaženy před modernizací stáje (původní stáj). Praktické sledování bylo prováděno ve zmíněné modernizované stáji, ve které bylo zavedeno řízené mikroklima. Každý turnus byl naskladněn množstvím 3 200 kachňat. Váženo bylo vždy 1 % celkového naskladněného turnusu, tj. 32 kachen. Během sledovaného období byla data shromažďována ze 7 turnusů v týdenních intervalech počínaje naskladněním, tedy 1. dnem věku, až po 42. den věku kachen. Od 3. týdne věku byla v modernizované stáji nižší živá hmotnost kachen. Bylo zjištěno, že ve věku 42 dní byla v původní stáji dosažena živá hmotnost 3 596 g, zatímco v modernizované stáji živá hmotnost klesla na 3 335 g (diference 261 g). Z dat, která byla získaná v modernizované stáji, tak vyplynul i nižší průměrný denní přírůstek za sledované období (77,8 g), který během výkrmu začal zaostávat za průměrným denním přírůstkem z původní stáje (82,6 g), stejně jako u živé hmotnosti od 3. týdne věku. Diference u průměrného denního přírůstku za sledované období byla 4,6 g. Snížení živé hmotnosti a průměrného denního přírůstku souviselo se snížením spotřeby krmné směsi. Ve sledovaném období došlo ke snížení spotřeby krmné směsi z 165,1 tun (původní stáj) na 152,0 tun (modernizovaná stáj). S nižší spotřebou krmné směsi se nepatrně zlepšila konverze krmiva, která klesla z 2,30 kg/1 kg přírůstku v původní stáji na 2,28 kg/1 kg přírůstku v modernizované stáji. V modernizované stáji došlo ke zvýšení úhynu z 2,87 % na 3,27 % (diference 0,40 %). Na základě analýzy dat úhynů lze konstatovat, že vyšší úhyn byl zřejmě způsoben nedokonale provedenou očistou hal, popř. nedodržením všech zásad dezinfekce při přípravě haly na následný turnus.
Anotace v angličtině
The subject of the thesis was the analysis of performance characteristics of the broiler Peking duck hybrid Cherry Valley SM3 in the Smilkov a.s. enterprise in the modernized barn in comparison with the data obtained before the modernization of the barn (original barn). Practical monitoring was carried out in the modernised barn, in which a controlled microclimate was applied. Each round was stocked with a quantity of 3 200 ducks. The weighting was always 1 % of the total stacked turn, i.e. 32 ducks. During the period under review, data were collected from 7 turnovers at weekly intervals starting from stacking, i.e., day 1 of age to day 42 of age of the ducks. From the 3rd week of age onwards, the live weight of ducks was lower in the upgraded barn. It was found that at 42 days of age, the live weight in the original barn was 3 596 g, whereas, in the upgraded barn, the live weight decreased to 3 335 g (difference of 261 g). Thus, the data obtained in the modernised barn also showed a lower average daily gain over the period under study (77.8 g), which started to lag behind the average daily gain from the original barn (82.6 g) during fattening, as was the case for the live weight from 3 weeks of age. The difference in average daily gain over the period considered was 4.6 g. The reduction in live weight and average daily gain was related to a reduction in compound feed consumption. During the period under review, the consumption of compound feed decreased from 165.1 t (original barn) to 152.0 t (modernised barn). With lower compound feed consumption, feed conversion improved slightly, decreasing from 2,30 kg/1 kg gain in the original barn to 2,28 kg/ 1 kg gain in the modernised barn. Mortality increased in the modernised barn from 2.87 % to 3.27 % (a difference of 0.40 %). On the basis of the analysis of the mortality data, it can be concluded that the higher mortality was probably due to insufficient cleaning of the sheds or failure to comply with all the disinfection principles when preparing the shed for the following turn.
Klíčová slova
kachna pekingská; Cherry Valley SM3; živá hmotnost; průměrný denní přírůstek; konverze krmiva; úhyn
Klíčová slova v angličtině
Peking duck; Cherry Valley SM3; live weight; average daily gain; feed conversion; mortality
Zásady pro vypracování
Kachní maso se řadí mezi nejoblíbenější masa drůbeže, a proto se poptávka po něm v posledních desetiletích zvyšuje. Kachní maso je oceňované, protože kombinuje vlastnosti červeného masa a dietetické vlastnosti drůbežího masa a jemností a šťavnatostí předčí maso kuřecích brojlerů. Pro výkrm se nejčastěji využívá hybrid kachny pekingské firmy Cherry Valley Farms Ltd.
Cílem diplomové práce bude sledování zaměřené na ukazatele výkrmnosti hybrida kachny pekingské Cherry Valley SM3. Do analýzy zahrnete průměrnou živou hmotnost a průměrný denní přírůstek na základě vážení v pravidelných 7denních intervalech. Dále se zaměříte na spotřebu krmiva, procento úhynu a v případě možnosti také na zatřídění kachen na jatkách. Výsledkem diplomové práce bude porovnání ukazatelů výkrmnosti kachen, které byly zjišťované před modernizací výkrmové haly a výsledků, které jsou dosahované ve výkrmové hale po zavedení řízeného mikroklimatu.
Na základě zjištěných údajů vyvodíte doporučení pro praxi.
Zásady pro vypracování
Kachní maso se řadí mezi nejoblíbenější masa drůbeže, a proto se poptávka po něm v posledních desetiletích zvyšuje. Kachní maso je oceňované, protože kombinuje vlastnosti červeného masa a dietetické vlastnosti drůbežího masa a jemností a šťavnatostí předčí maso kuřecích brojlerů. Pro výkrm se nejčastěji využívá hybrid kachny pekingské firmy Cherry Valley Farms Ltd.
Cílem diplomové práce bude sledování zaměřené na ukazatele výkrmnosti hybrida kachny pekingské Cherry Valley SM3. Do analýzy zahrnete průměrnou živou hmotnost a průměrný denní přírůstek na základě vážení v pravidelných 7denních intervalech. Dále se zaměříte na spotřebu krmiva, procento úhynu a v případě možnosti také na zatřídění kachen na jatkách. Výsledkem diplomové práce bude porovnání ukazatelů výkrmnosti kachen, které byly zjišťované před modernizací výkrmové haly a výsledků, které jsou dosahované ve výkrmové hale po zavedení řízeného mikroklimatu.
Na základě zjištěných údajů vyvodíte doporučení pro praxi.
Seznam doporučené literatury
Tůmová, E., Englmaierová, M., Chodová, D., Lichovníková, M. (2019). Chov drůbeže II. ČZU v Praze, Praha. ISBN 978-80-213-2937-9.
Kokoszynski, D., Wasilewski, R., Saleh, M., Piwczynski, D., Arpasova, H., Hrncar, C., Fik, M. (2019). Growth performance, body measurements, carcass and some internal organs characteristics of Pekin ducks. Animals, 9(11): Article Number 963.
Steczny, K., Kokoszynski, D., Bernacki, Z., Wasilewski, R., Saleh, M. (2017). Growth performance, body measurements, carcass composition and some internal organ characteristics in young Pekin ducks. South African Journal of Animal Science, 47(3):399-406.
Starčević, M., Starcevic, M., Mahmutovic, H., Glamoclija, N., Basic, M., Andjelkovic, R., Mitrovic, R., Markovic, R., Janjic, J., Boskovic, M., Baltic, M. Z. (2021). Growth performance, carcass characteristics, and selected meat quality traits of two strains of Pekin duck reared in intensive vs semi-intensive housing systems. Animal, 15(2):1-8.
Brouček, J., Benková, J., Šoch, M. (2011). Technologie a technika chovu drůbeže při splnění podmínek welfare. Certifikovaná metodika. ZF JU, Č. Budějovice. ISBN 978-80-7394-337-0.
Líkař, K. (2010). Zásady řízení mikroklimatu ve stájích pro drůbež z pohledu směrnice 2007/43/ES. Náš chov, 70(7):51-53.
Databáze Web of Knowledge a Scopus, popř. další.
Seznam doporučené literatury
Tůmová, E., Englmaierová, M., Chodová, D., Lichovníková, M. (2019). Chov drůbeže II. ČZU v Praze, Praha. ISBN 978-80-213-2937-9.
Kokoszynski, D., Wasilewski, R., Saleh, M., Piwczynski, D., Arpasova, H., Hrncar, C., Fik, M. (2019). Growth performance, body measurements, carcass and some internal organs characteristics of Pekin ducks. Animals, 9(11): Article Number 963.
Steczny, K., Kokoszynski, D., Bernacki, Z., Wasilewski, R., Saleh, M. (2017). Growth performance, body measurements, carcass composition and some internal organ characteristics in young Pekin ducks. South African Journal of Animal Science, 47(3):399-406.
Starčević, M., Starcevic, M., Mahmutovic, H., Glamoclija, N., Basic, M., Andjelkovic, R., Mitrovic, R., Markovic, R., Janjic, J., Boskovic, M., Baltic, M. Z. (2021). Growth performance, carcass characteristics, and selected meat quality traits of two strains of Pekin duck reared in intensive vs semi-intensive housing systems. Animal, 15(2):1-8.
Brouček, J., Benková, J., Šoch, M. (2011). Technologie a technika chovu drůbeže při splnění podmínek welfare. Certifikovaná metodika. ZF JU, Č. Budějovice. ISBN 978-80-7394-337-0.
Líkař, K. (2010). Zásady řízení mikroklimatu ve stájích pro drůbež z pohledu směrnice 2007/43/ES. Náš chov, 70(7):51-53.